Luft/vatten värmepump bäst i test 2024 – hitta den bästa luft/vattenvärmepumpen här!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Panasonic Aquarea All-In-One T-CAP 9kW2. Mitsubishi SW75 Split Ecodan3. Panasonic Mono WH-MDC06E3E5

 

Luft/vattenvärmepumpar använder sig av den friska luften utifrån för att värma upp ditt hus och tappvattnet. Det finns många fördelar med luft/vatten, till exempel att du kan spara upp till 70% av dina värmekostnader. Luft/vatten värmepumpar är dessutom betydligt billigare att installera då de inte kräver någon insats på din tomt, installationen är alltså betydligt lägre än andra värmepumpar brukar landa på. Vi har jämfört luft/vattenvärmepumpar och tagit fram de som vi anser förtjänar titeln som luft/vatten värmepump bäst i test.

Att tänka på när man ska köpa luft/vatten värmepump

Innan vi tittar på de bästa luft/vatten värmepumpar så ska vi gå igenom några saker som är bra att ha i åtanke när du ska välja vilken värmepump det blir.

Norden-anpassad

När vi först fick reda på detta fick vi ett gott skratt, men det är självklart när man förstår varför. Du ska alltså se till att den luft/vatten värmepumpen du köper är Norden-anpassad, det vill säga att den klarar de svenska vintrarna och kan avfrosta sig själv. Ifall du köper en värmepump från ett annat land utanför Norden kan utedelen av värmepumpen gå sönder på grund av för stora väderväxlingar och att den inte är anpassad för den kyla vi har här i Sverige.

Vattenburen värme

Om du redan har ett vattenburet system i ditt hem kan du lätt sammanslå luft/vatten värmepumpen med detta system, för att ha något att värma upp. Om du inte har det så är det ett måste att du skaffar det innan, och det kan vara dyrt att installera. Då kan det vara praktiskt att spana in en annan slags värmepump (så som en luft/luft värmepump till exempel). Du kan också koppla din luft/vatten värmepump till ditt vattenburna golvvärme-system.

Pris (och pris för installation)

Priset på en värmepump är en viktig del att kolla på, men desto viktigare är det att titta på priset för installation av luft/vatten värmepumpen. Som tidigare nämnt är luft/vattenpump installationer betydligt mycket billigare än andra värmepumpars installationer men det är viktigt att installationen håller sig inom din budget.

De värmepumpar vi testat och jämfört har alla en billig och effektiv installation som du lätt kan köpa till, så att du inte behöver leta efter någon som ska installera utan de sköter det åt dig. Återförsäljare har totalansvaret för installationen, och därför kan du luta dig tillbaka – även om något går snett så har de ansvaret och ersätter det som går sönder/inte fungerar.

Och du, tro inte du kan installera en värmepump själv ifall du ej är utbildad. Det är livsfarligt att röra det ifall du inte vet vad du håller på med, dessutom ifall du råkar förstöra värmepumpen så får du helt enkelt ersätta det helt själv då det inte finns någon garanti ifall du försökt dig på egeninstallation. Anlita en VVS-montör eller en elektriker för att vara säker på att de vet vad de gör.

Luft/vatten värmepump bäst i test

Luft/vatten värmepump Panasonic1. Panasonic Aquarea All-In-One T-CAP 9kW

Först ut är Panasonic Aquarea, ett fullspäckat paket med en inbyggd varmvattenberedare och kompressorer i toppklass från Panasonic. Aquarea All-in-One T-CAP kan ge dig värme ner till -15 grader och en termisk effekt upp till 5,0.

Den är lätt att använda även för dig som inte kan någonting om värmepumpar, den har nämligen en tillhörande fjärrkontroll. Dessutom har den många automatiska program, som till exempel semesterläge, då du kanske inte befinner dig i huset men vill att det ska vara en bra temperatur när du kommer hem igen.

Med en 5 års garanti på luft/vatten värmepumpen och hela 10 år på den medföljande varmvattenberedaren så behöver du inte oroa dig för att något ska gå sönder och du behöver pröjsa för kalaset. Den har ett värmeläge från -27 grader till 35 grader, så att du lätt kan anpassa värmen efter dina behov. Vi kan utan tvekan kalla detta luft/vatten värmepump bäst i test då det är ett riktigt prisvärt val av värmepump då även en varmvattenberedare på 200L medföljer.

Så vad väntar du på egentligen?
Se priset här!

2. Mitsubishi SW75 Split Ecodan

Näst på tur står en energieffektiv luft/vatten värmepump från Mitsubishi! Denna ligger på en prislapp något under den föregående från Panasonic, och erbjuder därav inte lika mycket funktioner.

Dock så har denna luft/vatten värmepump ett system som lär sig vilken typ av förhållanden som råder och anpassar värmen därefter. Dessutom så har den en kompressor som är varvtalsreglerad, det vill säga, att pumpen håller en jämn temperatur dygnet runt, 365 dagar om året.

Ifall du vill styra själv temperaturen inomhus så medföljer en styrplatta där du smidigt kan reglera värmen. För att göra luft/vatten värmepumpen Norden-anpassad har Mitsubishi använt sig av gas mellan inne- och utedelen.

Detta förhindrar dessutom att den skulle frysa sönder ifall huset råkar ut för en längre tid av strömavbrott. Som ni säkert märker är det här en grym luft/vattenvärmepump, därför får den självfallet en plats på vårt luft/vatten värmepump bäst i test!
Se priset här!

Luft/vatten värmepump panasonic mono3. Panasonic Mono WH-MDC06E3E5

Sist, men verkligen inte minst (förutom i pris), så kommer ännu en produkt från Panasonic! Panasonic Mono WH-MDC06E3E5 har inte bara ett klurigt namn utan är även en av de billigaste luft/vatten värmepumparna på marknaden.

Oftast förknippar man lätt billigt till något negativt, något som inte kommer hålla länge men så är inte fallet här. Denna värmepump från Panasonic är i Aquarea-serien vilket är samma serie som andra värmepumpen från Panasonic ovan, alltså en billig luft/vatten värmepump som samtidigt är grym!

Mono fungerar enda ner till temperaturen -27 grader och ger dig inte bara varmt tappvatten och värme inomhus, utan kan även kyla ner ditt hem under sommarhalvåret (eller ja, sommarmånaden, haha). Man finner många likheter mellan denna och All-In-One T-CAP, den enda skillnaden är att man har färre funktioner med denna modell.

Detta syns såklart på priset. Detta är en smidig luft/vatten värmepump med låg påverkan på miljön samtidigt som den är effektiv och maximerar besparingen av energi. Alltså en otrolig produkt, som inte kostar skjortan.
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.