Bästa fonderna 2024 – hitta rätt fonder för nybörjare

av

Att spara är ett måste inför framtiden och många väljer att investera istället för att låta pengarna sitta still på ett sparkonto. Fondsparande är väldigt populärt bland svenskar, eftersom det är förhållandevist säkert jämfört med andra investeringsformer. Det är dessutom lätt att spara i fonder, men för nybörjare kan det vara svårt att veta vilka fonder som är bäst att börja med.

Det är smart att gå på rekommendationer

En av fördelarna med att spara i fonder är att man inte behöver ha lika omfattande kunskap som när man köper enstaka aktier. Men, trots det är det bra att känna till alla olika typer av fonder som det går att investera i. Ett tips är att gå på rekommendationer från personer som redan är duktiga investerare och vill förmedla sin kunskap till andra. Ekonomibloggar som till exempel pengar.gg är en bra utgångspunkt för dig som vill lära dig mer om vilka fonder som rekommenderas. Det finns mycket gratis information att ta del av, vilket är perfekt för dig som är nybörjare eller för dig som helt enkelt vill utöka din befintliga kunskap.

Indexfonder kan vara smart att börja med

Ekonomibloggen Buffert.se har bra tips på fonder som passar nybörjare och de tipsar bland annat om indexfonder. Det är fonder som följer ett index, som till exempel OMX Stockholm 30 som återspeglar avkastningen från de mest 30 handlade aktierna på Stockholmsbörsen. Indexfonder har ingen aktiv förvaltning, utan följer helt enkelt index. Det innebär att fonderna sköter sig själva, är billiga att äga och enkla att förstå sig på. Indexfonder ger även bra avkastning på sikt, men ska alltid ses som ett långsiktigt sparande.

Välj förvaltare med omsorg

När du fondsparar behöver du inte bestämma vilka värdepapper som ska finnas i fonden, utan det sköts av fondförvaltaren (med undantag från indexfonder). Fondförvaltarens uppgift är att handla med värdepapper och se till att fonden går med vinst. Om fondförvaltaren är skicklig så går fonden bättre och självklart gäller även det motsatta. Var därför noggrann med vilken förvaltare du väljer. Det är inte alltid förvaltaren på din lokala bank som är det bästa valet, utan det kan vara värt att kolla runt lite för att hitta en fond som har en förvaltare med bra meriter.

Börja med ett ISK-konto

Det bästa sparandet är det som blir av, så det första steget kan vara att sätta upp ett investeringssparkonto (ISK) och för över pengar dit varje månad via autogiro. Börja med små summor och öka successivt när du har möjlighet till det. Ett bra tips är att döpa ditt ISK-konto till det mål du har med det, till exempel “Pension” eller “Bostad” för att hålla motivationen uppe. Tydliga mål är motiverande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.