Torktumlare bäst i test 2024 – hitta den bästa torktumlaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. LG Electronics torktumlare RC80U2AV0W2. Bosch WTR85VI8SN3. LG FH2U2HDM1N
LG Electronics torktumlare RC80U2AV0WBosch WTR85VI8SNLG FH2U2HDM1N

För att få kläder torra snabbare utan att behöva hänga upp dem överallt i huset där de samlar damm eller bidrar till ytterligare fuktighet, är en torktumlare det bästa alternativet. De som har torkskåp vet att det kan ta timmar innan tvätten är torr. Har man oturen att inte ha tillgång till varken tvättmaskin eller andra redskap i lägenheten, utan måste springa ner till tvättstugan en gång i veckan, kan det bidra till stress eftersom man bara har ett visst antal timmar på sig att både tvätta, mangla och torka.

Är det dessutom så att man har jobb och familj vid sidan om, vilket de flesta har, vill man helst att allt ska gå så fort som möjligt. Därför finns här ett torktumlare bäst i test sammanställt som man kan ha glädje av.

Varför ska man köpa torktumlare?

Det som de flesta är överens om när det gäller ägande och användning av torktumlare, är att det är så enkelt och smidigt. In med kläderna, sätt på knappen och låt maskinen göra sitt tills det är dags att ta ut textilierna efter en timme eller max två.

Man slipper hänga upp varje plagg för sig och göra plats i utrymmen för lakan, kläder eller vad det nu kan vara. Alla som är föräldrar eller har ett stressigt arbete, vet hur tidskrävande det annars kan vara att ta reda på all tvätt som hänger överallt.

En annan viktig punkt är att en torktumlare gör av med mindre energi än t.ex. ett torkskåp, vars värme går förlorad då den pumpas ut ur huset. Energimässigt är det alltså både billigare och miljövänligare med en torktumlare då den tar vara på all varmluft och håller den inne, förutsatt att den har en värmepump.

För att bli ännu mer klimatsmart, finns det två typer av torktumlare att välja på och den ena kallas för varmpumpstumlare och återanvänder den utnyttjade värmen gång på gång.

Den andra varianten kallas för kondenstumlare och är den traditionella torktumlaren i många hem. Många kondenstumlare är dock utrustade med värmepump, vilket man kan se här i detta torktumlare bäst i test.

Myter om torktumlare

Förr i tiden kopplades torktumlare ihop med stekheta badrum, strömdragande miljöbovar och ett högljutt skramlande som gav ett resultat i form av slitna kläder. Så var det kanske också, men dagens torktumlare ser till stor del mycket annorlunda ut.

Med värmepumpen i kondenstumlaren, blir badrummet inte en ångbastu och i och med tystare modeller, kan man låta dem gå även på kvällar och nätter. Läs mer om detta under varje modell i detta bäst i test.

Vad bör inte torkas i torktumlare?

Trots att en torktumlare gör hela jobbet med torkning, finns det dock visa saker man inte bör lägga i maskinen. Ytterplagg och ömtålig tvätt bör undvikas eftersom tumlaren gör att kläderna slits mycket mer än när de får självtorka.

Om man någon gång tittat i filtret efter en torkning, ser man ofta mycket ludd. Det är fibrer från kläderna och annan smuts som visserligen är bra att få bort i och med kvalster och liknande som satt sig i plaggen. Resultatet blir ett mjukt och skönt plagg och värmen från torktumlaren gör att det är extra trevligt att sätta på sig nytvättade och torkade kläder.

Men det tär också på plaggen till viss del och de tenderar också att dra ihop sig mer. Därför är det bäst att låta ytterjackor och ullplagg hänga i torkskåpet eller lufttorka.

Kombinationen av torktumlare och torkskåp

En bra idé är att kombinera med ett torkskåp som inte bara tar hand om enstaka plagg som inte kan tumlas, utan även fungerar som avlastningsplats för självtorkning så att man ska slippa kliva över klädhögarna i hemmet.

Barnkläder brukar bli leriga och blöta, speciellt på hösten och vintern, och istället för att få hallen full med slask och grus, kan man hänga in dessa kläder i torkskåpet så att de är torra till nästa dag eller efter ett par timmar.

