Så sparar du el i vinter!  

av

När hösten är på ingång så sjunker temperaturerna och elräkningarna har en tendens att öka. Elpriserna varierar beroende på vart i Sverige du bor och om du har ett avtal på fast eller rörligt pris.  

Men oavsett så är det alltid bra att ta till några knep på hur du minskar din användning på el, och på så sätt också minskar dina utgifter. Vi kommer i denna artikel dela med oss av några smarta knep så du sparar el i vinter! 

Byt till LED-lampor 

Är ditt hem fortfarande fyllt med gamla glödlampor? Du är inte ensam om detta, men att ha glödlampor drar mer energi än vad som behövs. Om du istället byter ut dina lampor ditt LED-lampor så sparar du upp till 80% av energi, men du slipper även byta ut dina lampor lika ofta då dessa håller mycket längre än vad glödlampor gör!

Tänk på värmen  

Att ha lite extra varmt inomhus är väldigt lockande när kylan biter utomhus, men upp till 60% av din elförbrukning går till att värma upp din bostad. En normal och bra temperatur inomhus är runt 20 grader, men för sovrummet så är det även lite lägre. För varje grad du sänker i ditt hus spar du runt 5% i uppvärmningskostnad.  

Annat du kan kika på är hur täta dina fönster och dörrar är. Det är lätt att kyla kommer in genom små vrår som inte är isolerade, så dubbelkolla detta så att din bostad behåller den värmen som den ska.  

Olika elbolag har olika elpriser och det är därför smart att jämföra olika elbolag för att se vad de kan erbjuda dig och ditt hushåll för en effektivare elförbrukning. 

Tvätta smart  

När det är dags att tvätta så försök att tvätta så mycket som möjligt i varje maskin. Din halvtomma tvättmaskin kommer dra lika mycket som en halvfull, så fyll den till max helt enkelt. Om du har möjlighet att tvätta på lägre temperaturer så är även detta bättre när det kommer till mängden av el som används – en 60 graders tvätt drar exempelvis dubbelt så mycket som en 40 graders tvätt.  

När det kommer till torkningen av tvätten så är det bästa att lufttorka, men vi är medvetna om att det kan vara svårt att hitta yta på vintern då det inte är möjligt att hänga tvätten utomhus. Oavsett om du torkar din tvätt i torktumlare eller lufttorkar så är det smart att öka antalet varv på centrifugeringen, då tvätten kommer ha så lite vatten som möjligt i sig när den väl är klar.  

Sluta diska under rinnande vatten 

Om du inte har en diskmaskin i ditt hem så är handdisk det som gäller, och tyvärr så är detta en energibov som man inte alltid tänker på. Om du har möjlighet att investera i en diskmaskin så är det någonting vi kan rekommendera då handdiskning drar upp till fyra gånger så mycket energi.  

Om du däremot inte har möjlighet att ha en diskmaskin så rekommenderar vi att ha en balja som du sköter disken med och inte under rinnande vatten.  

Stäng av och dra ut  

Att titta på en film under täcket att somna till är underbart, men genom att dra ut eller helt stänga av dina apparater när du inte använder dem kommer att spara dig el. När elektronik står i standby-läge så drar de fortfarande energi, och därför är cirka 2% av Sveriges elförbrukning från just detta.  

Tips! Koppla sladdar till ett grenuttag så att du lätt kan stänga av allt bara genom ett knapptryck istället för att behöva dra ut och sätta i kontakter i vägguttag när du ska använda dem. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.