Bästa komradion 2021 – underlätta kommunikationen under jakt!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Topcom Twintalker 9500 2. Icom ProHunt Basic Digital 3. Nedis Walkie-talkie 2 pack
Topcom Twintalker 9500 Icom ProHunt Basic Digital Nedis Walkie-talkie 2 pack

Bästa komradion 2021 – Med en komradio kan du kommunicera ute i vildmarken på ett smidigt sätt, oavsett om du har mobilnät eller inte. Med hjälp av radions sändare och mottagare, skickas ljudet med den typ av frekvens som modellen använder sig av.

I Sverige finns det idag cirka 40 tillåtna frekvenser som privatpersoner får bruka fritt. För övriga radiofrekvenser krävs tillstånd och att du följer de föreskrifter som har satts in för den typ av frekvens som du är licenserad att bruka.

Vi har satsat på att inkludera och leta fram de bästa modellerna för privat bruk, där vi har haft frekvens, räckvidd och komradions övriga funktioner i åtanke. Vi har utsett Tomcom Twintalker 9500 till den bästa komradion 2021. Men kika på vår topplista för att hitta din favorit, som är skräddarsydd för vad du planerar att använda den till!

Topp 3 bästa komradion bäst i test 2021

1. Vår vinnare! Topcom Twintalker 9500

 •  Räckvidd: 10 kilometer
 •  Åtta kanaler
 •  Vox-funktion
 •  Ingång för hörlurar

Denna licensfria kommunikationsapparat Twintalker 9500 från varumärket Topcom, är utrustad med åtta kanaler som är fria att bruka och har en räckvidd på 10 kilometer. Med använd frekvens 446 MHZ, är den ett perfekt inköp för jakt, fiske eller andra utomhusaktiviteter där mobilnätet inte alltid är särskilt pålitligt och där du ändå vill kunna kommunicera med de deltagande parterna.

Detta paket inkluderar två stycken walkie-talkies, som är designade för att vara tåliga och robusta. Modellen har även en konstruktion som gör att den tål fukt, för att kunna användas i lite olika klimat och temperaturer. En hållbar modell som kan användas säsong efter säsong.

Med Twintalker 9500 kan du bevaka två kanaler samtidigt och hela 38 olika pilottoner, gör det möjligt att utesluta andra användare på samma frekvens. Utöver detta har även denna modell försetts med en VOX-funktion, som automtiskt sänder när du pratar. Ett multifunktionell val som passar för flera olika aktiviteter och även som barnvakt!

Säljs här:

 • 995,00 kr
 • 1.045,00 kr
 • 1.590,00 kr 1.490,00 kr

2. Icom ProHunt Basic Digital – För analog och digital kommunikation!

 •  Lätt vikt
 •  14 digitala jaktkanaler
 •  Frekvens: 155 MHz
 •  Vattentät

Om du letar efter en lite mer avancerad komradio som är robust och tålig, rekommenderar vi att du kikar på ProHunt Basic Digital från varumärket Icom. Denna modell är särskilt designad för att underlätta kommunikation vid jakt eller fiske, men kan utöver detta även användas till mängder av andra bestyr.

Denna komradio har utrustats med både en analog och digital kommunikation på 155 MHz. Dessutom är den kompatibel med 14 digitala jaktkanaler och 7 analoga svenska jaktkanaler. ProHunt Basic Digitals välutvecklade display, gör att du enkelt kan bläddra mellan kanalerna och displayen är dessutom belyst för att underlätta hantering av komradion under sämre ljusförhållanden.

Icoms komradio väger endast 240 gram och är därför mycket lätt att bära med sig, samtidigt som modellens kompakta storlek gör att den tar upp minimalt med plats i väskan.

Trots sin nätta storlek har ProHunt Basic Digital försetts med kraftfulla batterier, som ger komradion en lång drifttid. Perfekt om du ofta befinner dig utomhus i längre stunder. Med denna komradio kan du kommunicera med andra jägare på ett smidigare sätt, vilket generellt ger en mer säker jakt.

Säljs här:

 • 3.195,00 kr
 • 3.195,00 kr

3. Nedis Walkie-talkie 2 pack – Lång räckvidd!

 • Nätt konstruktion
 • Kan laddas med USB
 • Räckvidd: 10 kilometer
 • Prisvänlig

Denna prisvänliga och mycket funktionella walkie-talkie från varumärket Nedis, säljs i ett pack om två och är utrustad med en bra räckvidd på 10 kilometer. Dessutom är denna modell mycket enkel att hantera och laddas snabbt med USB, alternativt med medföljande laddningsstation. Detta gör att enheterna kan laddas även när du befinner dig utanför hemmet.

Walkie-talkien använder sig av frekvensen 446 MHz och är utrustad med 8 olika kanaler som du kan bläddra mellan. Utöver detta är modellen även utrustad med en VOX-funktion, Roger beep och flera olika ringtoner.

Vox-funktionen gör att walkie-talkien automatiskt sänder när du pratar eller kommunicerar. Detta gör även denna modell perfekt för MC-intercom eller som barnvakt. Funktionen Roger beep ger ifrån sig en kort signal, för att den som lyssnar i andra änden ska veta när du har pratat klart.

