Tvättmaskin bäst i test 2024 – Hitta den bästa tvättmaskinen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. BOSCH WAT283T8SN2. LG FH495BDS23. WHIRLPOOL AWE6100
BOSCH WAT283T8SNLG FH495BDS2WHIRLPOOL AWE6100
Se priset härSe priset härSe priset här

Är du på jakt efter en ny tvättmaskin? Då är du nog medveten om att valet mellan alla hundratals tvättmaskiner är ett svårt uppdrag. Antingen så söker du en billig tvättmaskin, eller en som klarar så mycket tvätt som möjligt, eller så har du ingen aning om vad det är du faktiskt söker efter. Det är förståeligt, för om man inte kan något om tvättmaskiner ser de flesta exakt likadana ut. Oroa dig inte!

Vi är här för att hjälpa dig, oavsett ifall du kan allt om tvättmaskiner, eller ingenting. I detta tvättmaskin bäst i test har vi testat ett flertal tvättmaskiner för att sedan kunna sammanställa en lista på de tio bästa tvättmaskinerna som finns på marknaden. Vi kommer även lyfta upp vad det är man faktiskt ska titta efter när man är på jakt efter att köpa en tvättmaskin och för och nackdelar med olika varianterna som finns. Vi börjar med det!

Att tänka på när man ska köpa tvättmaskin

Typ av tvättmaskin

Det finns två olika typer av tvättmaskiner. Den typ som är standard i svenska hushåll är den frontmatade tvättmaskinen, men i amerikanska filmer har du säkert sett en variant där man stoppar in smutstvätten ovanifrån, dessa kallas toppmatad tvättmaskin.

Problemet med detta är att du inte kan ha en torktumlare över din tvättmaskin, och behöver därför ha torktumlaren bredvid, vilket tar upp betydligt mycket mer plats. Dessutom har frontmatade tvättmaskiner större kapacitet, och kan därför tvätta mer kläder per tillfälle. En frontmatad tvättmaskin är då då en maskin då trumman och knappinsantsen sitter på sidan av maskinen vilket ger dig lättare tillträde.

Däremot kan den lilla toppmatade tvättmaskinen passa utmärkt om du har brist på plats hemma eller om du vill ha en enkel maskin på ditt sommartorp som inte gör så mycket väsen av sig. Den är nämligen enkelt att skyffla in i en smal garderob då den toppmatade tvättmaskinen ofta är smal på bredden men något högre än den genomsnittliga maskinen vilket passar en garderob perfekt.

Vi rekommenderar därför stark att du väljer en frontmatad tvättmaskin, även fast det betyder att du behöver böja dig ner för att lägga i tvätten och därmed innebär mer kraft från din sida. Vi kommer dock nämna två toppmatad tvättmaskin bäst i test, då det finns många som är ute efter just denna typ, så vi har även hittat dem bästa toppmatade tvättmaskinerna för dig som söker just en sådan.

Det finns även en tredje typ av maskin, en kombo, där både torktumlare och tvättmaskin slås ihop och där du kan använda samma maskin för båda ändamålen. Dessa kallas för tvätt/tork-maskiner och kan vara praktiskt ifall du har ett litet utrymme men ändå vill slippa att hänga kläder runt om i hela lägenheten. Vi har inkluderat ett flertal sådana i bäst i test.

Funktion

Vi skulle nästan säga, något överdrivet dock, att det finns lika många olika funktioner och finesser som det finns olika tvättmaskiner. En användbar funktion som finns i många av dem maskiner som vi listat i denna tvättmaskin bäst i test är ångfunktionen. Ångtvätt som det även kan kallas,  är en mycket användbar funktion ifall du har mycket smuts som ska bort och som även mjukar upp dina kläder samt tar bort fula skrynklor.

Andra användbara funktioner som finns tillhands för att göra din tvättning så smidig och enkel som är möjligt är skräddarsydda program som du ställer in för att just passa dig, snabbtvätt, ekonomitvätt eller varför inte miljötvätt? Miljötvätt är en viktig aspekt för oss här på Ulrikke och flertalet av de maskiner vi har med i vårt test har därför miljömärkningen A .

Det finns även många maskiner som tillåter tidsinställda tvättningar,  du bestämmer själv när tvätten ska börja (ifall du inte vill att den ska börja omedelbart). Detta gör att dina kläder ej surnar, eller blir skrynkliga, ifall du inte har tid att hänga upp dom innan jobbet, så kan ställa in så att tvätten är klar exakt när du kommer hem från jobbet.

