Svamptork bäst i test 2024 – Hitta den bästa torkugnen

av
1. OBH Nordica Tasty 67752.  Excalibur EXD43. Princess Dehydrator Torkugn


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagarenochkocken.se.
Att torka mat, speciellt svamp, är något som kan vara bra att göra innan du ska ut och campa eller ha som tillbehör i maten. Men alla som testat att torka svamp i ugnen vet att det aldrig riktigt ger det resultat som man tänkt sig, och det kan även råka ut för bakterieangrepp då det finns känsliga svampar som blir dåliga av även minsta lilla angrepp. Vi rekommenderar därför att du köper en svamptork. I denna text kommer vi gå igenom vad en svamptork är, vad man bör ha i åtanke när man ska köpa en, och sist men inte minst resultatet av vårt svamptork bäst i test!

Vad är en svamptork?

En svamptork, även kallat mattork eller frukttork är en specialanpassad ugn som torkar ut maten genom att ha ett högt flöde av varmluft genom, eller över, maten som du vill torka. Den varma luften gör så att all vätska i svampen avdunstar. Att ha en svamptork istället för att använda ugnen är smart då man kan torka mer svamp samtidigt, på ett effektivare sätt.

Detta gör att chansen för bakterieangrepp blir mindre då torktiden är kortare.
(För enkelhetens skull kommer vi endast prata om svamp och svamptorkar då det annars blir för många begrepp att hålla reda på. Alla svamptorkar i vårt svamptork bäst i test fungerar för frukt, och vissa kan man använda för annan slags mat. Mer om det senare, nu fortsätter vi!)

Tänk på svamptorkar som ett tvättlina där du hängt ut kläder – när det är kyligt ute tar det längre tid för kläderna att torka, och när det är varmt går det betydligt fortare. Som i ett torkskåp fast för mat, ungefär. Det är viktigt att luften är varm och att luftflödet är konstant så att inte vissa svampar torkar snabbare än andra och därför blir övertorkade. Vi rekommenderar även att du använder dig av en varmluftsugn ifall du ska torka kött, då det går alldeles utmärkt att göra i din ugn. Det går även bra att torka kött i svamptorkar, men det är inte något som är ett måste.

Vad borde jag tänka på vid köp av en svamptork?

Storlek

Hur stor yta har du att dedikera för din nya svamptork? Och hur mycket vill du torka per gång? Beroende på dessa två faktorer så ska du välja bland alla de storlekar och former som finns. Vill du ha en lite mindre svamptork, eller en stor svamptork? Oavsett vad du är ute efter för storlek så finns det! Vi har testat alla olika storlekar och former för att göra valet lätt för dig, och för att du ska hitta den bästa svamptorken för just dig!

Typ av svamptork

Det finns två typer av svamptork. Ena är rund och den andra är fyrkantig, och den fyrkantiga modellen är ofta större och därför något dyrare. Detta går hand i hand med den föregående punkten om vad för storlek du behöver, då du helt och hållet behöver anpassa detta för ditt syfte.

Har du massvis med svamp du vill torka rekommenderas en fyrkantig svamptork, medan om det är mindre mängder fungerar en svamptork utmärkt.

Vad är egentligen skillnaden på de två typerna? Jo, i de runda torkarna så kommer den varma luften nerifrån och i de fyrkantiga kommer luften från sidan. Det spelar verkligen ingen roll i resultatet vilken man använder av dessa två modeller. Den fyrkantiga behöver ha luften på sidan för att jämnt fördela lufttrycket bland de olika nivåerna på svamptorken.

Pris

Vad för prisklass vill du lägga dig i? Hur seriös är du med ditt torkande av svamp? Bra svamptorkar kostar mer än vad medelmåttiga svamptorkar gör och detta kan avgöra hur resultatet blir. Priset är inget du borde tänka på i första hand, och priset beror även på vad för typ av tork du vill ha. Vi rekommenderar att du lägger lite mer pengar på en bra svamptork än att du köper en billig svamptork bara för att den är billig. Då kommer du antagligen behöva byta ut några delar ur den, eller till och med köpa en ny, då de riktigt billiga svamptorkarna inte har en lika lång livslängd som bra svamptorkar.

