Ultraljudstvätt bäst i test 2024 – Hitta den bästa tvätten här!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Luxorparts Ultraljudstvätt 165 W2. Luxorparts Ultraljudstvätt 60 W3. Dibotech Ultraljudstvätt med värmare 300 W
Luxorparts Ultraljudstvätt 165 WLuxorparts Ultraljudstvätt 60 WDibotech Ultraljudstvätt med värmare 300 W

Ultraljudstvätt är något många idag inte känner till, och det är synd. Att ha en ultraljudstvätt möjliggör att du lätt kan tvätta smycken, rakblad, glasögon samt andra metallföremål, utan att använda några som helst kemikalier.
I detta ultraljudstvätt bäst i test kommer vi gå igenom de allra bästa ultraljudstvättarna, utifrån bland annat budget, funktioner och storlek.

Vi har gjort den research du annars skulle behövt göra på dussintals sidor för att hitta de allra bästa, vi tar ut det krångliga och visar dig de allra bästa produkterna.
Vi sätter igång direkt med en köpguide innan vi hugger in i de allra bästa tvättarna!

Hur fungerar en ultraljudstvätt?

Ultraljud är i folkmun endast förknippat med tekniken att kunna se barnet under graviditeten, för att kolla att allt ser bra ut i utvecklingen. Så när man nämner ultraljudstvätt är det många som tror att man pratar om en tvätt för ultraljud man använder på gravida kvinnor. Detta är inte fallet.

Ultraljud är en teknik som används inom tvättning då man på ett lätt sätt kan rengöra metaller utan att använda några kemikalier. Om man tvättar metaller med kemikalier så är det lätt att det blir missfärgningar och om man vill hålla sina glasögon eller smycken i snyggt skick är kemikalier (som ej är anpassade för metaller) helt fel sätt att tvätta dom på.

I en ultraljudstvätt så finns en generator som skapar ultraljudsfrekvenser, frekvenserna går sedan in i en svängare. Denna svängare producerar bubblor som imploderar och avlägsnar smuts från metallen. Detta tar ungefär 3-6 minuter, men ifall det är större föremål kan det gå uppåt 30 minuter. Detta är en skonsam process för metallen.

Du kan även välja att blanda i skonsamma kemikalier eller genom att värma upp vattnet (eller annan vätska du använder dig av). Ultraljudsrengöring, eller som det också kallas, elektronisk borstning, är en form av djuprengöring som tar bort smutset snabbt och effektivt, dessutom är detta bland de mest resultat-givande rengöringsmetoderna då du får bort allt smuts och du kan tömma det från botten av tvätten när du är klar. Det är skönt att se smutset som är borta, och därför är det givande att se det i botten på tvätten.

Att tänka på inför köp av ultraljudstvätt

Volym/storlek

Storleken på ultraljudstvätten kan man ha olika krav på. Vissa har mycket smycken, klockor och andra metallföremål som de vill tvätta, eller har större metallföremål, och då behövs självfallet en större tvätt än de som endast ha små metallföremål. Andra lägger större vikt i hur mycket plats ultraljudstvätten tar, då man lätt vill kunna stoppa undan den efter användning.

Se till att du köper en tvätt utifrån dina krav, så att du inte står där och inte får plats med föremålet du vill tvätta, eller behöver ha den ståendes framme då du inte har något passande skåp för den.

Funktioner

Funktioner är desto viktigare för de flesta – helst ska tvätten ha olika program beroende på vad det är man ska tvätta, och hur stark frekvens som skall användas. Det finns även de ultraljudstvättar med digital timer som hjälper dig hålla koll på tiden och se till att du inte överanvänder tvätten (oftast är detta omöjligt, men vissa metaller kan vara olika känsliga).

Det är även viktigt att du får med en nedsänkbar korg/nät som skyddar dina ägodelar. Vissa skickar även med ett CD-ställ om du vill tvätta dina skivor, eller en klockhållare som gör att alla sidor av din klocka kan rengöras.

Priset

Priset på en ultraljudstvätt kan variera beroende på storlek och funktioner. Att se till att man köper en bra ultraljudstvätt är viktigt, annars kan du köpa en rip-off som till och med kan skada dina produkter. Även fast man tror att det finns en korrelation mellan pris och hur bra produkten är, så är det inte alltid fallet.

Ibland kan märket göra att priset blir högre, utan att produkten i fråga erbjuder funktioner och storlek motsvarande priset.

Priset är något vi skulle kolla på sist av allt, och oftast handlar det om en skillnad på 400-500 kr mellan den bästa och den billigaste produkten på marknaden. I längden kan det vara värt 400-500 kr nu, än att du har en tvätt som går sönder inom loppet av 1 år.

Utifrån dessa tre faktorer så tror vi att du kommer göra ett ypperligt val. Vi har listat de bästa ultraljudstvättarna nedan, men som alltid så har man olika krav – så även fast den på plats 1 är den bästa överlag, så kanske den inte passar alla (beroende på pris, storlek och funktioner).

Topp 3 Bästa Ultraljudstvätt bäst i test 2024

Ultraljudstvätt - Luxorparts Ultraljudstvätt 165 W1. Luxorparts Ultraljudstvätt 165 W

Med hjälp av denna ultraljudstvätt kan du få dina metallföremål att skina som nya igen. Det enda som behövs är vanligt kranvatten som fylls upp i tanken så att de täcker de föremål som placeras i behållaren. Tanken har markering för vad som är minimum och maximum för att maskinen ska fungera. Volymen på tanken är totalt 2500 ml men man bör inte fylla den med mer vätska än 1562 ml. Om dina smycken, rakblad, verktyg eller andra föremål är extra smutsiga kan man med fördel använda märkets egna rengöringsmedel som är avsett för ultraljudstvättar.

