Äggkläckningsmaskin bäst i test 2024 – hitta den bästa äggkläckaren

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lantbutiken.se och Granngården.

1. Brinsea Ovation 28 Advance2. Willab 22 ägg3. Biomaster ET 549A 49 ägg
Brinsea Ovation 28 AdvanceEgg Tech 512A 12 äggBiomaster ET 549A 49 ägg

Att välja äggkläckningsmaskin kan vara svårt antingen för att du inte hittar den storleken du söker efter, eller att du bara inte vet vart du ska titta någonstans. Då har du hamnat i rätt händer! Vi har jämfört och testat äggkläckningsmaskiner och sammanställt detta äggkläckningsmaskin bäst i test. Innan vi går in på testresultatet vill vi gå igenom lite vad man bör tänka på inför köpet.

Att tänka på när man ska köpa äggkläckningsmaskin

Vad är det egentligen man behöver ha i åtanke för att göra ett bra val av äggkläckare? Jo, nedan hittar du de viktigaste komponenterna av en bra äggkläckningsmaskin.

hönsguiden

Hur många ägg?

Hur många ägg vill du egentligen kläcka, är det en hobby eller en kommersiell verksamhet? Och vad för typ av ägg? Var noga med att titta efter hur många ägg du kan kläcka med respektive maskin innan du köper det. Ifall du vill kläcka andra sorters ägg än just hönsägg så står det under varje produkt på produktsidorna. Exempel av ägg det kan tänkas vara: vaktel, fasan, pärlhöns, anka, kalkon, gås och rapphöns.

Automatisk eller manuell?

Vill du vända äggen själv eller vill du att maskinen gör det åt dig? Vändningen av ägg görs 2-3 gånger per dag och det kan därför vara smart att ha en maskin som gör detta åt dig. Du har mer kontroll själv över vändningen om du gör det för hand, och det är helt upp till dig vad för typ du väljer.

Färg

Det är inte många produkter du kan köpa och ha färgen som en stor faktor i ditt val. Men då det inte finns så många funktioner på äggkläckningsmaskin utom att just, ja, kläcka ägg. Har du någon färg du gärna skulle vilja ha din äggkläckningsmaskin i? Du kanske har ett färgtema du vill fortsätta följa? Oavsett så kan du välja vilken färg du vill ha, då det inte är så stora skillnader förutom utseendet på de flesta äggkläckningsmaskiner (förutom manuell och automatisk-vändning).

Priset

Det finns inte plats för många funktioner i en äggkläckningsmaskin utan priset varierar kraftigt utifrån kvalitén på äggkläckningsmaskinen. Vi vet att många hellre lägger mindre på en äggkläckningsmaskin än en högre summa, men detta kan ge stora skillnader i hur många ägg som faktiskt kläcks och hur bra produkten är. Alla äggkläckare i vårt test, förutom de två från Covatutto har 2 års garanti så att du kan byta ut produkten ifall den går sönder. På Covatutto får man 1 års garanti, detta betyder inte att produkterna är sämre på något sätt utan endast något tillverkaren bestämt.

Topp 3 Bästa Äggkläckningsmaskiner 2024

Bild på no1 Äggkläckningsmaskin Brinsea Ovation 28 Advance

1. Brinsea Ovation 28 Advance

Brinsea Ovation är en automatisk äggkläckningsmaskin, med rum för 28 höns – eller ankägg och 48 fasan – eller vaktelägg. Att maskinen är helautomatisk betyder att maskinen vänder äggen på egen hand och du slipper själv att hålla reda på när du ska vända äggen 2-3 gånger per dag.   

Brinsea Ovation Advance 28 tillhör den lite dyrare prisklassen, men passar perfekt för nybörjaren som vill ha en medelstor äggkläckningsmaskin som är användarvänlig. Maskinen har en digital display, vilket gör det mycket enkelt för dig att se och justera dina temperaturinställningar.   

Med den digitala displayen kan du även reglera fuktigheten automatiskt, det gör denna maskin otroligt lättskött. Med ett större antal ägg behöver äggkläckningsmaskinen en mer automatisk användning för att spara dig tid. Äggkläckningsmaskinen har ett transparent lock och gör att du kan se hela proceduren av vändning utifrån, utan att behöva öppna maskinen.  

Vi kan därför verkligen rekommendera denna äggkläckningsmaskin för både hemmabruk och professionell användning! 

Se priset här!

Äggkläckningsmaskin Willab 22 ägg2. Äggkläckningsmaskin Willab 22 ägg

Den här äggkläckningsmaskinen från Willab har plats för 22 höns– eller fasanägg alternativt 16-22 ankägg. I denna maskin vänds äggen automatiskt vilket innebär mindre arbete för dig då du inte behöver hålla koll på när det är dags att vända på äggen. Den digitala displayen på maskinens ovansida gör det enkelt att hålla koll på temperatur och fuktighet. Det finns också en inbyggd LED ägglampa för att kunna lysa äggen och följa utvecklingen av embryot inuti. Vatten fyller man smidigt på från utsidan och slipper därmed öppna maskinen för vattenpåfyllning och riskera att det blir obalans i temperatur och luftfuktighet. Dessa nivåer ställs enkelt in med hjälp av knapparna på lockets ovansida.

