Nyponpulver bäst i test 2024 – Hitta det bästa nyponpulvret

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. WellAware Nypon 1kg EKO2. Vitaprana Organic Rosehip Powder3. Superfruit Nyponpulver Organic
Vilket nyponpulver är bäst egentligen? Det har vi tagit reda på i vårt nyponpulver bäst i test.
En spännande och populär uppstickare i den rådande tränings- och hälsokulturen är nyponpulvret. Nypon har nyttjats av olika folk i många århundraden, och dess vitaminrika innehåll kan knappast längre vara en hemlighet för någon som är intresserad av kosttillskott och naturmedicin.

Pulvret är en oerhört koncentrerad form av nyponet, där flera liter nypon förädlas till en liten, stark sammansättning i pulverform. Nyponen kommer oftast från Chile i Sydamerika, där de vanligtvis handplockas och sedan rostas för att kunna malas ned till pulverform. Faktum är att ordet rosta nästan kan anses vara aningen missvisande, då nyponen torkas i ugn på en temperatur under 50 grader celsius, för att det vitaminrika innehåller ska bevaras så väl som möjligt samtidigt som smaken inte ska gå förlorad.

Nyponpulver är späckat med både viktiga vitaminer och antioxidanter. Pulvret innehåller faktiskt oerhört mycket mer C-vitamin än citrusfrukter, som ju annars är vår primära och mest kända källa för just C-vitamin. I pulvret återfinns även A-vitamin och D-vitamin, och regelbunden konsumtion av nypon kan resultera i stärkt immunförsvar och bättre och tåligare pigment. Visst du till exempel att du får en jämnare och finare solbränna om du äter nyponpulver regelbundet?

Anledningarna till att äta nyponpulver är med andra ord många och vettiga, och vi har därför skapat ett nyponpulver bäst i test där vi tar en närmare titt på tre olika produkter som återfinns på den svenska marknaden. Sätt dig bekvämt och läs igenom vårt test, så kommer kanske just du att lägga en första beställning på nyponpulver redan idag!

Innan vi börjar titta närmare på de olika produkterna som finns ska vi dock gå igenom vad som kan vara bra att tänka lite närmare på innan man köper nyponpulver och innan man börjar konsumera nyponprodukter rent generellt.

Att tänka på innan man börjar använda nyponpulver

Som med alla naturläkemedel ska man förstås alltid vara aningen försiktig innan man bestämmer sig för att använda nyponpulver. Det kan vara en god idé att läsa på om potentiella biverkningar. Just nyponpulver kan exempelvis ha en lätt laxerande och en lätt urindrivande effekt, så om du redan är extra känslig på just dessa områden kan det finnas extra stor anledning att nyttja särskild försiktighet i din konsumtion.

Om du känner dig trygg med de potentiella biverkningarna som finns listade bör du dock vara medveten om att andra biverkningar alltid kan dyka upp när det gäller naturläkemedel. Med andra ord är det alltid bra att vara försiktig i början, och kanske inte inleda ditt intag med full dos.

Kom också ihåg att nyponpulver är en oerhört koncentrerad produkt, där mängder av nypon komprimeras och behandlas till en mycket liten mängd pulver. Även om det känns som att du knappt stoppar i dig någonting värt att nämna, är det i själva verket ganska stora kvantiteter nypon det handlar om.

Viktigt vid konsumtion av medicin och naturläkemedel är givetvis att aldrig överskrida det rekommenderade intaget. Biverkningarna som finns listade på produkten gäller bara för de mängder som rekommenderas på förpackningen.

En annan sak värd att notera är också att andra nyponprodukter inte med nödvändighet bör klassas som nyttiga bara för att de innehåller nypon. Nyponsoppa exempelvis, innehåller oftast väldiga mängder socker, och även om de nyttiga nyponen finns där bör man vara medveten om att det finns andra tillsatta ämnen i denna produkt. Det kan göras gällande för de flesta nyponprodukter, utom just rena nyponpulver, och det är av just den anledningen dem vi valt att fokusera på här.

Med det sagt ska vi dyka in i vårt nyponpulver bäst i test och titta lite närmare på fem stycken olika produkter!

Topp 5 Bästa Nyponpulver 2024

1. WellAware Nypon 1kg EKO

Ja, vi börjar faktiskt med en av de absolut mest prisvärda produkterna på marknaden. För ett mycket slagkraftigt pris, motsvarande samma summa som du vanligtvis får ungefär 200 gram pulver för, får du ett helt kilo av WellAware Nypon EKO.

Här finns inga tillsatser, utan 100 procent torkade och nermalda ekologiska nypon, som enligt WellAwares egen utsago motsvarar ungefär 40 portioner.

