Bästa bakmaskinen 2024 – Njut av nybakat bröd hemifrån!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus2. Kenwood BM450 Bakmaskin3. Tristar Bakmaskin
Morphy Richards Bakmaskin Premium PlusKenwood BM450 BakmaskinTristar Bakmaskin

Bästa bakmaskinen 2024 – Vem vill inte starta sin morgon med både doften och smaken av nygräddat bröd utan att behöva lämna sitt hem? Med en bakmaskin är detta fullt möjligt. En bakmaskin är ett uppfinningsrikt köksredskap som tillagar bröd snabbt och enkelt. Det enda du behöver göra är att blanda ihop ingredienserna så gör maskinen resten av jobbet åt dig.

När du väljer bakmaskin är det viktigt att den besitter rätt egenskaper och har funktioner som passar dig och ditt kök. Innan du gör ett val är det därför viktigt att du funderar på vad du planerar att använda bakmaskinen till och vilka funktioner som kommer att underlätta för dig allra mest i din vardag.

För att du ska kunna göra ett så anpassat och smart val som möjligt har vi genomsökt och jämfört olika modeller på marknaden och utsett den bästa bakmaskinen 2024. Vi har även inkluderat två alternativa favoriter värda att ta en extra titt på.

Topp 3 bakmaskiner bäst i test 2024 

1. Vår vinnare! Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus   

 •  19 bakningsprogram
 •  3 brödstorlekar
 •  Låg strömförbrukning
 •  Utrustad med tidsfördröjd start

Om du är ute efter en mångsidig bakmaskin med ett flertal extra funktioner så är Morphy Richards Bakmaskin Premium Plus maskinen för dig! Premium Plus är ett passande val för både dig som vill baka ljust bröd och för dig som föredrar mörkt. Maskinen imponerar stort med sina tre brödstorlekar – 450, 680 och 900 gram, vilket är en av anledningarna till modellens placering på topplistan. 

Med hela 19 bakningsprogram kan du anpassa din bakning efter behov och du kan även ställa in brödskorpan till allt ifrån mjuk och ljus, vanlig, eller mörk och krispig. Modellen förbrukar även endast 650 watt, vilket är en mycket låg strömförbrukning för en bakmaskin och den är väldig tyst i drift. Med Premium Plus kan du dessutom baka bröd på endast 70 minuter. Den medföljande dispensern gör att du smidigt och lätt kan toppa ditt bröd med nötter eller frukt, efter smak.

Och kanske det bästa av allt – bakmaskinen är utrustad med en tidsfördröjd start i upp till 12 timmar. Detta innebär att du kan hälla i dina ingredienser på kvällen och vakna upp till nybakat bröd. Morphy Richards Premium Plus är enligt oss en mycket prisvärd bakmaskin med tanke på vad du får för pengarna. Aldrig tidigare har det varit så lätt att baka bröd precis efter dina egna behov!

2. Kenwood BM450 Bakmaskin – snygg design!  

 • 15 program och 5 sparade användarprogram
 • Genomtänkt design
 • Inbyggt ljus i bakningsutrymmet
 • Snabbt quick-program

Kenwood BM450 är en otroligt snygg och genomtänkt bakmaskin där du kan programmera in egna bakningsprogram efter smak och tycke. Denna unika funktion gör att du kan experimentera fritt med både bakningstiden och temperaturen. Maskinen kommer även med 15 standardprogram, varav ett av dem är ett quick-program som verkligen imponerar. Det ger färdigbakat bröd på mindre än en timme, vilket gör denna modell till en av de snabbaste bakmaskinerna ute på marknaden!

Med Kenwood kan du även ställa in tidsfördröjd bakning där du själv kan bestämma när du vill att bakningen ska genomföras. Dessutom har modellen en varmhållningsfunktion som gör att brödet håller sig varmt och färskt längre. Även detaljerna på denna bakmaskin är någonting utöver det vanliga med en ljusfunktion i bakningsrummet som gör att du kan följa bakningsprocessen.

Displayen är stor och tydlig, och maskinen har en hygienisk touchpanel som även det förhöjer betyget. En komplett bakmaskin som dessutom också är en av marknadens snyggaste. 

3. Tristar Bakmaskin  – För glutenintoleranta!

 •  19 automatiska program
 •  Passar glutenintoleranta
 •  Liten och kompakt
 •  Med non-stick beläggning

Sist men inte minst har vi också denna praktiska modell, Tristar Bakmaskin som är en otroligt liten och kompakt maskin med många extrafunktioner och bakningsprogram. Du kan välja mellan 19 automatiska program, varav ett av dem är “glutenfritt” och speciellt anpassat för de som är glutenintoleranta.

Denna modell har en kapacitet på hela 1000 gram, det gör att du kan grädda bröd till hela familjen på en och samma gång. Modellen har även en justerbar gräddningsgrad – från ljus, medium till mörk. Med varmhållningsfunktionen kan du hålla ditt nybakade bröd varmt i upp till 60 minuter och med den användarvänliga displayen kan du lätt byta program utefter behov.

