“Usch vad jag hatar att städa! Jag vill inte göra det! Jag är tillräckligt upptagen som det är! Jag tycker dessutom att det är förbaskat tråkigt! Finns det inte någon annan som kan göra det åt mig? Utan att jag behöver betala en massa höga avgifter? Det är ju dyrt med hembiträde!”

Låter detta som något som du skulle kunna häva ur dig? Känner du igen dig i känslorna som demonteras här? Då har vi goda nyheter. Det finns faktiskt någon som kan göra detta åt dig. Någon som är väldigt bra på städning, gillar städning och har dedikerat sin existens till detta. Bäst av allt? Den kräver ingen timlön. Investera en gång och få sedan fri städning resten av livet. Vad pratar vi om här? Låter det för bra för att vara sant?

Alla måste vi städa vårt hem. Det finns ingen väg runt detta faktum. Hemmet måste bli städat, såvida vi inte vill dela boende med dammråttor och annat smuts och det vill vi ju inte. Det är varken bra för hälsan eller för bekvämligheten. Det spelar ingen roll hur vi bor. Lägenhet, hus, radhus, villa, bungalo, stuga, igloo… alla hem måste rengöras. Men många av oss gillar ju inte att städa! Vi fullkomligt avskyr det! Många av oss har dessutom inte tid att städa. Alternativt, många av oss känner kanske att vi inte är tillräckligt bra på att städa och att det aldrig blir riktigt rent. Då finns det genvägar som man kan ta. Man kan exempelvis anlita en städfirma eller helt enkelt betala någon privatperson för att städa åt en. Detta låter ju som en bra idé, tills vi inser att detta kan bli väldigt dyrt i längden. Dessutom är det kanske inte helt lätt att lita på vem som helst, både när det kommer till att släppa in folk i sitt hem och att lita till att de gör ett ordentligt jobb. Vad återstår då för alternativ? En självgående dammsugare givetvis! Vilket koncept! 

Att köpa robotdammsugare är kanske inget som har slagit dig, förrän nu, när vi nämner det. Hur härligt vore det inte att kunna luta sig tillbaka i fåtöljen och se sitt favoritprogram på TV samtidigt som en robotdammsugare städar ditt hem av sig självt, utan att du behöver lyfta ett finger? Hur ballt vore det inte att kunna ställa in en timer på en automatisk städning som sker när du inte ens är hemma, för att sedan återvända till rent hus, utan att du ens hann märka vad som hände? Eller vad sägs om att få en renare och mer noggrann städning än vad du nånsin har lyckats med själv, i svårare områden som till exempel under soffor och längs väggar? Alla dessa saker plus mycket mer, är fullt möjliga med en robotdammsugare. Därför har vi jämfört dessa självgående dammsugare i test för att se vilka som är värda att investera i. 

Robotdammsugare bäst i test

robotdammsugare-canvac-x550-white1. Canvac Q Clean R460 Robotdammsugare

Canvac är ett svensk företag som har sysslat med värmepumpar, ventilation och dammsugare i många år. Som de själva säger på sin hemsida: “Vi älskar dammråttor, fukt och riktigt råkallt och kyligt väder. Precis det som våra produkter bäst kan ta hand om”. Ett företag som älskar dammråttor borde ju verkligen kunna sina dammsugare, tänker du säkert. Och detta kan vi intyga! Med Q Clean R460 så har Canvac lyckats producera en dammsugare som kan det mesta! 

Som efterföljare till populära R450 så har R460 verkligen lyckats leva upp till förväntningarna. Och att efterfölja en sådan fantastiskt produkt är inte lätt ska vi tala om. Det är ungefär som att regissera en efterföljare till en filmklassiker och försöka hålla samma kvalitet. Det är oftast en omöjlig utmaning, som de flesta av er säkert känner till. Hur lyckades Canvac med denna bedrift och vad är det som gör att denna dammsugare förtjänar en plats i våran lista?

