Behandling av nagelsvamp – Bäst i test 2024

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Nagelsvamp är ett problem många människor länge lidit av, det är ett vanligt besvär som också kan vara väldigt generande för den som drabbas. Det är ett vanligare besvär än vad man tror och man räknar med att cirka 15% av befolkningen lider av detta generande besvär. Det är också ett väldigt smittsamt problem och kan ta lång tid innan det läker och försvinner helt. Förutom att behandlingsprocessen är lång finns det också stor risk för att infektionen återkommer och därför kan det även vara bra att använda sig av förebyggande medel efter en avslutad behandling.

Behandling av nagelsvamp - DNA-Test för Nagelsvamp
Testa om du har nagelsvamp helt anonymt

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra eller använda sig av när nagelsvamp uppstår och ofta vill man kunna snabbt bli av med besväret. Nagelsvamp är vanligare bland vuxna än barn och speciellt bland simmare och idrottare.

Jag har länge haft problem med nagelsvamp och det var en ganska lång kamp med att bli av med svampen. Det var tyvärr också ett återkommande problem som fick mig att behandla svampen flera gånger om. Genom att testa mig fram fick jag länge kämpa med att hitta bra produkter som verkligen fungerar. Det var en ganska tuff och lång kamp men efter att ha testa några olika produkter på marknaden kunde jag tillslut hitta något som fungerade för mitt besvär. Under tiden var jag extra försiktig med min fothygien och såg till att försöka gömma mina fötter så gott jag kunde eftersom jag var generad av att jag hade drabbats av nagelsvamp. Första gången jag drabbades av nagelsvamp var det extra svårt att hitta produkter som jag kunde känna mig säker på att de skulle fungera.

Det finns väldigt många olika produkter på marknaden som gör att man kan bli förvirrad och inte vet vad man ska använda sig av. Men efter att ha drabbats av nagelsvamp några gånger och ha testat olika produkter så finns det några stycken jag varmt kan rekommendera.

Nagelsvamp behandling – bäst i test

1. Nalox2. Scholl3. Nailner Brush 2 in 1
Nalox NagelsvampsbehandlingScholl NagelsvampsbehandlingNailner Behandling för nagelsvamp

– Nalox:

Bland de produkter som är bäst i test mot nagelsvamp var Nalox. Denna produkt är en trippelverkande behandling som bara efter en veckas användning ger synliga resultat, jag kunde se väldigt stor skillnad på färgen och ytan av nageln. Medlet fungerar även förebyggande mot framtida svamp och bakterieangrepp.

– Scholl Nagelsvampbehandling:

En annan produkt som också är bland top fem bäst i test medel mot nagelsvamp är Scholls Nagelsvampbehandling. Den här behandlingen var lite annorlunda, den är uppdelad i två faser. Med detta medel medföljer en nagelfil och nageln ska filas en dag i veckan, sedan ska ett medel appliceras på nageln varje dag i 4 veckor. Fas 2 innebär att man ska endast ska applicera på medlet på nageln en gång i veckan i 9 månader eller tills missfärgningen är helt borta, detta är skyddsfasen. Denna behandling var effektiv men jag tyckte personligen att den tog lite för lång tid.

– PediCare:

 Ett annat svampmedel som jag har testat är PediCare, den hamnar också bland mina bäst i test medel mot svamp. Den här produkten var väldigt enkel att använda sig av, under de 4 första veckorna behöver man applicera medlet 2 gånger om dagen på den drabbade nageln och efter 4 veckor appliceras medlet endast 1 gång om dagen tills att nageln har växt ut.

För att uppnå snabbare effekt kan man även fila på nageln litegrann. Det här medlet gav effekt efter några veckors användning och man kunde se en väldigt stor skillnad på den drabbade nageln.

