Bästa matkassen 2024 – få hem ingredienserna till veckans middagar, snabbt och smidigt!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Hello Fresh2. Linas Matkasse3. Matkomfort4. Middagsfrid
Hello Fresh matkasseLinas MatkasseMatkomfort matkasseMiddagsfrid matkasse

Bästa matkassen 2024 – Att planera veckans måltider, handla och sedan lägga tid på att förbereda maten är väldigt tidskrävande, framförallt om du har flera munnar att mätta och begränsat med tid. Att då inte prioritera en sund och varierad kost, kan vi verkligen förstå. Med lite tid över, finns det så mycket saker som är betydligt roligare än att laga mat.

Men det finns faktiskt ett sätt som råder bot på detta och som sparar dig arbetet med att planera och leta fram recept som du ska tillaga. Att beställa hem matkassar är ett smidigt och enkelt sätt, att säkerställa att du får i dig vad du behöver och du sparar massor av tid som du istället kan lägga på andra saker i vardagen.

Men vilken matkasse är då bäst och vilka olika alternativ kan du välja mellan, för att valet ska bli mer skräddarsytt efter dig och din kost? Vi har jämfört marknadens val av matkassar för att du dels ska kunna få en tydligare blick på vad marknaden har att erbjuda, men också för att du ska kunna göra ett bättre val.

Fördelar med en matkasse?

Fördelarna med att investera i en matkasse är många. Du sparar tid, behöver inte planera måltiderna för veckan och du kan även minska ditt matsvinn drastiskt. Beroende på hur din vanliga matsedel ser ut, kan priset för matkassen bli aningen mer kostsam än om du hade köpt samtliga ingredienser själv.

Men om man kikar på det långa loppet, kommer du trots allt att spara pengar. Du behöver inte köpa en stor förpackning med ingredienser som du ändå inte använder och sparar även plats in din kyl och frys.

En annan stor fördel med att använda matkassar är att din kost blir mer varierad. Det är nämligen väldigt lätt hänt att man hamnar i en rotation och ofta äter samma mat varje vecka. Med en matkasse kan du testa på recept som du aldrig tidigare har lagat, utveckla din kokkonst och hitta nya smaker och favoriter!

Så finns det några nackdelar med matkassar? Beroende på vilken typ av matkasse som du väljer kommer det vara svårt att minska på förpackningar och plast. Detta då många kassar förpackar ingredienserna i plast eller papper som inte går att återvinna. Det finns dock mer gröna alternativ, för dig som månar lite extra om moder jord. Vilket du kan läsa mer om nedan, där vi jämför marknadens val av matkassar och dess för- och nackdelar.

Bästa matkassen
Spara tid genom att inhandla en matkasse till veckans middagar

Vilka olika matkassar finns det på marknaden?

Matkassar har länge varit väldigt populärt utomlands, men har ännu inte riktigt blommat fullt ut i Sverige. Fler och fler val dyker dock upp med jämna mellanrum och utbudet idag är varierande, där det finns någonting som passar samtliga allergier eller dieter.

1. Hello Fresh

Matkassen Hello Fresh är kanske det val som ses mest frekvent och som marknadsförs till en väldigt bred skara. Men det är heller inte den enda anledningen till att Hello Fresh är så populär. Deras utbud är stort och det finns någonting för samtliga personer att välja mellan.

Med mängder av recept att välja mellan som kostar runt 44 kronor per portion, är det ett smidigt sätt att spara pengar på. Så vilka olika kassar erbjuder Hello Fresh?

4 olika kassar

Du kan enkelt skräddarsy din kasse och välja mellan fyra olika val av kassar som är, vegetarisk, Klassisk, familjevänlig eller snabbt och enkelt. När du skapar din profil kan du även fylla i hur många personer som maten ska lagas till och därefter också hur många måltider i veckan som du vill få skickat.

Med en skräddarsydd profil får du recept som passar just dig. Hello Fresh är kanske inte marknadens billigaste alternativ, men passar dig som letar efter ett smidigare sätt att laga mat på och erbjuder recept som hela familjen kommer tycka om. Varför inte låta dem vara med och välja ut recepten för veckan?

Fördelar med Hello Fresh

 • Du väljer själv recepten
 • Skräddarsydd profil
 • Enkelt och smidigt

Nackdelar med Hello Fresh

 • Inga veganska recept
Se Hello Fresh matkassar här

2. Linas Matkasse

Linas matkasse är det val som har funnits längst på den svenska marknaden. Med recept som är goda och enkla att följa, är det heller inte så konstigt att Linas Matkasse snabbt etablerade sig i Sverige. Vi behöver alla lite hjälp i vardagen ibland för att få en välsmakad måltid på bordet.

Letar du efter en mycket varierad matkasse som du enkelt kan skräddarsy för att passa dina behov? Då rekommenderar vi att du kikar på Linas matkasse. Ett mycket bra val för de flesta familjer. Men vilka olika val kan du göra för att kassen ska bli perfekt för dig?

Tre olika kassar och mängder av recept

Anledningen till att många fortfarande väljer Linas Matkasse är att varumärket dels är väldigt respektabelt, med en enkel design och plattform som slår de flesta andra är det enkelt att ändra recepten och även addera eller ta bort ingredienser för mindre matsvinn.