Svamptork bäst i test

1. OBH Nordica Tasty 6775

Först ut i detta svamptork bäst i test har vi en torkugn från OBH Nordica. När man ser den för första gången ser man att det är en väldigt enkel torkugn du kan använda för att torka frukt och grönsaker, och så klart svamp likaså.

Med denna torkugn så kan du behålla maten fräsch och samtidigt behålla all näring och smak som finns i frukten – perfekt under rötmånaden eller för en campingtur där du vill ha så lätt packning som möjligt och då är torkad mat ett ypperligt alternativ.

OBH Nordica kan verkligen detta med köksverktyg, vilket de bevisat i ett annat av våra test, och det var ett enkelt val att sätta denna torkugn först i svamptork bäst i test. Den är något simpel och lite för liten för den vana användaren, vilket gör att det kanske inte passar någon som behöver torka mycket frukt eller svamp.

Men ifall du vill torka lite inför middagen eller är en nybörjare inom att torka mat så är detta ett otroligt alternativ – speciellt med tanke på priset!
Se priset här!

2. Excalibur EXD4

Denna fyravånings torkugn är en smidig dehydrator (torkugn) och även fast den är något mindre så ger den samma resultat som de större varianterna. Även fast den ser stor ut så är den faktiskt inte så stor som den ser ut på bild utan är endast 15×30 cm, med en höjd på 15 cm. Så den kan få plats i princip varsomhelst.

Då den har 4 olika våningar kan du ha olika livsmedel som du torkar samtidigt, eller en större mängd av samma livsmedel. Att tänka på är att olika livsmedel behöver olika temperatur för optimalt resultat vilket gör att det kan vara klurigt att torka olika livsmedel samtidigt ifall du inte har livsmedel som har samma ungefärliga temperatur. Läs på innan du torkar frukterna, svamparna eller vad du nu vill torka.

Detta är en grym torkugn och därför får den en solklar plats här i vårt torkugn bäst i test. Inte bara för att den är lätt och smidig men samtidigt kan torka mycket frukt och grönt, utan den är också väldigt prisvärd och en av de billigaste torkugnarna i detta test.
Se priset här!

3. Princess Dehydrator Torkugn

Sist men verkligen inte minst är denna torkugn från Princess. Med 6 stycker avtagsbara lager så kan du lättsamt torka ut mycket mat på samma gång. Du bestämmer själv hur länge du vill torka, ju längre du torkar desto torrare blir det.

Oavsett så kommer du få mat som kommer hålla i månader framåt, och förlorar inte någon näring eller smak vilket är otroligt praktiskt.

Denna svamptork är även den ett självklart val och fungerar exakt lika bra som de andra. Skillnaden här är att Princess Dehydrator har 6 lager, vilket möjliggör att du kan torka en större mängd. Den ligger i mitt emellan de två ovannämnda produkterna i pris, vilket gör den perfekt för dig som inte vill lägga för mycket pengar, men fortfarande kunna torka mycket mat samtidigt!
Se priset här!

Vanliga frågor om att torka svamp

✅ Svamptork hur lång tid?

Hur lång tid det tar att torka svamp beror helt på vilken metod man väljer att använda. Och självklart spelar mängd och typ av svamp också in.
Svamp kan man lufttorka i vanligt rum, i vanlig ugn, varmluftsung eller i speciella torkugnar.
Det tar ca 72 timmar för svamp att lufttorka. 15 timmar i ugn, 9 timmar i varmluftsugn och ca 6 timmar i torkugn.

✅ Var växer kantareller?

Kantareller växer i skog. Helst blandskog med inslag av lövträd, men den trivs även i barr och lövskog. Inte i de tätaste barrskogarna då de behöver mycket sol för att växa och fuktig mark så mossa är ett bra tecken.

✅ När kommer kantareller?

Säsongen kan börja redan kring midsommar, oftast i juli, och fortsätter sedan till oktober, men det är olika i olika delar i Sverige. 

Läs mer om mat och svamptorkning:
Campsite skriver om hur du torkar din egen mat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.