Bästa kattluckan 2022 – ge dig och din katt mer frihet!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Sureflap Microchip2. Trixie Kattlucka 4-vägs med 2 tunnlar3. Staywell Lucka 400 Magnet
Sureflap MicrochipTrixie Kattlucka 4-vägs med 2 tunnlarStaywell Lucka 400 Magnet

Bästa kattluckan 2022 – En kattlucka tillåter din katt att komma och gå som den vill. Du behöver således inte öppna och stänga din ytterdörr när katten vill ut och sträcka på benen. Beroende på hur du bor, finns det mängder av olika modeller att välja mellan som passar din dörr och bostad.  

Välj mellan ett brett urval av isolerade kattluckor, traditionella kattluckor eller kattluckor med chip. Genom att installera en tillräckligt stor kattlucka, kan du ge både dig själv och din katt mer frihet. Om kattluckan dessutom har ett inbyggt chip, kan du hålla obehöriga katter och andra djur borta från hemmet.  

För att göra ditt val enklare har vi satt samman en topplista med de tre kattluckor som vi rekommenderar att du kikar vidare på. Du kan sedan göra ett val som baseras på din katt och hur du bor.  

Topp 3 kattluckor bäst i test 2022 

1. Vår vinnare! Sureflap Microchip  

 •    Öppnas automatiskt för din katt  
 •    Mått: 21 x 21 centimeter  
 •    Magnetisk stängning  
 •    Drivmedel: 4 x AA batterier  

Sureflap har designat denna kattlucka Microchip för att ge din katt full frihet och detta främjar därmed din katts naturliga beteendemönster.  

Tack vare att kattluckan är fullt kompatibel med samtliga europeiska Microchip, kan du även hålla oinbjudna gäster borta från din bostad. När din katt befinner sig nära luckan, kommer den automatiskt att öppnas för din katt. En funktion som gör denna till en självklar vinnare!  

Luckan är designad med en magnetisk stängning som gör att den inte släpper in kall luft. Den är helt tät och minskar drag, vilket annars är väldigt vanligt med traditionella kattluckor.  

Microchip drivs med hjälp av fyra stycken AA batterier, som har en drifttid på ungefär 6 månader. Därefter behöver de bytas ut för att säkerställa att din katt inte blir utelåst. Kattluckan kan dock alltid ställas om till manuellt läge och fungerar då som en vanlig kattlucka.  

Letar du efter en praktisk kattlucka som även är väldigt enkel att installera, rekommenderar vi Sureflaps modell Microchip.

  

Säljs här:

 • 99,00 kr
 • 169,00 kr
 • 169,00 kr
 • 1.099,00 kr
 • 1.329,00 kr
 • 1.329,00 kr
 • 1.399,00 kr

2. Trixie Kattlucka 4-vägs med 2 tunnlar – Klassisk modell!  

 • 4 olika låsfunktioner  
 • Tätning: TPR-gummi  
 • Enkel att installera  
 • Mått: 20 x 22 centimeter  

Denna kattlucka 4-vägs med 2 tunnlar från varumärket Trixie är perfekt för dig som letar efter en klassisk modell som är enkel att montera fast på dörren. Den är designad med fyra olika låsfunktioner, vilket tillåter dig att själv bestämma när du vill att din katt ska kunna gå in och ut från huset. Du kan enkelt justera vilken funktion du vill använda, genom att vrida på ratten som är installerad på luckans framsida.  

Vid köp medföljer två stycken förlängningstunnlar, vilket tillåter dig att installera kattluckan på samtliga dörrar, oavsett tjocklek eller storlek. Förlängningarna gör det även möjligt att montera kattluckan på en vägg i bostaden.  

Trixies kattlucka är designad med en genomskinlig framsida och stabil ram i en stilren grå nyans, som passar de flesta dörrar. För sin mycket prisvänliga summa får du mycket för pengarna och passar samtliga katter som har en standardhöjd.  

Säljs här:

 • 229,00 kr
 • 490,00 kr
 • 530,00 kr

3. Staywell Lucka 400 Magnet – Kattlucka med chip!  

 • Håller obehöriga katter ute  
 • Maximal vikt på katt: 7 kilo  
 • 4 olika låsmekanismer  
 • Innehåller kraftfull magnet  

Kattluckan 400 Magnet från varumärket Staywell har designats för att ge din katt en bättre rörelseförmåga. Efter eget behov och väder kan din katt själv välja när det är dags för lite frisk luft eller tid för en lång tupplur inomhus. Tack vare en praktisk låsmekanism som drivs av magneter, öppnar sig luckan automatiskt när din katt är i närheten. Magneten sätts fast på din katts halsband.  

Denna modell passar samtliga katter med en totalvikt på upp till sju kilo. Den är dessutom väldigt enkel att installera och säljs tillsammans med lättlästa instruktioner för hur den monteras på bästa möjliga vis.  

För att du ska ha full kontroll på när du vill att din katt ska kunna gå ut, har den konstruerats med fyra olika valbara lås. Du kan då välja om du vill att luckan endast ska öppnas inåt, utåt, vara helt låst eller om den ska vara helt öppen.  