De tre olika matkassar som du kan välja mellan är dels den klassiska som innehåller en blandad kompott av recept med kyckling, fisk och kötträtter. Dessutom har du en vegetarisk och en kasse där recepten är särskilt inriktad till dig som har ont om tid, samt vill ha enkla recept som är lätta att följa.

När du skapar din profil, fyller du enkelt i hur ofta du vill få kassen skickad och då hur många personer maten ska räcka till, samt hur många måltider kassen ska inkludera. Profilen kan uppdateras mellan kassarna, ifall du vill ha fler eller färre rätter.

Fördelar med Linas Matkasse

 • Mängder av recept
 • 3-5 måltider i veckan
 • Ingen bindningstid

Nackdelar med Linas Matkasse

 • Inga veganska recept
Se Linas matkassar här

3. Matkomfort

Med Matkomfort får du skickat kompletta måltider som har plockats ihop av kockar för att maten ska vara ännu mera smakrik och varierande. Matkassen generar 0% matsvinn, där samtliga ingredienser består av svenska råvaror. Utöver detta har Matkomfort mindre förpackningar och använder inga onödiga omslag, vilket gör denna matkassa till det bästa valet för dig med miljön i åtanke.

Processen med dessa kassar går till som så att kockarna planerar och tillagar såser och annat som inkluderas, så att du snabbt och enkelt kan veva ihop maten på spisen och utan att det tar för lång tid att tillaga ett recept.

Fem olika matkassar

En stor fördel med Mathems kassar är att du kan hitta någonting som passar dig, oavsett vilket diet du följer eller vilka krav du har.

Med kassen Premium kan du få mat hemskickat för upp till 8 personer, perfekt till kalas eller om du har en större familj. Med Vego premium, kan du få inkluderade recept som är vegetariska och smakrika. Sedan kan du även välja mellan Sthlmslådan, familjefavoriter eller Vroom för dig som vill ha riktigt enkla och snabba rätter att tillaga.

Då kassarnas råvaror har valts ut och tillagats av kockar är priset per kasse högre än de andra på marknaden. Men letar du efter ett sätt att lyxa till vardagen lite extra på, så tycker vi att du ska kika lite extra på denna. Du kan enkelt skapa en profil på Matkomfort och sedan välja hur många måltider som ska inkluderas, som hur många personer som varje måltid ska räcka till. Enklare än så kan det knappast bli!

Fördelar med Matkomfort

 • Grön kasse
 • Svenska råvaror
 • Förberedd av kockar
 • För upp till 8 personer

Nackdelar med Matkomfort

 • Priset per portion är högre
Se Matkomforts matkassar här

4. Middagsfrid

Sist men inte minst har vi också matkassen från Middagsfrid. Denna matkasse var den allra första lanseringen av matkassar i världen och har funnits på svensk mark sedan år 2007. Middagsfrid är perfekt för dig som vill ha välplanerade måltider. Hemsidan är enkel att navigera sig igenom och du kan även hämta inspiration och råd från mängder av artiklar.

Sju olika matkassar

Middagsfrid är det företag som har allra flest val av matkassar. Detta gör att du kan testa fler olika recept och även variera mellan olika kassar när du vill testa på nya smaker. Kassarna kan anpassas för storleken på din familj och hur många måltider som du vill ha inkluderade.

De kassar som du kan välja mellan är Barnkassen, Originalkassen, Lättlagade kassen, Vegokassen, Supersnabba kassen och slutligen Flexitariankassen. Som du ser kommer du att kunna få en skräddarsydd kasse som passar dig. Väljer du Vegokassen men vill addera kött, fågel eller fisk till någon av måltiderna kan du även göra detta.

Fördelar med Middagsfrid

 • Sju olika kassar
 • Passar samtliga familjer

Nackdelar med Middagsfrid

 • Inte många veganska alternativ
 • Ingen klimatsmart kasse
Se Middagsfrids matkassar här

Så vilken matkasse är då bäst?

Den bästa matkassen för dig beror helt och hållet på din familjesituation och vilken typ av kost du normalt sätt äter. De flesta företag har en matkasse både för dig som äter vegetarisk, kött, fisk eller fågel. Utbudet av veganska recept är inte superstort, men recepten kan oftast anpassas för att de ska vara het växtbaserade. Dock behövs en vegansk kasse läggas till för att täcka alla dieter och för att kassen ska vara mer skräddarsydd.

Utöver detta bör du också välja en kasse med ett pris som passar din budget. Både Middagsfrid, Linas Matkasse och Hello Fresh har väldigt snarlika priser per portion, medan Matkomfort är mer ämnad till dig som vill sätta en liten extra guldkant på tillvaron.

Många av de nämnda hemsidorna erbjuder även frekvent välkomstpaket till dig som ny kund, så nyttja detta för att kunna testa på flera olika matkassar och se vilken du slutligen väljer. Underlätta vardagen och slipp den långa och tidskrävande matplaneringen, genom att istället få allt hemskickat till dörren. Smidigare än så kan det knappas bli och bidrar även till att du äter mer hälsosamt och varierat!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.