Maten som innehåller mest D-vitamin

av

D-vitamin är ett livsviktigt ämne som du får i dig genom solljus samt genom maten du äter. Under vinterhalvårets mörka dagar blir det extra viktigt att tänka på kosten så att du får i dig den dagliga dosen av vitaminet. D-vitaminbrist är vanligt i Sverige under vintern och därför rekommenderas ibland även kosttillskott. Här kan du läsa mer om vilken mat som innehåller mest D-vitamin samt hur mycket du borde få i dig.

Livsmedel som är rika på D-vitamin

D-vitamin finns i många olika livsmedel, men vissa är bättre än andra. Här hittar du en lista på de fem bästa.

Fet fisk

Enligt Livsmedelsverket är fet fisk det absolut bästa livsmedlet om du vill få i dig D-vitamin. Gös, lax, sill, makrill, abborre, skarpsill, tilapia och sill är exempel på fet fiskar som är goda och nyttiga. Dessutom innehåller de även omega-3-fettsyror som är bra för hjärtat. Med andra ord kan du frossa i sillen och laxen på julbordet med gott samvete. Även konserverad fisk, exempelvis sardiner eller tonfisk på burk, är fulla av D-vitamin. 100 gram rå gös innehåller 29 mikrogram D-vitamin och motsvarande siffra för rå norsk lax är 7,37 mikrogram.

Svamp

Svampar kan, precis som människor, producera sitt egna D-vitamin när de exponeras för UV-strålning. Det gäller dock att välja rätt svamp om det är D-vitaminet som du vill åt. Odlad svamp, exempelvis champinjoner, exponeras sällan för UV-ljus vilket gör att de inte innehåller någon anmärkningsvärd mängd D-vitamin. Det är bättre att välja vild svamp som kantarell, trattkantarell och karljohansvamp. 100 gram rå kantarell innehåller 15,4 mikrogram D-vitamin jämfört med 100 gram rå champinjon som endast innehåller 0,15 mikrogram.

Ägg

Gillar du att äta ägg till frukost? Då är det bara att fortsätta med samma hälsosamma rutin. Äggulan är nämligen full av D-vitamin. Ägget ger dock inte ett helt dagsintag av vitaminet och bör därför kompletteras med andra livsmedel som är rika på D-vitamin. 100 gram rått ägg innehåller 3,7 mikrogram D-vitamin.

Berikade mjölkprodukter

Mjölkprodukter, margarin, yoghurt och matfettsblandningar är bra D-vitaminkällor om de är berikade med D-vitamin. I Sverige är det nämligen obligatoriskt på att berika magra mjölkprodukter med vitamin D för att tillgodose det dagliga innehållet. Magra mjölkprodukter är produkter med en fetthalt på 1,5 procent eller lägre. Berikning innebär med andra ord att vitaminer eller mineraler tillsätts till livsmedel för att produktens näringsvärde ska förbättras. Om du är osäker kan du kontrollera förpackningen där det framgår om mjölkprodukten är berikad. 100 gram berikad mjölk 3% innehåller 1 mikrogram D-vitamin.

Kött

Även vissa köttprodukter innehåller höga haltar av D-vitamin. Framför allt kalvlever pekas ut som en bra källa. Lever innehåller också viktiga näringsämnen som järn, A-vitamin och protein. På grund av det höga kolesterolinnehållet brukar dock fet fisk rekommenderas före kött för personer som vill öka intaget av D-vitamin. 100 gram rå kalvlever innehåller 0,25 mikrogram D-vitamin.

Rekommenderad daglig dos av d-vitamin

Det dagliga behovet av D-vitamin varierar beroende på ålder och hur ofta personen vistas i solen. Livsmedelverket rekommenderar följande dagliga intag:

  • Spädbarn och barn under 2 år: 10 mikrogram
  • Barn och vuxna under 75 år: 10 mikrogram
  • Vuxna med lite eller ingen solexponering: 20 mikrogram
  • Vuxna över 75 år: 20 mikrogram

Kosttillskott med D-vitamin

Långvarig brist på D-vitamin är farligt och kan leda till ett mjukt och missformat skelett. Särskilda grupper rekommenderas även att ta D-vitamintillskott. Rekommendationerna gäller under hela året, men det är särskilt viktigt under vinterhalvåret. Om personen vistas i solen under maj-augusti kan uppehåll från tillskotten göras under denna tid. Grupper som rekommenderas tillskott med D-vitamin inkluderar alla barn under 2 år, alla vuxna över 75 år, alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat samt alla som inte vistas i solen på sommaren.

Nyligen har även studier visat att D-vitamin kan skydda mot svår infektion vid covid-19 vilket gjort att allt fler länder rekommenderar befolkningen äta mat som är rik på D-vitamin alternativt D-vitamintillskott under pandemin.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.