Brandfilt bäst i test 2024 – hitta den bästa brandfilten

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. NEXA BRANDFILT 120×180 CM (RÖD)2. HOUSEGARD BRANDFILT 120×120 CM (RÖD)3. JALO HELSINKI BRANDFILT MUMIN

 

Att ha en brandfilt i ditt hem är enligt oss ett måste. Ifall du mot förmodan skulle råka ut för en brand så skall du ej kasta vatten på elden, då brukar den förvärras. Då behövs en brandfilt som kväver elden istället, vilket även minskar saneringsbehovet (ifall sanering ens behövs vid släckning med brandfilt).

Vi har jämfört brandfiltar och sammanställt detta brandfilt bäst i test så att du kan vara helt säker på att din brandfilt faktiskt funkar när den väl behövs. Innan vi hugger in i resultaten av vårt brandfilt test och visar de bästa brandfiltarna så ska vi gå igenom snabbt hur man använder en brandfilt.

Läs mer: Behöver du en ny brandvarnare? Läs vår köpguide på brandvarnare här!

Hur använder man en brandfilt?

Att använda en brandfilt är lätt, så du behöver inte ha en instruktionsmanual som du behöver läsa när det brinner. Du rycker i de remmar som hänger ut ur brandfilten, du får sedan brandfilten i din hand. Efter det lägger du filten över branden så att hela elden täcks för (och på så sätt inte får in något syre och kvävs). Det är otroligt viktigt att hela elden täcks för, annars fungerar inte filten optimalt och branden släcks ej. Se till att du har en stor brandfilt som täcker branden (rekommenderad storlek är 120cmx120cm eller 120cmx180cm).

Ifall branden inte släcks så kan du testa en brandsläckare. Detta kräver större saneringsbehov och ifall det handlar om kokkärl eller kläder är det inte optimalt. Ifall det handlar om just kläder eller kokkärl kontaktar du 112 och går ut ur huset. Larma dina grannar ifall branden sprids och stäng din ytterdörr efter dig (så att ingen brandrök sprids vidare i huset och dina grannar skadas). Du ska under inga omständigheter kasta vatten på branden, då du får motsatt effekt.

Kan man använda en annan slags filt?

Brandfiltar är gjorda av ett material som inte kan brinna och därför är det den enda typ av filt som fungerar. Lägger du en annan slags filt över branden kommer du få motsatsen av en släckt brand.

Nu när vi har gått igenom några vanliga frågor angående brandfiltar och dess användning så är det dags för resultaten ur vårt brandfilt bäst i test!

Brandfilt bäst i test

1. Nexa Brandfilt 120×180 cm (Röd)

Detta är antagligen brandfilten du sett ifall du någon gång sett en brandfilt hemma hos någon. Denna brandfilt, likt andra brandfiltar, är gjord av glasfiber och kan stå emot hela 500 grader.

Att ha denna brandfilt i köket kan vara bra ifall du råkar ut för en oljebrand så att du snabbt kan släcka den utan allt för mycket konsekvenser. Man vet ju aldrig när olyckan är framme, och när han väl är det är det viktigt att vara förberedd!

Detta är en prisvärd och otroligt bra brandfilt som täcker hela 120×180. Du kommer inte ångra ditt köp då du kan rädda ditt liv, din familjs liv och ditt hem för en liten peng. Vi anser att detta är den klara vinnaren i brandfilt bäst i test då den är den mest prisvärda och bästa brandfilten du kan finna på marknaden idag. Det är inte ett under att detta är den bäst säljande brandfilten i Sverige!

Se priset här!

2. Housegard Brandfilt 120×120 cm (Röd)

Housegard är en stor aktör inom brandskydd, med bland annat brandvarnare som fått bäst i test hos oss, vilket visar på att detta verkligen är en brandfilt av hög kvalitet som man kan lita på.  Det kan vara svårt att jämföra brandfiltar då de alla fungerar på samma sätt, det man kan jämföra är storlek och pris (och att det faktiskt fungerar såklart).

Och denna har inte gjort oss besviken överhuvudtaget. Denna Housegard brandfilt är något mindre än vad den från Nexa är, samt något dyrare. Du köper produkten lite för dess märke, att Housegard är ett väletablerat märke på ett annat sätt en till exempel Nexa är – funktionerna är desamma.

Dock fungerar denna brandfilt otroligt bra i våra tester så vi rekommenderar starkt den, men samtidigt vill vi poängtera att det faktiskt går exakt lika bra med det billigare alternativet ovan.

Det är samma tanke bakom och det finns inte speciellt många olika variationer på brandfiltar, vilket gör de så pass identiska att vi måste utgå ifrån storlek och pris, och då kommer denna tvåa!


Se priset här!

3. Jalo Helsinki Brandfilt Mumin

Denna brandfilt är till för dig som vill ha en fin brandfilt som inte skriker av rött. Det finska varumärket Jalo har nämligen en serie brandfiltar i motivet Mumin. Detta är perfekt, för då kan det mer del av inredningen istället för att kanske till och med behöva vara undanstoppad.

Dina barn ser brandfilten mer då de troligtvis gillar Mumin, och kan därför hjälpa till ifall olyckan är framme, de kommer veta exakt var brandfilten finns någonstans!

Då den är designad på detta vis så är den nästan dubbelt så dyr än vad de föregående brandfiltarna är. Det är upp till dig att avgöra om du tycker det är värt de, eller om du hellre kör på en klassisk modell från någon av de andra märkena.

Vi kunde inte hålla oss från att ta med denna brandfilt då vi fullkomligt älskar Mumin och det gör även våra barn, och vi tyckte det var en smart idé att få barn att uppmärksamma brandfilten lite mer genom detta knep!
Se priset här!

Slutsats

Summa summarum så är det oerhört svårt att lista brandfilt bäst i test då allt är densamma för varje produkt. 1-2 lager glasfiber som står emot gasgenomträngning och kväver elden snabbt och effektivt. Vi anser att alla brandfiltar i detta test är helt klart värdiga priset som bäst i test, men eftersom vi måste filtrera de på något sätt har vi därför varit tvungna att utgå ifrån storlek och pris, och då är detta resultatet. En brandfilt är ett perfekt komplement av en brandsläckare, och om du inte redan har en så tycker vi att du bör skaffa en redan idag! Lycka till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.