För extra effekt är denna maskin utrustad med ett keramiskt värmeelement som kan värma upp vattnet och hålla det mellan 55 – 60 grader under tvättens gång. Om man vill nyttja denna funktion bör man låta maskinen värma upp vattnet först innan man sänker ned sina föremål och startar ett tvättprogram.

Tvätten erbjuder totalt fem olika tvättprogram för dina föremål där varje program anger hur många sekunder processen tar. De är uppmärkta med 90 (standardprogrammet), 180, 280, 380 och 480 sekunder.Den har en arbetsfrekvens på 42 kHz och effekten är 165W när man nyttjar värmeelementet och 60W om man inte värmer upp vattnet.

Se priset här!

Ultraljudstvätt - Luxorparts Ultraljudstvätt 60 W2. Luxorparts Ultraljudstvätt 60 W

Det här är en av Luxorparts enklare ultraljudstvättar med en effekt om 60W. Den kan med fördel användas med bara vanligt kranvatten men vid behov av mer effektfull tvätt kan man använda Luxorparts särskilda rengöringsmedel. Tvättens tank är tydligt uppmärkt med “Min” och “Max” så du vet hur mycket vatten eller rengöringsmedel som du kan fylla den med.

När du har fyllt upp tanken så placerar du dina metallföremål i behållaren och väljer ett program. Tvätten har totalt fem program som är installerade och de är alla programmerade utifrån hur lång tvättid som behövs. Programmen är därför döpta till antalet sekunder som tvätten arbetar och man kan välja mellan 90, 180 (standardprogrammet), 280, 380 och 480 sekunder. Man kan sedan följa nedräkningen till när tvättprocessen är klar då tiden tydligt visas på displayen.

Tanken har en volym på 1300 ml men där man bara bör använda 812 ml av volymen. Den arbetar med en frekvens på 42 kHz.

Se priset här!

Ultraljudstvätt - Dibotech Ultraljudstvätt med värmare 300 W3. Dibotech Ultraljudstvätt med värmare 300 W

Tillverkaren Velleman har här tagit fram en enkel ultraljudstvätt i modellen Dibotech som kan användas av alla. Den rengör effektivt smycken och andra metallföremål av mindre storlek. Det behövs inga starka kemikalier eller andra rengöringsprodukter, det enda du behöver tillsätta är vanligt kranvatten.

På insidan av tanken finns en markering som visar hur mycket vatten som du ska fylla på maskinen med. Efter det lägger du i dina metallföremål i behållaren och väljer sedan ett av de olika tvättprogrammen så finns förprogrammerade. Efter fulländad rengöringsprocess tappas vattnet enkelt ut via en platsslang på maskinens ena sida. Den här modellen har dessutom möjlighet att värma upp vattnet för ännu effektivare rengöring, detta med hjälp av två stycken keramiska värmeelement.

Tanken har en volym på 6 liter, arbetar med en frekvens på 35 kHz under rengöringen och har en effekt på 300W. Maskinen har en total storlek på 43,8 x 30,0 x 25,0 cm och dess innermått är 32,0 x 20,0 x 10,0 cm.

Se priset här!

Tidigare test av ultraljudstvättar med toppresultat

Ultraljudstvätt CD-4800 70 W

Denna tystgående tvätt är den bästa ultraljudstvätt vi stött på. Med 5 olika program för varierad rengöring så kan du ställa in den beroende på storlek eller hur smutsig metallen är. Med en rostfri tank på 1,4 l så räknas denna som en större ultraljudstvätt.

Med en nedsänkningskorg så kan du vara säker på att dina produkter inte repas under tvätten.

Detta är en klar förstaplats i detta ultraljudstvätt bäst i test på grund av storleken som gör att du på ett enkelt sätt kan rengöra allt från mindre smycken till större klockor och metallföremål.

Med 5 olika program kan du även ställa in precis de inställningar som krävs.

Se priset här!

Ultraljudstvätt 850 ml

Näst på tur står detta 850 ml ultraljudstvätten från Clas Ohlsson. Denna är betydligt mindre än den föregående modellen, vilket passar bra för dig som vill ha en liten tvätt och inte har några större metallföremål.

Denna tvätt kan med fördel användas i kombination med avfettning och rengöringsmedel, se dock till att det är skonsamt för metall.

Ifall du har mycket smuts att få bort så finns en fullvågsrengöringsfunktion som rengör metallen på djupet.

Digital timer ingår, med 5 program mellan 1,5 till 10 minuter. Det tillkommer en nätkorg, hållare för klockor och cd-ställ.

Helt klart en av de bästa ultraljudstvättarna på marknaden idag. Dessutom är priset väldigt bra.

InnovaGoods Smyckesrengöring

Sist och även minst i detta test är denna smyckesrengöring från InnovaGoods. Detta är en ultraljudstvätt specifikt för smycken då den är så pass liten. Den får plast med ringar, örhängen, armband och andra smycken – och är inte till för att rengöra större föremål.

Detta är den perfekta tvätt för dig som inte behöver rengöra mer än smycken, då den är behändig och väldigt skonsam både i pris och under rengöring. Du lägger i dina smycken i vätskan (vatten) och efter 5 minuter är de som nya! Praktiskt va!

Se priset här!

Slutsats

Nu har vi presenterat vad en ultraljudstvätt är, och vilka de bästa är. De tre modellerna som listats är alla de bästa, då de är till för olika bruk. Vi antar att många endast vill tvätta sina smycken med ultraljudstvätten, för de så fungerar InnovaGoods tvätt bäst, medan andra vill tvätta större saker och då passar CD-4800 bäst. Oavsett vilken produkt du väljer är vi säkra på att du inte kommer bli besviken!