Canvac Q Clean R450 har en bakteriedödande UV-lampa. Bara en sådan sak låter ju för modern och bra för att vara sann! Den har även en moppfunktion som torrmoppar golvet samtidigt som den dammsuger och batteriet räcker till att jobba i 90 minuter vid maximal effekt. Hur hanterar robotdammsugare trösklar, undrar du kanske? Denna dammsugare har inga problem med detta alls då den är utrustad med fjädrande hjul som omges av gummi och kan därmed enkelt ta sig över lägre trösklar. Men den bästa egenskapen av alla: Dammsugaren talar svenska! Hur ballt är inte det? 

Förutom att dammsugaren talar svenska så är det värt att nämna är att Canvac Q Clean R450 kommer utan huvudborste. Istället har den två roterande sidoborstar och en ovanligt hög sugförmåga som anpassar sig automatiskt efter det underlag som dammsugs. Energisparare och därmed miljövänlig alltså! Den kommer utrustad med HEPA-filter, två stycken rumsavgränsare, fjärrkontroll samt flera avancerade styrprogram.

Om du inte redan är övertygad om hur effektivt det är med en robotdammsugare som denna, så kan vi även tala om att den endast är 9 centimeter hög och 34 centimeter i diameter, så den är rätt så smidig att ha att göra med. Tänk dig vilken skillnad det här är från alla dessa gamla goda traditionella dammsugare som kan ta upp ett helt rum med sin storlek och som knappt når längst in under din soffa! Otympligt menar vi! Sist men inte minst så finns det här en inbyggd timer som du kan ställa in så att jobbet görs även när du inte är hemma. Denna Canvac robotdammsugare är med andra ord en ganska komplett sådan, minst sagt!

Se priset på denna robotdammsugare här!

 

neato-robotdammsugare2. Neato Robotics Botvac D85 Robotdammsugare

Vill du väldigt gärna ha en effektiv robotdammsugare men är samtidigt orolig att du betalar för mycket? Då kan du sluta oroa dig, för med robotdammsugaren Botvac D85 från Neato så får du en otroligt prisvärd modell! Denna dammsugare är väldigt enkel att använda och den är också väldigt effektiv. Det är en högpresterande robotdammsugare som är specialbyggd med en kombinationsborste för att klara alla typer av hårstrån och djurhår och som navigerar försiktigt runt möbler och andra hinder. Det är även en dammsugare som är skoningslöst effektiv mot damm och grus på både hårt golv, såsom kakel och trä, och på tjocka mattor. Botvac D85 har en sidoborste som hjälper till med en mer effektiv och noggrann rengöring längs lister och möbler. Underborsten är bred, filtret är stort och dammbehållaren är väldigt rymlig vilket innebär att du inte behöver tömma och byta den lika ofta! Detta är kanske den bästa dammsugaren för folk som är allergiska eller för folk som har husdjur och det är troligtvis en av de mest högpresterande robotdammsugarna som vi har sett!

Botvac D85 är kanske inte den minst högljudda robotdammsugaren på marknaden men det väger den enkelt upp med hjälp av sina effektiva egenskaper som ger den en ordentlig sugkraft och därmed en fantastiskt bra städning. Själva städningen och hur rent det blir tycker vi är viktigare än hur dammsugaren låter eller ser ut. Dessutom kan man låta den städa när man inte är hemma, med hjälp av funktionen schemaläggning, så då spelar det ju faktiskt ingen roll hur mycket den låter! Tack vare en patenterad teknik så skannas och kartläggs rummet av en osynlig laser som sticker upp i ett litet torn ovanpå dammsugaren. Med hjälp av denna laser så planerar och rengör dammsugaren metodiskt och effektivt och går sedan automatiskt från rum till rum. 

