Powerbank bäst i test 2024 – Hitta bäst powerbank!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Att köpa en powerbank är inte helt lätt. Det finns en hel del att tänka på. Om du sitter utan ström eller om din telefon plötsligt har slut på batteri blir powerbankens funktion viktigare än du någonsin kunnat tänka dig. I dag har de flesta mobiltelefoner ett hyfsat starkt batteri men om du under en dag använder den till samtal, surf, streaming, en del krävande spel med mera kommer batteriet snart att ta slut. Utan laddning kommer telefonen inte att klara av ytterligare en dags användning. Om du då inte har någon ström kommer din powerbank väl till pass. Tänk dig att du är ute i skogen på hajk, eller på en vandring någonstans. Då vill du säkert gärna ha en laddad mobil ifall något skulle hända. Jag har testat ett par olika powerbanks för att ta reda på vilka som egentligen är bäst i test. Men först, ett par olika saker du bör tänka på innan ditt köp för att du ska kunna finna den powerbank som bäst passar dina förutsättningar.

Powerbankens portar och amperestyrka

En sak du bör fundera lite över är hur många portar powerbanken har, samt hur stark den är sett till sina ampere. Om powerbanken har en högre amperestyrka i uttagen går det snabbare att ladda den surfplatta eller mobil som ansluts. Vissa powerbanks har bara ett uttag för att de ska kunna ladda enheten relativt snabbt. Om det finns flera uttag kan du å andra sidan ladda flera enheter på en gång och det kan vara bra om det är ett sällskap eller om du har flera enheter som behöver laddas. När det gäller powerbanks är det dock viktigt att tänka på att deras portar delar på strömstyrkan. Om powerbanken har styrkan 2 A och den har fyra uttag för laddning ger det bara en styrka på 0,5 A per uttag om du väljer att ladda fyra enheter på en gång. Har enheten en styrka på 1A och två uttag som båda används vid samma tid har de också 0,5A.

Hur pass många mAh krävs i powerbanken?

En av de kanske viktigaste frågorna är hur många mAh som kan lagras i powerbanken. För att veta det behöver du veta hur många mAh som finns i enheten eller enheterna som behöver laddas med powerbanken. Olika batterier har olika mAh och vad som gäller för din enhet anges ofta i bruksanvisningen. För att kunna ladda en modern mobiltelefon av lite kraftigare modell krävs det omkring 3 400 mAh för att kunna ladda mobilen en gång. Att köpa en powerbank med 4 000 mAh kan då låta som ett klokt val men riktigt så är inte fallet. När man använder en powerbank försvinner alltid lite laddning av helt naturliga orsaker. Det låter mycket men man säger att omkring 30 procent av laddningen försvinner. En powerbank med 5 000 mAh är alltså ett bättre val om du vill kunna ladda din enhet fullt. Om du vill kunna ladda din enhet två gånger med en fulladdad powerbank behöver du en sådan med mer mAh. Om du inte har möjlighet att ladda din powerbank mellan användningarna kan det vara klokt att se till att den är tillräckligt stark och att den eventuellt har en liten solpanel som kan användas för laddning.

Powerbankens vikt och storlek

När det gäller powerbanks kan man se att de finns i flera olika modeller, färger, och storlekar. En del powerbanks är platta, andra fyrkantiga och vissa är runda. Vilken man väljer handlar helt enkelt om vilka preferenser man har. Ofta vill man dock att powerbanken inte ska vara allt för stor och den ska inte heller väga för mycket. En powerbank är ofta något man tar med sig på resor, man kan vilja ha dem i bilen eller i fickan. En variant med solceller kanske ska hänga utanpå ryggsäcken för att kunna laddas när man är utomhus. Då gäller det att powerbankens format passar för den aktuella användningen.

Hur prisvärd är powerbanken?

Det finns flera faktorer som ligger bakom hur pass prisvärd en powerbanken egentligen är. En sådan faktor är andelen mAh man får per krona sett till hur mycket man får betala för sin powerbank. Det är också bra att tänka på att även vikten, storleken och styrkan i utgångarna spelar in en hel del. Även antalet utgångsportar är något som räknas in i hur pass prisvärd powerbanken är.