Som vi redan har konstaterat kan det ju vara en god idé att börja med en lite mindre dos, så denna förpackning kan gott räcka i hela 80 dagar, det vill säga nästan tre månader. Du kommer behöva leta länge för att hitta ett mer slagkraftigt pris på nyponpulver!
Se priset här!

2. Vitaprana Organic Rosehip Powder 200 gram

Vitapranas Organic Rosehip Powder är även det ett helt ekologiskt nyponpulver, innehållande 100 procent nypon, helt utan tillsatser. Nyponen är handplockade och kommer från Chile, och pulvret finns tillgängligt i mindre förpackningar om 200 gram, till ett kilopris ungefär dubbelt så högt som WellAware Nypon EKO.

Eftersom du inte från början vet huruvida din kropp kommer reagera positivt på nyponpulver eller ej, kan det dock vara en god idé att börja med just denna produkt, då du slipper göra en större investering och riskera att sedan inte kunna använda pulvret.
Se priset här!

3. Superfruit Nyponpulver Organic 200 gram

Nyponpulver Organic från Superfruit är nyponpulvrens riktiga dyrgrip, som finns tillgänglig till ett kilopris som är dubbelt så högt som Vitapranas motsvarande produkt, och mer än fyra gånger så högt som WellAwares pulver.

Även här är innehållet detsamma – handplockade nypon från Chile som behandlats och omvandlats till nyponpulver utan några tillsatser, och det kommer i en förpackning om 200 gram. Även detta är en helt ekologisk produkt av högsta kvalitet.
Se priset här!

4. Litomove Nyponpulver

Detta nyponpulver är ett av de vanligaste nyponpulvren och har mild smak och är enkel att få tag på. Det är finmalet från strandnypon och en bra produkt till nybörjare som ännu är lite ovana vid smaken.

Precis som andra nyponpulver, är det mycket rikt på vitamin C och hjälper till att bibehålla dina leders rörlighet. Nyponpulvret kan tas av alla människor men är vanligt förekommande bland folk som har problem med rörlighet och leder o.s.v. En fördel med detta pulver är att det kommer i kapslar som du antingen kan svälja hela utan att känna någon smak alls, eller dela på dem för att strö över frukosten, som du vill.

Du har alltså en valfrihet. Det dagliga rekommenderade intaget per dag är 3 kapslar. Om du sväljer kapslarna, se då till att helst ta dem i samband med måltid.
Se priset här!

5. Nypozin med svartpepparextrakt

Detta nyponpulver skiljer sig lite från andra nyponpulver, då man även har tillsatt lite svartpepparextrakt för att skydda mot hudåkommor som vitiligo eller andra problem.

Som en tredje ingrediens har Nypozin även kondroitin i sin sammansättning. Detta hjälper till för att bibehålla brosket och fungera som stabilisator i bindvävnaderna. Tillsammans ger dessa tre ämnen en riktig dunderkur för din hy och dina leder och nyponen som malts ned kommer från vilda strandnypon för bästa effekt.

Det här är ett pulver som strös över mat eller späs ut i annan vätska och det har en god, lite söt och syrlig smak som är lätt att ta till sig. Svartpepparextraktet och det tredje ämnet kondroitin gör att pulvret får en extra god effekt och hjälper till att inte bara hjälpa dina trötta leder, men även att återge din hy lyster.

Nypozin är också ett mycket frekvent köpt nyponpulver och finns både som pulver och kapslar om man så föredrar det istället. Om du tar pulvret kan du börja med två teskedar om dagen i 6-8 veckor för att sedan minska dosen något, ungefär till 1 tesked istället.
Se priset här!

Nyponfruktens egenskaper

Nyponet kommer från växten Rosa Canina och är en liten rödaktig rund frukt som har blivit känd för sina läkande egenskaper. Busken är en vildrosväxt och har även kommit att kallas törnros, vildros eller stenros och kännetecknas av sina vackra blommor och deras underbara doft på sommaren.

Denna buske växer lite överallt i världen, bland annat i Norden, Afrika och Nordamerika. Nyponen på denna växt börjar ta form på försommaren men mognar inte förrän på sensommaren och hösten. Man kan sedan äta dem precis som de är men vanligen brukar de malas ned med frön och allt till ett pulver som kan tas på yoghurt eller i müslin men man kan även dricka nypon som te. Det är just fröna som har den där speciella effekten för kroppen, även om hela nyponet är bra att äta.

Nyponfröolja mot rynkor och ärr

På senare tid har det även kommit fram att nyponfröolja har makalösa egenskaper när det gäller skönhet. Man kan med fördel stryka på lite av oljan runt ögonen eller på ärr. Det fungerar som ett serum och tränger in i hyn där det stramar upp, läker och reducerar. Dessutom kan du förvänta dig en vacker lyster som kan fungera som en liten brun-utan-sol innan sommarens intåg.