Staywells kattlucka är ett mer avancerat val, som trots detta är extremt lätt att använda.  

Säljs här:

 • 699,00 kr

Glöm inte: Försäkra din katt

Vem behöver en kattlucka? 

En kattlucka är perfekt för dig som vill ge dig själv, samt din katt mer frihet att komma och gå ur bostaden. Med en kattlucka kan ditt husdjur ta sig in i hemmet på egen hand för att ta sig en tupplur eller äta, utan att du behöver vara hemma eller stiga upp på natten för att öppna dörren.  

Tack vare avancerad teknik och låsmekanism kan du även bestämma när du vill att din katt ska kunna gå ut och med hjälp av installerad chip, kan du hålla andras katter eller djur ute. Ett redskap som kommer att underlätta hanteringen av din katt avsevärt. Aldrig mer behöver du gå upp på nätterna för att släppa ut din katt eller vänta på att din katt ska komma hem, innan du kan gå och lägga dig.  

Bästa kattluckan
Nöjd kisse i den friska luften

3 vanliga frågor om kattluckor:  

Fördelar med att installera en kattlucka? 

Har du problem med klösmärken på din ytterdörr eller att du inte känner att din katt har en bra rörelsefrihet för att du är upptagen med jobb eller skola? Då kommer du att finna en kattlucka mycket avgörande för att kunna ge både dig själv och din katt mer frihet att komma och gå ur bostaden.  

Du behöver heller inte oroa dig fall din katt kan komma in i bostaden när du inte är hemma, men heller inte ha dåligt samvete om du blir borta lite längre än planerat och din katt är inomhus.  

Katter är väldigt självgående husdjur som inte kräver särskilt mycket omvårdnad, så länge de har mat och vatten. Genom att installera en kattlucka kan du även främja din katts naturliga beteenden, då den inte längre behöver basera sin rutin på när du är hemma eller vaken.  

Utöver alla dessa fördelar är en kattlucka inte heller en särskilt kostsam historia. En klassisk och enkel modell kostar dig endast några hundralappar, men kan då spara dig massor av tid och oro.  

Hur installerar man en kattlucka? 

En kattlucka är ganska enkel att installera och inte heller en särskilt kostsam investering. Det är dock avgörande att du äger bostaden, alternativt att du pratar med din hyresvärd innan installeringen påbörjas. Detta då installeringen kräver att du sågar genom dörren, vilket lämnar permanenta skador på ytterdörren och den kan även behöva bytas ut när du flyttar.  

Så ha detta i åtanke innan du påbörjar installationen och väljer ut vilken kattlucka du vill investera i. Men hur ser då själva installationen ut?  

Första steget är att  mäta ut på dörren vart kattluckan ska placeras. Det allra vanligaste måttet är runt 15 centimeter över golvet. Om du vill ha ett exakt mått kan du mäta höjden på din katt och då placera kattluckan på en höjd som är helt skräddarsydd efter din katt.  

När du har mätt ut vart luckan ska placeras, är det dags att skära ut hålet. Detta görs enklast med en borrmaskin och en sticksåg. Genom att läsa instruktionsboken som alltid medföljer vid köp, kan du sedan montera kattluckan i det utsågade hålet på dörren. Se till att luckan sitter tätt så att det inte skapas drag och därmed onödig energiförbrukning.  

Hur stor kattlucka behövs?  

Storleken på luckan beror lite på hur stor katt du har, men de flesta kattluckor är designade för katter med en standardstorlek och bör monteras cirka 15 centimeter ovan golvet, för att vara optimal för din katt att använda.  

Om du har en större katt finns det även större modeller att installera och om du dessutom har hund, kanske det är bättre att kika på en hundlucka för att vara duglig för samtliga av dina husdjur.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

Att ha en katt hemma är både socialt och underhållande, även fast katter är väldigt självständiga djur kan man alltid räkna med att de tillför lite värme och umgänge till hushållet.  

Men eftersom katter är väldigt fria och behöver friheten av att kunna komma och gå som de vill, kommer en kattlucka att ge din katt detta tillbaka. Det är dock viktigt att den kattlucka du väljer har rätt storlek för din katt, samt att den installeras rätt för att vara optimal och enkel att använda.  

Utbudet av kattluckor är stort och det finns idag mängder av val som sträcker sig från klassiska modeller med svängdörr till mer avancerade exemplar som drivs med hjälp av chip eller magneter.  

Beroende på din boendesituation och katt, kan det därför vara klokt att kika på lite olika modeller för att hitta din favorit. Vi har skapat en topplista med våra tre favoriter, som erbjuder någonting för samtliga kattägare.  

När vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera kikade vi framförallt på material, funktioner och montering. Detta har vi sedan jämfört med recensioner och kundutlåtanden om produkten. Välj en som faller dig i smaken.  

Investera i en kattlucka och ge dig själv och din katt mer frihet!  

Länkar och referenser:

Alla kattluckor hos Supercat, Vetzoo

Installation av Sureflap kattdörr

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.