Bästa wokpannan 2024 – hitta den wokpanna som är bäst i test!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. Skeppshult Valnöt Wokpanna 32 cm2. Smeg Retro Wokpanna 30 cm3. Meyer Eco Wokpanna 28 cm
Skeppshult Valnöt Wokpanna 32 cmSmeg Retro Wokpanna 30 cmMeyer Eco Wokpanna 28 cm

Bästa wokpannan 2024 – En wokpanna är ett multifunktionellt köksredskap och kan användas till så mycket mer än bara wok. Den har en djupare kant, vilket ger dig mer utrymme och plats för att röra om ingredienser. Beroende på hur stor wokpannan du köper är, har du lite olika möjligheter som användare. Ju större yta, desto fler saker kan du använda den till.

Vi har skapat en topplista med de wokpannor som vi rekommenderar allra mest. De ligger alla på lite olika prisklasser och är olika stora, för att du ska kunna göra ett mer anpassat val. Gör ett skräddarsytt val och du kommer automatiskt att få mer möjligheter i köket, där du inte begränsas av en för liten stekyta.

Topp 3 wokpannor bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Skeppshult Valnöt Wokpanna 32 cm!

 • Handtag i valnöt
 • Material: Gjutjärn
 • Storlek: 32 cm
 • Bra värmefördelning
 • Förbehandlad med rapsolja

Förstaplatsen går utan tvekan till Skeppshult utvecklade wokpanna Valnöt. En wokpanna med en större storlek på 32 centimeter, en kapacitet på 4.5 liter och ett material som gör den mycket användarvänlig och hållbar. Vad mer kan man begära?

Wokpannan är inte bara väldigt funktionell, den har även en väldigt klassisk och tidlös design som gör att den aldrig går ur tiden. Pannan är tillverkad av gjutjärn, vilket är känt för sin robusta form och hållbarhet.

Rymligheten på pannan har sedan kombinerats med ett väldigt rustikt och fint handtag i valnöt. Handtaget är mycket greppvänligt och trots pannan lite högre vikt på 3.75 kilo, får du ett fast grepp och full kontroll under matlagningen.

Den större ytan på pannan gör att du kan blanda ingredienserna på ett mer effektivt sätt, utan risk för att spilla på spisen. Den lite högre kanten minimerar även att det skvätter utanför pannan, vilket därmed minskar rengöringstiden avsevärt efter att matlagningen är fullbordad.

En annan sak som gör denna wokpanna till en vinnare är dess beläggning. Vid köp har den redan behandlats med ekologisk rapsolja, vilket ger pannan en naturlig non-sticky beläggning utan att det har adderats några kemikalier eller tillsatser. Din matlagning blir således mer hälsosam och fördelen med gjutjärn är att de kan användas på samtliga spisar och andra typer av värmekällor, även över öppen eld.

Letar du efter en effektiv och snygg wokpanna att ha som följeslagare under hela livet, rekommenderar vi Valnöt från Skeppshult. Med en wokpanna i gjutjärn behöver pannan aldrig att bytas ut, om den hanteras och rengörs på rätt sätt. En fantastisk wokpanna som säljs till ett fantastiskt pris.

2. Smeg Retro Wokpanna 30 cm – Klassisk design!

 • Fri från nickel och tungmetaller
 • Storlek: 30 cm
 • Greppvänligt handtag
 • Material: Aluminium/rostfritt stål
 • Tål ugnen

Smeg är ett varumärke som framförallt är kända för sina köksmaskiner, med en väldigt klassisk och stilren design. Under 2024 utökade varumärket sitt sortiment med fantastiska kok- och stekkärl, som även dem har fått en stor popularitet. Inte minst med tanke på att de är utformade med samma klassiska runda design som resten av Smegs utbud.

Vad som gör Retro Wokpanna från Smeg så populär är bland annat dess tjockare botten på 4.5 millimeter. Den tjocka bottnen säkerställer en jämn värmefördelning och består av 6 olika lager. Dels en extern botten i rostfritt stål som gör den väldigt hållbar och bidrar även till att den kan användas på fler spisar.

Utöver detta har den 5 olika beläggningar, bland annat non-sticky beläggning, primer-beläggning och PTFE non-sticky lager. Kombinationen av de olika materialen ger en mycket bra wokpanna där ingenting kommer att brännas fast och omröring av ingredienser blir väldigt enkelt. Du får dessutom en perfekt stekyta.

Själva wokpannan är tillverkad av aluminium, vilket gör den extremt hållbar. Materialet gör det även möjligt för dig att använda wokpannan på samtliga spisar, även induktionshällar, vilket då gör den till ett bra inköp för samtliga hushåll.

Retro har en något högre prisklass, men är ett perfekt val om du vill komplettera dina övriga Smegs artiklar med ett matchande val. Den är även väl värd sin prislapp, tack vare sin funktionalitet och dess material.

3. Meyer Eco Wokpanna 28 cm – Mer miljövänlig!

 • Växtbaserad non-sticky beläggning
 • Storlek: 28 cm
 • Greppvänligt handtag
 • Material: Aluminium/rostfritt stål
 • 100% återvinningsbar förpackning

För dig som letar efter en mer miljövänlig wokpanna, kommer du verkligen att uppskatta den väldesignade och mycket effektiva pannan Eco från varumärket Meyer. Wokpannan har en storlek på 28 centimeter och är designad för att vara miljösmart och sundare att laga mat med.

