TV-antenn för utomhus bäst i test 2024 – Välj rätt tv-antenn!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell.com.

1. Macab Singelbom TV antenn UHF2. TV antenn med trippelbom UHF3. Televes DAT BOSS LR TV antenn UHF
Sitter du som många andra hemma i ditt hus på fredagkvällen och tar igen dig efter en hård arbetsvecka? Kanske häller du upp ett glas vin när du kommer innanför dörren, och kan inte vänta tills du får sjunka ned i soffan och titta på dina favoritprogram, med den ljuvliga vetskapen om att du ska få ta det lugn precis hela helgen! Och vad händer då? Jo, mottagningen är brusig och dålig och bilden flimrar.

Precis som det börjar bli bättre sveper en storm av myrornas krig över skärmen, och du kan helt enkelt inte koppla av. Värre saker har hänt, men faktum är att det kan vara nog så irriterande om det drabbar dig vid fel tillfälle. Kanske just den där fredagkvällen när allt du vill är att få vara ifred och ta det lugnt.

Så, då var det helt enkelt dags att skaffa ny TV antenn!

Anledningarna till att köpa en ny TV antenn är i första hand två olika: antingen har din gamla blivit för gammal och dålig (eller rentav gått sönder eller blåst bort) eller så har du helt enkelt inte haft någon tidigare. Kanske har du precis flyttat in i ditt nya drömhus, och den föregående ägaren kanske inte ens hade en TV (då borde du kolla in vårt tv test).

Anledningarna till att det har blivit som det har blivit spelar faktiskt inte så fruktansvärt stor roll. Huvudsaken är att du nu är i behov av en ny TV antenn, och vi är här för att hjälpa dig hitta i djungeln. Innan vi kastar oss handlöst in i vårt TV antenn utomhus bäst i test så måste vi dock reda ut några olika saker vad gäller detta snåriga ämne.

Vi börjar med att titta på vad det finns för olika antenner, och vilken typ vi kommer att fokusera på just i det här testet.

Olika typer av TV-antenner

Den största skillnaden mellan TV antenner är om de är avsedda för utomhus- eller inomhusbruk. Många av er kommer nog ihåg de gamla antennerna som satt på TV-appareterna förr i tiden, som man ryckte och slet i för att försöka få in den där fotbollsmatchen eller stavhoppsfinalen under VM eller OS.

Tiden för den typen av antenner är dock som tur är i allra största del förbi, och tekniken har blivit en bra bit mer avancerad än så. I vilket fall som helst finns det fortfarande antenner som är avsedda för att sitta inomhus, och samtidigt går de allra flesta antenner som är avsedda för utomhusbruk bra att sätta inomhus också, även om man får räkna med att mottagningen nästan alltid blir aningen sämre.

Som regel kan man säga att antenner för utomhusbruk kan sitta inne, men inte vice versa. Av den anledningen har vi i vår thusvagnsantenn bäst i test valt att fokusera uteslutande på TV antenner för utomhusbruk. Med andra ord passar de antenner vi har tittar närmare på för både inom- och utomhusbruk!

Att tänka på innan du köper TV antenn

Det allra första du måste fundera på är förstås vilken typ av antenn du behöver, rent tekniskt. De allra flesta TV-kanaler går idag på UHF-bandet, och de antenner vi kommer titta närmare på idag är alla av det slaget. UHF står för ultra high frequency och innefattar frekvenser mellan 300 megahertz och 3 gigahertz.

År 1969 började Sveriges Television sända TV2 på UHF-bandet, och tv-tittarna som ville kunna se kanalen behövde då skaffa sig en så kallad TV2-tillsats, som gjorde tv-apparaten kompatibel med UHF-bandet. Sedan dess har dock mycket hänt, och om du är ute efter det vanliga kanalutbudet är en UHF-antenn sannolikt modellen för dig.

Nästa sak att fundera över är var du kan tänkas placera din antenn. Som regel kan man säga att ju högre upp du placerar din antenn, desto bättre mottagning kommer du få. De flesta antenner kommer med rekommendationen att placeras på minst tio meters höjd, men man brukar kunna uppnå likvärdigt positiva resultat om man placerar sin antenn på omkring sju meters höjd också.

En annan sak att ta i beaktande är hurdan sikt du har runtomkring och i synnerhet framför antennen. Står det många täta träd i den direkta omgivningen kan det vara en bra idé att hitta en annan plats. Man kan tänka på sikten lite som skillnaden mellan att ha sin TV antenn inomhus och utomhus – allting som hamnar i vägen gör det svårare för signalen att nå fram till antennen, vare sig det är en trädkrona, en vägg eller ett helt hus.

Fundera lite över var du kan ha antennen för att uppnå bästa resultat. Sedan rekommenderar vi att du kastar dig in i vårt TV antenn utomhus bäst i test för att få reda på vilken modell som kan komma att passa bäst för just dina behov och önskemål. Häng med!

TV antenn utomhus bäst i test 2024

1. Macab Singelbom TV antenn UHF

Här har du en av marknadens absolut billigaste TV antenner, som kan bli din för bara knappt 200 kronor. Antennen fungerar på UHF-bandet och monteras precis som övriga antenner i det här testet med fördel utomhus. Priset reflekterar förstås kvaliteten, så det här är inte antennen för dig som bor långt ute i skogen i svåra mottagningsförhållanden.

Om du bor centralt och bara behöver grundläggande funktionalitet finns det dock inga som helst problem med att använda den här antennen.
Se priset här!

2. TV antenn med trippelbom UHF

Vi tar steget upp till 500-kronorsklassen och hamnar på denna prisvärda antenn. Den kommer med trippelbom, vilken gör den båda stabil och kompakt. Mottagningen upplever vi som snäppet vassare än föregående modell, och räckvidden som snäppet längre.

Då priset fortfarande är förhållandevis lågt rekommenderar vi att du hoppar över den billigaste varianten och går direkt på den här.
Se priset här!

3. Televes DAT BOSS LR TV antenn UHF

Om vi kliver upp i 1000-kronorsklassen och till och med strax där över, hamnar vi med fördel på denna fina antenn. Den är tillverkad för att fungera i extrema förhållanden, med extra lång räckvidd.

Om du har svårt att få in kanalerna med vanliga antenner kommer du nästan garanterat att få ett bättre resultat med denna antenn. I annat fall bedömer vi att denna variant är överflödigt avancerad, då resultatet inte blir märkbart mycket bättre i goda förhållanden med kortare räckvidd.
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.