– Finail medicinskt nagellack 5%:

Detta medicinska svampmedel är en favorit bland mina bäst i test medel mot nagelsvamp. Den här behandlingen är väldigt effektiv och ger väldigt fina resultat och detta beror på att den är medicinsk. Finals medicinska nagellack innehåller amorolfin som är ett medel mot flera olika svamparter som kan orsaka svampinfektion. Den här produkten var också väldigt enkel att använda sig av eftersom man endast behöver att stryka på den 1 gång i veckan. Det jag gillade mest med denna produkt är just att den var så enkel att använda och i med att den är medicinsk så är den väldigt effektiv. Det var snabba och långvariga resultat med den här produkten.

– Nailner Brush 2 in 1:

En effektiv och enkel behandling som är kliniskt bevisat att ge synliga resultat på 7 dagar är Nailner Brush 2 in. Den är enkel att använda sig av då man inte behöver fila nagel för att uppnå snabba resultat. Medlet ska appliceras två gånger om dagen (morgon och kväll) i 4 veckor och efter dessa 4 veckor appliceras den 1 gång om dagen tills att en frisk nagel vuxit ut. Den här produkten både behandlar infektionen och skyddar nageln från nya infektioner och intrång.

Den här behandlingen var väldigt effektiv då man redan efter några dagar kunde börja att se resultat och jag gillade att den just representeras som kliniskt testad vilket många andra produkter inte gör. Det gav mig en starkare tillit till produkten när jag skulle köpa den och den höll verkligen vad den lovade då jag såg resultat så snabbt. Det här är definitivt en bäst i test medel mot nagelsvamp produkt.

Vad är nagelsvamp?

För att kunna få en bättre förståelse till hur man ska behandla nagelsvamp och varför det är så svårt att bli av med, måste vi först förstå vad nagelsvamp är och vad det beror på.

Nagelsvamp är en svampinfektion som uppkommer i naglarna. Nagelsvamp som också kallas tinea unguium är oftast orsakat av dermatofyt (trichophyton). Dermatofyt är de svamporganismer som orsakar infektionen i nageln. Svamp är en organism som älskar fuktiga och varma miljöer och trivs bäst där det finns keratin, vilket är det ämnet som naglar består av. Nagelsvamp är mycket vanligare på tårna är fingrarna och ofta kan man se ett samband mellan fotsvamp och nagelsvamp.

Orsaker till svampinfektion i nageln

Det är vanligt att grunden till att man får nagelsvamp är att man har svamp någon annanstans på huden som till exempel fötterna eller att nageln har utsatts för någon sorts trauma eller skada som gör nageln svag och mer mottaglig. Skada av nagelplattan underlättar fäste för infektionen.

Eftersom svamp trivs när det är fuktigt och varmt så gror den lätt i områden där det just är varmt och fuktigt.

Vanliga exempel på vart svampen trivs som bäst är:

Trånga skor, både för att skor har varma och fuktiga miljöer som ger de perfekta förutsättningarna för svampen att gro. Men också för att blodcirkulationen blir sämre i skor vilket medför att immunförsvaret får det svårare att upptäcka och bekämpa infektionen.

Detta är också en av anledningarna till att idrottare har mer benägenhet av att drabbas av svampinfektioner och det är även därför det är så vanligt med svampinfektion bland idrottarna.

Badhus och duschrum, eftersom svamp älskar fuktiga miljöer så är dessa plaster extra utsatta. Svampen kan gro både i bassänger och dusch, vilket också medför att simmare löper tre gånger högre risk av att drabbas av svampinfektioner än vad andra människor gör.

Genetiska förutsättningar: Nagelsvamp är inte något som är ärftligt men däremot kan dina genetiska förutsättningar gör dig extra känslig eller extra motståndskraftig mot svampinfektion.

Ålder: Tyvärr kan också risken av att drabbas av svampinfektion ha med åldern att göra då man får sämre blodcirkulation och tjockare naglar som växer mer långsamt. Detta gäller när man blir över 60 år.

Sjukdomar: Även en del sjukdomar kan också påverka risken av att smittas med nagelsvamp, ett exempel är diabetes och personer med nedsatt immunförsvar. Dessa personer löper större risk för att kunna smittas med infektionen. Även personer med dålig blodcirkulation, cancer, psoriasis, IBS och AIDS har en ökad risk för att drabbas av svampinfektioner.