Förutom de effektiva och produktiva egenskaperna så är denna robotdammsugare väldigt enkel att hantera. Det krävs ingen förkunskap överhuvudtaget utan det är bara att trycka på en knapp och låta dammsugaren göra sitt! Och göra sitt kan den. Den gör sitt jobb bättre än vad man normalt kan förvänta sig utav en dammsugare. Enkelheten i kombination med noggrannheten i städningen gör det väldigt lätt för oss att utse Neato Botvac D85 till en av de bästa dammsugarna i vårt test och det  råder ingen tvekan om att det är en robotdammsugare väl värd att investera i!

När du köper en Botvac D85 så ingår, förutom en extremt effektiv robotdammsugare Neato, en integrerad laddningsstation, en strömsladd, en spiralborste, en kombinationsborste, en sidoborste, rengöringsverktyg för borstar och filter, gränsmarkeringar och ett högeffektivt filter. Men kanske bäst av allt i denna deal; En garantitid på ett helt år och 6 månaders garanti på batteriet! 

Se priset på denna robotdammsugare här!

 

electrolux-robotdammsugare3. Electrolux ERV5100IW Robotdammsugare

Vissa tänker sig kanske att en robotdammsugare låter som en bra idé, men att det kanske samtidigt känns osäkert. Hur kan man lita på en robot? Tänk om “den går in i väggen” och sedan går sönder? Då har du ju kanske slösat bort massa pengar när du kunde ha städat själv istället. Om detta är vad du tänker, så bör du tänka om! 

Electrolux robotdammsugare ERV5100IW har nämligen något som kallas MotionSense intelligent IR navigering. Detta innebär att med denna adaptiva teknik så anpassas navigeringen för att upptäcka eventuella hinder som gör att dammsugaren lättare kan komma fram till möbler och väggar med försiktiga och mjuka rörelser. Dessutom funkar dessa infraröda sensorer som skydd mot att ramla ner för trappor och mot att välta. Med andra ord, den kommer inte att gå in i väggen! Den löper inte samma risk som du själv gör om du jobbar för mycket. Har du mycket stress i ditt liv? Ja, då låter det väl som en ganska bra idé att låta en robot såsom denna avlasta städningen?  

Electrolux ERV5100IW är alltså pålitlig och bra på att navigera i ditt hem. Du kan lämna den ensam utan att oroa dig. Men detta är inte allt som den är bra på. Med samma nämnda teknik, MotionSense, så kan den även nå längre in i hörn och komma närmare väggarna och listerna för en mer noggrann rengöring. Detta gör den även med hjälp av sin triangelform, Trinity shape™, och sin extra stora roterande borste, PowerBrush™, på 21 cm. På tal om extra stort så har den även en stor dammbehållare samt ett extra stort filter som dessutom går att tvätta! Hanteringen är alltså superenkel! Nämnde vi att dammsugaren dessutom har ett kraftfullt litiumbatteri som räcker för en timmes dammsugning? Nej, det gjorde vi kanske inte, men nu vet du det! 

Se priset på denna robotdammsugare här!

 

lg-electronics-robotdammsugare4. LG Electronics VR6270LVMB Robotdammsugare

Denna modell kanske får äran att bli våran ‘självgående dammsugare bäst i test’. LG robotdammsugare VR6270LVMB, eller “LG HomBot Square Corner Master”, slår de flesta andra när det kommer till att vara mest effektiv och kunnig. Letar du efter den perfekta dammsugaren, kosta vad det kosta vill? Då är detta valet för dig. LG HomBot har egenskaper som andra dammsugare saknar och den kommer med all säkerhet att göra rent i ditt hem, troligtvis renare än vad du någonsin kommer att kunna göra själv, manuellt!

Av alla dammsugare i vårt test så är denna bäst på dammupptagning, rengöring och navigering. Den har dessutom lägst ljudnivå av alla, vilket kan vara bekvämt om du vill att den städar samtidigt som du är hemma. Den är enkel att använda och den har en väldigt bekväm timerfunktion. Så finns det någon anledning till att inte köpa LG HomBot? Ja, det finns det. Den är en av de dyraste robotdammsugarna på marknaden. Överpriset är i och för sig berättigat, med tanke på dess egenskaper och funktioner, men det hela beror lite på hur avancerad du vill vara. 

