Appar för ljudböcker bäst i test 2024 – Hitta bästa appen för ljudböcker

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel.se, Nextory.se och BookBeat.com.

1. Storytel2. Nextory3. BookBeat

 

Vill du börja läsa igen men har verkligen inte tiden för det då vardagssysslor så som att jobba, tvätta, diska, leka med barnen samtidigt som du ska ha kontakt med dina vänner, och någonstans där klämma in sömn? Det låter som att du borde testa att lyssna på ljudböcker!

Med ljudböcker kan du kombinera att läsa böcker  samtidigt som du gör allt det som tillhör vardagen. För många fungerar det som deras lilla rum där ingen kan ta sig in, och där man kan få utlopp för den egentid man kanske annars inte alltid hinner med, skriver ljudbokstoppen. Eller så vill du helt enkelt läsa på stranden men vet hur jobbigt det är att hålla upp boken samtidigt som barn springer runt en och sand flyger kors och tvärs och lägger sig som ett täcke över boken. Det brukar inte ge den ro man faktiskt strävar efter, och då passar en ljudbok i mobilen mycket bättre.

Förr i tiden behövde man ha en freestyle (en portabel CD-spelare) och sedan köpa eller låna ljusboken av Biblioteket. Men med de nya tekniska utvecklingen så finns nu appar där du har hundratusentals titlar från hela världen direkt i din mobiltelefon, praktiskt va?

Att välja den bästa appen för ljudböcker är svårt då marknaden för ljudboksappar ökat explosionsartat med nya tjänster som ploppar upp efter vart annat från olika förlag och företag som vill tävla om att sno platsen från pionjären Storytel, de som var först med en app inriktad för ljudböcker på mobilen. Många väljer att likna Storytel med Spotify, fast för ljudböcker, och det stämmer.

Det har förut funnits appar som erbjudit ljudböcker, men inte i prenumerations-form utan då att man betalar för varje bok, detta har gjort det mycket dyrt och även gjort att man inte på samma sätt kan utforska världen av böcker – då man inte vill ha råkat köpt en bok som faktiskt inte var bra. Med en app för ljudböcker så kan en bok vara dålig, och du kan lättsamt sluta läsa den, utan att det gör ont i plånboken.

Så vilken är den bästa appen för ljudböcker? Vad är det som kännetecknar den bästa ljudboksappen? Vad är det egentligen jag ska titta efter när jag väljer ljudboksapp? Allt detta och mycket mer kommer vi att ta upp innan vi går in på vårt resultat i vårt ljudboksapp-test, detta för hjälpa dig att förstå vilken som faktiskt är den bästa appen för ljudböcker.
För dig som inte orkar läsa utan bara vill ha svar på vilken som är den bästa ljudboks-appen har vi sammanställt en lista på de allra bästa appar för ljudböcker.

Vad bör jag titta efter när jag ska välja app?

Utbud

Utbudet är det allra viktigaste när du ska välja app då det är viktigt att det finns ett brett utbud, som helst ökar regelbundet, för att du alltid ska kunna ha nåt att läsa. Vi har jämfört de olika tjänsternas utbud med varandra för att se vilken som faktiskt har de bredaste utbudet, så att du lätt kan se hur de olika tjänster ställer sig mot varandra i just utbudet.

Offline-läge

En annan viktig sak, som många ljudboksappar har, är offline-läge. Det vill säga att du kan spara ner böcker till din telefon som du kan lyssna på när du inte har internetuppkoppling. Detta kan vara bra ifall man ska ut och resa, eller ska spendera en vecka eller två på landet där det inte finns täckning. Oavsett varför du vill spara ner en ljudbok offline så är det en funktion som vi tycker är bland de viktigaste då vi inte kunnat leva utan den – vare sig det är på resor eller för att inte ta slut på all sin surf på sitt mobilabonnemang.

Pris

Priset är även det en otroligt viktig faktor. De flesta appar kostar inte mer än var en pocket kostar, och ifall du lyssnar på mer än en bok i månaden så har du redan då tjänat på det. Vi kommer säga vad varje tjänst kostar, och sedan kommer vi jämföra det med utbudet och funktionerna för att se om tjänsten är prisvärd eller ej. Efter att vi sammanställt detta kommer vi få reda på vilken den bästa ljudboksappen är!

Resultatet av bästa appen för ljudböcker

Nu när vi gått igenom vad du bör tänka på inför din prenumeration av en ljudboks-tjänst så är det dags för resultatet av jämförelsen. Vilken är egentligen den bästa ljudboksappen? Det kommer du får reda på ifall du läser vidare.

1. Storytel

Storytel lanserades 2009 och är därför den första ljudboksappen i Sverige. Man brukar säga att den som är först på marknaden har en större chans för att sno åt sig majoriteten av marknadsandelarna, och så är fallet här.