Tack vare det transparenta locket så kan du enkelt följa hela proceduren för äggets utveckling. Denna maskin är dessutom väldigt tystgående, något som är ett stort plus. Willabs äggkläckningsmaskin är medelstor och väldigt lätt att använda för nybörjaren.

Se priset här!

Äggkläckningsmaskin Ryom Helautomatisk vändning, 12 ägg3. Ryom Helautomatisk vändning 12 ägg

Äggkläckningsmaskinen från Ryom är en mindre modell med plats för 12 hönsägg. Vändningen av äggen sker automatiskt när det är dags, något som annars skulle vara en hel del jobb och tid att vända för hand flera gånger per dag.
På lockets ovansida visas aktuell temperatur och luftfuktighet med digitala siffror, på så sätt kan du ha full kontroll på att temperaturen håller sig inom lämpligt intervall och det är också enkelt att ställa in med tydliga knappar. Det är tack vare den inbyggda fläkten i locket som värmen kan fördelas jämnt över äggen.

Vatten fylls på i de inbyggda vattenkanalerna på maskinens botten. Den nedre halvan av maskinen är i transparent plast för att man enkelt ska kunna kontrollera äggen. Till maskinen medföljer också en ägglysningslampa för att följa embryots utveckling fram till kläckning. Vändvaggan som äggen ligger i är uttagbar vilket förenklar kontrollen av äggen men också rengöring av maskinen.

I och med att denna maskin är relativt liten så lämpar den sig väl för hemmabruk och även för den som ska använda en äggkläckningsmaskin för första gången då den är mycket enkel i sina funktioner.

Se priset här!

Tidigare tester av äggkläckningsmaskiner

Bild på no2 Äggkläckningsmaskin för 12 ägg, ET 512A, automatisk vändning

Egg Tech 512A 12 ägg

Egg Tech 512A är äggkläckningsmaskinen i den lite mindre storleken och är anpassad för 12 ägg. För mindre ägg som exempelvis vaktel kan du dock inkubera upp till 48 ägg med denna maskin. Äggkläckningsmaskinen passar för de flesta typer av ägg – allt från hönsägg till exempelvis kalkonägg.  

Maskinen är utrustad med värme och motor för automatisk vändning av äggen och du kan enkelt justera dessa med hjälp av knapparna på locket. Maskinen har ett inspektionsfönster där du kan inspektera dina ägg under användning utan att behöva öppna locket överhuvudtaget. Detta gör att du enkelt har tillsyn över dina ägg vid behov.  

Denna äggkläckningsmaskin har ett fack på utsidan av maskinen för påfyllning av vatten. Det gör att du slipper onödig spridning av både fukt och värme. Det är dock alltid rekommenderat att du testkör din äggkläckningsmaskin och funktionerna utan ägg innan du kör igång med din äggkläckning. 

Egg Tech äggkläckningsmaskin passar perfekt till den personliga brukaren som vill ha en kvalitativ äggkläckningsmaskin till sitt hönshus i den lägre prisklassen! 

Se priset här!

Bild på no 3 Äggkläckningsmaskin Biomaster ET 549A 49 ägg

3. Biomaster ET 549A 49 ägg

Vi har också valt att ta med en äggkläckningsmaskin behandlad med BiomasterTM  tillsatsmedel på vår lista. Med ET 549A äggkläckningsmaskin kan du på ett säkert och tillförlitligt sätt ägna dig åt äggkläckning med maximalt resultat. BiomasterTM är ett antibakteriellt tillsatsmedel med silverjoner som skyddar och förhindrar bakterietillväxt vid kontakt.   

Med denna innovativa teknik förhindrar du spridning av bakterieinfektioner i embryot som oftast är just dödsorsaken under kläckning. Detta system kontrollerar därför spridningen av bakterier, och på samma gång arbetar den mot virus och mer än 50 olika slags bakterier som kan skada embryot.   

ET 549A äggkläckningsmaskin är mycket användarvänlig och passar för både nybörjare och de med medelstor avel. Äggkläckningsmaskinen rymmer upp till 49 ägg samtidigt och maskinen har en helt automatisk vändning av äggen. Maskinen har även en vridenhet som justerar lutningen av dina ägg för bästa möjliga resultat. 

Äggkläckningsmaskinen har också en digital display där du enkelt kan ändra temperaturen inuti maskinen och ordna med påfyllning av vatten från utsidan av maskinen. Locket har två inspektionsfönster som hjälper dig att se alla steg i utvecklingen och den medföljande äggbrickan gör det möjligt att placera både större och mindre ägg på samma bricka.  