Det brukar alltid stå på tvätt-etiketten på klädesplagget om det kan tumlas eller ej. Då kan ett torkskåp komma väl till hands om man inte väljer att bara låta kläderna torka själva. Detta ”bäst i test” handlar givetvis om torktumlare, men det kan ändå vara värt att veta att ett torkskåp också kan göra nytta då och då.

Vad passar bäst när det gäller torkning?

Det är flera frågor man måste ta itu med innan man väljer torktumlare eller om man vill ha ett annat alternativ. Torktumlare kräver mindre tid, mindre energi och gör kläderna mjuka och lena. Men som sagt, de slits.
Man får också fundera på vilken typ av tumlare som passar ens livspussel eller värderingar bäst.

Vill man ha en mer miljövänlig torktumlare, ska man kanske satsa på en varmpumpstumlare. Om detta inte är så viktigt, kan man istället gå på generell kvalitet eller prisklass.

Torktumlare bäst i test

Bäst i test är ett begrepp som gör att man kommer närmare valet av en produkt och det finns flera parametrar att ta hänsyn till när man testar olika produkter. När det gäller torktumlare, är en viktig aspekt hur torkningsförmågan är men idag lägger man också stort fokus på energiförbrukningen och tidsåtgången.

Man vill heller inte att kondensatorn släpper ut för mycket luft som med ett torkskåp och därför tillverkas de flesta torktumlare idag med värmepumpsystem så att man slipper vistas i en bastuliknande miljö. Man vill också helst slippa att själv göra rent filtret och ta bort ludd, vilket gör det till en fördel om torktumlaren har en automatisk luddborttagare.

Sist men inte minst, vill man gärna ha en torktumlare och en tvättmaskin med för den delen som inte för alltför mycket oväsen. Det är sådana saker som man tittar efter när man gör en bedömning av torktumlare bäst i test.
Här finns ett torktumlare bäst i test för att man som kund ska få lite goda idéer när man ska förnya i tvättstugan.

Här finns utvalda modeller av olika prisklasser, funktioner, storlekar och miljövänlighet samt strömförbrukning. Förhoppningsvis blir man lite klokare efter att ha läst detta bäst i test, vilket kan förbereda en innan man ger sig ut och botaniserar bland vitvarorna. Här finns 6 modeller listade; var och en med beskrivna för-och nackdelar beroende på vad man är ute efter.

Torktumlare bäst i test - LG Electronics torktumlare RC80U2AV0W1. LG Electronics torktumlare RC80U2AV0W

På vår förstaplats har vi en torktumlare från LG Electronics. Det här är en mycket högkvalitativ och funktionell värmepumpstumlare med 8 kilos kapacitet. Med en så pass stort utrymme innebär det att du mycket lätt kan få plats med all tvätt på en och samma gång!

Torktumlaren är gjord av rostfritt stål och för att byta program och torkningstid på tumlaren så behöver du endast trycka på LED-touch displayen. Du kan enkelt ställa in torktumlaren med en timerfunktion från 3-19 timmar, beroende på hur länge du vill torka dina kläder. Förutom detta har tumlaren också en standby-tid på 10 minuter.

Med hjälp av torktumlarens sensor, kan du ställa in önskad torkhetsgrad, så att du säkert och snabbt får dina kläder så pass torra och skrynkelfria som du vill. Torktumlaren roterar både medurs och moturs, som minskar skrynklor och med dess invertermotor ger maskinen en mer driftsäker gång.

Torktumlarens sensorer för temperatur och fuktighet skyddar också dina kläder från höga temperaturer och tillåter dina kläder att torka helt. Med tumlarens självrengörande kondensor torkar maskinen alltid lika energieffektivt. Detta är viktigt att ha i åtanke när du väljer tumlare för att spara på din energiförbrukning så mycket som möjligt.

Med LGs torktumlare har du till och med en LED-lampa inne i trumman, så du kan se dina kläder torkas. När det är dags för filterrensning signalerar torktumlaren detta så du alltid kan hålla koll på när det behovet finns.