Eco har framförallt en sak som gör den ganska unik på marknaden. Dettaför att den har en non-sticky beläggning som är helt växtbaserad. En beläggning som gör att du inte behöver addera samma mängd matfett vid stekning av till exempel grönsaker eller tofu, vilket därmed gör att du kan laga sundare mat till dig och din familj.

Wokpannan består av 5 olika lager av material, vilket skapar en panna som är väldigt motståndskraftig mot repor och pannan håller längre än många andra val på marknaden. Huvudmaterialet som används är rostfritt stål, vilket gör pannan väldigt enkel att rengöra. Den tål även att diskas i maskin.

Utöver detta gör kombinationen av material att du kan använda wokpannan Eco på samtliga spisar och även i ugn, med en maximal temperatur på 150 grader. Förpackningen som wokpannan kommer i är 100 procent återvinningsbar. Ett miljösmart val som även säljs till ett bra pris.

3 vanliga frågor om wokpannor:

Hur stor ska en wokpanna vara?

Storleken på wokpannan bör baseras på två punkter. Dels hur mycket mat du brukar laga vid ett och samma tillfälle, samt hur stor familj du har. Ju fler personer som du lagar mat för, desto fler fördelar kommer du att få från en större wokpanna.

En större wokpanna på mellan 28-32 centimeter kommer göra det betydligt enklare att röra om under matlagningen och samtliga ingredienser får en bättre stekyta. Men nackdelen med en större wokpanna är såklart att du måste ha plats att förvara den på. En större wokpanna ska därför gärna ha två mindre handtag, istället för ett större om du vill ha en wokpanna som är enklare att förvara i köket.  

Vad kan man använda en wokpanna till?

En wokpanna kan användas till så mycket mer än wokade grönsaker eller någon smarrig nudelrätt med kryddig sås. Tack vare wokpannans djupare kant och att den är rymligare än en traditionell stekpanna, får du mer rörelsefrihet och kan blanda och röra om samtliga ingredienser på ett bättre sätt. Resultatet blir då en jämnare stekyta och förbättrad smak.

En wokpanna är då perfekt även när du behöver laga mer mat samtidigt. Kanske du behöver puttra pasta och grönsaker eller en härlig sås? En wokpanna gör matlagningen roligare, både för stora och små.

Vilka material är mer hållbara?

Det finns flera material som gör att en wokpanna håller längre. Gjutjärn är det absolut bästa materialet och håller i en evighet om det tas om hand på rätt sätt. Den ska dels diskas och hanteras på ett särskilt sätt, vilket tar lite mer tid. Men fördelen är att wokpannan kan gå mellan generation till generation och blir ett minne för livet.

Några andra hållbara material är även aluminium och rostfritt stål. Dessa har också en bra hållbarhet och ska kompletteras med en bra non-sticky beläggning för att vara mer lätthanterlig. En kombination av en eller flera av dessa material, säkerställer att wokpannan håller länge och är då en bättre investering.

Så här rengör du din wokpanna

Så väljer du den bästa wokpannan efter behov!

Wokpannor är verkligen en investering som kommer att göra stor skillnad under din matlagning, inte bara när du tillreder wokade grönsaker eller nudlar. Tack vare pannans form gör den omrörning av ingredienser enklare och du har mer utrymme att kunna addera vad du vill, utan att det är begränsat med plats i pannan.

Ju större wokpanna du köper, desto mer mängder mat kan du göra vid ett och samma tillfälle. Det är därför mycket viktigt att du tar din familjs storlek i åtanke, för att kunna basera ditt val på detta.

Utöver detta har således storleken på den modell du väljer stor betydelse för hur enkel den är att använda. Säkerställ bara att du har tillräckligt med plats i skåpen eller lådorna, för att kunna förvara wokpannan på ett smidigt sätt. Redo att tas fram närhelst du önskar.

En annan sak du måste säkerställa innan köpet är att wokpannan kan användas på din spis. Särskilda val har till exempel inte en konstruktion som tål att användas på induktionshällar, utan klarar bara av traditionella spisar eller att användas över en öppen värmekälla.

För att wokpannan ska vara enkel att hantera ska den vara utrustad med greppvänliga handtag, som gör det enkelt för dig att flytta omkring den. Då framförallt om du väljer en tyngre panna i gjutjärn eller liknande material.

Sist men inte minst har wokpannans beläggning såklart även stor betydelse. Ingen vill laga mat och besväras av att det hela tiden bränns fast i pannan och du måste röra om med jämna mellanrum för att säkerställa att ingredienserna inte bränns vid. Välj en beläggning som passar dig och din spis.

En bra balans av samtliga av dessa punkter kommer att ge dig en stabil, tålig och funktionell wokpanna som du och din familj kan använda för att tillreda mängder av smaskiga måltider med.

Tack för att du läste och hoppas du hittar den bästa wokpannan för dig!

Referenser och länkar:
Wokpannor hos Cervera
Wokpannor hos Bagaren och kocken

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.