Powerbankens funktioner

En powerbanks primära funktion bör vara att kunna ladda olika enheter som mobiltelefoner, surfplattor, drönare och laptops när man av någon anledning inte kan använda eller har tillgång till vanlig ström. En powerbank kan dock även ha en del andra funktioner. En del har till exempel också en ficklampa, vilket kan underlätta mycket i en nödsituation. Om man sitter i mörkret och behöver ladda sin telefon eller kanske en batteridriven ficklampa är det inte säkert att man hittar en USB-port på powerbanken. Det kan den inbyggda ficklampan hjälpa till med. En annan fördel är att lampan kan användas samtidigt som USB-uttagen används för att ladda andra enheter.

När det gäller powerbanks kan det också vara så att vissa av dem har olika tålighet mot stötar, fukt med mera. Vissa av dem kan doppas i vatten utan problem, andra klarar inte av att ladda om omgivningen är lite fuktig. Om man ska ut och resa är det klokt att ta reda på hur omgivningen ser ut om en powerbank ska inhandlas. Det är också bra om du tänker på hur en eventuell nödsituation kan se ut. Då kanske du inte har tillgång till ett varmt och torrt hus att ta skydd i. Alla de här sakerna är något du bör ta hänsyn till när du ska köpa en powerbank.

Pris eller kvalitet?

När det gäller powerbanks finns de i flera olika prisklasser. Ibland beror funktionen helt enkelt på priset men så är inte alltid fallet. Om du väljer en billig powerbank kanske du inte kan förvänta dig att få ut en extremt hög laddning ur powerbanken men å andra sidan blir du inte helt ruinerad om du skulle tappa powerbanken i golvet eller om den skulle gå sönder på ett annat sätt. Ofta är det som så att en mindre powerbank som kan ladda en mobil snabbt är dyrare än en större modell med mer kapacitet. Det beror på att små enheter kräver tekniska detaljer av en mindre storlek. Dessutom tar det längre tid att tillverka dem. Det gör att deras priser stiger.

När du ska köpa en powerbank bör du självklart köpa en sådan som kan hålla din teknik laddad flera gånger under år av tid men om din ekonomi är skral är en billig powerbank bättre än ingen alls. När du väljer en powerbank för någon hundralapp kan du inte räkna med att laddningen sedan håller i sig under flera år men några månader, fram till ett år brukar den hålla laddningen för åtminstone en laddning av telefonens batteri. Om du vill ha en powerbank vars inre komponenter klarar av lite mer bör du välja ett något dyrare alternativ.

Om du har flera enheter eller om du vill kunna känna dig lite säkrare kan du köpa flera billigare powerbanks för att alltid ha en som är laddad när det behövs. Men är det verkligen den dyraste powerbanken som är bäst i test eller är det bättre att satsa på varianter i mellanprisklass?

Hur har testen genomförts?

Genom att ladda smartphones och genom att utsätta powerbanken för de element de ska tåla enligt instruktionerna har resultatet tagits fram. I den mån det står att en laptop ska kunna laddas med powerbanken har självklart det också testats. Överlag fungerar en powerbank bäst i nödfall och det är inget som man bör ha som strömkälla varje dag. Det skadar dock inte att funktionstesta sin powerbank då och då.

Powerbank bäst i test 2024 – Tester av powerbanks

Då har vi kommit fram till själva testen av powerbanks. Jag har provat samtliga modeller i testet, med varierande resultat. När du ska hitta den powerbank som är bäst i test måste du tänka på att en del omdömen är personliga och du kan alltså gilla en powerbank bättre eller sämre än vad jag gjort under testet. Bara för att en powerbank är bäst i test för mig, behöver det inte betyda att den fungerar lika bra till dina enheter eller för din resa.

1. Hyperjuice Powerbank 27.000 mAh2. Linocell Premium Powerbank 20.000 mAh3. Linocell Powerbank 5200 mAh
Hyperjuice Powerbank
[/su_table]

Linocell Premium Powerbank med Quick Charge 3.0 och USB-C PD 20000 mAh

Det här är en powerbank som har en hel del fördelar. Om man har en iPhone eller annan enhet med stöd för USB PD går den att snabbladda med powerbanken och det fungerar bäst med USB-C porten. Det finns också två USB-A-portar som ger ut upp till 3A vid 5V. Kapaciteten är 20 000 mAh. Powerbanken är också bakåtkompatibel med Quick Charge 2.0, samt har en laddningsindikator. Laddas med den medföljande kabeln genom micro-USB-porten. För PD-laddning och Quick Charge används USB-C-porten för laddning. Vikten är relativt låg, endast 430 gram, och powerbankens mått är 136 x 70 x 25 mm. Sett till powerbankens cirkapris är den mycket prisvärd.

