Bästa aktierna 2024 – här är några av årets vinnaraktier

av

År 2024 har varit ett svajigt år på många sätt, inte minst på börsen. Aktiekurserna har svängt som aldrig förr och många stabila bolag som länge legat högt har sjunkit drastiskt – och vice versa.

Beroende på hur man vill investera på börsen är det olika saker man tittar på för att hitta de bästa aktierna. Sparar man långsiktigt vill man ha en bra avkastning. Avkastningen delas in i direktavkastning (utdelning) och tillväxtavkastning som gör att aktien ökar i värde på sikt och ger en vinst vid försäljning. Lägger man ihop båda avkastningsformerna brukar man prata om totalavkastning. Om man istället för ett långsiktigt sparande vill börja med daytrading vill man hitta de aktier som har högst omsättning på börsen. För att bli riktigt vass på daytrading krävs det att man ständigt är uppdaterad och redo att sälja eller köpa en aktie i rätt läge. Under börsens öppettider behöver man vara beredd på att snabbt göra avslut i aktieaffärerna. Att ha en bra bärbar dator underlättar om man ska börja med daytrading så att man kan koppla upp sig vart man än är.

Här nedan listar vi 10 aktier som är bland de 50 bästa aktierna 2024 på den svenska marknaden sett till tillväxtavkastning.

1. Bambuser

Det här året har varit det digitala året vilket har gjort att företaget Bambuser har fått en rejäl skjuts uppåt. Företaget grundades år 2007 och deras produkt består av en plattform som förenklar inspelning och delning av live-videos, något som är helt rätt i tiden. Det här året har de haft en tillväxtavkastning på hela 1 237,87% och de får därmed ses som årets största vinnare.

2. Parans solar lightning

Ett annat bolag som det har gått riktigt bra för är Parans Solar Lightning vars aktie har haft en tillväxt på 638,26%. Företaget tillverkar flera olika modeller av en produkt som har förmågan att flytta in solljuset. I en värld där vi tillbringar allt mer tid inomhus bidrar denna produkt med ett naturligt dagsljus som gör människor piggare.

3. Kancera

Kancera bedriver forskning och framställer läkemedel som används vid behandling av cancer och olika typer av inflammatoriska sjukdomar. Det här året har aktien ökat med 393,48% i tillväxt.

4. Integrum B

Integrum verkar även det inom medicinbranschen men istället för att ta fram mediciner och läkemedel tillverkar bolaget högteknologiska proteser. Proteserna kopplas direkt till skelettet på patienten och kan sedan styras som vilken kroppsdel som helst vilket gör att patienten kan leva ett så normalt liv som möjligt med sin protes. I år har aktien haft en ökning på 284%.

5. Sivers Semiconductors

I år har det nya 5G-nätet diskuterats flitigt och det har redan hunnit lanserats i flera svenska städer. Ett bolag som rider på den vågen är Sivers Semiconductors. Bolaget tillverkar komponenter så som chip och antenner för 5G. Slutprodukten finns sedan i både hemmen, i fordon och på arbetsplatser. Tillväxten det här året landade på starka 259,49%.

6. Star Vault B

Med en tillväxt på 254,48% är Star Vault en självklar aktie på listan. Star Vault utvecklar online-spel med fokus på spel för flerspelarläge, även kallat multiplayer. De tillhandahåller flertalet licenserade spel på marknaden.

7. Metacon

För att producera vätgas av olika kolväten så som biogas behövs det avancerad teknologi, en teknologi som företaget Metacon har patent på. Metacon har ökat 241,38% på börsen det här året tack vare deras olika energisystem som inte bara producerar vätgas utan även el och värme.

8. Nischer Properties

En stark tillväxt på 236,05% gör att bolaget Nischer Properties kvalar in på listan över de bästa aktierna 2024. Nischer Properties affärsidé är att både investera och förvalta fastigheter. Bolaget riktar sig både till företag och privatpersoner, främst i Stockholmsområdet men även utanför.

9. SpectrumOne

Tillväxtavkastningen för SpectrumOne landar på 202,83% vilket är en riktigt bra utveckling för bolaget. Företaget har nischat sig på digital marknadsföring för att hjälpa andra företag att nå ut till rätt kundsegment via bland annat konsulttjänster.

10. Plejd

Sist ut på vår topp 10-lista hamnar Plejd med 201,09% i tillväxt. Plejd utvecklar teknologi och appar för smarta hem där man kan styra belysning med appar, kontroller och dimmer. Lösningen kan användas både i hem och på arbetsplatser och nyttjas av flera användare.

Vi hoppas dina placeringar varit lyckade i år, och att du lyckas kryssa minst lika bra även nästa år!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.