LG HomBots egenskaper inkluderar ett unikt Dual Eye-kamerasystem som kan uföra en väldigt smart rengöring samt städa i mörker!  Kamerasystemet gör det även möjligt för dammsugaren att hitta till laddningsstationen helt själv, ladda upp och sedan återuppta städningen. Fantastiskt! Den har ultraljudssensorer som hjälper till med noggrann rengöring i svåra områden och som ser till att kollisioner undviks. Den har en My Space-funktion som gör att du kan ställa in exakta områden där du vill att den ska städa. Tester har även visat ett rengöringsresultat på upp till 94% i hörn, till skillnad från många andra vanliga runda robotdammsugare med resultat på runt 60%. 

Visst låter det bra? För att toppa allt detta så har den även en battertid på 100 minuter, vilket är betydligt mer än de flesta andra. Så frågan återstår; vill du ha det bästa du kan få men är samtidigt beredd att betala ett högre pris? Då rekommenderar vi denna produkt starkt, då det troligtvis är den bästa robotdammsugaren, åtminstone i vårt test. 

Se priset på denna robotdammsugare här!

 

Robotdammsugare till ett lägre pris

Nu har vi täckt några av de bättre och dyrare modellerna på marknaden. Men i detta test av robotdammsugare så vill vi även inkludera ett par stycken billigare varianter för de som vill ha en bra robotdammsugare men som inte vill betala så mycket för det. Bara för att saker är dyra så innebär det inte nödvändigtvis att de är bättre. Eller snarare, billigare produkter är inte som regel sämre än dyra produkter. Visst finns de funktioner som de dyrare modellerna i denna artikel har som de billigare inte har, men är alla dessa verkligen nödvändiga? Det kanske de inte är, för dig. Vissa egenskaper känns överflödiga och det är då du vänder blicken hitåt. 

philips-robotdammsugare1. Philips Easystar FC8802  Robotdammsugare

Här har vi en billig robotdammsugare! Ja, du läste rätt, billig. Dessa finns också! Är de användbara? Kanske inte alla, men vi har som sagt hittat två stycken som gör jobbet och som definitivt är värda en chans och därmed en plats i vår lista! Först ut är Philips robotdammsugare Easystar. Här har vi en rekordtunn robotdammsugare som bara är 5 cm tjock och som därmed är den plattaste modellen på marknaden! Med detta faktum kommer en hel del fördelar, så här har vi redan en situation som kan beskrivas; billigt vs. dyrt 1-0. Denna dammsugare går att köpa för så lite som 1 500 kronor vilket gör den till en av de billigaste på marknaden. Billigt vs. dyrt 2-0? Ja, om den funkar bra, vilket den gör!

Philips Easystar har egenskaper såsom trappsensor och infraröda sensorer som undviker kollisioner, precis som flera av de dyrare dammsugarna har. Den har även ett tvåstegs-rengöringssystem samt två stycken extra långa sidoborstar och tack vare hur tunn den är så vinner den över de flesta andra dammsugare när det kommer till att städa under låga möbler! Billigt vs dyrt 3-0?

Vi måste dock nämna att sugförmågan är något sämre och att hanteringen av trösklar inte är lite bra som man kanske hade önskat. Dessutom saknas funktioner som till exempel automatisk laddning. I dessa tre områden vinner de dyrare modellerna och slutresultatet i jämförelse kanske blir “3-3”, vilket ändå låter väldigt bra för detta låga pris. Oavgjort, med andra ord. Om du helt enkelt behöver en robotdammsugare som kan städa och det räcker bra för dig, utan alla “flashiga” egenskaper, då har du definitivt en bra produkt här.

Se priset på denna robotdammsugare här!