Väldigt praktiskt! Vissa 2-i-1 maskiner, en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, ger dig även möjlighet att ställa in exakt tid när den ska börja tvätta samt att den torkar din tvätt efter. Du kan därför lägga in ett lass smutsig tvätt på morgonen och stoppa in det i garderoben direkt på kvällen, utan att behöva hänga tvätten och annat tråkigt som annars tillkommer med tvättningen.

Vad för funktioner just du behöver är upp till dig att klura ut. Ifall du har barn som ofta kommer hem igen med mycket lortiga kläder, så kan en tvättmaskin med ångtvätt vara användbart och även snabbtvätt kan vara att föredra så att du kan tvätta upp barnens smutsiga kläder snabbt.

Om du har olika tyger som behövs tvättas annorlunda, så kan det vara bra att ha en tvättmaskin som kan tvätta bomull, ylletvätt och fintvätt. Om du vill investera i en maskin som både tvättar och torkar tvätten så är en kombinerad tvättmaskin att rekommendera. Du spar mycket tid och ork på detta, då du inte behöver kasta in tvätten i ännu en maskin, eller hänga upp kläder på stolar och element över hela lägenheten.

Teknologin har kommit långt och numera finns det tvättmaskiner på marknaden som kommunicerar med din smartphone och som gör din tvättupplevese till något helt annat. Skräddarsydda program som är något helt annat än de traditionella programmen som finns att tillgå på de mest klassiska maskinerna. Vi har tagit med just en sådan maskin i vårt bäst i test, allt för att ge dig möjlighet till en så stor bredd i ditt val av ny din nya tvättmaskin.

Oavsett vad för funktioner du söker efter är vi säkra på att du kommer hitta det i vårt tvättmaskin bäst i test och vi ska göra vårt bästa för att just DU ska hitta en maskin som passar dig som handen i handsken.

Kolfri motor eller traditionell motor?

I djungeln av tvättmaskiner på marknaden så kan det vara svårt navigera sig till vad som är bäst eller inte. När du söker runt efter information om tvättmaskiner kommer du antagligen stöta på termer som “kolfri motor” och traditionell motor och det är inte lätt för nybörjaren att veta vad som är vad. Därför finns vi här för att hjälpa dig och ge dig just det du söker.

En traditionell motor är utrustad med två kolborstar som slits med tiden och du kommer därför vara tvungen att byta ut dom efter en tid. Dock är en tvättmaskin utrustad med traditionell motor billigare än den kolfria tvättmaskinen.

Och vad är en kolfri tvättmaskin då? Den kolfria motorn är en motor utan kolborst vilket betyder en mindre komponent i motorn. Den kolfria motorn gör även att maskinen är tystare och mer energieffektiv.  En maskin med kolfri motor har en motorgaranti på upp till 10 år vilket och lever därför längre en maskin med traditionell motor, något som är viktigt att ta hänsyn till när du köper en ny tvättmaskin. Slår du ut kostnaden per år för en kolfri tvättmaskin gentemot en traditionell så kan det vara lönsamt att köpa en något dyrare maskin som i sin tur håller längre.

Storlek

Storleken på maskinen har en stor betydelse. Standardstorleken i Sverige är 60×60 cm. Detta är det som de flesta har. En tvättmaskin på 8-9 kg brukar oftast räcka för en familj på 2 vuxna och 2-3 barn, men det finns även större tvättmaskiner på 9-12 kg som kan vara bra ifall ifall ni är fler än 5 personer i ert hushåll, då det kan vara praktiskt att kunna tvätta större lass per gång, än att behöva tvätta flera gånger. Utrymmen för tvättmaskin i lägenheter är ofta anpassade för 60×60, så se till så att du mäter upp utrymmet du tänker ställa tvättmaskinen så att du inte köper fel storlek.

Ju mer smutstvätt du får plats med per tvätt, desto miljövänligare blir det. Så ifall du vill ha en miljövänlig tvättmaskin så är generellt sätt en större tvättmaskin det du ska fokusera på. Det är även viktigt, ifall du tänker på miljön, att du maximerar hur mycket tvätt du lägger i tvättmaskinen, så att den inte tvättar en halvfull tvätt – oavsett vad för storlek du har på tvättmaskinen.

Miljömärkning

Ifall miljön är något du vill ha stort fokus på, och att du vill ha en miljövänlig tvättmaskin, så är det miljömärkningen du ska hålla utkik efter. D är det lägsta på skalan, och högst upp är A . Alltså, A visar att energiförbrukningen är låg, och att det är en miljövänlig tvättmaskin. Miljömärkningen är en viktig aspekt i vårt tvättmaskin bäst i test.

