Vad är en hoverboard? Enligt mig själv så är det kanske en utav de roligaste leksakerna man kan ha, oavsett ålder. Varför tycker jag så? Det kommer du att förstå när du testar själv. Många vet inte ens vad detta är för något, men det ska jag tala om. Hoverboard är ett helt nytt sätt att transportera sig på. Så leksak kanske inte är det bästa ordvaletet i beskrivningen. Fordon är väl mer korrekt, särskilt då en hoverboard klassas som en cykel enligt svensk lag. En väldigt bekväm typ av självbalanserande skoter kan man också kalla det. Det känns ungefär som en skateboard som “svävar” och därav ordet “hover”. Oavsett om du vill jaga pokémons, ta en sväng till affären eller kanske rasta hunden så är en hoverboard en fantastisk liten sak att använda sig av. Nytta och nöje perfekt paketerat. Denna relativt nya produkt slog igenom ordentligt bara för något enstaka år sedan och kommer definitivt att ha en bra chans på titeln “årets julklapp” 2016.

Hur fungerar det då? Med ett innehåll av en hel del tekniska komponenter och sensorer så skickas information från brädans två hjul om hastighet, lutning och tryck till ett så kallat gyroskop som sitter i mitten av brädan. Tack vare denna teknik så blir brädan självbalanserad. Man åker baklänges om man lutar sig bakåt och man tar sig framåt genom att luta sig framåt, precis som med en Segway, om ni minns. Men till skillnad från en Segway få finns här ingen ratt, utan man styr endast med hjälp av att pressa ned högerfoten eller vänsterfoten eller båda två. Det krävs lite träning men när man är van vid rörelserna så är det hur kur som helst! På tal om Segway så kallas detta även för en minisegway då det finns en hel del likheter. Man brukar även använda benämningar såsom till exempel eldriven balansbräda, balansskoter, airboard, smartboard, swegway eller swagboard. Kärt barn har många namn!

Tyvärr kostar det ju lite att köpa en leksak av detta kaliber. Smakar det så kostar det brukar man ju säga. Det finns dock en hel del olika typer av hoverboards och vissa kostar lite mindre medan andra kostar lite mer. De skiljer dock inte jättemycket i pris men för att få ett hum om vad som passar just dig så kan du läsa igenom resultatet av mitt hoverboard test nedan. Jag har testat 9 stycken olika produkter för att se vilka som är mest värda att köpa. Jag har valt att nämna 4 av dessa i artikeln då de stack ut från resten i både upplevelse och valuta för pengarna. Jag måste dock säga att ingen av de 9 som jag testade var en besvikelse på något sätt och på tal om att köpa så är jag är helt enkelt såld på konceptet självbalanserande skoter!

Hoverboard recensioner

orb-wheel-x8-hoverboard1. ORB WheeL X8

Först ut är ORB WheeL X8. Detta är den uppgraderade versionen av ORB Wheel X4 och kommer med ungefär 30% större däck än de flesta andra hoverboards. Tack vare de stora däcken så levereras en väldigt stabil upplevelse av ORB Wheel X8. Med de stora däcken så blir det enklare att åka på lite svårare terräng utomhus. Den har inga problem att ta sig över och förbi platser med massa små sten, grus, kvistar och annat. Den känns väldigt robust och pålitlig och man känner sig lite som en superhjälte när man stiger upp på brädan och drar igång!

X8 har dessutom en topphastighet på 16 km i timmen vilket gör den till den snabbaste brädan jag testade och dessutom till en av de lite snabbare på marknaden. Klart att man vill ha lite speed! Det blir ju så mycket roligare när det går undan. Viktkravet är på 30-100 kilogram, vilket innebär att du inte bör kliva på om du väger mer än 100 pannor. Brädan själv väger 13 kg vilket är i det tyngre laget, delvis pga de stora däcken, men vilket också bidrar till dess stabilitet. Den har samma batteri som lillebrorsan X4 och detta batteri från Samsung räcker i 2 till 3 timmar, beroende på hur snabbt du åker och på vilken terräng. En bra hoverboard ska vara tålig, stabil och snabb. Den rejäla X8:an uppfyller alla dessa krav och vinner därför enkelt en plats i listan av de fyra bästa i mitt test.

