Bästa nätmäklarna för aktier och fonder 2024

av

För att handla aktier och fonder och investera på börsen behöver man vara kund hos en bank som erbjuder börshandel. Numera finns det ett stort utbud av plattformar som förenklar börshandel och gör det smidigt att handla med aktier och fonder. Dessa plattformar finns på nätet och kallas i ett samlingsbegrepp för nätmäklare.
Innan man väljer vilken nätmäklare man ska bli kund hos kan det vara bra att jämföra de som finns för att hitta den plattformen som passar dig och din tänkta investering bäst. För att hitta den nätmäklare som passar just dig bäst är det viktigt att du själv vet vad du vill få ut av ditt sparande. En del plattformar lämpar sig bättre för långsiktigt sparande och andra för kortsiktigt sparande, en del erbjuder enbart handel med aktier och fonder medan andra erbjuder fler marknadsplatser. Även courtageklasser, avgifter och depåer är viktigt att läsa på om innan. Läs mer om hur du kan köpa aktier här om du känner dig osäker på hur börshandel går till.

Bästa nätmäklarna 2024

Avanza
Avanza har vuxit explositionsartat och blivit den nätmäklare som svenska småsparare främst föredrar. Sidan är enkel att navigera på vilket gör den till den perfekta plattformen för nybörjare. Att siten är svenskägd och att alla insättningar täcks av den statliga insättningsgarantin är två fördelar. En annan fördel är att det finns flera olika courtageklasser beroende på hur mycket man investerar, courtagen är låga liksom avgifterna.

Avanza fungerar bra om man vill investera i aktier och fonder på lång eller kort sikt och det finns även flera verktyg som hjälper en att hitta rätt bland fonder och aktier. Spara till pensionen, till barnen, till framtiden eller bara för att kunna köpa något som du länge har suktat efter, kanske en lyxig golfklocka eller en ny bil.

Aktieinvest
Aktieinvest är en intressant uppstickare på listan och relativt ny på marknaden. Här kan man investera i både aktier och fonder, lägga upp ett månadssparande, ta del av färdiga portföljer och få en del tips och inspiration. Dina investeringar skyddas av investerarskyddet och du handlar med lågt courtage.

Den här börsmäklaren är särskilt inriktad på den som tänker långsiktigt och till exempel vill sätta upp ett sparande för sina barn eller sin kommande pension. Det finns en del förbättringspotential när det kommer till användarvänlighet men om ett par år kommer Aktieinvest vara lika stark på marknaden som jättarna Avanza och Nordnet.

Nordnet
En annan nätmäklare som lämpar sig för just nybörjare är Nordnet. Nordnet är, liksom Avanza, svenskägd och erbjuder låga avgifter, lågt courtage och ett skydd av dina pengar i form av den statliga insättningsgarantin.
Om du inte redan vet vilka aktier och fonder som du vill investera i så kan man ta hjälp av de olika inspirationssidorna som erbjuds på plattformen. Nordnet har en annan rolig funktion som kan få nybörjaren att lättare komma igång med sin börshandel. Denna funktion kallas för Shareville och går ut på att man kan se andras portföljer. Här kan man alltså följa en intressant investerare, se vad den har i sin aktie- eller fondportfölj och på så sätt få inspiration och tips.

Spara på lång eller kort sikt via hemsidan eller den välfungerande och smidiga appen. Nordnet erbjuder även annat sparande i form av vanligt sparkonto. Sparkontot har ingen ränta men kapitalet skyddas av insättningsgarantin precis som alla andra investeringar på Nordnet. Sparkontot är även tryggt att spara i om man behöver ha sitt kapital inom kort och inte har råd att göra en eventuell förlust vilket kan ske om man investerar i aktier eller fonder.

Etoro
Etoro skiljer sig markant åt de andra nätmäklarna på listan då denna plattform erbjuder handel via CFD:s. Det innebär att du kommer åt andra marknadsplatser och kan handla med kryptovalutor och råvaror så som guld och olja. Denna nätmäklare är internationell och insättningarna täcks därför inte av den svenska insättningsgarantin.

Den som vill använda sig av Etoro som nätmäklare bör ha ett kortsiktigt tänk då den lämpar sig särskilt för traders. Här har man möjlighet att göra snabba affärer, flera gånger om dagen. Man kan även följa andra traders och se hur de handlar på marknaden. Plattformen erbjuder låga avgifter och har även olika hävstångsinstrument som du kan dra nytta av i din investering.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.