Centrifugeringshastighet

Centrifugeringshastigheten är det som visar hur många varv per minut som tvättmaskinen snurrar. Detta avgör hur snabbt vattnet försvinner från tvätten, det vill säga, ju fler varv/minut desto snabbare går tvätten att tvätta  och desto snabbare går det för tvätten att torka efteråt. Detta är något vi inkluderar i vårt tvättmaskin bäst i test, då de bästa tvättmaskinerna ska gå snabbt och vara effektiva.

Ljudnivå

Att ljudnivån ska vara låg är en självklarhet för dem flesta. Detta möjliggör att du kan tvätta medan du sover, och ifall du har en tvätt/tork-maskin så kan du vakna upp till rena kläder att bära redan nästa dag!

Beroende på vart tvättmaskinen ska stå så har ljudnivån en stor eller liten betydelse. Ifall du ska ha tvättmaskinen i källaren, eller i garaget, så hörs oftast ändå inte ljudet till resten av huset. Ifall den ska vara placerad i badrummet i lägenheten eller i en garderob någonstans i hemmet så är det desto viktigare att du äger en tyst tvättmaskin, för din familjs harmoni skull.

Priset

Ofta kan tvättmaskiner kosta en hel del, detta beroende på vad för funktioner som tvättmaskinen i fråga har. Om du inte har den största budgeten så kan det därför vara smart att titta på en något billigare modell.  Ifall du inte bryr dig om att ha en tvättmaskin med en massor flashiga funktioner, så fungerar en billig tvättmaskin också. Kläderna blir rena oavsett.

En billig maskin brukar dock ha en något billigare motor, i de flesta fall en traditionell sådan, som ofta behöver mer omvårdnad och underhåll än en kolfri motor. En maskin med kolfri motor har dessutom en längre livslängd vilket kan bli billigare på sikt då du inte behöver köpa en ny maskin stup i kvarten eller lägga dyra pengar på reparationer.

Många maskiner på dagens marknad är dessutom utrustade med en 2-i-1-lösning vilket innebär att maskinen är utrustad med både tvättmaskin och en torktumlare, i samma maskin. Är du ute efter en billig tvättmaskin kan du då behöva tänka bort tvätt/tork-maskinerna då dessa tenderar att kosta mer, dock så får du ett två-i-en maskin som sparar dig både tid och utrymme.

Så, viktiga saker att ta hänsyn och ställning till när du ska köpa en ny tvättmaskin är:

 1. Vilken typ av tvättmaskin du vill ha
 2. Storlek på tvättmaskinen
 3. Vilken typ av motor som du anser passa dina behov bäst
 4. Miljömärkning
 5. Centrifugeringshastighet
 6. Ljudnivå
 7. Priset  

Nu när du förhoppningsvis fått en klarare bild om vad det är du faktiskt söker i din nya tvättmaskin och fått en överblick av vilka olika funktioner som finns på marknaden. Nu börjar det roliga för oss och det intressanta för dig, vi har nämligen listat de tio bästa tvättmaskinerna som finns att köpa nu och noga märkt ut vilka funktioner som gör varje maskin så speciell.

Vår testpatrull anser att alla dessa tvättmaskiner förtjänar titeln tvättmaskin bäst i test, men alla för olika anledningar. Vi har listat allt från budgetalternativ till lyxigare maskiner som kostar något mer, miljöhjältar till spaceade uppfinningar som suddar ut gränsen mellan en traditionell maskin och framtidens smarta maskin,  Oavsett vilken av dessa maskiner du väljer att köpa så lovar vi att du ej kommer bli besviken! Nu börjar vi!

Topp 10 Bästa Tvättmaskiner 2021

1. BOSCH WAT283T8SN

Denna bästsäljande tvättmaskin från Bosch är en av våra absoluta favoriter. Med 1400 varv i minuten, sin energisnåla och tysta kolfria motor, och dessutom med AntiVibration design för minsta möjliga störning, så är denna tvättmaskin ett praktexempel på en bra tvättmaskin.

Tvättmaskinen rymmer 8 kg kläder, vilket är perfekt ifall ni är en familj på 5-6 personer, eller om du bara har mycket kläder. Måtten på denna tvättmaskin har är 85x60x62 (höjd, bredd, djup).

Något som denna tvättmaskin hyllas för är vatten och energiförbrukningen, då denna maskin har energiklassen A , vilket är den högsta energiklassen på marknaden! Tvättmaskinen har även en kolfri motor, och är därför väldigt tyst och håller betydligt längre än de tvättmaskiner med en traditionell motor. Något som denna tvättmaskin kan skryta med är timern som den har, som tidigare nämnt, gör så att du kan tajma när du vill att tvätten ska bli klar (så att den ej blir skrynklig eller surnar för att du inte har tid att hänga upp den).