Powerbankens fördelar är att den klarar att ladda en mobiltelefon flera gånger. Det går också snabbt att ladda telefonen, eller telefonerna.

Det finns dock några nackdelar. Den är lite klumpig men det har förstås med batteriet att göra. Uppladdningstiden för själva powerbanken är också relativt lång. Den har dock bäst laddningstid när det gäller iPhones.

Se priset här!

Linocell Powerbank 5200 mAh SvartLinocell Powerbank 5200 MaH

Den här powerbanken har en kapacitet på 5200 mAh. Det är tillräckligt för att ladda en modern mobil en till två gånger. Modellen är smidig men den känns lite plastig och bräcklig. Den är dock väldigt billig och då kan man såklart inte förvänta sig så mycket om kvaliteten. Powerbanken har två uttag av USB-typ med totalt 2,1 A strömstyrka och det innebär att det kan ta ett tag att ladda upp två enheter om båda uttagen används samtidigt. Powerbanken har också en laddningsindikator och när den enhet du laddar är fulladdad stängs powerbanken av. Att ladda powerbanken fullt tar ungefär fyra timmar, och laddningen sker genom micro-USB. Måtten på powerbanken är 98 x 43 x 22 mm och den väger 125 gram.

Det som kan ses som en liten nackdel är att powerbankens mAh inte är speciellt mycket att komma med, och om du är på en resa eller liknande måste du se till att ha möjlighet att ladda powerbanken om du vill kunna ladda din telefon flera gånger. Eftersom att andelen mAh inte är så hög är de två USB-uttagen egentligen inte nödvändiga.

Se priset här!

Linocell 1X Powerbank 2600 mAh Blå

Om du bara behöver eller vill kunna ladda upp din mobil en gång kan den här billiga powerbanken vara något för dig. Den klarar av att hålla 2600 mAh, och det kan vara lite knappt för att kunna fulladda en lite kraftigare mobiltelefon. Det finns bara en USB-port för laddning och den har en styrka på 1A. På powerbanken finns det också en laddningsindikator och den slutar ladda per automatik när mobiltelefonen eller surfplattan är fulladdad. Powerbanken laddas via USB-kabel och en full laddning tar ungefär fem timmar. Den väger 67 gram och har måtten 32 x 105 x 21 mm.

Bland powerbankens fördelar ses att den är liten och lätt får plats i väskan eller fickan. Den gör sitt jobb och ger lite extra laddning när så behövs. Den har också ett väldigt lågt pris.

Bland nackdelarna kan nämnas att powerbanken känns väldigt bräcklig och den tål nog inte att falla i golvet. Det kan vara lite svårt att se på laddningsindikatorn om powerbanken är fulladdad eller inte. Att ladda upp en mobil eller annan enhet går också långsamt med tanke på den låga strömstyrkan i laddningsuttaget. Det gör att den här powerbanken tappar en hel del när det gäller att bli bäst i test.

Se priset här!

Linocell Powerbank 7800 mAh Svart

Linocell Powerbank 7800 mAhEn medelkraftig powerbank för den som inte vill betala allt för mycket för sin powerbank, men som trots allt vill ha ett alternativ som fungerar för att ladda mobilen en till två gånger. Powerbanken har ett litet och smidigt format med måtten 95 x 63 x 22 mm och vikten är bara 180 gram. Powerbanken håller 7800 mAh och har en tydlig laddningsindikator som gör att det är enkelt att se hur mycket laddning som finns kvar i den. Den här powerbanken har två USB-portar där du kan ladda dina enheter och de levererar max 2,4 A per port. Det finns också en USB-C-port som kan användas för att ladda mobiltelefoner och surfplattor. Maximalt kan du få ut 3 A i en port om du väljer att bara ladda en sak. Laddas på ungefär fem timmar genom micro-USB-porten. Kan också laddas genom USB-C-porten och det är det snabbaste laddningssättet. Den här modellen av powerbank finns också i flera färger förutom svart. Du kan till exempel välja mellan en röd, grå eller grön powerbank.