Men nyponfröoljan kan även strykas på vid onda leder så att den även gör nytta utvärtes. Allt som hamnar på huden, tränger sedan in i huden och istället för att smörja på sig syntetiska lotions på kroppen, kan du välja att ta lite nyponolja där det gör ont eller behövs fräschas upp lite. Det är ju inte för inte som ordspråket “fräsch som en nyponros” har uppstått.

Var hittar man nyponpulver?

Tack vare nyponets egenskaper, är det många som tar dem som kosttillskott eller i torkad form på müslin på morgonen. Nypon är en av de källor som är mest berikade med C-vitamin, vilket är mycket bra för läkning av olika symptom och åkommor. C-vitamin bidrar till att kroppen reparerar sig naturligt och då nypon även är mycket goda att äta, speciellt i pulverform eller som torkade nyponskal, rekommenderas man att äta dem dagligen.

Dock behöver du inte bekymra dig om att gå och leta upp vilda nyponbuskar eller ta av grannen. Nyponpulver och torkade nyponskal finns i både hälsokostbutiker och på stormarknader. Sök bara upp hälsokosthyllorna så kommer du åt vad du letar efter.

Hur intas nyponpulver?

Nyponpulvret kan intas lite hur man själv vill. Fördelen är att det smakar gott, så du behöver inte hålla för näsan när du tar det för att hämma smaken. Det vanligaste är att man strör en eller två teskedar varje dag på filmjölken, yoghurten eller müslin. Då får frukosten dessutom en god och lite söt smak.

Smart tips istället för att söta din måltid. Du kan också ta i lite pulver i din smoothie varje dag som fungerar som en smakförstärkare. I annat fall kan du bara spä ut ditt pulver med vatten, men detta är kanske lite tråkigt. Eftersom det faktiskt smakar gott med nyponpulver så kan det vara roligare att testa sig fram på olika rätter, måltider eller blandningar.

Det är bara din egen fantasi och dina smaklökar som sätter gränser för hur du kan inta ditt nyponpulver. Tänk på att vissa nyponpulver kommer i kapslar som du antingen kan svälja hela eller dela på för att spä ut eller strö över den mat du vill. Kapslar är bra om man mot all förmodan faktiskt inte skulle tycka om nyponsmaken.

Nypon vid ledbesvär

Förutom att bidra till en bättre hälsa överlag, så har även nypon en kraftfull effekt vid ledproblem som artrit eller reumatism. Dock måste nypon i form av pulver eller skal intas dagligen om det ska få någon stor effekt. Faktum är att folk med grava ledbekymmer som ätit nypon under en lång tid, har minskat sina besvär avsevärt tack vare nyponens fantastiska egenskaper.

Det är de immunosuppressiva effekterna som lyckas minska ledbesvären, eftersom immunsystemet själv kan bidra till ledsjukdomar. Detta genom att en grupp av proteiner och peptider som sammanslagna kalla för cytokiner, vid namn Interleukin 1-Beta, orsakar en inflammatorisk process och bildar broskceller som i överflöd kan skapa artrit.

Det som skett då är att en vävnadsnedbrytning uppkommit istället för att producera proteiner som smälter samman i vävnaden. Nyponpulvret stör denna process så att överproduceringen hämmas samtidigt som det även minskar transporten av immunceller i vävnaden. Du ser, det har verkligen sina fördelar att smaska i sig nypon i alla dess former.

Andra åkommor som nypon är bra mot

Nypon har även lyckats förbättra tillståndet hos diabetiker eller de med högt blodtryck och högt kolesterol, vilket i sin tur är en orsak till fetma. Dessa bevis är än så länga ganska vaga men med tanke på nyponets dunderkur i övriga åkommor, är detta mycket möjligt.

Har du smärta kan du också med fördel, äta nypon eller pulvret av nyponen. Dessa små orangeröda frukter har även ett rykte om sig att motverka uppkomsten till cancer. Nyponets aktiva föreningar, karotenoider, hjälper till att minska den hastighet som orsakar bildandet av tumörer.

Men det är inte bara dessa karotenoider som hjälper till att hålla cancern borta eller åtminstone saktas ned. Även det berömda ämnet lykopen som ger den röda färgen till nyponfrukten, är en kraftfull ingrediens i kampen mot cancer.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man konstatera att den största skillnaden mellan de olika nyponpulvren är priset. Om du är ny på området – testa en billigare variant i mindre förpackning, och pröva dig sedan fram till vilken variant som passar dig bäst. Nyponen kommer från olika regioner, och förädlingsprocesserna skiljer sig åt mellan de olika tillverkarna.

För att komma fram till vad som passar din kropp bäst måste du helt enkelt testa. En sak är i alla fall säker: nyponpulver är en nyttig och hälsosam produkt som har kommit till den svenska marknaden för naturläkemedel och kosttillskott för att stanna. Vi rekommenderar att du köper hem en påse redan idag och ser om nyponpulver är något för dig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.