Tyngdtäcke bäst i test 2024 – Guide till bäst tyngdtäcke!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. Beckasin Tyngdtäcke King Size2. Jotex Sleep Well Tyngdtäcke3. Cura of Sweden Tyngdpläd Minky
Beckasin Tyngdtäcke King SizeJotex Sleep Well TyngdtäckeCura of Sweden Tyngdpläd Minky

Tyngdtäcken har på senare tid uppmärksammats relativt mycket. De används som en hjälp vid sömnproblem, men även vid ångest, adhd eller annan problematik som gör det svårt att hitta ro. I en tid när många lever med en hög nivå av stress och har svårt att varva ner och hitta lugn sömn kan tyngdtäcket vara en välkommen hjälp för vem som helst. Genom sin vikt kan ett tyngdtäcke stimulera de något djupare liggande hudreceptorerna och på det sättet kan täcket få kroppen att utsöndra må bra-hormoner som gör att man känner sig lugnare och mer avslappnad. Många känner sig också tryggare av att bli omslutna av ett tungt täcke.

Täckena kan vara fyllda av olika saker som skapar tyngden. Tidigare var bollar vanliga, men eftersom bolltäckena blev skrymmande har de i många fall ersatts av andra smidigare material. Rekommendationen för täcken är att motsvarande 10 % eller ibland upp till 15 % av kroppsvikten är lagom för att uppnå den önskade effekten. Vad som känns bra för en person är individuellt. Det finns de som tycker att 10 % av kroppsvikten känns för tungt och som blir stressade och känner sig instängda av den vikten, medan ett lättare täcke kan hjälpa på det sätt det är tänkt. Å andra sidan finns det också människor som föredrar ett täcke som är tyngre än 10-15 % av kroppsvikten och tycker att effekten blir bättre då.

Vi har tittat närmare på och provat några av de tyngdtäcken som är vanligast på den svenska marknaden och utsett ett tyngdtäcke till det bästa i vårt test.

Topp 3 Tyngdtäcke bäst i test 2024

1. Beckasin Tyngdtäcke King Size

 •  Vikt: 14 kilo
 •  Jämn fördelning
 •  Mått: 240 x 220 centimeter
 •  Storlek: King Size

Tyngdtäcket King Size från varumärket Beckasin är tillverkad av temperaturreglerande bomull, som ligger skönt mot huden samtidigt som täcket har en väldigt balanserad vikt.

Fördelen med ett balanserat tyngdtäcke är att det hjälper ditt nervsystem, då det ger en väldigt avslappnande effekt. Detta gör att du sover bättre och korta tupplurar gör dig mer utvilad. Beckasins tyngdtäcke är tillverkad av de allra bästa materialen och är ett tyngtäcke av mycket hög kvalitet.

Måtten på täcket är 240 gånger 220 centimeter och passar sängar av storleken King size. Täcket är fyllt med allergivänlig sandkristall och är certifierad av Oeko Tex Association. För att ge täcket en längre hållbarhet är det viktigt att det vädras med jämna mellanrum och endast ångtvättas vid behov.

2. Jotex Sleep Well Tyngdtäcke

 •  Tre olika nyanser
 •  Vikt: 11 kilo
 •  Storlek: Enkelsäng
 •  Fyllning: Kiselpärlor

Tyngdtäcket Sleep Well från varumärket Jotex finns tillgänglig i tre diskreta nyanser, varav samtliga är tillverkade av 100% ekologisk bomull med god andningsförmåga. För att ge en god viktbalansering har täcket fyllts med en blandning av kiselpärlor och polyester. Kiselpärlorna är helt giftfria, luktfria och allergivänliga. Detta gör då Sleep Well till ett bra val för samtliga hushåll.

Täckets totala vikt är 11 kilo, varav den bästa vikten för dig bör baseras på din kroppsvikt. Fördelaktigt är om täckets totala vikt är ungefär 10-15% av din egna vikt.

Om du letar efter ett exklusivt tyngdtäcke som inte är en alltför stor investering så rekommenderar vi att du kikar vidare på Sleep Weel från Jotex. Tyngdtäckets material är skonsamt mot din hud och ger en väldigt god avslappnande effekt när du sover eller vilar. Ett anpassat tyngdtäcke kommer bidra till en bättre sömnkvalitet.

3. Cura of Sweden Tyngdpläd Minky

 •  Vikt: 6 kilo
 •  Tre olika nyanser
 •  Mått: 140 x 200 centimeter
 •  Fyllning: Glaspärlor

En tyngdpläd är ett alternativ till ett tyngdtäcke och passar utmärkt för tupplurar på soffan. Täcket Minky är anpassat för att vara skonsam mot din hud och är tillverkad av mjukt och skönt minkytyg. Täckets totala vikt är 6 kilo, vilket även gör denna modell till ett utmärkt val för dig med en lägre kroppsvikt.