Mediciner: Mediciner som försämrar blodcirkulation och immunförsvar kan också öka risken för en svampinfektion.

Övriga faktorer: Även rökning, användning av lösnaglar och fotsvett har kopplats till en ökad risk för att kunna smittas av en svampinfektion. En studie har även visat att det är mycket vanligare bland män än kvinnor med svampinfektioner.

Nagelsvamp är väldigt smittsamt och smittar lätt av sig från en person till en annan, därför är det extra viktigt med hygien på offentliga platser. Hygien är även a och o för att kunna hålla nagelsvamp borta och för att bli av med den.

Vanliga symptom vid nagelsvamp:

Det vanligaste symptomen vid nagelsvamp är att nageln blir gul och börjar att ändra utseende.

Nageln kan bli tjock och porös, i vissa fall kan nageln börja släppa från nagelbädden och kan också lossna. Ibland blir den nagel bara smulig och missfärgad. Det finns även fall där det kan gå så långt att nagel börjar att lukta illa av infektionen.

Men viss av dessa symptom kan även stämma in på psoriasis naglar och därför kan det vara bra att att gå till läkaren och göra en svampodling för att säkerställa att det är en svampinfektion man drabbats av.

Behandling av nagelsvamp:

Det är viktigt att börja behandla svampinfektionen vid uppkomsten av de första symptomen.

På marknaden finns det en del olika behandlingar att välja mellan. Ibland kan det behövas mer än en vanlig behandling och man kan behöva att söka läkarvård för att få starkare receptbelagda mediciner. Men innan man gör det kan det vara bra att testa olika receptfria medel som finns på marknaden ( kolla gärna igenom bäst i test medel mot nagelsvamp guiden ovan).

Det finns olika krämer, geler och nagellack som är väldigt effektiva och som fungerar. Ju tidigare behandlingen påbörjas ju bättre förutsättningar har man för att snabbare bli av med svampinfektionen.

Men man ska också komma ihåg att behandlingen av nagelsvamp inte alltid är så enkel och att man måste ha tålamod då det är en behandling som kan ta tid.

I många fall kan det behövas att behandlas i cirka 3 månader för att uppnå resultat eller tills att nageln vuxit ut.

I vissa fall kan vid svårare infektioner kan det komma att bli aktuellt med en tablettbehandling.

Detta kan man få i det fall man sökt vård och det har gjorts en odling som visar och bekräftar diagnosen av nagelsvamp samt att man lider av svåra besvär. Vid osäkerhet är det bäst att ta kontakt med läkare för att kunna säkerställa diagnosen.

Förebygg nagelsvamp:

Det finns en del förebyggande åtgärder man kan tänka på för att undvika risken att drabbas av en svampinfektion, precis som med fotsvamp kan man även göra detta med nagelsvamp.

God fothygien är a och o för att förebygga svampinfektioner både i fötter och naglar, det förebygger även risken att smitta andra människor om man lider av en svampinfektion.

Använd gärna skor, stövlar och arbetsskor som är luriga och kan andas för att slippa att det ska bli trångt varmt och fuktigt i skorna, det minskar även riksen för fotsvett som kan bidra till en mycket mindre risk av svampinfektioner.

Undvik gärna strumpor i syntetmaterial då det kan göra fötterna varmare och använd strumpor som är gjorda av bomull eller ull. Detta hjälper även fötterna att kunna “andas” bättre.

En bra kombination är självklart luftiga skor och strumpor.

Ett annat bra tips är att komma ihåg att använda sig av badtofflor på offentlig platser där det krävs att man går barfota som till exempel, badhus, omklädningsrum eller duschrum. Detta gör dig mindre utsatt för att smittas och minimerar risken av att människor ska smitta varandra.

Behandla alltid svampen så tidigt som möjligt för att slippa sprida infektionen vidare på kroppen, smitta familjemedlemmar eller andra människor.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.