Takfläkt bäst i test 2024 – Hitta den bästa takfläkten

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Texa Design Takfläkt Cetus2. Taurus Nickel Beslysning Texa Design3. Frico ICF55
Texa Design Takfläkt CetusTaurus Nickel Beslysning Texa DesignFrico ICF55

Takfläkt bäst i test 2024 – Med varmare somrar i Sverige har fläkten blivit ett alltmer viktigt redskap för att svalka oss med under dagar med hög temperatur. Det kan därför vara en god idé att investera i en takfläkt som på ett smart och effektivt sätt ger svalka när en A/C inte är ett alternativ. Att hitta rätt bland marknadens oändliga takfläktar kan vara en svår uppgift, speciellt om du inte vet vilka funktioner du bör se efter. Vilken takfläkt passar bäst beroende på hushåll? Vilka funktioner är viktiga?

Vem behöver en takfläkt?

Under sommardagar då temperaturen är mycket hög kan en takfläkt vara räddningen för att svalka av. En takfläkt är ett perfekt redskap och är en sort av fläkt som passar bra för hushåll och lokaler där en mindre golv- eller bordsfläkt helt enkelt inte räcker till.

Takfläkten är i regel mycket starkare och ett mer effektivt redskap för luftreglering. Den passar därför där det krävs mer för att kunna svalka av och förflytta gas på. En stor fördel med en takfläkt är att den sitter just i taket. Detta gör att den inte tar stor plats i ditt hem, och du kan även välja en takfläkt i en snygg design som adderar till din inredning.

Innan du köper en takfläkt är det viktigt att du först ser efter det rum eller en lokal den ska sitta i. Olika takfläktar fungerar olika bra beroende på din takhöjd. Det finns takfläktar som speciellt är anpassade för lager – och industrilokaler eller butiker där det kräver större effekt för luftreglering. Ska du däremot köpa en takfläkt för användning i hushåll räcker en standardfläkt i den lite billigare prisklassen mycket väl för ditt ändamål om takfläkten har fler än 3 hastigheter. 

En bra och kvalitativ takfläkt bör även ha en del extra funktioner. Många nya modeller är mycket energisnåla och du kan därför tjäna på att köpa ett sådant alternativ. Välj även om du vill ha en takfläkt som slås på och av med hjälp av en medföljande fjärrkontroll, eller om du föredrar en manuell takfläkt.

Ljudnivån är en annan viktig del att ha i åtanke. De flesta takfläktar har en mycket låg ljudnivå som inte stör lokalen eller rummet den är tänkt att sättas upp i. Men det finns även de modeller som ger ifrån sig mer ljud. Det är därför bra om du jämför olika modeller och märken mot varann innan du gör ditt val.

Hur lätt din takfläkt är att rengöra är även det en viktig del att tänka på. Efter en tids användande kommer din fläkt att samla på sig damm och då är det viktigt att du med hjälp av en trasa och rengöringsmedel kan få bort smutsen mellan de olika delarna. Har den ett flertal blad kan det bli svårare att få rent mellan bladen, i jämförelse med en takfläkt med färre blad.

Topp 3 takfläktar 2024

Vi har listat tre takfläktar som är våra favoritval i undersökningen av den bästa takfläkten 2024!

Takfläkt bäst i test - Texa Design Takfläkt Cetus

1. Vår vinnare! Texa Design Takfläkt Cetus

 • Hastigheter: 6
 • Luftflöde: 195 m3/ minut
 • Passar för: Låg takhöjd
 • Fjärrkontroll: Ingår

Denna snygga och stilrena takfläkt är vår värdiga vinnare! Texa Design Takfläkt Cetus använder sig av den allra senaste tekniken och du kan själv välja mellan 4 olika färger på fläktbladen och motorn, väl anpassat till din egen inredning!

Texa Design Takfläkt Cetus passar perfekt för rum med låg takhöjd och har hela 6 olika hastigheter och är reversibel i alla lägen. Med denna otroliga mångsidighet kan du vara säker på att takfläkten cirkulerar luften både för sommar – och vintersäsongen.