Denna väldesignade modell är tillverkad av Cura of Sweden som är ett ledande varumärke vad gäller just tyngdtäcken och plädar. Materialet har valts ut med omsorg och vald fyllning har balanserats ut över hela tyget för att ge en väldigt jämn viktfördelning. Minky är fylld med hygieniska glaspärlor som gör denna modell till ett passande val för samtliga hushåll.

Själva pläden är tillverkad av 100% polyester, vilket är ett uppskattat material känd för sin goda andningsförmåga och isolering. Detta gör att pläden passar årets samtliga månader och lugnar nerver, samtidigt som plädens tjocklek håller din kroppstemperatur välbalanserad.

Minky är ett val som är prisvänligt och som även blir en fin inredningsdetalj i ditt hem. Välj mellan tre olika färger och gör ett val som baseras på ditt hushåll och övriga inredning.

Tidigare test av tyngdtäcken

Dessa täcken har tidigare varit bäst i test, men har konkurrerats ut av ovanstående varianter. De ligger dock kvar ifall man hittar något exemplar eller vill läsa om vad vi värderat tidigare år.

Cura PearlCura Pearl Tyngdtäcke

Cura Pearl är det första täcke vi testade när vi bestämde oss för att avgöra vilket tyngdtäcke som är bäst i test. Det är ett täcke med sju olika lager, där varje lager finns för att skapa en viss funktion. Det finns till exempel ett fukttransporterande lager och ett lager där själva tyngden finns. Täckets vikt skapas med hjälp av små glaspärlor som ligger tillsammans med polyester-vaddering. För att det ska kunna bli en jämn tyngd över kroppen är glaskulorna insydda i ett rutmönster, så att de inte kan glida runt hur som helst.

Eftersom Cura Pearl var det första täcke vi provade för att utse tyngdtäckenas bäst i test mötte vi en del nybörjarproblem. Det är till exempel inte helt enkelt att få in ett tyngdtäcke i ett påslakan och det kräver en annan teknik än när man ska bädda med ett vanligt täcke. Det är inget som är unikt med Cura Pearl, utan det visade sig vara lite struligt med alla testets täcken, även om vi blev lite bättre på att klara det med tiden.

Cura Pearl är ett av de täcken som finns bland våra favoriter i testet. Priset är rimligt, täcket är behagligt att använda och det finns inte särskilt mycket att klaga på hos det. Även om man använder täcket i ett påslakan känns det trevligt att det finns i flera olika färger så man kan välja den färg på täcket som man själv gillar bäst. Det som är mest negativt med täcket är att det är väldigt svalt. Under vinterhalvåret är det helt nödvändigt att använda det tillsammans med ett vanligt täcke, om man inte vill riskera att frysa hela nätterna. Det är inte så svårt att ha ett vanligt täcke under tyngdtäcket, men känslan av tyngdtäcket blir lite annorlunda och tyngden känns inte på samma sätt, så vi upplever det som en negativ faktor hos Cura Pearl.

Korta fakta om Cura Pearl

Tyngden består av: glaspärlor (kisel)

Finns med följande vikt:

 • 3 kg
 • 5 kg
 • 7 kg
 • 9 kg
 • 11 kg
 • 13 kg

Kan det tvättas i vanlig tvättmaskin? Ja.

Torkning som fungerar: torkskåp eller hängtorkning.

Se priset här!

Cura CozyCura Cozy Tyngdtäcke

Cura Cozy är det andra täcket vi provade när vi försökte komma fram till vilket tyngdtäcke som är bäst i test. Det är skapat av samma tillverkare som gör Cura Pearl, men det här täcket är lite annorlunda. Den största skillnaden är att det skapats för att vara varmare. Istället för att tyngden skapas genom glaspärlor uppnås den i det här täcket med hoptvinnade polyestertrådar. De gör att täcket kan sluta sig tätt om kroppen och tyngden tillsammans med värmen från täcket skapar en behaglig effekt.

Efter att ha frusit med Cura Pearl uppskattade vi verkligen att Cura Cosy är ett varmare täcke. Det känns också som att det kommer närmare kroppen, men det kanske är en illusion som skapas av att det blir mer värme. Eventuellt är värmen en nackdel under sommarhalvåret, men nu upplevde vi det som en bra sak. Att tyngden i täcket består av ett annat material har fördelen att det går att torktumla efter att det tvättats. Det här är det enda tyngdtäcke i vårt bäst i test som går att torktumla, vilket känns väldigt smidigt. En annan positiv sak är att Cura Cosy finns i varianter med högre vikt än vad Cura Pearl gör. Negativt med det här täcket är att det ger en annorlunda känsla av tyngden, som vi inte tyckte var lika bra.