Priset på denna tvättmaskin är oslagbart i jämförelse med vad för produkt du får för pengarna. Dessutom, med maskinens 15-minuters snabbtvätt-program, så är detta en tvättmaskin som passar dig som inte vill  ödsla mer tid är nödvändigt på att tvätta och som istället vill ha en snabb och effektiv tvättmaskin.

Se priset här!

2. LG FH495BDS2

Nästa tvättmaskin i detta tvättmaskin i detta tvättmaskin bäst i test är ett praktexempel på en tvättmaskin i toppklass, nu ifrån LG. Fick även bäst i test av råd & rön 2016!

Med 12 kilos kapacitet och 1400 varv i minuten så är den perfekt för det stora hushållet då den rymmer mycket tvätt. Dock så är denna modells snabbaste program på 30 minuter, och ljudnivån på denna tvättmaskin är något högre än den från Bosch. 

Tvättmaskinens 6 Motion Direct Drive gör att du lätt kan anpassa maskinen utefter vad för textilier du tvättar och maskinen har hela 14 program att välja mellan.

Denna maskin kan man ställa in att tvätta allt från syntet till baby care, eller varför inte outdoor kläder? LG FH495BDS2 kan användas till många olika material vilket är behövligt för dig som inte endast vill tvätta bomull eller ylle. Denna funktion är skonsam för kläder och gör att kläderna ej slits lika mycket som i många andra maskiner och dina kläder håller sig nya och fina längre. Denna tvättmaskins mått är 85x60x64 (höjd, bredd, djup), alltså något större än tvättmaskinen från Bosch.

Även denna maskin har en timer man kan ställa in på 3-19 timmar framåt, så att tvätten kan gå igång dagen efter du sätter i tvätten, om det så behövs. Dessutom har LG FH495BDS2 en tre i ett lösning som kallas true steam. Allergy Care tar bort allergener från kläder genom en otimal temperatur, steam refresh fräschar upp dina kläder och slätar ut ovälkomna skrynklor på nolltid, närmare bestämt på 20 minuter.

Den tredje steam funktionen som finns är steam softener som mjukar upp dina plagg, perfekt för dig som vill minska användandet av sköljmedel. 

En något dyrare maskin men som ger dig funktioner som få andra maskiner kan ge dig. Du kan tillexempel ladda ner program till din maskin via din smartphone, 20 hela program som tar din tvättning till nya nivåer samt en funktion kallad Smart diagnosis som hjälper dig att felsöka alla mindre problem. Felsöka mindre problem innan de blir ett större problem—> billigare atän att bekosta en stor eventuell reperation.

Se priset här!

3. WHIRLPOOL AWE6100

Denna tvättmaskin har tagit hem förstaplatsen i vårt toppmatad tvättmaskin bäst i test. Som vi tidigare sagt så har toppmatade tvättmaskiner mindre kapacitet, och är något långsammare.

Tvättmaskinen snurrar i 1000 varv per minut, och den rymmer 6 kg kläder per gång, vilket passar ett hushåll på 2-3 personer. För övrigt är denna tvättmaskin något av det billigaste som du kan hitta på marknaden. Perfekt för dig med en tajt budget men som samtidigt vill ha en maskin som ger dig allt och lite till.

Denna toppmatade tvättmaskin från Whrilpool är perfekt för dig som har ett litet mindre hushåll och för dig som söker en toppmatad tvättmaskin är detta den bästa på marknaden. Ifall du har ett större hushåll, på 4 personer, så rekommenderar vi att du införskaffar dig en frontmatad tvättmaskin då du får plats med mer kläder per tvätt i den modellen.

Med energiklass A så är den ett bra miljöval och med en centrifugeringshastighet på 1000 varv i minuten så torkar kläderna snabbt efter avslutat tvätt.

Måtten på denna tvättmaskin är 90x40x60, alltså betydligt högre än de två frontmatade tvättmaskinerna ovan, men betydligt smalare på bredden. Så den kan få plats i ett skåp, som du kan stänga när tvättmaskinen ej används, så att ditt badrum håller sin stilrena-look även med en tvättmaskin!

Se priset här!

4. LG FH495BDS2

På fjärde plats i vårt tvättmaskin bäst i test kommer ingen mindre än LG FH495BDS2! Ännu en maskin från LG, varför kommer denna på fjärde plats och den förra (LG F1496TDA3) på andra plats? Jo, då det är standard att ha en tvättmaskin med kapacitet på 8 kg så har vi bestämt att lägga den högre.

Annars skiljer sig inte tvättmaskinerna åt särskilt mycket.
Om du har ett stort hushåll, med fler än 6 personer så är det rekommenderat att ha en tvättmaskin vars kapacitet ligger på 12 kg, och det gör denna. Just eftersom man kan tvätta så pass mycket mer så leder detta till att priset på denna tvättmaskin är markant högre.

