Brusreducerande hörlurar bäst i test 2023 – Stäng ute oljud och brus!

av
1. PHILIPS SHB9850NC BLUETOOTH-HÖRLURAR MED AKTIV BRUSREDUCERING2. SENNHEISER PXC 480 BRUSREDUCERANDE3. BOSE QUIET COMFORT 35 TRÅDLÖSA BRUSREDUCERANDE HÖRLURAR

Sedan Walkman introducerades på marknaden för drygt 40 år sedan har bärbar musik oavbrutet varit på tapeten. Apparaterna vi använt för att lyssna har förstås både varierat och i stor grad utvecklats och förbättrats genom åren. Vi har använt allt ifrån just bärbara kassettbandspelare till portabla CD-spelare, mp3-spelare och nu smartphones men principen har hela tiden varit densamma.

Och samma sak kan göras gällande för hörlurarna, för just hörlurar är förstås en förutsättning för att vi ska kunna lyssna på bärbar musik över huvud taget.

Så, vad är egentligen hörlurar? Ja, väldigt små högtalare, helt enkelt. Och en högtalare är i sin tur en transformator och förstärkare som omvandlar elektricitet till ljudvågor och sedan förstärker dem så att vi kan reglera volymen i efterhand. Och även på hörlursområdet har det hänt väldigt mycket sedan vi började lyssna på bärbar musik, framförallt bara de senaste åren. För den allra största revolutionen inom hörlursteknologi kom för inte alls särskilt längesedan, och kallas för brusreducering.

Brusreducering innebär att hörlurarna har en funktion som tar bort störande brus i omgivningen och därmed gör att du tillåts höra musiken betydligt mycket klarare och tydligare än om du hade ett par helt vanligt hörlurar. Det kan röra sig om bakgrundsbruset på ett flygplan, eller det störande ljudet i en bullrande tunnelbanevagn. Så, frågan är hur de egentligen fungerar?

Hur fungerar brusreducering?

För att kunna förstå hur brusreducering fungerar måste man först känna till några enkla och grundläggande saker om ljudets egenskaper. Ljud är ljudvågor, och ljudvågor är vad vi kallar vågor vars pikar och dalar altererar med en frekvens på mellan 20 gånger per sekund (20 Hz) och 20 000 gånger på sekund (20 kHz), av den enkla anledningen att det är inom detta spektrum som vi upplever vågorna som ljud. Det är då våra öron kan omvandla vågorna till ljud via örat och hjärnan.

Vid mycket högre frekvenser upplever våra sinnen vågor på ett helt annat sätt, exempelvis som ljus. Det är därför faktiskt ingen egentlig skillnad mellan ljud och ljus, annat än i vågornas frekvens. Så, allt ljud vi hör är sammansättningar av olika frekvenser mellan 20 hertz och 20 kilohertz. En enda isolerad vågfrekvens i taget kallas för en sinusvåg, och låter som en helt monoton signal, ett pip, helt enkelt.

Och här kommer grunden för brusreducering. Om man inverterar en sinusvåg, det vill säga förskjuter den en hel cykel och alltså låter piken hamna där dalen var och vice versa, och spelar den samtidigt som den ursprungliga sinusvågen så tar de ut varandra. Allt vi hör är tystnad!

Och exakt samma princip fungerar på hela musikstycken, eller vilket annat typ av ljud som helst.
För om man sätter ihop tusentals och åter tusentals olika sinusvågor och sedan förändrar sammansättningen över tid, så uppstår olika typer av ljud, exempelvis musik. Och om du sedan tar hela den komplexa vågformen som utgör en låt, och inverterar den på samma sätt vi just beskrev att man kan göra med en enkel sinusvåg, och sedan spelar den samtidigt som ursprungsvågen, så är allt vi hör tystnad.

Och det är här det blir riktigt intressant, för exakt den här principen kan också göras gällande på delar av en komplex vågform. Så om våra öron uppfattar en låt och ett bakgrundsbrus (från exempelvis ett flygplan), så kan vi tysta bruset med hjälp av att samtidigt spela upp en inverterad version av brusets vågform. Och det är precis så brusreducerande hörlurar fungerar.

Ja, som ni hör är det hela ganska komplext, och av just den anledningen finns det verkligen i allra högsta grad varierande kvaliteter när det kommer till brusreducerande hörlurar. För att guida dig genom djungeln av olika modeller och varumärken har vi därför satt ihop ett brusreducerande hörlurar bäst i test. Så, låt oss efter denna ingående förklaring dyka rakt in i testet med vår allra första modell. Häng med!

Brusreducerande hörlurar bäst i test

1. Philips SHB9850NC Bluetooth-hörlurar med aktiv brusreducering

Den första modellen i vårt bäst i test kommer från Philips och är på den lite lägre delen av prisskalan, men är fortfarande en ordentlig investering om man pratar om hörlurar generellt. Hörlurarna kommer med bluetooth-anslutning och de är helt trådlösa och laddningsbara för upp till 16 timmars lyssning.

De omsluter örat helt, och erbjuder en fin och klar ljudbild i hela registret, även om vår testgrupp önskar att de fick möjligheten att höra aningen mer bas.

Hörlurarna är enligt Philips brusreducerande upp till 99 procent, vilket förstås är något av en överdrift. Faktum är att vad vi upplever som brus är föränderligt och ofta sammansatt av mer än bara just ”brus” (exempelvis andra störande bakgrundsljud såsom röster eller musik), så även om själva brusandet i till exempel ett flygplan kan reduceras till 99 procent så upplever våra öron inte saken på det viset.

Med det sagt upplever testpanelen i vårt bäst i test för brusreducerande hörlurar att det blir oerhört mycket mer behagligt att lyssna på musik med dessa hörlurar jämfört med ett par icke brusreducerande lurar, framförallt i flygplansmiljö.
Se priset här!

2. Sennheiser PXC 480 Brusreducerande

Nästa modell i vårt brusreducerande hörlurar bäst i test, kommer från Sennheiser, och är ett par hörlurar som i funktionalitet i stort sett är identiska med föregående modell.

Batteritiden på den här varianten är dock hela 50 timmar, vilket förstås är en oerhörd fördel. I pris måste vi dock kliva upp en hel tusenlapp för att få tag i dessa lurar, men utöver batteritiden upplever inte panelen någon större skillnad mellan hörlurarna, framförallt inte vad gäller just brusreduceringen.

Basregistret känns fortfarande något svagt, så den enda egentliga anledningen till att köpa denna modell är den otroliga batteritiden.
Se priset här!

3. Bose Quiet Comfort 35 Trådlösa brusreducerande hörlurar

Så, till den sista modellen i vårt brusreducerande hörlurar bäst i test vad gäller brusreducerande hörlurar. Utan att överdriva kan vi konstatera att hela testpanelen är direkt enig om att det här är den stora vinnaren.

Inte bara brusreduceringen är bättre här, utan själva ljudet är på en helt annan nivå! Prislappen är förstås oerhört hög, men det är en enig testgrupp som ställer sig bakom en rekommendation av den här modellen.

Om du har råd, slå till redan idag. Det här är helt enkelt den stora vinnaren i vårt test!
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.