Nackdelar då? Inga, ärligt talat. Priset kanske…  För omkring 3500 kronor så blir detta den dyraste i testet, men för detta pris så har du en väldigt komplett leksak som kan ta dig ut på många roliga äventyr. Det är helt enkelt en väldigt bra hoverboard!

Se priset på denna hoverboard här!

orb-wheel-x4-hoverboard2. ORB WheeL X4

För en tusenlapp mindre än ovanstående X8 så kan du köpa lillebror ORB Wheel X4! Med samma batteri, en lika kraftfull motor och en förmåga att åka 2-3 timmar på en laddning så kommer man väldigt långt även med denna hoverboard. Den enda stora skillnaden mot X8 är att denna “bara” når en topphastighet på 12 km i timmen, istället för X8:ans 16 km i timmen. Man åker dock oftast inte så fort, delvis på grund av de svenska lagarna som säger max 5 km i timmen på gångvägar, vilket kanske är den vanligaste platsen för en hoverboard i rullning. Därför räcker 12 km i timmen väldigt långt. Om man ändå vill dra iväg med full hastighet på cykelvägarna, hoverboardens autobahn, så kanske man ska fundera på X8:an istället. X4:an dock är en av de mest prisvärda skotrarna på marknaden och man får mycket för pengarna.

Den väger dessutom några kilon mindre än uppgraderade X8, nämligen 10,3 istället för 13. Den ger alltså inte ett riktigt lika stabilt och rejält intryck, men ger å andra sidan en mer bekväm upplevelse då rörelserna blir mjukare och mer tryckkänsliga. Om man inte är ute efter en äventyrlig autobahn-åkning, som man kan få med X8, utan en mer fridfull och avslappnad sådan så är X4 definitivt den bästa hoverboarden. Den är även väldigt lämplig för nybörjare.

Se priset på denna hoverboard här!

 

denver-hoverboard3. Denver Balance Scooter 6.5

Då går vi över till Denver! Denna hoverboard ligger på samma pris som ORB X4. Precis som brädorna hittills listade så har den ett batteri från Samsung som räcker i 2-3 timmar. För att få ut dessa 3 timmar i åktid så måste du ladda batteriet lika länge. Jag vill påpeka att även om detta inte låter som så mycket åktid när man först hör det, så kan jag lova att det mer än lagom. Sällan känner man att man vill åka längre än 3 timmar, oavsett hur kul det är. Man kan dessutom bli trött efter ett tag, särskilt om man åker i höga hastigheter! Detta är något jag märkte efter att ha provat 9 stycken olika hoverboards.

Topphastigheten är 15 kilometer i timmen så med andra ord går den snabbare än X4 men något långsammare än X8. För samma pris som ORB X4 så tycker jag att denna hoverboard, förutom att den är snabbare, dessutom är något snyggare. Däcken är av gummi och skyddas av snygga och stilrena aliminiumfälgar som förutom att se snygga ut även skyddar mot vassa och hårda föremål. Jag personligen bryr mig inte så jättemycket om hur min hoverboard ser ut men jag förstår de som gör det. Klart man kanske vill ha en bräda som ser ball ut, särskilt om man är lite yngre och gärna vill imponera på sina vänner.

Precis som ORB X8 så klassar jag denna hoverboard som en väldigt stabil sådan. Den kändes stark och pålitlig. En förklaring till denna stabilitet är dess dubbla motorer samt dubbla balanseringssystem. Denna väger ungefär lika mycket som X4 men förlorar kanske på att den inte är riktigt lika mjuk i rörelserna. Så i matchen mellan Denver 6,5 och ORB X4 så slutar det nog oavgjort. Båda hoverboards är dock riktigt prisvärda!

Se priset på denna hoverboard här!

