5 bästa tipsen när du ska låna pengar online 2024

av

Att låna pengar i någon slags form är något som de flesta privatpersoner behöver göra förr eller senare. Idag är det enklare än nånsin att låna pengar då du smidigt kan låna online i dagens digitala värld. Oavsett om du lånar inför ett mindre eller ett större köp finns det dock mycket att tänka på innan du lånar. Här ger vi dig 5 viktiga tips att ha i åtanke!

1. Jämför långivare

Det första och mest uppenbara tipset är att inte ta första möjliga lån som kommer upp när du googlar! Det finns en hel uppsjö av långivare online med olika räntor och villkor. Det är därför viktigt att jämföra dessa långivare innan du bestämmer dig för vilket lån som passar dig och dina behov.

Att jämföra de många lån och långivare som finns därute kan dock kännas överväldigande, vilket är varför det idag finns låneförmedlare. Låneförmedlare har jobbet att hjälpa dig igenom hela processen av att jämföra långivare och ta fram vilka erbjudanden som kan passa just dig.

Jämför och låna pengar på Sparapengar.se och andra hemsidor som är där för att hjälpa till under denna komplicerade process.

2. Ha koll på olika typerna av lån

Innan du lånar är det naturligtvis också viktigt att du har koll på vilken typ av lån som passar för just din situation. Det finns många olika lån att ha koll på, exempelvis. privatlån, bolån, billån, SMS-lån, P2P-lån och så vidare.

Dessa olika typer av lån kan innebära olika räntor, villkor och typ av säkerhet. Beroende på vad du anledningen till att du vill ta ut ett lån är det därför smart att läsa på om olika låntyper och se vad de innebär.

En regel är att vanliga lån ska tas ut för två olika anledningar; antingen för att ha råd med ett viktigt och stort köp, eller för att bekosta en plötslig och oförväntad utgift. Om du söker lån för att du till exempel har akuta räkningar som behöver betalas av snabbt, kan ett snabblån eller kontokrediter vara något du kan fundera på istället.

3. Var realistisk med återbetalningstiden

Det kan kännas frestande att lägga upp ditt lån på en kortare tid, då detta generellt sett leder till lägre återbetalning. Det finns dock en stor risk med att på detta sätt vara för optimistisk angående denna tid. Detta är extra viktigt att vara försiktig för om du inte har särskilt goda marginaler.

Se därför till att du funderar realistiskt över hur mycket tid du behöver för att betala tillbaka lånet. Om du inte gör det är det möjligt att du stöter på problemet att inte kunna återbetala ditt lån i tid. Ett tips är därför att göra en tydlig budget innan för att få en uppfattning om när du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet.

En av faktorerna gäller naturligtvis också om du har en medsökande på lånet. Kom då ihåg att också kommunicera med din medsökande och se till att ni har samma idéer gällande återbetalningstiden och annat.

4. Samla dina lån

Ett bra tips för att hitta bäst ränta är att samla dina olika lån i ett! Ja, precis som du kan samla dina försäkringar, kan du också samla dina lån. Om du har mer än ett lån kanske det snurrar lite i huvudet på dig när du tänker på dina olika lån som finns på olika håll och sedan nu det nya online-lånet du begrundar. Lösningen är naturligtvis att ta ett samlingslån.

Du kan till exempel via en låneförmedlare samla ihop krediter, lån och avbetalningar. Det kan göra att det känns enklare då du har “bakat ihop” lånen på samma ställe, vilket gör det lättare att hålla koll på dem. Dessutom kan du ofta på detta sätt reducera din totala räntekostnader, vilket ingen tackar nej till.

5. Låna från en trygg låneförmedlare

Låneförmedlare kan som sagt hjälpa dig på traven och se till att du har all info du behöver inför ditt lån online. Det finns dock mindre säkra låneförmedlare. Det är därför viktigt att du jämför och granskar låneförmedlare innan du lämnar något i deras händer. Här kommer ett par saker att leta efter och akta sig för när du jämför låneförmedlare.

En bra låneförmedlare bör…

  • Ha bra kundomdömen
  • Ha snabb och hjälpsam kundtjänst
  • Kunna erbjuda låg ränta
  • Kunna erbjuda lån baserat på din kreditvärdighet
  • Inte ha dolda avgifter
  • Visa hela räntespannet
  • Vara objektiva

Ja, det finns mycket att ha koll på när du ska börja låna online. Det är ett viktigt beslut, och du vill såklart ha den info du behöver innan du tar det steget. Vi hoppas att dessa tips hjälpte dig på vägen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.