Bästa stora krukor utomhus 2024 – Krukor som tål olika väder! 

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. Kruka Granngården Fiberclay Hög Höjd 54 cm2. Utekruka GrillSymbol Mia3. Termokruka 4Living Terde 55 cm
Kruka Granngården Fiberclay Hög Höjd 54 cmUtekruka GrillSymbol MiaTermokruka 4Living Terde 55 cm
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa stora krukor utomhus 2024 – Ska du plantera växter i din trädgård som är lite större krävs det att du investerar i tåliga krukor som både är frosttåliga och vattentäta. Det finns många material och storlekar att välja på, där en del passar bättre för utomhusplantering än andra. Vad behöver du tänka på när du ska köpa stora krukor utomhus och vilka material för extra fördelaktiga? 

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på när du ska köpa stora krukor utomhus som håller både mot sol och kyla! 

Topp tre stora krukor utomhus bäst i test 2024 

1. Vår vinnare! Kruka Granngården Fiberclay Hög Höjd 54 cm 

 • Snygg design 
 • Frosttålig 
 • Vattentät 
 • Lätt  

Vår vinnare av stora krukor utomhus är Kruka Granngården Fiberclay Hög. Denna trendiga utekruka har en snygg design och form där de flesta av dina uteplantor kommer trivas. Materialet fiberclay är en blandning av glasfiber och cement, vilket gör krukan stabil, tålig och lätt till vikten om man jämför med andra material som krukor helt gjorda i cement. 

Vad som gör fiberclay till ett optimalt material av kruka för utomhusväxter är att de är frosttåliga så du kan lämna dina blommor ute året om utan att vara rädd för att de ska få frostskador. Materialet är även vattentätt, så här har du en kruka som står emot alla slags väder. Med en höjd på 54 centimeter kan du ger ett imponerande och harmoniskt intryck i din trädgård med en kruka som både är snygg och hållbar.  

2. Utekruka GrillSymbol Mia – Underhållningsfritt alternativ! 

 • Kan stå ute året om 
 • Robust material 
 • Dräneringshål 
 • Underhållsfri 

På andraplats har vi valt Utekruka GrillSymbol Mia som är en kruka gjord av finskt cortenstål. Cortenstål liknar kolstål till materialet men har en yta som är specialbehandlad som ger ett hållfast lager mot olika väderförhållanden. Ytan på denna kruka är rödbrun, i likhet med färgen på rost, men med tiden så kommer denna färg bli mörkare ju längre den står ute i trädgården.  

Krukan är hållbar, robust och underhållsfri, vilket gör att du inte behöver oroa dig för de växter du planterar i den. Krukan har en rund design med en höjd på 37 centimeter och en bredd på hela 60 centimeter, vilket gör att du kan plantera flera växter i samma kruka. Den har dessutom ett smart dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ur. 

3. Termokruka 4Living Terde 55 cm – För fler växter! 

 • Får plats med fler växter 
 • Passar växter året om 
 • Hållbar 
 • Rektangulär form 

På tredjeplats har vi valt ut Termokruka 4Living Terde 55 cm som passar den som är ute efter en större och rektangulär kruka för fler växter. Materialet på termokrukan är bra då den både isolerar mot kyla och frost på vintern och på sommaren isolerar den mot värmen så att rötterna inte bränns vid lika lätt. 

Krukan passar perfekt både i trädgården och på balkong och är utmärkt för växtodling av både örter och grönsaker. Krukan har en höjd på 22 centimeter och ett djup på 55 centimeter.  

Tre vanliga frågor om stora krukor utomhus:  

Vad ska man plantera i stora krukor utomhus?  

Du kan plantera en mängd olika växter i stora krukor utomhus, men många väljer idag att plantera mer exotiska växter som palmer, buxbom eller oleander för en snyggare trädgård. Någonting som på senare år även börjat synas i svenska trädgårdar är medelhavsväxter i stora krukor såsom fikonträd, citronträd och olivträd. För att dessa växter ska kunna må bra och växa optimalt behöver du dock anpassa underhållning till ett klimat där de trivs. 

Vilka krukor kan stå ute på vintern? 

För krukor som ska stå utomhus är det viktigt att de är tåliga och kan stå emot frost. En del keramikkrukor kan stå ute hela året, men här bör du se till att de är vattentäta och frosttåliga för att dina växter ska kunna överleva vintern. Krukor som även är något vidare upptill klarar av kyla och frost bättre. 

Cementkrukor är tåliga, tunga och en del är dessutom frosttåliga. Fiberclay är ett annat material av glasfiber och cementlera som är både vattentäta och frosttåliga. Polypropen är ett optimalt val material på dina stora krukor då de förutom att vara frosttåliga även har god isolering som skyddar dina växter både mot kyla och värme.  

Bästa stora krukor utomhus
Pryd din trädgård med stora krukor utomhus

Vad bör du ha i åtanke när du ska köpa stora krukor utomhus? 

När du ska köpa stora krukor utomhus behöver du ha ett flertal olika punkter i åtanke. Materialet på din kruka är otroligt viktigt för att den ska kunna stå ute och hålla mot slitage och olika väder såsom kyla, frost och solstrålar.  

För att växter i stora krukor ska må bra och kunna växa bör du se till att plantera om dem vartannat eller vart tredje år, helst under vårsäsongen. Har du en ung planta bör den planteras om varje år. Om du är osäker på om din växt behöver en större kruka kan du titta ifall du kan se små rötter som letar sig ut genom de små hålen i botten av krukan. När du planterar om din växt bör du köpa en ny kruka som är från 2-8 centimeter större än den gamla.  

Storleken på din kruka i jämförelse med din växt har även betydelse för hur mycket vatten den behöver. Om du har en för liten växt i en stor kruka så kan detta ofta leda till övervattning och om du istället har en för liten kruka gör att din växt får brist på vatten, näring och ljus. När du väljer kruka så är det meningen att din planta ska kunna växa i den, så välj alltid en större kruka än en som passar perfekt för din växt just nu. 

Källor:  

https://www.blomstertorget.se/tips-och-rad/krukor-i-manga-olika-material/

https://www.houzz.se/magasin/12-klassiska-krukmisstag-saa-undviker-du-dem-stsetivw-vs~96512940

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa stora krukor utomhus


GardenStore
Granngården
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.