 

cleanmate-robotdammsugare2. Cleanmate S800 Robotdammsugare

Ytterligare en billig robotdammsugare! Denna är från Cleanmate och modellen är S800. Den kanske inte är riktigt lika billig att köpa överallt som Easystar är, men får ändå klassas som en billig robotdammsugare då den kostar ungefär hälften av vad de fyra första dammsugarna i denna lista gör. Så om du är lite mer krävande än att bara ha en “robotdammsugare som kan städa” men fortfarande inte villig att betala en förmögenhet så kanske denna modell är något för dig!

Cleanmate S800 har flera funktioner som gör att den känns relativt komplett. Den har en timer som låter dig ställa in automatisk städning då du inte är hemma. Den har trappsensor och automatisk laddfunktion tillskillnad från Easystar. Den har en dammbehållare med en kapacitet på 5 dl. Den har dessutom en moppfunktion, ett UV-ljus, HEPA-filter och dubbla sidoborstar. På köpet ingår även en fjärrkontroll. 

Vilka är nackdelarna då? Vi har upptäckt att den kan fastna på mattor och trösklar som är 2 cm och högre. Den har dessutom en tendens att suga in gardiner som är nära golvet och lyckas ibland kila sig fast under soffan. Som en konsekvens av detta så kan knapparna på ovansidan ibland råka tryckas ner vilket kan sluta med att dammsugaren stannar.

Men för att summera denna dammsugare så måste vi ändå säga att vi är imponerade! För det låga priset så får man en väldigt kompetent robotdammsugare!

Se priset på denna robotdammsugare här!

 

Slutsats för vårt robotdammsugare test

Om du har kommit ändå hit i denna artikel så innebär det antagligen att du kan betydligt mycket mer om robotdammsugare än vad du kunde innan du började läsa. Du är kanske väldigt mycket mer övertygad om att du bör köpa en åt dig själv nu, efter att ha läst om alla funktioner som olika robotdammsugare har och om hur de kan hjälpa dig i din vardag. Eller så kanske du inte alls är övertygad om att du behöver en robotdammsugare. Oavsett vilket så har du rätt till att känna som du gör. Vi vill dock påpeka ytterligare att ett köp av en av dessa robotdammsugare kan vara ett av ditt livs bästa investeringar. Inte bara för att du slipper den tråkiga aspekten av städning och inte heller bara för att du kanske är lat och slipper anstränga dig med städningen, utan för att du sparar tid! Många av oss lägger ner flera timmar i veckan på att städa. Beroende på var du bor och hur rent du vill ha det hemma så kan väldigt mycket tid gå åt till städningen. All denna tid kan användas till något mycket bättre! Mer tid med dina nära och kära, mer tid för dina egna målsättningar och intressen, mer tid för ditt jobb, mer tid för din hobby eller helt enkelt mer tid för ditt liv! 

Det låter kanske överdrivet men att köpa en robotdammsugare ger dig så pass mycket mer tid i vardagen att vi verkligen vill poängtera detta. Tid som du kanske inte ens har tänkt på att den existerar. Tid som du kanske inte kommer upptäcka att den finns förrän någon annan eller något annat börjar sköta städningen. Städning är ett perfekt exempel på en av alla dessa små saker som ligger bakom känslan av att tiden inte räcker till. Om du investerar i en robotdammsugare så köper du dig inte bara ett renare hem utan framförallt mer tid! 

Om du ändå känner dig tveksam och mot förmodan kanske gillar att städa, så tycker vi ändå att du ska ge det en chans. Börja med en billigare variant och se hur det känns. En automatisk dammsugare som test där hemma kanske gör att du upptäcker själv att städning är slöseri med din värdefulla tid och att några tusenlappar ändå inte kommer att märkas, särskilt inte i det långa loppet när känslan av frihet börjar infinna sig som ett resultat av din investering. Vem vet, kanske kommer det sluta med att du tycker att robotdammsugare är någonting som dessutom är ganska kul!