Se priset här!

Torktumlare bäst i test - BOSCH WTR85VI8SN2. Bosch WTR85VI8SN

På andraplats hittar vi Bosch WTR85VI8SN som använder sig av en värmepumpsteknologi för att torka kläderna på. Det är både ett effektivt och energisparande alternativ. Att tumlaren arbetar med den miljövänliga gasen R290, gör också maskinen till ett mycket hållbart val.

Torktumlaren har en kapacitet på 8 kilo kläder, så du kan lätt få plats med hela familjens kläder i en och samma tumlare. Torktumlaren har energiklass A , vilket är den näst bästa energimärkningen en torktumlare kan få. Därför kan du med gott samvete torka dina kläder och inte behöva bekymra dig om att din tumlare slukar onödig energi.

Om du vill att din torktumlare ska torka dina kläder på speciella tider kan du enkelt ställa in detta genom dess timer-funktion. Du även kan ställa in torkning beroende på vilken typ av tyg du ska torka så detta göra så skonsamt som möjligt.

Bosch torktumlare är utrustad med AntiVibrationsDesign, vilket innebär att tumlaren har en ökad stabilitet och en tystare gång. Torktumlaren har en ljudnivå på endast 65 dB(A), så du slipper störande ljud medan du har maskinen igång.

Ett vanligt problem hos torktumlare är att kläderna kan övertorka och krympa. Därför har Bosch torktumlare ett AutoDry program som försiktigt torkar din tvätt till önskad nivå. Med hjälp av dess sensorer mäter de fukt och temperatur och skyddar därmed dina kläder mot krympning. Bosch torktumlare är en avancerad maskin som både torkar dina kläder snabbt, effektivt och skonsamt!

Se priset här!

3. LG FH2U2HDM1N

Om man letar efter en smart modell som gör hela jobbet från tvätt till torkning, kan man sluta leta. Detta är en perfekt kombination som både tvättar och tumlar och passar således mycket bra i en liten lägenhet där man vill undvika att springa till tvättstugan.

Prisklassen är av en något högre variant men långt ifrån de riktigt exklusiva modellerna.

Visserligen är den lite dyrare men den har som sagt både tvättfunktion och torktumlare i samma maskin med funktioner som önskad torktid eller torrhetsgrad. Den är liten och behändig och passar in även i ett litet utrymme.

Om man tvättar kan man slänga in max 7 kg och om man ska torktumla, går det bra med högst 4 kg. Tyvärr kommer den inte med finesser som ångfunktion, vilket normalt gör kläderna skrynkelfria.

Modellen från LG är relativt energisnål och flexibel men kommer i energiklass B, vilket innebär att den är den inte är den mest energisparande typen av torktumlare. Även centrifugeringseffekten under tvätt och torkeffekten under tumlande ligger i B-klassen. Den årliga vattenförbrukningen ligger på 25000L.

Den erbjuder dock ett flertal program för tvätten och en fördröjd starttid om man skulle vilja att kläderna blir klara vid en viss tidpunkt.

Ett ordentligt plus i kanten för denna kombimaskin, är att den går att styra till viss del från en smartphone. Med NFC (Near Field Communication) kan man ladda ned nya tvättprogram eller diagnostisera felsökningar med hjälp av sin telefon. Allt man behöver göra är att ladda ned NFC-symbolen Tag On. En bra funktion enligt detta torktumlare bäst i test!

Se priset här!

4. Cylinda TVP 5071

Naturligtvis bör det även finnas med en svensk modell i detta torktumlare bäst i test. Då blev Cylinda ett självklart val.
Det svenska Cylinda har tillverkat vitvaror sedan 1950-talet och när torktumlaren uppfanns, ville företaget inte vara sämre.

Denna modell, Cylinda TVP 5071 är en energisnål variant i energiklass A som rymmer 7 kg tvätt med en trumvolym på 102L och är 56 cm djup, alltså en relativt liten modell med värmepumputrustning för en miljövänligare användning.

Den är utrustad med barnspärr, fördröjd startanordning, display för att följa programmet minut för minut, har reglerbar temperatur för mer eller mindre känslig tvätt samtidigt som den anses som en tyst maskin med sina 65dB.

