Är du på jakt efter en ny tvättmaskin? Då är du nog medveten om att valet mellan alla hundratals tvättmaskiner är ett svårt uppdrag. Antingen så söker du en billig tvättmaskin, eller en som klarar så mycket tvätt som möjligt, eller så har du ingen aning om vad det är du faktiskt söker efter. Det är förståeligt, för om man inte kan något om tvättmaskiner ser de flesta exakt likadana ut. Oroa dig inte!

Vi är här för att hjälpa dig, oavsett ifall du kan allt om tvättmaskiner, eller ingenting. I detta tvättmaskin bäst i test har vi testat dussintals tvättmaskiner för att sedan kunna sammanställa en lista på de fem bästa tvättmaskinerna som finns på marknaden. Vi kommer även lyfta upp vad det är man faktiskt ska titta efter när man är på jakt efter att köpa en tvättmaskin. Vi börjar med det!

Att tänka på när man ska köpa tvättmaskin

Typ av tvättmaskin

Det finns två olika typer av tvättmaskiner. Den typ som är standard i Sverige är frontmatad tvättmaskin, men i amerikanska filmer har du säkert sett en variant där man stoppar in smutstvätten ovanifrån, dessa kallas toppmatad tvättmaskin. Problemet med detta är att du inte kan ha en torktumlare över din tvättmaskin, och behöver därför ha torktumlaren bredvid, vilket tar upp betydligt mycket mer plats. Dessutom har frontmatade tvättmaskiner större kapacitet, och kan därför tvätta mer kläder per tillfälle. Vi rekommenderar därför stark att du väljer en frontmatad tvättmaskin, även fast det betyder att du behöver böja dig ner för att lägga i tvätten. Vi kommer dock nämna en toppmatad tvättmaskin bäst i test, då det finns många som är ute efter just denna typ, så vi har även hittat den bästa toppmatade tvättmaskinen för dig som söker en sådan.

Det finns även en tredje typ, en kombo, där både torktumlare och tvättmaskin slås ihop och där du kan använda samma maskin för båda ändamålen. Dessa kallas för tvätt/tork-maskiner och kan vara praktiskt ifall du har ett litet utrymme, men ändå vill slippa att hänga kläder runt om i hela lägenheten. Vi har inkluderat en sådan tvättmaskin i vårt test.

Funktioner

Det finns många tvättmaskiner som har olika funktioner, så som ångtvätt (vilket är mycket användbart ifall du har mycket smuts som ska bort). Men även olika inställningar för bomullstvätt, handtvätt eller snabbtvätt (och mycket, mycket mer).

Det finns även många maskiner som tillåter tidsinställda tvättningar,  du bestämmer själv när tvätten ska börja (ifall du inte vill att den ska börja omedelbart). Detta gör att dina kläder ej surnar, eller blir skrynkliga, ifall du inte har tid att hänga upp dom innan jobbet, så kan ställa in så att tvätten är klar exakt när du kommer hem från jobbet. Väldigt praktiskt!

Vad för funktioner just du behöver är upp till dig att klura ut. Ifall du har barn som ofta kommer hem igen med mycket lortiga kläder, så kan en tvättmaskin med ångtvätt vara användbart. Om du har olika tyger som behövs tvättas annorlunda, så kan det vara bra att ha en tvättmaskin som kan tvätta bomull, ylletvätt och fintvätt. Om du vill investera i en maskin som både tvättar och torkar tvätten, så att du spar tid, då du inte behöver kasta in tvätten i ännu en maskin, eller hänga upp kläder på stolar och element över hela lägenheten.

Storlek

Storleken på maskinen har en stor betydelse. Standardstorleken i Sverige är 60×60 cm. Detta är det som de flesta har. En tvättmaskin på 8-9 kg brukar oftast räcka för en familj på 2 vuxna och 2-3 barn, men det finns även större tvättmaskiner på 9-12 kg som kan vara bra ifall ifall ni är fler än 5 personer i ert hushåll, då det kan vara praktiskt att kunna tvätta större lass per gång, än att behöva tvätta flera gånger. Utrymmen för tvättmaskin i lägenheter är ofta anpassade för 60×60, så se till så att du mäter upp utrymmet du tänker ställa tvättmaskinen så att du inte köper fel storlek.

Ju mer smutstvätt du får plats med per tvätt, desto miljönvänligare blir det. Så ifall du vill ha en miljövänlig tvättmaskin så är generellt sätt en större tvättmaskin det du ska fokusera på. Det är även viktigt, ifall du tänker på miljön, att du maximerar hur mycket tvätt du lägger i tvättmaskinen, så att den inte tvättar en halvfull tvätt – oavsett vad för storlek du har på tvättmaskinen.

Miljömärkning

Ifall miljön är något du vill ha stort fokus på, och att du vill ha en miljövänlig tvättmaskin, så är det miljömärkningen du ska hålla utkik efter. D är det lägsta på skalan, och högst upp är A+++. Alltså, A+++ visar att energiförbrukningen är låg, och att det är en miljövänlig tvättmaskin.