Korta fakta om Cura Cozy

Tyngden består av: hoptvinnade polyestertrådar

Finns med följande vikt:

 • 4 kg
 • 6 kg
 • 8 kg
 • 10 kg
 • 12 kg
 • 14 kg
 • 16 kg

Kan det tvättas i vanlig tvättmaskin? Ja.

Torkning som fungerar: torktumlare, torkskåp eller hängtorkning.

Se priset här!

ZenkuruZenkuru Tyngdtäcke

Våra försök att utse ett tyngdtäcke som är bäst i test gick sen vidare till Zenkuru. Zenkuru är ett företag som erbjuder olika produkter för avslappning och välbefinnande och som nu också tagit fram ett eget tyngdtäcke. Likt Cura Pearl som vi tittade på tidigare i detta tyngdtäckenas bäst i test skapas tyngden genom att det finns små glaspärlor i täcket.

På många sätt är det här täcket likt Cura Pearl, vilket förmodligen beror på att tyngden är skapad av samma material. Det här är också ett täcke som är lite svalare än Cura Cozy, men vi upplevde det som att vi frös mindre än när vi testade Cura Pearl. Vissa kan säkert tycka att det är för varmt, vi trivs ju med olika tjocka täcken. Förutom att det är lite varmare är en fördel med Zenkurus tyngdtäcke att det är betydligt billigare än Cura Pearl. En annan fördel är att det går att få i tyngre varianter. Vad gäller själva tyngden uppskattar vi den effekt pärlorna ger och hur det känns att använda täcket. Priset, pärlorna och att det är lite varmare än Cura Pearl gör att detta täcke – som också är testets billigaste – blir det tyngdtäcke som vi valt att utse till bäst i test.

Korta fakta om Zenkuru tyngdtäcke

Tyngden består av: glaspärlor

Finns med följande vikt:

 • 5 kg
 • 7 kg
 • 9 kg
 • 11 kg
 • 13 kg
 • 15 kg

Kan det tvättas i vanlig tvättmaskin? Ja, i program för fintvätt.

Torkning som fungerar: torkskåp eller hängtorkning.

Se priset här!

Sleepify RingtäckeSleepify Ringtäcke Tyngdtäcke

Den sista sortens tyngdtäcke som har en chans att bli bäst i test här hos oss är Sleepify Ringtäcke. Det speciella med det är att tyngden utgörs av ringar av kirurgiskt stål. Ringarna är en ny svensk innovation och har fördelen att de stimulerar kroppen på bestämda punkter. Att det är just ringar gör också att täcket kan transportera bort luft, fukt och värme på ett smidigt sätt. Den ena sidan av täcket är ett vaddtäcke och den andra sidan är sidan där ringarna med sin tyngd sitter. Genom att använda det med den ena eller andra sidan nedåt går det att uppnå olika effekt. Det går också att dela täcket i två olika delar om man ska tvätta det eller om man bara vill använda den ena delen. En annan speciell sak med det här täcket är att tyngden inte är jämn över hela täcket, utan den översta och nedersta delen har lägre vikt än resten av täcket, eftersom olika delar av kroppen tål olika mycket vikt och reagerar olika på samma tyngd.

Sleepify Ringtäcke finns i en andra variant som kallas Sleepify Ringtäcke Sensitive, där vadderingen är lite tjockare och annorlunda. Det gör att täcket skapar ett jämnare tryck mot kroppen.

Just att ringarna skapar punkter som trycker mot kroppen upplevde vi som något positivt. Överlag är vi överraskade av de egenskaper Sleepify Ringtäcke har, jämfört med de andra i testet. Efter att ha provat några olika tyngdtäcken började vi tro att de alla är rätt lika varandra, men det stämmer inte. Sleepify Ringtäcke har egenskaper som gör att det skulle kunna hamna på första plats och utses till det tyngdtäcke som är bäst i test. Att det går att få olika känsla av täcket beroende på vilken sida som vänds nedåt upplevde vi som en bra sak och det verkade smidigt att tvätta eftersom det går att dela på. Att kunna använda bara en del av täcket är också smidigt om man vill ha med det i tv-soffan.

En nackdel med Sleepify Ringtäcke är att det är relativt svalt, precis som några av de andra täckena. Det gör att det går att använda året om, men på vintern behöver det kompletteras med ett vanligt täcke, vilket inte är särskilt smidigt. Det vi upplevde som mest negativt med Sleepifys tyngdtäcke är priset. Även om det är speciellt och känns lite bättre än de andra vi provade så kostar det minst dubbelt så mycket som de andra täckena i testet. Beroende på vilken variant och tyngd som väljs kan det kosta tre eller fyra gånger mer än ett av de andra. Så mycket bättre upplever vi inte att det är. Så trots att vi tycker att den nya innovationen med ringarna tillför nya och bra saker är det inte detta tyngdtäcke som blir bäst i vårt test, eftersom det kostar för mycket.