En stor fördel med den här powerbanken är att den kan laddas samtidigt som den ger ut ström i de andra uttagen. Det betyder att du kan ladda din mobil, surfplatta eller klocka med powerbanken samtidigt som du laddar upp själva powerbanken så att den är redo att ladda dina enheter dagen efter. Sett till priset är powerbanken inte speciellt dyr.

Något jag tycker är en liten nackdel är att den lagrade strömmen inte riktigt räcker för att ladda en kraftigare enhet två gånger. Powerbanken är också något tung om man bestämmer sig för att ha den i fickan.

Se priset här!

Linocell 3X Solar Powerbank 8000 mAh

Linocell 3x Solar Powerbank 8000 mAhDen här powerbanken är en av få som laddas med solceller. Den har också ett micro-USB-uttag som kan användas för att ladda powerbanken. För laddning av mobil och surfplatta finns två USB-uttag. Det ena laddar med 2,1 A, och det andra med 1 A. Powerbankens kapacitet är 8000 mAh och det räcker till ungefär till två laddningar av en lite kraftigare mobiltelefon. Med nätadapter tar det ungefär 5-8 timmar att ladda powerbanken och det tar lite längre tid via solceller. Om man är ute i skogen eller på vandring, eller bara hemma är dock solcellerna ett mycket bra komplement för när det inte finns elektricitet. Powerbanken väger omkring 200 gram och har måtten 75 x 140 x 17 mm. Även den här powerbanken bäst i test är utrustad med en laddningsindikator och har även en ficklampa.

En fördel med den här powerbanken är att den har ett relativt stort batteri och dessutom kan den laddas med hjälp av solceller. Det innebär att du kan ladda din mobil samtidigt som powerbanken laddas antingen genom solen eller genom micro-USB. Powerbanken har också ett skyddande skal av gummiliknande material och det skyddar något mot stötar. Överlag känns den här powerbanken bäst i test avseende just stöttålighet trots att prislappen inte är överdrivet hög. Trots det relativt stora batteriet laddas den upp snabbt. Det är också lätt att se powerbankens laddning tack vare laddningsindikatorn.

Se priset här!

Hama 60 W Powerbank med USB-C PD 26800 mAh och USB-C-kabel

Hama 60w Powerbank 26800 mAhDen här powerbanken är av det kraftigare slaget. Med ett batteri som håller hela 26 800 mAh kan powerbanken ladda både mobiltelefoner och surfplattor flera gånger. Den här powerbanken bäst i test har två USB-A-portar som ger 2,4 A per port vid samtidig användning. Det finns också en USB-C-port med PD-kompatibilitet. Med en USB-C till lightning-kabel kan iPhones också snabbladdas. Tack vare PD-kompatibiliteten kan också andra enheter som är kompatibla med PD snabbladdas. Till powerbanken medföljer också en USB-C-kabel som även används för att ladda själva powerbanken. För att se hur stor laddning powerbanken har finns också en laddningsindikator. En sak som gör den här powerbanken bäst i test är att du till och med kan ladda en laptop med USB PD-kompatibilitet. Det tack vare att uttaget ger upp till 60 W när du kopplar in din dator för att ladda den. Powerbanken har en vikt på 600 gram och måtten 188 x 87 x 23 mm.

Fördelen med den här powerbanken är att du får rejält mycket för pengarna. Du kan till och med ladda din laptop, kanske inte fullt men du får i alla fall lite extra tid vid till exempel en nödsituation.

Nackdelen är att powerbanken är lite tyngre och det är inte så bekvämt att ha den i fickan en längre stund.

Se priset här!

GP PowerBank Voyage 2 MP10 10000 mAh

Det här är en powerbank som verkligen ger ett hållbart och stabilt intryck. Powerbanken finns i färgerna blått och orange, vilket gör den lätt att hitta i väskan. Powerbanken väger 233 gram och är en av de större i testet och prisklassen är lite mitt emellan sett till vad man får för pengarna. Måtten mäter 13,6 x 7,0 x 1,4 cm och det gör att powerbanken inte är helt lätt att få ner i mindre fickor. Dock kan man inte bortse från att den ger en bra laddning för pengarna. Den har två USB-portar som ger 2,4 A samt en port som ger 3 A. Porten för 3 A är en USB C-port. Det betyder att du har flera olika valmöjligheter när det gäller att ladda dina enheter.

