Ultraljudstvätt är något många idag inte känner till, och det är synd. Att ha en ultraljudstvätt möjliggör att du lätt kan tvätta smycken, rakblad, glasögon samt andra metallföremål, utan att använda några som helst kemikalier.

I detta ultraljudstvätt bäst i test kommer vi gå igenom de allra bästa ultraljudstvättarna, utifrån bland annat budget, funktioner och storlek. Vi har gjort den research du annars skulle behövt göra på dussintals sidor för att hitta de allra bästa, vi tar ut det krångliga och visar dig de allra bästa produkterna.

Vi sätter igång direkt med en köpguide innan vi hugger in i de allra bästa tvättarna!

Hur fungerar en ultraljudstvätt?

Ultraljud är i folkmun endast förknippat med tekniken att kunna se barnet under graviditeten, för att kolla att allt ser bra ut i utvecklingen. Så när man nämner ultraljudstvätt är det många som tror att man pratar om en tvätt för ultraljud man använder på gravida kvinnor. Detta är inte fallet.

Ultraljud är en teknik som används inom tvättning då man på ett lätt sätt kan rengöra metaller utan att använda några kemikalier. Om man tvättar metaller med kemikalier så är det lätt att det blir missfärgningar och om man vill hålla sina glasögon eller smycken i snyggt skick är kemikalier (som ej är anpassade för metaller) helt fel sätt att tvätta dom på.

I en ultraljudstvätt så finns en generator som skapar ultraljudsfrekvenser, frekvenserna går sedan in i en svängare. Denna svängare producerar bubblor som imploderar och avlägsnar smuts från metallen. Detta tar ungefär 3-6 minuter, men ifall det är större föremål kan det gå uppåt 30 minuter. Detta är en skonsam process för metallen.

Du kan även välja att blanda i skonsamma kemikalier eller genom att värma upp vattnet (eller annan vätska du använder dig av). Ultraljudsrengöring, eller som det också kallas, elektronisk borstning, är en form av djuprengöring som tar bort smutset snabbt och effektivt, dessutom är detta bland de mest resultat-givande rengöringsmetoderna då du får bort allt smuts och du kan tömma det från botten av tvätten när du är klar. Det är skönt att se smutset som är borta, och därför är det givande att se det i botten på tvätten.

Att tänka på inför köp av ultraljudstvätt

Volym/storlek

Storleken på ultraljudstvätten kan man ha olika krav på. Vissa har mycket smycken, klockor och andra metallföremål som de vill tvätta, eller har större metallföremål, och då behövs självfallet en större tvätt än de som endast ha små metallföremål. Andra lägger större vikt i hur mycket plats ultraljudstvätten tar, då man lätt vill kunna stoppa undan den efter användning.

Se till att du köper en tvätt utifrån dina krav, så att du inte står där och inte får plats med föremålet du vill tvätta, eller behöver ha den ståendes framme då du inte har något passande skåp för den.

Funktioner

Funktioner är desto viktigare för de flesta – helst ska tvätten ha olika program beroende på vad det är man ska tvätta, och hur stark frekvens som skall användas. Det finns även de ultraljudstvättar med digital timer som hjälper dig hålla koll på tiden och se till att du inte överanvänder tvätten (oftast är detta omöjligt, men vissa metaller kan vara olika känsliga).

Det är även viktigt att du får med en nedsänkbar korg/nät som skyddar dina ägodelar. Vissa skickar även med ett CD-ställ om du vill tvätta dina skivor, eller en klockhållare som gör att alla sidor av din klocka kan rengöras.

Priset

Priset på en ultraljudstvätt kan variera beroende på storlek och funktioner. Att se till att man köper en bra ultraljudstvätt är viktigt, annars kan du köpa en rip-off som till och med kan skada dina produkter. Även fast man tror att det finns en korrelation mellan pris och hur bra produkten är, så är det inte alltid fallet. Ibland kan märket göra att priset blir högre, utan att produkten i fråga erbjuder funktioner och storlek motsvarande priset.

Priset är något vi skulle kolla på sist av allt, och oftast handlar det om en skillnad på 400-500 kr mellan den bästa och den billigaste produkten på marknaden. I längden kan det vara värt 400-500 kr nu, än att du har en tvätt som går sönder inom loppet av 1 år.

Utifrån dessa tre faktorer så tror vi att du kommer göra ett ypperligt val. Vi har listat de bästa ultraljudstvättarna nedan, men som alltid så har man olika krav – så även fast den på plats 1 är den bästa överlag, så kanske den inte passar alla (beroende på pris, storlek och funktioner).

Topp 3 Bästa Ultraljudstvätt bäst i test 2019

1. Ultraljudstvätt CD-4800 70 W

Denna tystgående tvätt är den bästa ultraljudstvätt vi stött på. Med 5 olika program för varierad rengöring så kan du ställa in den beroende på storlek eller hur smutsig metallen är. Med en rostfri tank på 1,4 l så räknas denna som en större ultraljudstvätt. Med en nedsänkningskorg så kan du vara säker på att dina produkter inte repas under tvätten.

Detta är en klar förstaplats i detta ultraljudstvätt bäst i test på grund av storleken som gör att du på ett enkelt sätt kan rengöra allt från mindre smycken till större klockor och metallföremål. Med 5 olika program kan du även ställa in precis de inställningar som krävs.

Se priset här!

 

2. Ultraljudstvätt 850 ml

Näst på tur står detta 850 ml ultraljudstvätten från Clas Ohlsson. Denna är betydligt mindre än den föregående modellen, vilket passar bra för dig som vill ha en liten tvätt och inte har några större metallföremål. Denna tvätt kan med fördel användas i kombination med avfettning och rengöringsmedel, se dock till att det är skonsamt för metall.

Ifall du har mycket smuts att få bort så finns en fullvågsrengöringsfunktion som rengör metallen på djupet. Digital timer ingår, med 5 program mellan 1,5 till 10 minuter. Det tillkommer en nätkorg, hållare för klockor och cd-ställ.
Helt klart en av de bästa ultraljudstvättarna på marknaden idag. Dessutom är priset väldigt bra.

Se priset här!

 

3. InnovaGoods Smyckesrengöring

Sist och även minst i detta test är denna smyckesrengöring från InnovaGoods. Detta är en ultraljudstvätt specifikt för smycken då den är så pass liten. Den får plast med ringar, örhängen, armband och andra smycken – och är inte till för att rengöra större föremål.

Detta är den perfekta tvätt för dig som inte behöver rengöra mer än smycken, då den är behändig och väldigt skonsam både i pris och under rengöring. Du lägger i dina smycken i vätskan (vatten) och efter 5 minuter är de som nya! Praktiskt va!

Se priset här!

 

Slutsats

Nu har vi presenterat vad en ultraljudstvätt är, och vilka de bästa är. De tre modellerna som listats är alla de bästa, då de är till för olika bruk. Vi antar att många endast vill tvätta sina smycken med ultraljudstvätten, för de så fungerar InnovaGoods tvätt bäst, medan andra vill tvätta större saker och då passar CD-4800 bäst. Oavsett vilken produkt du väljer är vi säkra på att du inte kommer bli besviken!