Alla saker du behöver i hemmagymmet – utförlig lista!

av
saker du behöver i hemmagymmet

Allt fler väljer att träna hemma eftersom det är både bekvämt och tidseffektivt. Om du har svårt att ta dig till gymmet kan du enkelt sätta ihop ditt egna hemmagym. Oavsett om du bor litet eller stort kan du träna hela kroppen om du har bra redskap. Här kan du läsa mer om vad du behöver för att skapa ett riktigt bra hemmagym.

Matta

En yogamatta eller gymmatta är mycket användbar när du tränar hemma. Du kan använda den till stretching, yoga och olika styrkeövningar. Det är viktigt att välja en matta som är tillräckligt tjock och som inte glider runt på golvet. Gymsticks svarta gymmatta 150x160x1cm är en favorit hos många. Det är en prisvärd matta som är tillverkad i miljövänligt NBR-material och lämpar sig för sit-ups, crunches och många andra övningar.

Om du vill ha en tjockare matta rekommenderas inSPORTline Gymmatta 180×60 cm. Denna 16 millimeter tjocka matta är tillverkad i kvalitetsmaterial som ger extra hög komfort och passar särskilt bra för tyngre övningar.

Kettlebells

Kettlebells är en mycket bra investering till det lilla hemmagymmet. Med 2–3 kettlebells kan du utföra många olika övningar även om du har ont om plats hemma. Dessutom är de relativt billiga och passar även personer med begränsad budget. Dessa helgjutna kettlebells med neoprenhölje är snygga och prisvärda. Perfekt för dig som vill träna både styrka, stabilitet och koordination i hemmagymmet.

Hantlar

Hantlar är ett klassiskt gymredskap som inte tar särskilt mycket plats. Välj gärna ett par ställbara handlar för att kunna variera vikterna. Det här prisvärda hantelsetet från Hammer innehåller ett hantelgrepp, två lås, 2x 1,25 kg vikter samt 4x 2,5 kg vikter. Ett utmärkt val till hemmagymmet med begränsad budget.

Om du vill ha ännu mer variation och ett par riktiga kvalitetshantlar rekommenderas Flexbell 2-32 kg. Med dessa geniala hantlar kan du enkelt justera vikten genom att vrida på handtaget. Hanteln kan justeras 2-32 kilo vilket ger stora variationsmöjligheter. Hantlarna levereras i par och lämpar sig särskilt väl för personer som vill träna med två hantlar åt gången.

Träningsbänkar & Racks

Träningsbänken är ett mycket mångsidigt redskap som kan användas till många olika övningar, exempelvis hantelpress, axelpress, bänkpress och magövningar. Det finns flera olika bänkar och du bör välja en variant som passar dina behov bäst. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste bänkarna.

Plan träningsbänk

En plan träningsbänk är en helt plan bänk som kan användas som hjälpmedel vid flera övningar. Den här typen av bänk passar även för bänkpress om den används i kombination med en skivstångsställning. Flat Bench Gold II från Master Fitness är en stabil plan träningsbänk som även klarar av tyngre styrketräning och bänkpress. Den används med fördel tillsammans med Master Fitness Skivstångsställning för en varierad träning i hemmagymmet.

Ställbar träningsbänk

Med en ställbar träningsbänk är det möjligt att justera ryggstödet och ibland även sittdynan. Det gör att du kan optimera din träning utifrån dina behov. Den ställbara bänken är den vanligaste typen av träningsbänk på grund av sitt breda användningsområde. Även den här bänken går att kombinera med en fristående skivstångsställning. Abilica Premium FID 2.0 ställbar träningsbänk är en storfavorit tack vare dess stabila konstruktion som kan justeras i sex olika vinklar. Det är den perfekta bänken om du vill ha en träningsbänk som fungerar till allt.

Magträningsbänkar

Det finns även bänkar som är särskilt utformade för mag- och ryggträning. Bänken har en negativ lutning vilket gör det mer utmanande att göra situps och andra övningar. Det är ett bra val för dig som vill träna magen hemma. Situpsbänk ABD050 Demo från inSPORTline är en mycket prisvärd magträningsbänk.

Motionsmaskin

Styrketräning i all ära, men glöm inte bort att att träna konditionen! Under sommaren är det många som gillar att löpträna utomhus, men under det mörka vinterhalvåret föredrar de flesta att konditionsträna inomhus. Det finns ett mycket stort utbud av olika motionsmaskiner och vilken som passar bäst för ditt hemmagym beror dels på vilken motionsform du gillar bäst, hur stort ditt hemmagym är och din budget. Du kan exempelvis välja mellan löpbank, motionscykel, crosstrainer, roddmaskin och trappmaskin.

Läs också: Löpband bäst i test

Motionscykel AL2 från Christopeit Sport är en mycket populär motionsmaskin som vunnit flera bäst i test. Det är en kompakt och prisvärd träningscykel som passar även i små lägenheter. Med hela 24 motståndsnivåer och 17 träningsprogram ger den varierande träning för alla nivåer.

Om du har ett stort hemmagym och gillar löpning är Titan Life Löpband Athlete T63 en mycket bra investering. Med inbyggd Bluetooth, många träningsprogram, 22 stigningsintervaller och hastigheter från 1-21 km/h blir det riktigt kul att löpträna hemma. Dessutom kan det här löpbandet vikas och tar därför inte mycket plats i hemmagymmet. Det unika “soft close”-systemet gör det smidigt och säkert att vika upp löpbandet när du ska använda det samt vika ned det när du är klar.

Stort lycka till med hemmaträningen!

Länkar och referenser

https://hemstart.se/

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.