Vi vet dock alla hur jobbigt det är att behöva tvätta flera gånger med samma färg. Därför tycker vi att det är en värd investering att köpa en stor tvättmaskin som är anpassad till hur stort hushåll ni har.

Även denna maskin har miljömärkningen A , vilket betyder att den är i marknadens bästa plats rent miljömässigt. Med 1400 varv per minut så kan denna tvättmaskin tvätta en tvätt på endast 30 minuter.

Motorn är kolfri, och därav väldigt tyst, så du kan vara trygg med att du kan sätta på en tvätt för att sedan inte störas av ljudet under fredagsmyset! En riktigt bra tvättmaskin för större hushåll helt enkelt.

Se priset här!

5. SAMSUNG WD80J6A00AW

En kombinerad tvätt och torkmaskin i ett som spar både plats och tid för dig. Med 1400 varv i minuten, och snabbtvätt på 15 minuter, så är denna tvättmaskin inte bara bra för att den har torkfunktion, men även som tvättmaskin i sig självt. Tvättmaskinen rymmer 8 kg kläder per tvätt och har en tvättkapacitet på 5 kg. 

Samsung WD80J6A00AW har en smart check funktion som felsöker maskinen automatiskt och ger dig smarta lösningar direkt till din telefon. Optimalt för dig som inte vill lägga tid eller pengar på dyra reperationer utan kunna fixa detta direkt då något verkar vara fel.

Har du kläder som inte är smutsiga men som skulle behöva en snabb uppfräschning? Denna tvättmaskin har nämligen en funktion kallad “air wash” som är ett vädringsprogram som med hjälp av varm luft avlägsnar matos och andra starka dofter på ett skonsamt sett.

Som att vädra dina kläder ute, bara snabbare och effektivare.
Denna tvättmaskin har A i energiklass, vilket betyder att den är något mindre miljövänlig än de ovan då de alla är i klass A , eller till och med A . Den är även något mer högljud än de andra modellerna, vilket gör att vi inte kan sätta denna som förstahandsval i tvättmaskin bäst i test.

Men den är ändå den femte bästa, då det är en tvättmaskin som klarar mycket. Och som kombinerade tvätt/torkmaskin så tar den definitivt priset som den bästa.

Se priset här!

6. Miele WDB020NDS

Miele WDB020NDS är tvättmaskinen som passar det stora hushållet. Med en kapacitet som gör att den kan tvätta uppemot 7 kilo tvätt åt gången så får du plats med mycket i samma maskin, något som både sparar tid och energi.

Tvättmaskinens centrifugeringshastighet på uppemot 1400 per vilket gör att stora delar av det överskott av vatten som finns i maskinen kommer slungas ur din tvätt, något som gör att din tvätt torkar snabbare samtidigt som tvättmaskinen ger skonsam textilvård tack vare Mieles skontrumma.

Men inte nog med det, tvättmaskinen är klassad med energiklass A vilket gör den till en av de energisnålaste på marknaden.

Är du trött på att behöva vänta på en tvättmaskin som som aldrig blir klar och där en minut mer känns som en timma? Miele WDB020NDS har ett snabbprogram som gör dina kläder skinande rena på nolltid, närmare bestämt tjugo minuter. Tvättmaskinen är även utrustad med en smart timer-funktion vilket tar ditt tvättande till nya höjder.

Smart time-funktionen möjliggör det för dig att tvätt då du inte är hemma, då du med ett enkelt knapptryck kan ställa in vilken tid maskinen ska gå igång. Så langa in din smutsiga tvätt, fyll på med doftande tvättmedel, ställ in klockslag då tvättmaskinen ska gå igång och kom hem från jobbet till en nytvättad tvätt, redo att hängas upp.

Se priset här!

7. Whirlpool TDLR60230

Whirlpool TDLR60230 rymmer något mindre tvätt än ovanstående tvättmaskin. Med en kapacitet på 6 kg kläder per tvätt så passar tvättmaskinen den mindre familjen på 2-3 personer men inte är den sämre för det.

Med en centrifugeringshastighet på upp till 1200 så får den den din tvätt att torka snabbare än vad du kunnat ana, då vattnet slungats ur tvätten redan i maskinen vilket ger mindre efterarbete för dig.

Likt nummer tre på listan ( INDESIT ITWA51052) så är denna maskin även den toppmatad, vilket menas med att den är något högre på höjden men desto smalare på bredden vilket gör att maskinen knappt tar någon plats alls.