Centrifugeringshastighet

Centrifugeringshastigheten är det som visar hur många varv per minut som tvättmaskinen snurrar. Detta avgör hur snabbt vattnet försvinner från tvätten, det vill säga, ju fler varv/minut desto snabbare går tvätten att tvätta. Detta är något vi inkluderar i vårt tvättmaskin bäst i test, då de bästa tvättmaskinerna ska gå snabbt och vara effektiva.

Ljudnivå

Att ljudnivån ska vara låg är en självklarhet. Detta möjliggör att du kan tvätta medan du sover, och ifall du har en tvätt/tork-maskin så kan du vakna upp till rena kläder att bära redan nästa dag!

Beroende på vart tvättmaskinen ska stå så har ljudnivån en stor eller liten betydelse. Ifall du ska ha tvättmaskinen i källaren, eller i garaget, så hörs oftast ändå inte ljudet till resten av huset. Ifall den ska vara placerad i badrummet i lägenheten så är det desto viktigare att du äger en tyst tvättmaskin, för din familjs harmoni skull.

Priset

Ofta kan tvättmaskiner kosta en hel del, detta beroende på vad för funktioner som tvättmaskinen i fråga har. Om du inte har den största budgeten så kan det därför vara smart att titta på en något billigare modell, ifall du inte bryr dig om att ha en tvättmaskin med en massor flashiga funktioner, så fungerar en billig tvättmaskin också. Kläderna blir rena oavsett. Det du då kan behöva tänka bort är tvätt/tork-maskinerna då dessa tenderar att kosta mer, dock så får du ett två-i-en maskin som sparar dig både tid och utrymme.

 

Tvättmaskin bäst i test

Nu när du förhoppningsvis fått en klarare bild om vad det är du faktiskt söker i din nya tvättmaskin så är det dags för oss att lista de fem bästa tvättmaskinerna. Vår testpatrull anser att alla dessa tvättmaskiner förtjänar titeln tvättmaskin bäst i test, men alla för olika anledningar. Oavsett vilken av dessa maskiner du väljer att köpa så lovar vi att du ej kommer bli besviken!

Miljömärkning: A+++

Bosch WAT283L8SN

Denna bästsäljande tvättmaskin från Bosch är en av våra absoluta favoriter. Med 1400 varv i minuten, sin energisnåla och tysta kolfria motor, och dessutom med AntiVibration design för minsta möjliga störning, så är denna tvättmaskin ett praktexempel på en bra tvättmaskin. Tvättmaskinen rymmer 8 kg kläder, vilket är perfekt ifall ni är en familj på 5-6 personer, eller om du bara har mycket kläder. Måtten på denna tvättmaskin har är 85x60x62 (höjd, bredd, djup).

Något som denna tvättmaskin hyllas för är vatten och energiförbrukningen, då denna maskin har energiklassen A+++, vilket är den högsta energiklassen på marknaden! Tvättmaskinen är även kolfri, och är därför väldigt tyst och håller betydligt längre än de tvättmaskiner med kolmotor. Något som denna tvättmaskin kan skryta med är timern som den har, som tidigare nämnt, gör så att du kan tajma när du vill att tvätten ska bli klar (så att den ej blir skrynklig eller surnar).

Priset på denna tvättmaskin är oslagbart i jämförelse med vad för produkt du får för pengarna. Dessutom, med maskinens 15-minuters snabbtvätt-program, så är detta en tvättmaskin som passar dig som vill ha en effektiv och snabb tvättmaskin.

Se priset på denna tvättmaskin här!

 

Miljömärkning: A+++

LG F1496TDA3

Även denna är ett praktexempel på en tvättmaskin i toppklass, nu ifrån LG. Med 8 kilos kapacitet och 1400 varv i minuten så är den i mångt och mycket väldigt lik den ovannämnda modellen från Bosch. Dock så är denna modells snabbaste program på 30 minuter, och ljudnivån på denna tvättmaskin är något högre än den från Bosch. Dock så har denna tvättmaskin även en torkfunktion, och kan torka upp till 4 kg kläder per gång. Det betyder alltså att du får två maskiner, i en, för ett väldigt lockande pris!

Tvättmaskinens 6 Motion Direct Drive gör att du lätt kan anpassa maskinen utefter vad för textilier du tvättar. Denna maskin kan man ställa in att tvätta allt från syntet till baby care, eller varför inte outdoor kläder? LG F1496TDA3 kan användas till många olika material vilket är behövligt för dig som inte endast vill tvätta bomull eller ylle. Denna funktion är skonsam för kläder och gör att kläderna ej slits. Denna tvättmaskins mått är 85x60x55 (höjd, bredd, djup), alltså något mindre än tvättmaskinen från Bosch.

Även denna maskin har en timer man kan ställa in på 3-19 timmar framåt, så att tvätten kan gå igång dagen efter du sätter i tvätten, om det så behövs. LG:s tvättmaskin har även något som kallas viktavkänning, så att vatten, tid och energi-förbrukningen under en användning är anpassat till hur mycket kläder som tvättas. Detta gör att du lätt kan sätta på en halvfull tvätt med gott samvete för miljön.

