Bästa skrivbordslampan 2023 – Hitta den bästa lampan för ditt skrivbord!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Swingo från UNILUX2. Skrivbordslampa med stöd för QI, trådlös laddning3. Mr Wattson, Piffany Copenhagen
Swingo från UNILUXSkrivbordslampa med stöd för QI, trådlös laddningMr Wattson, Piffany Copenhagen

Bästa skrivbordslampan 2023 – Dålig belysning på arbetsplatsen kan ha en skadlig påverkan på vår hälsa. Bland annat kan det leda till huvudvärk, trötthet och skador på ögonen. Nu när många av oss dessutom är lite mer invanda har hemmakontoret börjat få större betydelse och därför är det också viktigt att man jobbar mer ergonomiskt.

Det kanske är förvånande, att skrivbordslampan är en del av ergonomin, trots att den nog inte känns som det viktigaste köpet för ett kontor. I denna artikel tipsar vi om de bästa skrivbordslamporna för rätt belysning, särskilt under årets mörkaste månader. Vi svarar även på några frågor om skrivbordslampor och vikten av en god ergonomi. Häng med!

Topp 3 skrivbordslampor bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Swingo från UNILUX

 • Vikbart ben
 • Svart design
 • 50 000 timmars brinntid
 • Vikt: 4 kg

Denna är den klassiska modellen av kontorslampan, med stabil plattform, långt och smalt, vikbart ben, och ett justerbart lamphuvud. Swingo från UNILUX är en modern variant av den arkitektritande lampan och kommer i en stilren svart design.

Lampan har en fjäderbelastad arm som gör att lampan är lätt att ställa in för att passa olika ändamål. Det gör den perfekt för arbete på laptopen, findetaljerat arbete som kräver ett försiktigt öga och mycket mer. Du kan alltså variera och ha lampan både för arbete och hobby. Dessutom är modellen så populär och stilren att den alltid kommer att vara trendig.

Lampan levereras i ett paket som väger 4kilo och har en 8W lampa med brinntid på 50 000 timmar.

Säljs här:

 • 1.370,00 kr
 • 1.370,00 kr
 • 1.641,25 kr

2. Skrivbordslampa med stöd för QI, trådlös laddning – för det smarta hemmet !

 • Justerbart lamphuvud
 • Stödjer QI-laddning
 • Ljuseffekt på 10 W
 • Vit design

Denna skrivbordslampa har alla funktioner som en bra skrivbordslampa bör ha – den är stilren och perfekt för det moderna, minimalistiska hemmet, den har justerbar arm och lamphuvud och en stark ljuseffekt på 10W men är icke-bländande tack vare att den är justerbar. Men vad gör den speciell?

Lampan stödjer QI-laddning, eller trådlös laddning av alla enheter som stödjer det! En perfekt lampa för det smarta hemmet, eller för de som gillar mångsidiga produkter. Det är alltså bara att koppla in lampans kontakt i eluttaget och vips har du både en fantastisk skrivbordslampa och en trådlös laddare som kan ladda telefonen medan du jobbar eller pluggar.

Det är väldigt praktiskt då många av oss brukar ha telefonen till hands när vi jobbar eller pluggar, så att kunna ha den liggandes på skrivbordet där den samtidigt laddar är ju en optimal lösning.

Säljs här:

 • 149,00 kr

3. Mr Wattson, Piffany Copenhagen – för det trendiga hemmet!

 • Retro design
 • Lamphuvud i flera färger
 • 25 000 timmars brinntid
 • Ljuseffekt på 3W

Får vi bara inleda med att säga att vi aldrig någonsin har sett en lampa med så cool design? Inte bara utav alla skrivbordslampor vi har sett, utav alla lampor vi har sett över huvud taget!

Lampan Mr Wattson, vilket passande namn, är en designerlampa som pryder skrivbordet i de trendigaste hemmen. Som en del av ett speciellt samarbete med Åhlens finns den endast tillgänglig online.

Märket säger att lampan har fått sin inspiration av Italiens ikoniska vespor och leksaksfigurer från 70-talet. Lampan är gjord av vackert askträ och dess form är sig inte lik någon annan. Den ser ungefär ut som en industriell, sittande trägubbe med en lampa till huvud men kan justeras till vilket position som helst. För att göra lampan mer personlig är det möjligt att välja mellan olika färger på lamphuvudet, allt från neutrala färger som svart och brun, till levande toner som röd och grön.

Lampan går inte miste på ljusstyrka heller, då Mr Wattson lyser med 3W i upp till 25 000 timmar.

Säljs här:

 • 1.709,00 kr 1.539,00 kr
 • 1.695,00 kr

Tre vanliga frågor om skrivbordslampor:

Varför är det så viktigt att välja rätt skrivbordslampa?

Lampan är precis lika viktig som en ergonomisk stol eller kudde. Dålig belysning på arbetsplatsen kan ha en skadlig påverkan på vår fysiska och mentala hälsa. Bland annat kan det leda till huvudvärk och trötthet.

Rätt skrivbordslampa ska skapa optimala ljusförhållanden som inte sätter onödig påfrestning på ögonen. Den ska ha bra balans mellan funktion och justerbarhet, och ge dig alla funktioner som du tycker är nödvändiga för ett bra arbetsutrymme.

Ska man tänka på något gällande ljusstyrkan?

Ljusstyrkan är den största indikatorn av lampans belysningsförmåga. Du ska optimalt ha en skrivbordslampa som belyser skrivbordet ordentligt och tillfredställande. Vanligtvis betyder det att du ska leta efter en lampa med ljusnivå på minst 500 lx.

Ett annat viktigt kriterium är att lampan är flimmerfri. Ibland kan flimmer vara så snabbt att vi knappt hinner registrera det. Men det är mycket viktigt att se till att lampan inte flimrar, då konstant flimmer är en av sakerna som har dålig påverkan på kroppen och hälsan. LED-lampor är oftast bättre.

Vad gäller för blått ljus?

Försök att undvika lampor som ger för mycket blått ljus, precis som du redan vet att det inte är bra att stirra på en mobil- eller datorskärm för länge av samma anledning, då blått ljus är skadligt för ögonen.

Du kan därför med fördel leta efter LED-lampor och lampor där du kan justera färgtonen eller temperaturen.

Bästa skrivbordslampan
Få rätt belysning på ditt kontor med en skrivbordslampa

Slutligen

Skrivbordslampan är precis lika viktig för ergonomin som rätt kontorsstol eller skrivbord. Kanske ännu viktigare, om man tänker på att konsekvenserna då dåligt ljus har på hälsan inte är lika märkbara som ryggskottet man får när man har suttit fel.

Se därför till att ta hjälp av dessa tips nästa gång du letar skrivbordslampa – eller byt ut den skrivbordslampa du har nu om den inte är den rätta för dig!

Källor och referenser:

https://www.benq.eu/sv-se/knowledge-center/knowledge/3-things-to-think-about-when-buying-a-desk-lamp.html

Vi har jämfört skrivbordslampor avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Åhlens
Cdon
Kontorsgiganten
Lyreco

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.