För att lättare kunna se vad som försiggår inuti tumlaren finns också en innerbelysning. Tumlaren har hela 16 program för olika kläder och anpassar sig automatiskt genom att registrera fuktigheten i plaggen. Textilierna som kommer ut efter torkningstiden, är skrynkelfria tack vara ångfunktionen men den saknar inställning av egen bestämd torktid.

Detta har medfört att vissa kunder har tyckt att tvätten inte blir riktigt torr, ens med det högsta programmet. Dock är det en vanligt förekommande detalj för energisnåla torktumlare så Cylinda utmärker sig inte angående detta.

Vill man vara extra miljövänlig, tar man hand om det överblivna vattnet efter torkningstiden och använder det som blomvatten. En liten parentes i detta torktumlare bäst i test.

Cylindas torktumlare tillhör inte den dyraste varianten men inte heller den billigaste. I detta bäst i test är det en prima modell för det pris man betalar och den fungerar bra i familjehem med barn som ständigt smutsar ned sig och behöver sina älsklingsplagg tillbaka inom kort.

Se priset här!

5. Bosch WVH28420SN

En dyrare variant i detta torktumlare bäst i test för torktumlare, är kombinationen tvättmaskin/torktumlare från Bosch. Här har man alla de senaste teknologierna samlade på en och samma plats.

Tumlaren som rymmer 4 kg är utrustad med Air Condensation-teknologin, vilket betyder att den inte förbrukar något vatten under torkningstiden.

Den kommer även med autodry-funktion som innebär att den registrerar fuktigheten och anpassar programmet efter det, samt åstadkommer skrynkelfria kläder tack vare ångfunktionen Refresh.

Det ingår även tidsprogrammering, specialfunktioner för olika känsliga eller svåra textilier som siden och ylle samt energioptimering.

För att göra tumlaren så säker som möjligt, finns även en barnsäkerhetsspärr och ett aquasecure-program som förhindrar vatten från att sippra ut. Dessutom är den extra tyst och mycket energisnål för en klimatsmart användning. Ett säkert och bra val i detta torktumlare bäst i test!

Det som kan anses vara ett minus enligt detta torktumlare test, är att den rymmer betydligt mindre tvätt än många andra märken av torktumlare. Trumman tar endast emot 56L och 4 kg, vilket kan tyckas lite för lite om man är en familj på flera personer.

Visserligen följer det med en mängd olika finesser och program och en cool och modern display, men om man vill ha en bra torktumlare till ett lägre pris som rymmer mer, går det att hitta ute i butikerna utan större problem.

Dock är det en riktigt fin och smart maskin som både tvättar och tumlar och ett säkert kort enligt bedömningen i detta torktumlare bäst i test. Ett bra val för en mindre bostad vars ägare älskar det senaste inom teknologin.

Se priset här!

3 vanliga frågor om torktumlare

1. Vad finns det för typer av torktumlare?

Idag finns det olika tekniker för hur du kan torktumla dina kläder. De tre vanligaste är kondenstumlare, frånlufftumlare och värmepumpstumlare.

Kondenstorktumlare är den vanligaste typen av tumlare idag. Den omvandlar den fuktiga luften i tumlaren till vatten som samlas upp i en behållare eller leds direkt till avloppet med hjälp av en slang. Den kan installeras i de flesta hushåll, då den inte kräver någon speciell ventilationskanal. Den behöver dock kall luft för att kunna arbeta, och ju varmare det är i rummet, desto sämre kommer den kunna torka din tvätt.

Frånluftstorktumlaren är minst energieffektiv, då den tar värmen från huset och suger in den i torktumlaren för att sedan blåsa ut den utomhus. Mycket fukt försvinner, men det gör även värmen från ditt hus. Till detta behöver du en ventilationskanal där du kan leda ut den fuktiga luften. Detta är inte så vanligt förutom i småhus och i tvättstugor.

Värmepumpstorktumlare är den senaste och också den dyraste tekniken. Tumlaren avfuktar luften på ett mer innovativt sätt med hjälp av en kompressor och återanvänder värmen. Energiförbrukningen blir därför mycket lägre med dessa tumlare.