Perfekt för dig som bor i liten lägenhet med begränsad yta och därför har behov av att gömma undan tvättmaskinen i ett skåp eller dylikt. Då maskinen är utrustad med en kolfri motor, så är den tystare än de tvättmaskiner utrustade med en traditionell motor och det är knappt att du hör tvättmaskinen när den är igång.

Perfekt i kombination med den framskjutna start- funktionen som gör att du kan sätta på en tvätt tidigt en lördagsmorgon, utan att för den delen störa din efterlängtade sovmorgon.

En maskin utrustad med en kolfri motor är dessutom mer energieffektiv än en maskin med kolmotor vilket gör att Whirlpool TDLR60230 fått märkningen A vilket gör den till en av dem mest energivänliga maskinerna på marknaden.

Se priset här!

8. Electrolux WD40A74140

Här snackar vi maskinen som har allt och lite till. Inte nog med att den har en tvättkapacitet på upp emot 7 kg så har den även en torkkapacitet på 4 kg.

Electrolux WD40A74140 är en 2-i-1 maskin och är alltså en kombinerad tvätt och torktumlare som passar perfekt i hushållet med begränsade utrymmen. Perfekt om du inte har plats eller vill ha fler maskiner i hemmet än nödvändigt.

Med en centrifugeringshastighet på 1400 varv i minuten så får maskinen ut så mycket vatten som möjligt vilket förkortar torkningstiden avsevärt. Electrolux WD40A74140 har dessutom Woolmark Blue-utmärkelsen vilket enbart tvättmaskiner som behandlar ömtåliga plagg extra skonsamt. Du kan utan rädsla tvätta och torka ull och silke utan att oroa dig för att de ska förstöras i tvättmaskinen.

Något som gör att Electrolux WD40A74140 utmärker sig från de andra maskinerna i testet är deras ångprogram. Ångfunktionen fräschar upp skrynkliga kläder på nolltid och efter 20 minuter så ser dina skjortor nystrukna ut och du behöver aldrig lägga din dyrbara tid på att stryka igen. Ångfunktionen gör din smutstvätt extra ren, då ångan tränger in i klädernas fibrer och hjälper till att avlägsna orenheter.

Du behöver därför inte använda starka kemiska medel vilket både miljö och dina kläder kommer att tacka dig för.

Se priset här!

9. LG F4J6TM0W

På plats nummer 9 vår lista har vi LGs innovativa tvättmaskin som ger dig det där lilla extra. Förutom en tvättkapacitet på 8 kg och centrifugeringshastighet på 1400 varv/minuten så är maskinen även utrustad med en Inverter Direct Drive, vilket ger en mycket lägre ljudnivå än dem andra maskinerna vi testat i detta test.

En maskin med en direktdriven motor har färre rörliga delar, mindre vibration och mindre slitage på din tvätt.

Ju dyrare kvardatmeterpriset blir i städerna, desto mindre yta får vi att leva på. Är platsbrist ett problem av dig så är det att föredra att köpa en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, och LG F4J6TM0W ger dig en smart 2-i-1 lösning på detta. Med en torkkapacitet på 5 kg så kan du torka hela familjens tvätt på en och samma gång.

Har du lite tid men en tvättkorg som svämmar över av smutstvätt? Inga problem, tvättmaskinen är har ett snabbprogram på 30 minuter som alltså får dina kläder rena på nolltid. Men snabbprogrammet är inte det enda programmet som finns att tillgå.

Near Field Communication, NFC, är en finess som tillåter dig att ladda ner spännande tvättprogram såsom ull, baby care, rainy season, sweat stain eller kalltvätt till din smartphone och det uppdateras årligen med nya program som du enkelt kan ladda ner. Denna funktion fungerar dock enbart till Android-telefoner vilket är synd.

En annan finess som LG har utrustat sin maskin med är en 6 Motion direct drive-tekniken, vilket betyder att man applicerat olika rotationer i trummen som är anpassade för olika program. En swing-rotation anpassad för känsliga kläder, rullande rotation för en skonsam men tyst tvätt av dina kläder eller varför inte skrubbande rotation som är effektiv men snäll mot dina kläder.

Se priset här!

10. Bosch WLG24260BY

En något mindre tvättmaskin än många av dem andra i testet men inte så är den sämre för det. Med en tvättkapacitet på 5 kg textilier per tvätt så passar den det lilla hushållet med ett mindre tvättbehov.

Med en centrifugeringshastighet på 1200 varv per minut så snurrar den något långsammare än ovanstående maskiner men detta vägs upp av att tvättmaskinen är en av de mest energivänliga modellerna som finns på marknaden. Med en A märkning kan du tvätta med gott samvete!