Några andra utmärkande funktioner med denna modell är framförallt även dess kompakta storlek och vikt, som gör den enkel att bära med sig. Letar du efter en prisvärdig modell som är mycket funktionell, så rekommenderar vi att du kikar på denna variant från Nedis!

Säljs här:

 • 299,00 kr

Finns det någon skillnad mellan komradio och walkie talkie?

Att leta sig igenom marknaden och utbudet av komradios kan skapa en del frågetecken då en komradio ofta benämns med flera olika titlar. Komradio är en förkortning av kommunikationsradio, som då innefattar både en sändare och mottagare, så kallad transceiver.

En walkie-talkie är en form av bärbar kommunikationsradio, som går att köpa i flera olika prisklasser och storlekar. Hur lång räckvidd och vilken frekvens modellen har, är ofta vad som sätter priset. Detta gör det enklare för dig att välja en komradio som passar din budget och vad du planerar att använda den till.

Ha funktionerna i åtanke och du kan investera i en komradio som underlättar mängder av aktiviteter, där du behöver kommunicera med din kollega eller kompanjon.

Att kommunicera med hjälp av en komradio, är även ett mycket förekommande men i flera olika yrken. Då framförallt inom polisen, brandkåren eller sjöräddningen. Men vid dessa tillfällen använder man sig av en komradio som går på en licenserad frekvens. För vissa frekvensband krävs det tillstånd för att erhålla både denna typ av sändare och i vissa fall krävs det även operatörslicens.

Bästa komradion
Underlätta kommunikationen under jaktturer med en komradio

Tre vanliga frågor om komradio:

Hur lång räckvidd har en komradio?

En komradio kan ha en räckvidd över hela jorden om det är en avancerad modell och mer robust. Där din komradios frekvens kan plockas upp lite överallt. De som används för privatbruk har dock inte samma räckvidd, utan uppgår normalt sett till runt 10 kilometer.

Hur lång räckvidd en komradio har, beror även på hur terrängen ser ut som du befinner dig i. Stora träd, stenar eller byggnader påverkar frekvensen och hur stor räckvidd som frekvensen kan fångas upp inom.

Vad använder man en komradio till?

En komradio för privat bruk används framförallt som en krisberedskap, när man befinner sig utanför ett pålitligt mobilnät. Detta har gjort walkie-talkies till en mycket populär investering för jakt, fiske eller aktiviteter där man befinner sig ute i naturen och behöver ett pålitligt kommunikationssätt mellan samtliga som deltar.

Komradios används även inom många olika yrken, varav polis, brandkår och sjöräddning hör de till allra mest frekventa användarna av kommunikationsradios. De är en nödvändig enhet som gör att olika polispatruller och larmtjänster, kan kommunicera på ett bättre sätt utan att behöva använda mobiltelefoner som inte alltid är särskilt pålitligt.

Utöver detta finns det många hobbyentusiaster som spenderar mycket tid med att fånga upp och lyssna av radiofrekvenser. Enligt svensk lag är det tillåtet att lyssna av icke licenserade frekvenser, så länge man inte vidarebefordrar eller spelar in den information som man tar del av.

Vad gäller enligt lagen om radiokommunikation?

I Sverige och många andra delar av världen, finns det ganska strikta regler om vilka typer av frekvenser som privata användare får bruka. För de flesta frekvenser krävs det licens för och utöver dessa finns det i Sverige 40 frekvenser som samtliga är fria att bruka.

Radiokommunikationen regleras på svensk mark av PTS, Post och Radiostyrelsen. De bestämmer vilka typer av frekvenser som allmänheten lagligt får bruka, samt vad de får användas till. De är även ansvariga för att genomföra kontroller av användandet av olika frekvenser.

Under de senaste åren har en avreglering inneburit att fler frekvenser har öppnats upp för allmänheten, men det krävs då att du innehar rätt utrustning och följer villkoren i enligheten med PTS författningssamling.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Innan vi påbörjade uppbyggandet av denna artikel och topplista, var det nödvändigt för oss att samla på oss information om komradios, hur de brukas och vilka funktioner som en funktionell modell bör besitta.

För att hitta denna information läste vi flera artiklar från etablerade hemsidor och användare, samt jämförde våra egna iakttagelser om olika komradios, med kundrecensionen och utlåtanden från frekventa användare. Detta för att kunna skapa en inkluderande topplista, med modeller som passar olika typer av aktiviteter och användare. Oavsett budget, kan du hitta din nya favorit!

När vi jämförde olika modeller var det framförallt dess funktioner, frekvens och räckvidd som vi hade särskilt i åtanke. De modeller vi slutligen valde ut är även enkla att använda och inte en alltför dyr investering.

Komradios kan kosta en hel del och om du planerar att använda dem inom ditt yrke, kommer investering att vara mer kostsam. Vi har dock fokuserat på att inkludera modeller som är tillverkade för privat bruk och för kommunikation när du till exempel jagar eller befinner dig ute i naturen, där mobilnätet inte alltid är det bästa.  

Investera i en passande modell och du kan kommunicera mellan olika läger och grupper, även där mobilnätet inte går att använda. Ett praktiskt kommunikationssätt som gör att du kan hållas informerad och säker ute i terrängen!

Länkar och referenser

Alla kommunikationsradios hos Kjell&Co

Lämna en kommentar