Diskmaskin fyller inte på vatten? Här är problemet!

av

Lider du av problemet av att din diskmaskin inte tar in vatten? Detta är något många lider av, och istället för att köpa en ny diskmaskin, så har vi tagit fram ett gäng olika anledningar till varför detta sker. Förhoppningsvis kommer någon av metoderna att fungera, annars blir du nog illa tvungen att köpa en ny diskmaskin – dessvärre. Vi ser vad det finns för olika problem som kan orsaka detta.

1. Vattentrycket saknas eller är för lågt

Efter ett par år så kan vattentrycket ha blivit sämre, och därför inte kraftfullt nog för att diskas med. Du kan felundersöka detta genom att skruva av röret under kranen (tilloppsröret) och se hur pass starkt tryck det är på vattnet. Ställ en hink under så att vattnet har någonstans att ta vägen annat än på golvet/skåpet.

2. Sandfiltret är tillförstoppat

Är det något i vägen så att vattnet inte kan tryckas snabbt in i diskmaskinen så försämras ju självfallet vattentrycket. Ifall du har en Aquastop, det vill säga av/på-vridning vid kranen så kan du lätt ta bort tilloppsröret och undersöka ifall något har satt sig i sandfiltret. Om du inte har Aquastop så finns tillloppsröret oftast på baksidan av diskmaskinen. Ta bort det som sitter för tilloppsröret, då bör ditt problem vara löst! Om inte det finns något som hindrar vattnet vid sandfiltret så är det bara att gå längre ner i denna lista, tyvärr.

3. Säkring gått

Om du har Aquastop så stannar vattentillförseln ifall ditt säkerhetsfack fyllts med vatten. Det menas att du haft en slags läcka i diskmaskinen och att inget mer vatten kan tillföras förens det har tömts. Detta är väldigt praktiskt för det visar på att diskmaskinen kommer stanna ifall det blir en läcka, och du behöver därav aldrig oroa dig för en större läcka när du lämnar huset med diskmaskinen på.

Du tömmer facket lätt genom att luta diskmaskinen bakåt och låta vattnet rinna av. Med fördel kan du se till att få upp vattnet med hjälp av en trasa eller handduk, då det tenderar att vara en del vatten i detta fack. Om Aquastop monterats i efterhand, och inte är något som diskmaskinen kommer med så är det ofta ett trippmätarsystem som aktiverats.

Det betyder att Aquastop tillåter en viss mängd vatten per fyllning, och att den inte uppfattat att du redan tömt och fyllt diskmaskinen igen. Trippmätaren kan återaktiveras, läs hur du gör det på användarinstruktionerna du fick med köpet av diskmaskin. (Har du slängt det kan du Googla upp instruktionsboken, de brukar finnas online ifall de inte är en modell som utgått för 10 år sedan).

4. Defekt magnetventil

En defekt magnetventil kan också vara problemet. Magnetventilen är den ventil som styr hur mycket som ska tillföras i diskmaskinen och ifall att den är defekt så fungerar inte den som den ska. Då måste du köpa dig en ny sådan, brukar gå att göra hos de största diskmaskinstillverkarna bl.a. Electrolux, LG, etc.

Slutsats

Vi hoppas att någon av dessa punkter var problemet till att din diskmaskin inte tar in vatten. Det är ett vanligt problem och något som diskmaskinstillverkare är vana vid. Ifall du inte vågar pilla med något själv kan du ringa support hos det företag du köpte den av och se ifall de kan komma hem till dig och hjälpa dig. Lycka till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.