Även om maskinen inte rymmer kläder för ett helt fotbollslag så kan det vägas upp av maskinens snabbprogram som ger dig ren tvätt på bara 15 minuter. Perfekt för dig med barnfamilj som kommer hem efter förskola med smutsiga kläder vareviga dag som snabbt måste bli rena och dessutom är maskinen utrustad med en elektronisk barnspärr, perfekt för att hålla nyfikna barnfingrar borta från elektroniken. Tvättmaskinen har även ett allergiprogram som är perfekt för dig med känslig hud.

Maskinen är utrustad med en traditionell motor vilket gör att tvättmaskinen ligger på ett lägre pris än vad liknande maskin med kolfri motor skulle göra. Designen är stilren med raka linjer och färger och behöver verkligen inte gömmas undan i någon garderob eller källare.

Lagom stor, lagom tyst, lagom billig, en helt lagom maskin helt enkelt och ibland är det just det som man behöver.

Se priset här!

Användbara tips

Har du nu hittat tvättmaskinen från dina drömmar? Grattis! För att behålla både den nya maskinen som ny under många år samt dina kläder fina och rena är det viktigt att du sköter om din maskin. Att underhålla och rengöra din maskin är otroligt viktigt för att få ett rent och fint resultat vid varje tvätt och det är inte särskilt svårt heller. Här följer våra allra bästa tips:

Underhållstvätt

Två till tre gånger per år är det bra att köra din tvättmaskin utan tvätt i trumman, på högsta möjliga temperatur samt med en normaldos av tvättmedel. En underhållstvätt håller din maskin och tillhörande avloppsrören rena och fria från smuts, fett och salter från maskinens vatten och din maskin kommer därför hålla sig ren och fräsch längre.

Överfyllnad

Tycker du att maskinen tvättar dåligt och att du faktiskt hade kunnat göra det bättre själv, för hand? Ja, det kan då vara ett tecken på att du fyller maskinen för mycket.

Fyller du din maskin för mycket kan du får ett dåligt tvättresultat tillbaka vilket tar bort hela meningen med att ha en tvättmaskin. Men inte nog med det, överfyllnad av tvättmaskinen kan även skada dina textilier samt själva maskinen. Extra viktigt är det att inte knöka in för mycket plagg i samma maskin om du kör ett snabbprogram, då hårt sammanpackade textilier då kan skadas.

Sköljmedel

Var försiktig med sköljmedel då sköljmedlet kan bilda oupplösta rester som kan leda till avlagringar i maskinen, särskilt inne i omröraren i toppmatade maskiner. Detta kan du förebygga genom att dosera sköljmedel försiktigt samt underhållstvätta maskinen regelbundet. Tänk även på att för mycket sköljmedel varken är bra för din hud eller för miljön.

Att hålla din nya tvättmaskin ren och fin

Använd inte mer tvättmedel än vad som är rekommenderat, då överblivet tvättmedel kan lagras i tvättmaskinen och orsaka problem i framtiden. Kom ihåg, mer tvättmedel betyder inte att tvätten blir renare. För mycket tvättmedel kan istället göra dina kläder smutsigare än vad dem var innan tvätten! Satsa istället på att tvätta textilierna i en högre temperatur för att döda eventuella bakterier.

Rengöra filtret i din tvättmaskin

Hårnålar, skräp och annat smått och gott kan fastna i din maskins filter och orsaka stopp. På dem flesta maskiner finns en lucka längst fram på maskinen som du kan öppna för att komma åt filtret. Detta kan dock vara olika på olika maskiner och det är alltid bra att dubbelkolla i bruksanvisningen som du fick med då du köpte tvättmaskinen.

Tips för att undvika att skada trumman och maskinen är att alltid kolla igenom dina fickor innan du slänger in kläderna i maskinen för att undvika att något ligger kvar och skräpar.

Tvätta på låg temperatur

Ofta räcker det att tvätta dina kläder på låg temperatur, ett enkelt sätt att minska din energiförbrukning, skydda miljön samtidigt som du gör dina kläder en tjänst då inga kläder mår bra av att tvättas för ofta eller i för hög temperatur. Kläder i max 40°, underkläder och sänglinnen i 60° och att du någonsin behöver tvätta något på 90° är osannolikt.

Lufta

Många plagg som du använt en gång behöver sällan tvättas efter varje användning och du kan gott och väl använda ett par byxor i veckor utan att de behöver tvättas. Ofta räcker det med att lufta kläderna över natten så är dem som nya dagen efter. Din hud och miljön kommer att tacka dig.

Tvätta miljömedvetet

Fastän de flesta tvättmaskiner som finns ute på marknaden idag är miljövänliga så finns det även småsaker som du kan göra för att vara extra snäll på miljön.