Det som dock gör att Storytel håller fast vid sina marknadsandelar är deras otroligt stora utbud då näst intill alla vill samarbeta och hamna på deras plattform. Plattformen är väldigt lätthanterlig och du kan lätt spola fram och tillbaka och bläddra bland tusentals titlar i olika kategorier och genrer lätt som en plätt.

Det enda negativa vi kan se med Storytel är priset, som ligger på 169 kr/månaden. Detta är dock något som är förståeligt då de erbjuder de största utbudet av titlar. En hel värld av böcker för 169 kr är inte så speciellt mycket heller. Storytel är den bästa ljudboksappen för dig som inte riktigt bryr det om att det kostar mer, bara du får ett brett utbud av böcker från alla världens håll och kanter!
Läs mer om Storytel här!

2. Nextory

Näst ut är Nextory. Det är många som undrar vilken vi tycker är bäst bland Storytel vs Nextory och det är en fråga vi är mycket kluvna till. Å ena sidan så har Nextory ett lägre pris och kan därför vara bra för dig som vill kunna ta del av massvis med ljudböcker utan att det ska vara speciellt dyrt för dig, det kostar som andra liknande prenumerationstjänster inom media ungefär.

Å andra sidan så är utbudet på Nextory något mindre vilket gör att du blir begränsad av utbudet. Dock så räcker oftast utbudet som Nextory erbjuder då det är långt ifrån knapert, och därför kommer du antagligen inte märka av det.

Ifall du tycker deras Bas-utbud är mesigt kan du lätt uppgradera till deras “Standard-utbud” där du hitta flera böcker (vi snackar tusentals fler). Här släpps även de senaste böckerna, vilket inte görs på “Bas”-utbudet. Om du är intresserad av affärer, eller vill utveckla dig i ditt affärsområde så erbjuder Nextory även ett “Premium-utbud”, där du hittar allt som finns på Bas och Standard, men också affärslitteratur som kan hjälpa dig att utvecklas i ditt yrkesområde.

Deras Standard-utbud kostar 199 kr/månaden, och deras Premium-utbud kostar hela 249 kr/månaden, alltså är dessa utbud betydligt dyrare än andra tjänster – men det kan det vara värt med tanke på att du får ett betydligt större utbud av affärslitteratur och de allra senaste böckerna direkt till din telefon.

Nextory har en mycket smidig och användarvänlig plattform att använda som du lätt kan bläddra bland alla de välstrukturerade titlar som de erbjuder. Även här kan du spara ljudböcker offline vilket är väldigt smidigt för dig som är ute och reser mycket eller helt enkelt vill spara din surfpott till andra saker.

Är du intresserad av att en billig ljudbokstjänst? Då är Nextory den bästa appen för ljudböcker för dig! Du kan lyssna på tusentals böcker för samma peng som 2 kaffe kostar på ett kafé, din plånbok behöver alltså inte lida. En grym tjänst för en billig peng, vad mer behöver man? Känner man att man behöver mer så kan man lätt uppgradera sig till deras andra utbud!
Läs mer om Nextory här!

3. BookBeat

Sist men inte minst kommer BookBeat, som är en tjänst från Bonnier som lanserades 2015. Bonnier är det största svenska förlaget och har därför ett brett sortiment av ljudböcker och e-böcker i sitt förlag, när de såg hur stora Storytel höll på att bli och att intresset ökade av ljudböcker bestämde de sig för att ge sig in på marknaden de också.

De har inte bara sitt eget utbud av böcker utan även många andra förlag har anslutit sig och sina titlar.
Priset är även här, som Storytel, på 169 kr/månaden och även här något dyrare än vad Nextory Bas är. Dock så har BookBeat ett större utbud än Nextory Bas har. Storytel kostar exakt lika mycket men har betydligt större utbud när vi har sökt på slumpmässiga populära titlar.

Därför tycker vi inte att detta är den bästa appen för ljudböcker, även fast det är en väl utformad app så anser vi att Bonnier måste lägga ner lite mer krut för att kunna erbjuda ett lika brett sortiment av böcker som Storytel gör, om inte bredare för att vara den bästa appen.

Vi anser dock att det kan vara kul att testa själv, och med deras provperiod på 14 dagar så har du den chansen! Du kan lätt bestämma själv vilken tjänst du tycker är den bästa ljudboksappen efter att testat de alla, samtidigt får du ju nästan 1,5 månader av gratis ljudböcker, väldigt bra!
Läs mer om BookBeat här!

1 svar på ”Appar för ljudböcker bäst i test 2024 – Hitta bästa appen för ljudböcker”

  1. Bra test! Och rättmätig vinnare enligt mig med.
    Saknar möjligen Google Böcker https://books.google.se/ som då spelas i Googles egen Androidapp som en jämförelse.
    Den är inte bättre för svenska förhållanden (ännu) än de tre testade ovan men ändå.. Den växer och det finns många gratisböcker!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.