Låt dock gärna locket vara stängt för att minska risken att få en obalans mellan luftfuktighet och värme när du använder maskinen. 

Se priset här!

Covina Super 12 Äggkläckningsmaskin för 12 st ägg

Denna äggkläckningsmaskin från Covina är tillverkad i Italien och är utsatt för att kläcka 12 stycken ägg åt gången. Detta är en av de bästsäljande äggkläckarna i Sverige, och en funktion som gör att den sticker ut är att man kan fylla på vattnet utifrån och slipper öppna upp för att fylla på vatten.

Den är väldigt lättskött och passar dig som använt en äggkläckningsmaskin tidigare, men också för dig som är en nybörjare inom äggkläckningsmaskiner.2.


Se priset här!

Covatutto Äggkläckningsmaskin för 16 ägg

Detta är en helautomatisk äggkläckningsmaskin vilket betyder att äggen vänds av sig självt och du behöver inte ödsla energi på att gå och vända äggen 2-3 gånger per dag.

Du kan snabbt se ifall temperaturen är bra i maskinen genom att se ifall lamporna lyser. Ifall maskinen lyser eller blinkar så värms maskinen upp, om de är släckta så behövs inte det utan den är på en perfekt temperatur för äggen.

Du kan även se temperaturen på de digitala displayen som sitter på äggkläckningsmaskinen. Även här så fylls vattnet på utifrån och du behöver alltså inte öppna maskinen för att fylla på vatten.

En grym äggkläckningsmaskin för 16 ägg, helt enkelt.
Se priset här!

Mintegia Pro 120A Äggkläckningsmaskin för 120 ägg

Nu tar vi ett snäpp upp i antal ägg som kan kläckas. För med denna maskin, Mintegia Pro 120A, kan du kläcka 120 hönsägg samtidigt. Detta är en robust äggkläckningsmaskin för professionellt bruk med en stilren design som passar i de flesta hönshus.

Med en automatisk fuktreglering och automatisk vändning av äggen så är den otroligt lättskött, vilket är viktigt när man har fler ägg.

När man endast har 12 ägg att vända så kan man göra det lätt för hand, men när det handlar om hundratals ägg så kan det vara något som äter upp mycket av sin tid.

Dessutom har Mintegia Pro 120A ett fuktighetslarm och temperaturlarm, dessutom finns en digital display där du kan justera värmen. Isoleringen på denna maskin är i toppklass vilket gör att värmen håller sig längre och du sparar därför energi och pengar på nerskurna uppvärmningskostnader.

En otroligt bra kläckare för professional bruk. Du kommer inte bli missnöjd.

Se priset här!

Covatutto Helautomatisk Äggkläckningsmaskin för 162 ägg


Har du behov för en ännu större maskin? Då kan detta vara maskinen för dig. Denna Covatutto är nämligen lämpad för hela 162 ägg. Även här finns en digital display där du kan se den exakta temperaturen och justera temperaturen själv på ett mycket enkelt och smidigt sätt.

Detta är en helautomatisk äggkläckningsmaskin vilket gör att äggen vänds automatiskt, vilket de gör hela 1 gång i timman. Det enda du behöver göra är att tillföra vatten för att få fuktigheten.

Denna äggkläckare kan användas för personligt bruk men också professionellt bruk då man kan vända hela 162 ägg på samma gång med maskinen, näst intill helt automatiskt!

Se priset här!

Brinsea OvaEasy 580 Advance Äggkläckningsmaskin för 500 ägg

Den är otroligt effektiv och, såklart, helautomatisk så att du inte behöver vända på 500 ägg för hand. Den har ett avancerat fläktsystem som fördelar värmen jämnt för bästa möjliga resultat. Även denna har en display där du lätt kan ställa in funktioner.

Vad händer om rumstemperaturen förändras? Då går ett larm så att du lätt kan åtgärda det innan det blir för sent. Något som urskiljer denna från andra är dess kylfunktion, som för övrigt är automatisk. Varför är det bra att ha kylfunktion? Jo, för det är så hönan brukar göra. De lämnar äggen för att gå och äta mat eller liknande, och för att göra processen så lik som möjligt så stängs värmen av vid vissa tidsperioder under dagen så att det ska bli så naturligt som möjligt. Fläkten är fortfarande på under den tiden.

En lätthanterligt äggkläckningsmaskin för 500 ägg är svårt att få tag på, men här har vi definitivt en som förtjänar äggkläckningsmaskin bäst i test.

Se priset här!

Slutsats

Som du kanske förstått redan är alla dessa äggkläckningsmaskiner otroligt bra. De varierar bara i storlek och några funktioner här och där men jobbet blir gjort oavsett vilken du nu beslutar dig för att köpa. Alla kläckare är ju med i äggkläckningsmaskin bäst i test så alla dåliga är bortsorterade. Hoppas vi hjälpt dig i ditt val av kläckare. Lycka till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.