2. Min tvätt blir inte riktigt torr, vad kan det bero på?

Detta kan bero på att sensorernas funktion är nedsatt på en elektrisk tumlare. Med tiden och med mycket användning kan det bildas en beläggning på trummans inre och på dess sensorer. Detta gör att sensorerna inte längre kan arbeta lika effektivt. Det leder i sin tur till att torktiden också blir längre. Denna beläggning kan komma från kalk i vattnet och från rester av sköljmedel.

Du kan därför torka av trummans inre med en trasa och testköra tumlaren igen och se om det hjälper.

3. Varför rivs mina plagg sönder inuti torktumlaren?

Om du har ett plagg med exempelvis ett blixtlås, en knapp eller annan hård detalj, kan detta leda till att de skadar andra plagg medan de ligger i trumman i tumlaren. Blixtlåsets kuggar kan riva ur trådar ur andra plagg, eller om du har ett plagg med långa eller lösa band kan dessa skadas i processen.

Se därför till att alla blixtlås är uppdragna och knyt fast alla band på kläder eller örngott för att minska risken att de skadas när du använder din torktumlare.

Slutsats

Efter att ha läst igenom vårt torktumlare bäst i test och även tagit del av råden i detta, kanske man har fått en bättre inblick i vilken tumlare man ska köpa. Oftast är en kombination av torktumlare och torkskåp det bästa för barnfamiljer, men är man ensam eller bara är två i hushållet, kan endast en torktumlare räcka gott och väl.
Inget slår den härliga känslan av varma och mjuka handdukar och lakan, så nu är det upp till var och en att se över vad som passar just ens eget hem.

En torktumlare behöver inte köpas i den dyraste prisklassen för att göra ett bra jobb, vilket framgår av detta bäst i test. Samtidigt är det bra att den inte sliter för mycket på kläderna om man har för vana att tumla det mesta.

Förhoppningsvis har detta bäst i test av torktumlare gjort läsaren mer medveten och införstådd med varorna som finns därute just nu. En bra idé är naturligtvis att prata med andra köpare och kunder som äger en torktumlare. Vänner, kollegor, släkt och allmänna kundrecensioner är också ytterligare källor att räkna in när man gör ett val av torktumlare. Även tidningar som t.ex. Tåd ich Rön ger bra information vid köp av vitvaror och annat.

Tidigare test av torktumlare med toppresultat

De här torktumlarna har vi tidigare utsett till toppval, men de har av olika anledningar slutat säljas. Men vi har recensionerna kvar som referens om vad som är viktigt när ni väljer en torktumlare.

Indesit IDV75 frånluftstorktumlare

Först ut i detta torktumlare bäst i test, är den billiga varianten från Indesit. Men trots ett relativt lågt pris har den en hel del finesser som följer med: 12 program, för att vara exakt, som man kan välja mellan beroende på vilka textilier som ska tumlas. Detta innebär att man kan välja en skonsammare tvätt till sina favoritplagg.

I övrigt tar den emot en tvätt på upptill 7 kg, vilket är anpassat efter en familj på 3-4 personer. Djupet är 58 cm och den väger bara 28 kg, vilket gör det enkelt att bära hem den själv.

Vid första anblick är det en enkel match att använda den och det tar alltså inte lång tid förrän man förstår hur man gör.

Indesit IDV75 är dock en frånluftstorktumlare vilket innebär att man måste skapa en utdragskanal genom väggen för att installera den.

Denna torktumlare är helt klart den billigaste i detta bäst i test, med den lilla nackdelen att installationen kan vara lite omständlig samtidigt som den saknar en ångfunktion för att kläderna inte ska bli skrynkliga och att den inte är sensorstyrd.

För den som inte vet vad sensorstyrd är, innebär detta att maskinen registrerar fuktigheten i plaggen och anpassar torktiden efter det. Modellen är en frånluftsmodell och drar således mer ström än en kondenstumlare.

