Få rätt stöd vid fotograferingen med ett kamerastativ

av
Få rätt stöd vid fotograferingen med ett kamerastativ

Hör du till dem som fotograferar mycket och svär lite när resultatet av bilden inte riktigt blir som det var tänkt. Oskärpa och darrighet i bilder beror ofta på att man helt enkelt inte lyckats hålla sin kamera still i förhållande till ljus och slutartid. Men det finns ett ganska lätt sätt att råda bot på det. Ett kamerastativ minskar på vibrationer vilket möjliggör att du kan ta bilder med en längre slutartid, som i sin tur förenklar fotograferandet i mörka ljusförhållanden.

Men hur vet man då vilket stativ som är bra? Kamerastativ finns till för att hålla kameran stadig när vi använder dem i svåra ljusförhållanden eller när vi själva vill vara med på bild.

Det finns några saker som det är värt att tänka på när du ska välja ett kamerastativ för stabila bilder.

  • Hur långt ska det vara?
  • Hur stabilt ska det vara?
  • Vad får det kosta?

Generellt sett så är ett trebensstativ den vanligaste varianten av kamerastativ. Du får mer stabilitet än med ett enbensstativ just tack vare sina tre ben.

Vill man ha en mindre variant av kamerastativ så finns det även flera olika typer av ministativ. S om namnet antyder är detta ett mindre stativ som passar allra bäst för mindre kameror. Ett annat vanligt användningsområde för ministativ är makrofotografering. Ministativ passar även fotografen som har ont om plats.

Vilket material som kamerastativet är gjort av spelar också roll vid valet. De lättaste kamerastativen är tillverkade av kolfiber. Det är ett tåligt, stabilt och rostfritt material. Kolfiber är det bästa materialet som kamerastativ vanligtvis tillverkas av, Men nackdelen är att detta material även kostar lite mer.

Sedan har vi kamerastativ i aluminium. Detta är en relativt lätt och tålig metall som gör sig bra som beståndsdel i kamerastativ. Detta är helt klart ett prisvärt alternativ.

Det finns kamerastativ som är gjorda på rostfritt stål, men dessa stativ är generellt väldigt tunga att bära runt på. Så återigen, tänk ut hur behovet ser ut för användande av kamerastativ. Det rekommenderas vanligtvis att köpa ett kamerastativ som matchar din längd, så att du inte behöver böja dig ner för att titta in i sökaren men tänk på att höjden ökar när man monterar dit kameran. Väljer du ett kamerastativ som är längre än din ögonhöjd fungerar detta med bra, då ett längre kamerastativ går att justera så att det passar din längd. En annan aspekt att tänka på är vad du ska fotografera för motiv, ska du exempelvis fotografera barn/djur behöver du exempelvis inte ett långt stativ eftersom motiven är långt ner och du riskerar då att “titta ner” på ditt motiv. Vilket ofta inte är en önskvärd vinkel. Så visst kan det vara värt en extra funderare kring hur du eventuellt vill använda ditt kamerastativ. Helt klart finns det flera fördelar med att ha ett.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.