Den smarta non-stick beläggningen ser till att ditt bröd aldrig fastnar i maskinen och den är dessutom mycket enkel att rengöra efter användning. Vi kan starkt rekommendera Tristar för hushåll med mindre plats för förvaring men som heller inte vill kompromissa gällande både kapacitet och extrafunktioner!

Vad kan man använda en bakmaskin till?

Med en bakmaskin kan du baka och grädda färskt bröd enkelt och snabbt i bekvämligheten av ditt eget hem. Många tror att en bakmaskin endast fungerar för brödbakning, men den kan vara mer multifunktionell än så. Det finns en hel del premiummodeller ute på marknaden där du förutom bröd även kan laga pizzadeg, kaksmet och croissanter.

Dessutom kan du baka färskt bröd med en minimal arbetsinsats. Det enda du behöver göra är att blanda ingredienserna och sedan bakar maskinen brödet åt dig. Många maskiner har även en inkluderad värmehållning som håller ditt bröd varmt och färskt mycket längre.

När du köper en bakmaskin finns det dock en hel del saker du behöver ha i åtanke innan du gör ditt slutgiltiga val. Kika gärna på maskinens watt, hur många valbara program den har och hur stor kapacitet den bör ha för att passa just dig och ditt hem.

Bästa bakmaskinen
Njut av nygräddat bröd direkt från ditt eget hem

Tre vanliga frågor om bakmaskiner:

Varför är det fördelaktigt att baka bröd i en bakmaskin istället för ugn?

Det finns en hel del fördelar med att baka bröd i en bakmaskin istället för ugn, där en av anledningarna är att du minskar röran i köket. Med en bakmaskin slipper du överflödig disk, mjöl och smuts i köket då alla ingredienser tillsätts direkt i maskinen och gräddas i en medföljande brödform.

En annan stor fördel är att strömförbrukningen blir betydligt mindre när du använder dig av en bakmaskin istället för ugn. Till detta kan vi även tillägga att många bakmaskiner har en inställd tidsfördröjningsfunktion som gör att du kan grädda brödet när du exempelvis sover eller är på jobbet.

Vilken typ av jäst bör jag använda i min bakmaskin?

När du bakar bröd behöver du, som med all annan bakning tillsätta jäst. För bakmaskiner är det bästa att använda sig av torrjäst då det är mer robust än vanlig jäst. Du kan använda vanlig jäst tillsammans med din bakmaskin, men brödet kan då bli mer fermenterat. Vid användning av torrjäst är det viktigt att tänka på att jästen ej bör komma i kontakt med vatten eller salt innan bakning.

De flesta avancerade modeller har i regel en särskild behållare för jästen som ordnar detta. Har du däremot en lite billigare modell kan det vara en god idé att separera de torra ingredienserna i ett hörn av din brödform som skapar som ett hål som skyddar torrjästen.

Vilka andra funktioner bör du kika lite extra efter vid köp av bakmaskin?

Då en bakmaskin kan användas och anpassas så pass mycket efter dina egna behov är det viktigt att du väljer en maskin som har de funktioner som du kommer ha nytta av. Extrafunktioner som kan vara bra att ha i åtanke vid köp är att maskinen är tyst i drift, att den har ett flertal olika bakningsprogram så du kan välja utefter hur du vill att ditt bröd ska gräddas.

Att maskinen även är utrustad med en tidsfördröjd start kan vara till en stor fördel om du vill att maskinen ska göra jobbet åt dig under exempelvis natten så du kan vakna upp till nybakat bröd.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Att välja rätt bakmaskin kan verka svårt till en början, speciellt om du inte vet vilka funktioner och inställningar du bör kika efter. Den bästa bakmaskinen för dig kommer därför behöva baseras på dina egna önskemål och förutsättningar. Inkluderade funktioner bör därför vara anpassade efter vad du planerar att använda maskinen till och efter storleken på ditt hushåll.

När vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan, var vi noga med att inkludera bakmaskiner som har god kapacitet, timerfunktion, är användarvänliga och som har flera olika gräddningsprogram. Utöver detta har vi även haft maskinens övriga funktioner i åtanke, såsom ljudnivå och storlek för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val för ditt kök.

En annan viktig sak för oss var att inkludera modeller i olika prisklasser beroende på hur stor kapacitet av maskin som du är ute efter. En stor bakmaskin kan rymma ungefär två liter, medan de mindre modellerna så lite som 0,5 liter. Välj därför bakmaskin utefter hur stor familj ni är, och hur mycket bröd det är tänkt att ni ska baka på en och samma gång. 

Eftersom du även kan använda en del bakmaskiner till både pizza-och kakdeg kan det vara en väl värd investering om du väljer en modell som är mer multifunktionell och kan användas till fler områden i köket. Välj en modell som faller dig i smaken och få nygräddat bröd direkt hemifrån! 

Länkar och referenser:

Alla bakmaskiner hos Kökets favoriter, Tretti och Whiteaway

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.