Fastän många av tvättmaskinerna som vi listat i vårt bäst-i-test har snabbprogram som är perfekta för paniktvättningar när garderoben ekar tomt och tvättkorgen svämmar över så är halvfulla maskiner inget att föredra ur en miljösynpunkt. Ha en tvättdag där du planerar upp vad som ska tvättas och när det ska tvättas. Undvik torktumlare i största möjliga mån och låt kläder lufttorka. Kläder som lufttorkas håller sig fina och hela längre och plagg i elastan tappar inte sin spänst.

Hårt eller mjukt vatten

Det är viktigt att ta reda på vilken hårdhet vattnet har där du bor för att veta hur du ska dosera tvättmedlet. Områden med hårt vatten kräver mer tvättmedel medan områden med mjukt vatten kräver mindre. Anledningen till att hårt vatten kräver mer tvättmedel är att bibehålla rengöringsförmågan men samtidigt undvika att det blir avlagringar och samlingar av smuts i din maskin.

Få bort irriterande fläckar

Har du fått en stor rödvinsfläck på din vita duk? Lugn bara lugn, med lite förarbete så så kommer den gå bort på nolltid. Blötlägg plagget så fort som möjligt och punktbehandla fläcken genom att badda med fläckborttagningsmedel såsom “tabort”. Välj även förtvätt på din tvättmaskin så ska du se att fläcken är borta när du sedan ska hänga upp plagget!

Sortera tvätt

Viktigt för att behålla dina kläder som nya och undvika missfärgningar är att sortera din tvätt. Vitt för sig, kulör i en hög samt mörka plagg i en annan. Sortera efter vilken temperatur kläderna ska tvättas i, 40° för sig och textilier som ska tvättas i 60° får tvättas i en egen omgång.

Riktigt smutsiga plagg kan behöva tvättas i en egen maskin samt färgstarka plagg som ska tvättas för första gången. Du vill ju inte att dina fina vita linnelakan ska färgas laxrosa för att en röd strumpa smugit sig in i den vita tvätten.

För dig med känslig hud

Har du känslig hud är det A och O att tvätta rätt för att undvika mer irritation än nödvändigt. Förutom att välja en maskin som har allergianpassade program så finns det även andra knep du kan ta till för att undvika klåda på grund av tvättning.

 • Se till att alltid tvätta lakan och kläder före första användningen för att få bort kemikalier och dylikt som tillkommit under produktionen.
 • Använd parfymfritt tvättmedel i lagom mängd, för mycket tvättmedel kan stanna kvar i plagget och därför irritera huden när du sedan bär plagget.
 • Flytande tvättmedel är lättare att tvätta ur plagget och lämnar då mindre rester i plagget.
 • Kör hellre en extra sköljning för mycket än för lite.

Tvätta bort mögel

Köpte du ingen maskin med inbyggd torkning? Glömde du kvar den blöta tvätten i tvättmaskinen och lät den ligga där i några dagar för mycket? La något av barnen blöta strumpor längst ner i tvättkorgen som sedan marinerat alla andra kläder i en härlig marinad av mögel? Mögelfläckar på dina kläder må vara en mindre rolig företeelse men misströsta inte, det går att göra något åt detta.

På marknaden finns det tvättmedel som är speciellt framtagna för att ta bort mögel. Gnugga in tvättmedlet på mögelfläcken och skrubba sedan bort tvättmedlet med en tandborste. Du kan även applicera vinäger som är fantastiskt mot just mögel på kläder.

Låt sedan plagget torka i solen innan du kör det som vanligt i tvättmaskinen, kör gärna på en något högre temperatur dock då högre temperatur på vattnet har störst chans att döda mögelsporerna.

Slutsats

Så, nu har vi listat de bästa tvättmaskinerna på marknaden just nu och även gett dig en drös med tips om både tvättning samt olika funktioner som tvättmaskinerna på marknaden har. Vi hoppas innerligt att du fått en bättre bild i vad för slags tvättmaskin just du är ute efter och att du blivit klokare på alla olika begrepp och val som du behöver förstå för att du ska hitta den maskin som passar dig som allra bäst.

Vi tycker att alla tvättmaskiner i denna lista är grymma, och är därför väldigt säkra på att du ej kommer bli besviken oavsett vilken av dessa maskiner som du väljer. Den bästa tvättmaskinen är en tvättmaskin som passar just dina krav och förutsättningar, vare sig det är storleken på hushållet eller plånboken.

2 svar på ”Tvättmaskin bäst i test 2024 – Hitta den bästa tvättmaskinen”

 1. Vilken site, kul!
  Otroligt blandade och vardagsnära tester med många tankvärda tips i texterna om sånt man kanske inte tänker på i vanliga fall, utan upptäcker “för sent”.
  Mycket bra konsumentsida. Keep it coming!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.