Vad är det med denna tvättmaskin som skiljer sig ifrån Bosch tvättmaskin? Jo, priset. Det är mycket som är likt Bosch WAT283L8SN, men priset skiljer sig en del. Därför är detta en bra tvättmaskin ifall du söker en billig tvättmaskin, men som ändå erbjuder funktioner som något dyrare tvättmaskiner gör. Dessutom så har den en torkfunktion, vilket är något som är sällsynt för detta pris!

Se priset på denna tvättmaskin här!

 

Miljömärkning: A++

Indesit ITWA51052

Denna tvättmaskin har tagit hem förstaplatsen i vårt toppmatad tvättmaskin bäst i test. Som vi tidigare sagt så har toppmatade tvättmaskiner mindre kapacitet, och är något långsammare. Tvättmaskinen snurrar i 1000 varv per minut, och den rymmer 5 kg kläder per gång, vilket passar ett hushåll på 2-3 personer. För övrigt är denna tvättmaskin ännu lite billigare än den från LG.

Denna toppmatade tvättmaskin från Indesit är perfekt för dig som har ett litet mindre hushåll, och för dig som söker en toppmatad tvättmaskin är detta den bästa på marknaden. Ifall du har ett större hushåll, på 4+ personer, så rekommenderar vi att du införskaffar dig en frontmatad tvättmaskin då du får plats med mer kläder per tvätt i den modellen.

Måtten på denna tvättmaskin är 90x40x60, alltså betydligt högre än de två frontmatade tvättmaskinerna ovan, men betydligt smalare på bredden. Så den kan få plats i ett skåp, som du kan stänga när tvättmaskinen ej används, så att ditt badrum håller sin stilrena-look även med en tvättmaskin!

Se priset på denna tvättmaskin här!

 

Miljömärkning: A+++

LG FH495BDS2

På fjärde plats kommer ingen mindre än LG FH495BDS2! Ännu en maskin från LG, varför kommer denna på fjärde plats och den förra (LG F1496TDA3) på andra plats? Jo, då det är standard att ha en tvättmaskin med kapacitet på 8 kg så har vi bestämt att lägga den högre. Annars skiljer sig inte tvättmaskinerna åt särskilt mycket.

Om du har ett stort hushåll, med fler än 6+ personer så är det rekommenderat att ha en tvättmaskin vars kapacitet ligger på 12 kg, och det gör denna. Just eftersom man kan tvätta så pass mycket mer så leder detta till att priset på denna tvättmaskin är markant högre. Vi vet dock alla hur jobbigt det är att behöva tvätta flera gånger med samma färg. Därför tycker vi att det är en värd investering att köpa en stor tvättmaskin som är anpassad till hur stort hushåll ni har.

Även denna maskin har miljömärkningen A+++, vilket betyder att den är i marknadens bästa plats rent miljömässigt. Med 1400 varv per minut så kan denna tvättmaskin tvätta en tvätt på endast 30 minuter. Motorn är kolfri, och därav väldigt tyst, så du kan vara trygg med att du kan sätta på en tvätt för att sedan inte störas av ljudet under fredagsmyset! En riktigt bra tvättmaskin för större hushåll helt enkelt.

Se priset på denna tvättmaskin här!

 

Miljömärkning: A

Samsung WD70K5400OW

Även fast LG:s tvättmaskin F1496TDA3 både fungerar som tvätt och torkmaskin så fick den inte bäst i test av tvätt och torkmaskiner. Det fick däremot denna maskin från Samsung. Detta då den rymmer 1 kg mer i sin torkfunktion än LG:s maskin, det vill säga 5 kg kläder. Med 1400 varv i minuten, och snabbtvätt på 15 minuter, så är denna tvättmaskin inte bara bra för att den har torkfunktion, men även som tvättmaskin i sig självt. Tvättmaskinen rymmer 7 kg kläder per tvätt.

Denna tvättmaskin har A i energiklass, vilket betyder att den är något mindre miljövänlig än de ovan då de alla är i klass A++, eller till och med A+++. Den är även något mer högljud än de andra modellerna, vilket gör att vi inte kan sätta denna som förstahandsval i tvättmaskin bäst i test. Men den är ändå den femte bästa, då det är en tvättmaskin som klarar mycket. Och som kombinerade tvätt/torkmaskin så tar den definitivt priset som den bästa.

Se priset på denna kombinerade tvätt/torkmaskin här!

 

Slutsats

Så, nu har vi listat de bästa tvättmaskinerna på marknaden just nu. Vi hoppas innerligt att du fått en bättre bild i vad för slags tvättmaskin just du är ute efter. Vi tycker att alla tvättmaskiner i denna lista är grymma, och är därför väldigt säkra på att du ej kommer bli besviken oavsett vilken av dessa maskiner som du väljer. Den bästa tvättmaskinen är en tvättmaskin som passar just dina krav och förutsättningar, vare sig det är storleken på hushållet eller plånboken.

Recension
Datum
Produkt
Tvättmaskin
Betyg av läsare
51star1star1star1star1star