Korta fakta om Sleepify Ringtäcke

Tyngden består av: ringar av rostfritt kirurgiskt stål.

Finns med följande vikt:

 • 4 kg
 • 6 kg
 • 8 kg
 • 10 kg
 • 12 kg
 • 14 kg
 • 16 kg
 • 18 kg

Kan det tvättas i vanlig tvättmaskin? Ja.

Torkning som fungerar: torkskåp eller hängtorkning.

Sammanfattning

Täckena i testet har valts utifrån att de är några av de täcken som är lättast att hitta i den vanliga handeln, alltså inte genom någon specialaffär som säljer hjälpmedel eller liknande. Täckena är på många sätt väldigt lika varandra. Alla har samma storlek som ett vanligt täcke och går in i ett helt vanligt påslakan. Hur tjocka de är skiljer sig åt, bland annat eftersom det är olika mycket vadd i täckena. Det gör också att tyngdtäckena i testet är olika varma. Vi upplevde alla utom Cura Cozy som lite väl svala och använder dem helst tillsammans med ett vanligt täcke för att slippa frysa. Det funkar, men är inte helt smidigt och känslan av tyngdtäcket förändras lite när det ligger ett vanligt täcke under. Fördelen med att de är så pass svala är att de lär gå bra att använda även under sommaren, och att täckena kan passa även personer som lätt blir varma när de sover.

Alla de tyngdtäcken vi provat för att se om de är bäst i test finns att köpa med olika vikt. Cura Pearl finns med mellan 3 och 13 kilos vikt, Cura Cozy med mellan 4 och 16 kg, Zenkurus tyngdtäcke med vikter mellan 5 och 15 kg och Sleepifys ringtäcke finns i vikter mellan 4 och 18 kg. Hur vikten skapas är olika. De två tyngdtäcken som blev bäst i vårt test skapar vikten genom att små glaspärlor är insydda i täcket. Cura Cozy har tyngd skapad av hoptvinnade polyestertrådar och Sleepifys täcke har ringar av stål. Den variant vi tyckte var bäst var Sleepifys ringar, som gav tydliga punkter av tyngd mot kroppen. Vi gillade också pärlorna som finns i Cura Pearl och Zenkurus täcke. Den mjukaste känslan blev det med Cura Cozy och det var den vi tyckte minst om.

Förmodligen är det personligt vilken variant man föredrar och effekten av ett tyngdtäcke kan bli densamma oavsett vilken sorts tyngd det är som finns i täcket. Kroppen kan vid alla versioner utsöndra sina må bra-ämnen och skapa en lugnare och tryggare sömn, vilket kan ge stora hälsofördelar.

När vi utsett vilket tyngdtäcke som skulle bli bäst i test har vi gjort en sammanvägning av de olika egenskaperna och av priset. Det är ju få människor som inte tycker att priset spelar någon roll, och ska ett täcke vara flera gånger dyrare än ett annat tänkte vi att det också måste vara lika många gånger bättre. Det har lett till att billigare täcken fått ett bättre resultat än om vi bara sett till täckenas egenskaper.

Topplistan

* Plats 1: Zenkuru tyngdtäcke

Med tyngd skapad av pärlor, täcken med tyngd upp till 15 kg, ett billigt pris och en något varmare känsla än Cura Pearls blev detta tyngdtäcke bäst i test!

* Plats 2: Cura Pearls

Fördelarna är samma som med Zenkurus tyngdtäcke, men priset är högre och vi frös lite mer, så Cura Pearls tyngdtäcke blev inte bäst i test, men hamnade på en god andraplats.

* Plats 3: Sleepify Ringtäcke

Ringarna som utgör tyngden i Sleepifys tyngdtäcke skapar en annorlunda tyngdkänsla som vi verkligen gillade. Skaparna har konstruerat det så att det har några speciella effekter och det är dessutom det täcke som går att få med störst tyngd, nämligen upp till 18 kg. Hade det inte varit för priset hade det här blivit det tyngdtäcke vi utsåg till bäst i test. Priset gör tyvärr att det kändes omöjligt att utse det till vinnare – så mycket bättre än de andra är det faktiskt inte.

* Plats 4: Cura Cozy

Också detta är ett tyngdtäcke som är lite annorlunda än de två med pärlor. Det är mjukare och varmare, vilket vi verkligen tyckte om eftersom vi ogillar att frysa. Det går dessutom att torktumla, vilket ger det extra pluspoäng. Dessvärre tyckte vi att upplevelsen av tyngden inte gav lika stor effekt som de andra täckenas tyngd gjorde. Därför blir detta förloraren i vårt försök att utse vilket tyngdtäcke som är bäst i test.

Länkar och referenser:

Tyngdtäcken hos Svensk hälsokost

Funkar tyngdtäcken frågar tv4nyheterna:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.