Bästa filékniven 2024 – Investera i en hållbar och vass kniv!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Victorinox Extra Flexibel Filékniv2. Global G-20 Filékniv3. Miyabi Sujihiki Filékniv
Victorinox Extra Flexibel FiléknivGlobal G-20 FiléknivMiyabi Sujihiki Filékniv
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa filékniven 2024 – En bra filékniv är ett måste i allas hem oavsett om du är en amatör eller professionell kock. Vare sig du är ute efter en kniv med kort eller långt blad, en Japansk eller Europeisk så behöver du förvara en filékniv på rätt sätt för att den ska kunna få en lång hållbarhet. Är du ny i knivdjungeln, eller behöver lite inspiration kring vilken kniv du bör köpa, så har vi sammansatt en topplista av de bästa filéknivarna på marknaden!

Topp 3 filéknivar bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Victorinox Extra Flexibel Filékniv

  • Bladlängd: 18 centimeter
  • Passar mjuka råvaror
  • Handtag i starkt lönn

Victorinox Extra Flexibel Filékniv är en filékniv i rostfritt stål med en bladlängd på 18 centimeter och med handtag av starkt lönn. Lönnen är även ett träslag som har en hög lyster och står emot fukt och väta bra. Kniven är från början gjord till att filea olika sorter av fisk, men bladets egenskaper gör att den även passar bra till andra mjukare råvaror och gör att just den här kniven är ett måste att ha i sitt kök.

Filékniven kännetecknas av sin långa, smala och spetsiga klinga och är ett precisionsverktyg, allt för att avlägsna filéerna med lätthet. Victorinox är ett företag som är känt för sina schweiziska arméknivar och har nu tagit sina kunskaper och tillverkar vardagsknivar till den gemene kocken.

Företaget tar miljön på allvar och allt trä är FSC-certifierat vilket innebär att träet är producerat och distribuerat på ett ansvarsfullt sätt. Denna kniv är lätt att rengöra genom att handdiska den för en lång livslängd men tål undantagsvis att diska i en diskmaskin.

2. Global G-20 Filékniv – All-round kniv!

  • Bladlängd: 20 centimeter
  • All-round kniv
  • Slipvinkel på 12.5 grader

En klassisk och flexibel filékniv med en bladlängd på 21 centimeter och gör sig bra i det vardagliga hemmet samt i det professionella. Fungerar även utmärkt som en all-round kniv och till renodlade filéuppdrag. Bladet är bredare än på de flesta andra filéknivar på marknaden vilket ger dig stabilitet när du filear större bitar kött och fisk.

Skaftet är fyllt med sjösand för ett balanserat handtag. Kniven har en slipvinkel på 12.5 grader vilket innebär att eggen är lång, smal och väldigt vass. G-20 är en favorit i köket på grund av sin hållbarhet, komfort och skärpa.

Denna filékniv är lätt att rengöra men får inte köras i diskmaskinen utan måste handdiskas och torkas direkt. Den underhålls med bryne eller genom att slipas för att behålla skärpan.

3. Miyabi Sujihiki Filékniv – Premiumvalet!

  • Bladlängd: 24 centimeter
  • Japansk filékniv
  • Handtag i Micarta

För den som inte har en budget att hålla sig till har vi en filékniv från Miyabi. Ett japanskt företag som ville dela med sig av vikten av vassa knivar för att behålla smak och struktur hos din råvara. Just den här kniven är inte bara en utmärkt filékniv utan är även designad för att kunna skära otroligt tunna skivor (tranchér) med sin bladlängd på 24 centimeter.

Med dess otroliga skärpa och höga kvalitet skär den enkelt igenom allt från fisk till kött. Den används med lätthet och kommer att tillföra glädje till din matlagning. Bladet består av en stålkärna med ett ytterhölje av hamrat rostfritt stål som ger kniven en unik design och är slipat enligt japansk metod för att ge en sylvass skärpa.

Med dess otroliga skärpa och höga kvalitet skär den enkelt igenom allt från fisk till kött. Den används med lätthet och kommer att tillföra glädje till din matlagning. Bladet består av en stålkärna med ett ytterhölje av hamrat rostfritt stål som ger kniven en unik design och är slipat enligt japansk metod för att ge en sylvass skärpa.

Handtaget är tillverkat av Micarta vilket är en komposit av hårdplast och antingen canvas eller papper och ger handtaget egenskaper som tåligt och okänsligt för vatten. En väldigt prisvärd kniv för den som är ute efter kvalitet samt en all-round kniv. Denna tål inte diskmaskin men rengörs lätt genom att handdiskas.

Vanliga frågor om filéknivar:

Vad är skillnaden på europeiska och japanska knivar?

Det korta svaret är att det är tillverkas av olika typer av stål. Japanska knivar görs av ett hårdare stål och kan därmed slipas i en brantare vinkel än de europeiska. Ett mjukare stål i den Japanska vinkeln hade slutat i att kniven blir slö fortare, men samtidigt är det också lättare att slipa och underhålla en Europeisk kniv. Vilken kniv du bör köpa är en smaksak, den ena är inte bättre än den andra.

Hur underhåller jag en filékniv?

Det viktigaste när det gäller att hålla knivar i bra skick är att ha en praktisk förvaring. Ha inte knivarna löst i en kökslåda. Investera istället i ett knivställ eller en knivlist.

Det är lätt att man slänger in knivarna i diskmaskinen efter en middag i köket, men diskmaskinen sliter på både handtag och eggen. Diska dem för hand och du ska se att dem håller mycket längre. Sist men inte minst så är det ett måste att bryna sina knivar för att de ska hålla sig vassa mycket längre.

Vilken längd på bladet ska jag välja?

Ju kortare bladet är desto mer lätthanterlig blir kniven. Filéknivar kommer dock med både korta och långa blad och det kan vara svårt att veta vilken som passar en bäst. Bladlängden är vanligtvis mellan 15–30 centimeter men majoriteten av dem är cirka 20 centimeter.

Ett tunt och flexibelt blad gör det särskilt lätt att avlägsna skinn och ben samt filea fisk. Knivens längd bör dock väljas så att den passar de råvaror du har tänkt använda den till. Ett kortare blad räcker för att filea fisk medan ett längre blad gör att du kan skära stora köttbitar utan att bladet fastnar.

Bästa filékniven
Investera i en filékniv för att göra matlagningen enklare

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa filékniven

Källor: 

https://kockhuset.se/filekniv /

https://www.bastihemmet.se/recensioner/basta-filekniv en/

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.