Det som är en stor fördel med den här powerbanken är att den är stöttålig, och har flera skydd som överspänningsskydd och liknande. Den slutar dessutom ladda per automatik när mobilen eller surfplattan är färdigladdad. Det lite större batteriet gör att du kan ladda din mobil minst två gånger innan laddningen är slut.

Se priset här!

Hyperjuice USB-C Powerbank för dator och mobil 27000 mAh SilverHyperjuice Powerbank

Det här är en av de dyrare powerbank och det känns till och med på känslan när man håller i powerbanken. Den rymmer hela 27 000 mAh och kan ge 130 W, vilket passar bra även för dig som vill kunna ladda en dator. Med en kompatibel laddare tar det bara en timme att ladda powerbanken som dessutom kan ladda andra enheter samtidigt som powerbanken själv laddas. Den här powerbanken har ett rejält stort batteri som precis är så stort att du får ta med powerbanken på ett flygplan enligt TSA/EASA. Dessutom finns det LED-dioder som signalerar hur mycket ström det finns kvar i powerbanken.

Med måtten 183 x 77 x 21 mm och en vikt på 550 gram kanske det inte är en powerbank som du förvarar i fickan men den ger dig rejäl kapacitet när det väl behövs.

Se priset här!

Powerbank 10000 mAh med trådlös Qi-laddning

Powerbank med Qi LaddningDet här är testets enda powerbank som erbjuder trådlös laddning med Qi. Powerbanken rymmer 10000 mAh och kan ladda en mobil minst två gånger. Dessutom har powerbanken tre olika USB-portar för laddning. Väger endast 280 gram och har måtten 70 x 136 x 16 mm.

Det här är en snabb laddare som uppnår full laddning på ungefär 1,5 timme. Tiden det tar att ladda en mobiltelefon varierar beroende på vilket sätt att ladda du väljer. Att ladda genom USB-C tar kortare tid än att ladda genom den trådlösa laddningen. Att kunna ladda trådlöst utan kablar är dock en stor fördel. Det gör att du kan använda din powerbank även om du har glömt sladden hemma.

Se priset här!

Testets vinnare

Jag har i det här testet provat flera olika powerbanks från olika märken och som har olika funktioner. Det finns fördelar och nackdelar med dem alla men jag har trots allt kunnat utse en powerbank bäst i test som jag gillar allra bäst. Den powerbank som jag anser är vinnaren är Linocell 3X Solar Powerbank 8000 mAh. Den räcker för att ge minst en full laddning till en modern mobiltelefon. Om du inte har tillgång till ström kommer de flesta powerbanks att bli värdelösa om du inte har laddat dem innan men den här varianten kan du ladda genom att helt enkelt placera den i solen ett tag. Den har dessutom en ficklampa som gör att du kan lysa upp din omgivning och dessutom gör den att du lättare kan hitta uttagen på powerbanken. Det tar inte heller allt för lång tid att få den fulladdad och att ladda en telefon tar inte heller speciellt lång tid. Powerbanken är också stöttålig och klarar fukt bra.

Inte långt efter det kommer Hyperjuice USB-C Powerbank för dator och mobil 27000 mAh Silver. Det är en av de starkaste powerbank bäst i test som jag provat och resultatet är bra. Det som är negativt gällande den här powerbanken är att den är av det dyrare slaget. Den är dock tålig och klarar av både en del stötar och fukt. Dessutom ger den tillräckligt med kraft för att ladda upp även en kraftigare laptop.

På tredje plats kommer Powerbank 10000 mAh med trådlös Qi-laddning. Det handlar helt enkelt om att den går att använda även om du för tillfället inte har några som helst sladdar med dig. Så länge din mobiltelefon eller surfplatta är kompatibel med den här tekniken placerar du den bara ovanpå powerbanken så kommer enheten att laddas. Det går dessutom snabbt att få enheten fulladdad, vilket kan vara en rejäl fördel om det är så att man bara har tillgång till elektricitet under en begränsad tid. Powerbanken klarar också att ladda en mobiltelefon flera gånger med en fulladdning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.