Takfläkten har aerodynamiska utformade blad och fläktens material är utav formpressad plywood. Detta ger ett modernt och stilrent intryck som passar de flesta hushåll. Fläkten är mycket tystgående och energisnål med en motor på 4-32W. Vi anser att Texa Design Takfläkt Cetus är den ultimata takfläkten för hem med standard takhöjd!

Se priset här!

Takfläkt bäst i test - Takfläkt Taurus Nickel belysning Texa Design

2. Taurus Nickel Beslysning Texa Design – Dimbar fläktbelysning!

 • Hastigheter: 6
 • Luftflöde: 220 m3/ minut
 • Passar för: Lågtak och snedtak
 • Dimbar belysning

Takfläkten Taurus Nickel från Texa Design får andraplatsen på vår topplista av ett flertal olika anledningar. Med en tystgående och energisnål motor kan du med denna takfläkt känna dig säker på att luftcirkuleringen balanseras på ett bra sätt. 

Taurus Nickel har en dimbar fläktbelysning LED till Taurus, som kan kontrolleras med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen. Takfläkten har 6 olika hastigheter och 3 fläktblad som är aerodynamiskt utformade.

Vad vi gillar lite extra med Taurus Nickel är att det även är möjligt att installera och montera den på snedtak med maximum 18 grader. Träutseendet ger ett varmt och inbjudande intryck och fläkten har ett luftflöde på 220 m3/ minut.

Vi kan starkt rekommendera Taurus Nickel takfläkt för den som förutom vill ha en högkvalitativ fläkt till hemmet, även behöver en med inbyggd belysning. Du kan välja mellan ek och valnöt på färgen av träet, beroende på vad som passar ditt hem allra bäst.

Se priset här!

Takfläkt bäst i test - FRICOICF55 Art.nr: 2819329 Frico Takfläkt

3. Frico ICF55 – Valet för större lokaler och butiker! 

 • Effekt: 70 W
 • Luftflöde: 13500 m 3/h
 • Passar för: Hög takhöjd
 • Vikt: 6 kg

Vi har även valt att ta med ett alternativ på vår lista som passar för större industri- och lagerlokaler. Frico ICF55 är takfläkten som är oerhört effektiv för större områden, inklusive sporthallar och butiker. Den har en stilren vit design med tre fläktblad och har en effekt på 70 w.

Med hjälp av den senaste tekniken kan denna takfläkt på ett lätt och kraftigt sätt utjämna temperaturen i önskad lokal som har högt i tak. Tack vare denna industritakfläkt är det möjligt att pressa ned den varma luften som samlats vid taket och sänker på så sätt temperaturen där.

Då fläkten är reversibel minskar värmeförlusterna genom väggar och tak och du kan därför reducera uppvärmningskostnaderna under vintertid!

 Vi kan verkligen rekommendera Frico ICF55 takfläkt för lokaler med högre takhöjd, och förutom att vara ett självklart val för större lokaler har denna takfläkt även ett mycket lågt pris för dess goda effekt!

Se priset här!

3 vanliga frågor om takfläktar:

Har taknivån någon betydelse för vilken fläkt du bör köpa?

Ja, till en viss del. Takfläktar är anpassade efter en standard takhöjd som brukar ligga mellan 240-250 centimeter. För ett rum eller en lokal med standardhöjd kan du välja att montera upp din takfläkt med eller utan stång. Du kan även använda dig av en förlängningsstång vid behov.

Om du har en lägre takhöjd bör du endast montera platta takfläktsmodeller utan någon stång. Om du har en mycket högre takhöjd, eller ett snedtak behöver fläkten monteras upp med förlängningsstång.

Vad menas med att fläktar är reversibla?

Många av de bättre fläktarna på marknaden är reversibla. Detta innebär i praktiken att det är möjligt att ställa in åt vilket håll bladen ska rotera. Man brukar även kalla detta för sommar – och vinterläge. Detta på grund av att den varma luften kan tryckas ned för att ge extra värme under vintern eller dras upp för svalkande effekt sommartid. Om du använder en takfläkt vintertid är detta också ett effektivt sätt att fördela varmluften i rummet från en kamin eller öppen spis.

Varför är installationen av en takfläkt viktig?