Är man miljömedveten är det kanske bäst att ta en funderare eftersom ett torkskåp i sådana fall kan fungera lika bra. Överlag har denna variant fått ett godkänt betyg hos kunderna; det finns flera maskiner som har fallit betydligt lägre på betygsskalan, eftersom den har ganska dålig teknologi, men en bra variation av program, det har den allt.

Se priset här!

Gorenje kondenstumlare D754BJ

För den som inte tidigare hört talas om märket Gorenje, beskrivs det i detta bäst i test att det är grundat 1950 i nuvarande Slovenien och just i byn Gorenje.

Gorenje har ett flertal torktumlare och tvättmaskiner i sitt sortiment och de har också satsat en del på design. Både torktumlaren och tvättmaskinen kommer i svart eller vitt och är båda mycket stilrena och snygga.

Dock är de ganska tunga att lasta hem själv så man kan behöva hjälp av en till person.

Priset är normalt men ligger emellertid i de något lägre klasserna, vilket gör att de flesta har råd med den. Det är en relativt stor tumlare som tar upp till 7 kg tvätt och alltså lämplig för barnfamiljer.

Det har man också tagit fasta på när man tillverkat den eftersom den är utrustad med barnspärr och automatisk avstängning om man mot förmodan skulle få upp luckan under torkning. För sitt relativt låga pris har den många finesser som gör den till ett av de mest prisvärda alternativen i detta bäst i test.

Den erbjuder skrynkelfria plagg, LED-belysning, reverserande trumrotation, 15 olika program för svår eller ömtålig tvätt, fuktighetssensor, automatisk avstängning vid överhettning samt en tyst torkning med endast 65 dB. Man kan också ställa in den på en fördröjd start på upp till 24 timmar om man för ögonblicket skulle vara upptagen med någonting annat.

Värt att nämna är att alla Gorenjes torktumlare är anti-allergena med en Ion Tech-teknologi som bekämpar allergener och tar bort rökpartiklar, kvalster och pollen.

Luckan är inte genomskinlig, så man kan inte kika in på den snurrande högen av tvätt, men det kanske inte är det viktigaste för en köpare när man söker en bra torktumlare. Den ligger också i energiklass B, vilket betyder att den inte är den allra mest energisnåla modellen på marknaden även om den har ett energibesparande inbyggt program.

Men just denna modell är inte heller utrustad med en värmepump, vilket kan göra ett badrum lite varmt. Om denna faktor är viktig, bör man välja någon av Gorenjes andra torktumlare som kommer med värmepumpsanordning tillsammans med kondensatorn.

Se priset här!

Bosch värmepumpstumlare WTY88898SN

Den riktiga dyrgripen i detta torktumlare bäst i test, är också en modell från Bosch. Detta är dock en värmepumpstumlare och den tystaste och mest energisnåla modellen på marknaden just nu som uppfyller energiklassen A . Modellen är också betydligt större än ovan nämnda tumlare från samma märke och rymmer hela 8 kg tvätt.

Även denna tumlare är utrustad med en rad olika program för alla typer av textilier, inklusive dunjackor. Man kan således välja både vanliga program och specialprogram. För varje torkning finns fuktavkänning som anpassar tiden och temperaturen. Refresh-teknologi ger effekten av skrynkelfria kläder och tumlaren har en stor och högupplöst display med den senaste tekniken.

Kondensorn rengörs automatiskt efter varje användning så det behöver man inte tänka på själv.
Denna torktumlare som är sist ut i detta bäst i test, är en värmepumptumlare som återanvänder värmen från tidigare torkningar, och är därför en mycket miljövänlig modell som inte gör sig lika påmind i plånboken när man väl har köpt den.

Priset är dock det högsta i detta torktumlare bäst i test men man sparar in pengar i senare skede. Kvaliteten hos Bosch är känd för att vara utomordentlig. De har hamnat på topplistorna i många tester och är ofta en tydlig favorit hos kunderna, oavsett vilken vitvara det handlar om.

Visserligen kan det ta ett tag innan man bekantat sig närmare med alla inställningar och manualer som följer med denna tumlare och det kan bli många turer med displayen för en person som inte är van vid teknikprylar, men i slutändan lär man förmodligen bli en nöjd kund.

Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.