 

denver-8-hoverboard4. Airboard Denver 8″

I en prisklass någonstans mittemellan alla föregående hoveboards i detta test så har vi Airboard Denver 8″. Åttan i namnet står för storleken på däcken i tum. Airboard Denver 8″ är inte en av de snabbare modellerna då den bara kommer upp i en hastighet på 12 km i timmen, precis som ORB X4. Och ungefär som att X8 är storebror till X4 så är Denver 8 storebror till Denver 6,5. Denna kostar också en tusenlapp mer att köpa än sin lillebror och frågan är om det är värt det?

Svaret är ja om du är ute efter den mer stabila och rejäla upplevelsen. Faktum är att med större däck så kan man helt enkelt göra lite mer än vad man kan med mindre däck. Dessutom kommer Denver 8 i en rymdfarkost-liknande design i vitt och med blå och röda LED-ljus i chassit ovanpå däcken. Vilken Denver är mest bekväm att åka på då? Kanske är 6,5:an något bekvämare. Bekvämt vs rejält, återigen. Det beror lite på vad du vill göra och hur du vill åka och hur du är som person. Maxvikten för Denver 8 är 120 kg så för dig som väger mer än 100 pannor, här är brädan för dig!

En ball egenskap hos Denver 8 är att den kan svänga 360 grader utan någon fart, tack vare dess fantastiska dynamiska styrningsteknik. Detta kan vara väldigt användbart i många situationer och är dessutom en viktig egenskap ur säkerhetssynpunkt. För de som känner att de är lite “lagom” i sin personlighet så skulle jag säga att detta är testets bästa hoverboard. Den är inte snabbast men den är inte långsammast. Den är väldigt stabil och den passar alla, yngre som äldre. Dessutom är priset inte i det högsta laget.

Se priset på denna hoverboard här!

 

Vad bör jag tänka på om jag är intresserad av att köpa en hoverboard?

Batteri och säkerhet

Hoverboard uppstod i Kina år 2014 så det är en väldigt ny produkt. Något år efter sin födelse så blev den enormt populär i USA troligtvis till viss del på grund av att flera kändisar sågs använda detta fordon. Men självklart även på grund av hur kul de är att åka!

Alla fyra modeller i mitt test liknar varandra ganska mycket och det finns vissa generella saker jag vill säga om allihopa. Säkerhetsaspekten får inte glömmas bort, till exempel. Det är trots allt ett fordon även om jag gillar att kalla det för en leksak.

Första punkten att ta upp är batteriet. Det är ganska hårt reglerat vilka typer av batteriet som får användas i en hoverboard. Av denna anledning så använder många hoverboards samma batteri från Samsung, inklusive dessa fyra i mitt test. På grund av detta så kan man lita på detta batteri och se det som relativt säkert och beprövat. Detta är väldigt viktigt att tänka på. Det kan nämligen vara väldigt riskabelt att använda sig av icke certifierade batterier, särskilt när det kommer till ett fordon som detta. Köper man hoverboards direkt från Kina, till exempel. så kan det vara läge att vara extra noga med att läsa batterispecifikationerna. Man bör dessutom aldrig ladda batterierna längre än några timmar.

Hoverboards räknas som elfordon utan trampor trafikverket har bestämt en maxhastighet på 20 km/h. Däremot hamnar de flesta hoverboards strax under 20 km i timmen av säkerhetsskäl. Begränsningen i batterikapaciteten spelar in i detta. Därför är det viktigt att tänka på vem det är som ska använda fordonet, ålder på personen och hur erfaren personen är. Om du är en förälder som vill köpa en hoverboard till din son eller dotter så kanske inte X8:an, den snabbaste modellen i denna lista, är det bästa valet. Det gäller att vara försiktig eftersom man trots allt använder dessa saker ute i trafiken så det är inte helt riskfritt. På grund av de risker som finns så anser många att hoverboarden är olämplig, särskilt då för barn. Jag tycker att denna åsikt är lite väl överdriven, men jag instämmer med att man måste ha säkerheten i åtanke åtminstone! Att använda hjälm är något att rekommendera och även något som lagen kräver för åkare under 15 år. Dessutom är en hastighet på runt 10 km i timmen är att rekommendera för de yngre åkarna alternativt för de som är väldigt ovana med att stå på en bräda!