När du ska installera en takfläkt är det viktigt att du ser efter hur belysningen i rummet ser ut. Detta för att fläkten inte ska störa ljusflödet. Ifall du inte har detta i åtanke kan det i värsta fall leda till att fläktbladens rörelser skapar blinkande ljus i rummet.
Varför är de flesta takfläktar monterade i mitten av ett rum? Jo, detta är av den enkla anledningen att det ger ett så jämnt luftflöde som möjligt. För större lokaler och rum kan det dock behövas fler än en fläkt för att arbeta effektivt. 

Vad du bör tänka på när du köper en takfläkt! 

När du ska köpa en takfläkt behöver du se till en del olika delar innan du gör ditt köp. Du behöver först ha en bra bild av vilka behov du har av din fläkt och hur stort rum du ska montera den i för att kunna veta vilken fläkt som passar dig bäst.

Storleken på din takfläkt har betydelse för hur mycket luft som kan omfördelas på ett effektiv sätt. Beroende på rumsyta bör du även därför välja passande fläkt och till vilken storlek just den fläkten är anpassad till. Även takhöjden har betydelse för vilken slags fläkt du bör köpa.

Antalet blad på din fläkt och ifall de är reversibla eller inte har också betydelse för dess effektivitet. En takfläkt med fler blad brukar i regel ge en något tystare fläkt, medan den leder till mindre cirkulerande luft. Färre blad är därför att föredra om du är ute efter största möjliga effekt.

Fler blad ökar motståndet och detta i sin tur gör motorn på takfläkten något långsammare. En takfläkt med 4-5 fläktblad brukar betraktas som en god balans mellan den cirkulerande luften och acceptabel ljudnivå från fläkten.

Hur har vi kommit fram till vår topplista?

Vi har i vår undersökning valt att jämföra olika sortera takfläktar i olika material och utseenden, tillsammans med fler extra funktioner. Vi har därför både tagit med takfläktar för privata hushåll, men även de lite kraftigare för butiker och lagerlokaler.

När vi valt ut våra toppval av takfläktar har vi sett till en hel del olika funktioner för att komma fram till våra resultat. Vi har främst tittat lite extra på funktioner som effekt, hastigheter, storlek, och ljudnivå när vi valt ut våra favoriter. Vi har tittat och jämfört ett stort urval av fläktar i olika modeller och läst kundomdömen för att få fram våra resultat. 

Vi rekommenderar att du innan ditt köp alltid jämför olika modeller av takfläktar för att på ett smidigt sätt kunna se till vilka funktioner de besitter innan du gör ditt köp. Du behöver bland annat ta hänsyn till hastighet, effekt och ljudnivå för att kunna hitta den rätta takfläkten för dig. Välj även om du vill slå på och av din takfläkt manuellt eller om du vill ha en takfläkt som kontrolleras med hjälp av en fjärrkontroll.

Olika takfläktar har olika många blad. Deras utformning tillsammans med utseende är också en viktig del av ditt köp. Till skillnad mot bords – och golvfläkten sitter takfläkten fast kontant på samma plats. Du kan inte ställa bort den när du vill eller välja vilka tillfällen den ska vara synlig. Därför är det viktigt att du ser till att både färg och material smälter in i din heminredning på ett fint sätt.

Bäst enligt vår mening är att köpa en takfläkt med fler än 3 olika hastighetsgrader så att du får bästa möjliga effekt beroende på hur högt i tak du har. En del nya takfläktar på marknaden är extremt tystgående och energisnåla, och du kan med fördel välja ett sådant alternativ för att få ut mest av dina pengar. 

För köparen som inte har speciellt högt i tak, eller som inte behöver reglera temperaturen i en stor lokal kan en mer simpel och snygg takfläkt gott och väl räcka för ditt ändamål. Här kan du istället lägga mer vikt på utseende och material när du gör ditt köp.

Oavsett om du vill investera i en kraftigare takfläkt för högsta möjliga effekt, eller om du nöjer dig med ett budgetval hoppas vi att du har fått hjälp genom denna artikel kring hur du bör tänka innan du gör ditt köp av den bästa takfläkten!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.