Test av elektrisk plåtsax – skona händerna med dessa 3 plåtsaxar

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Milwaukee plåtsax2. Makita Plåtsax3. Bosch GSC 2,8 plåtsax
Milwaukee plåtsaxMakita PlåtsaxBosch GSC 2,8 plåtsax
Se priset härSe priset härSe priset här

En elektrisk plåtsax är ett mycket behändigt verktyg för hemmafixaren. Med en plåtsax kan du bland annat klippa igenom olika slags material som exempelvis olika metaller, bland annat stål. För att en plåtsax ska klara av detta arbete är det viktigt att den är gjord av mycket god kvalitet, har en skarp skärkant och att den är anpassad för just det material du behöver klippa i.  

Det finns väldigt många olika varianter av plåtsaxar ute på marknaden och därför kan det vara svårt att veta vilken du ska välja. För att valet ska bli lättare för dig har vi jämfört olika elektriska plåtsaxar, och här nedan listar vi våra favoriter! 

Topp tre elektriska plåtsaxar bäst i test 2023 

1. Vår vinnare! Milwaukee plåtsax 

 • Lätt att hantera 
 • Justerbart huvud 
 • Försedd med överbelastningsskydd och maximalt skärdjup 
 • Olika skärhastigheter 

Vinnaren av vårat test är MILWAUKEE plåtsax och detta av många anledningar.  Milwaukee är en elektrisk plåtsax med en god ergonomisk konstruktion och gjord av ett mycket robust material. Trots dess starka material så är den även väldigt smidigt och lätt att hantera och manövrera.  

Med denna elektriska plåtsax får du en säker användning med hjälp av dess överbelastningsskydd och ett maximalt skärdjup. Det maximala skärdjupet ligger på 2,00 millimeter när du skär i stål och 3,2 millimeter när du skär i aluminium. Någonting som även gör denna plåtsax mycket säkrare är just att den är försedd med olika skärhastigheter. Tack vare detta får du mycket bättre koll och du kan även skära i ett önskat tempo.  

Denna plåtsax drivs av ett 18V batteri och ett stort plus med denna elektriska plåtsax är att huvudet är justerbart och går smidigt att rotera i 360 grader. Tack vare denna funktion kan du smidigt komma åt utrymmen som är lite svårare att nå. 

Säljs här:

 • 3.288,00 kr
 • 3.292,00 kr

2. Makita Plåtsax – Lättviktigt alternativ! 

 • Hög kapacitet 
 • Väger endast 2 kg 
 • Smidig design 
 • Försedd med säkerhetsfunktion 

MAKITA plåtsax är lite lättare plåtsax vilket uppskattas av många användare då den endast väger 2 kilo. Designen är även väldigt genomtänkt och enkel att hantera tack vare den smala konstruktionen. Denna plåtsax sätter du igång med hjälp av ett 18 V batteri. Trots den lätta vikten så har plåtsaxen en hög kapacitet. Den klarar av att klippa upp till hela 1,6 millimeter mjuk plåt, 1,2 millimeter rostfritt stål och 2,5 millimeter aluminium.   

Med denna plåtsax kan du känna dig säker när du klipper i metall, vilket främst beror på säkerhetsfunktionen som den är försedd med. Denna säkerhetsfunktion låter inte plåtsaxen starta om batteriet monterats med strömbrytaren i läget på. Den höga kvaliteten är även någonting som ökar säkerheten betydligt.  

Säljs här:

 • 3.919,00 kr
 • 4.089,00 kr
 • 4.862,00 kr

3. Bosch GSC 2,8 plåtsax – För tjockare material! 

 • Klarar att klippa genom tjockt stål 
 • Mycket genomtänkt design 
 • Försedd med ett knopphandtag 
 • Mycket god kvalitet 

BOSCH GSC 2,8 plåtsax är en plåtsax, perfekt för dig som planerar på att klippa igenom tjockare stål. Denna elektriska plåtsax har en väldigt effektiv, men framförallt genomtänkt design. Den har en smal konstruktion, vilket gör att den är lättare att hålla och att arbeta med. Du kan enkelt klippa igenom tjockare stål tack vare knopphandtaget som plåtsaxen är försedd med. Tack vare det får du en säker och betydligt mycket bekvämare styrning över din klippning.  

Med hjälp av den kraftiga motorn får du möjligheten att kunna klippa upp till 3,5 millimeter aluminium och 2,8 millimeter tjockt stål. Denna plåtsax är inte det allra billigaste alternativet på marknaden, men är perfekt för dig som letar efter ett premiumalternativ. 

Bosch plåtsax är mycket säker att använda, främst tack vare den robusta kvaliteten men även tack vare säkerhetsbrytaren den är försedd med. Med denna brytare får du en god översikt över ditt arbete och det medföljer även en del tillbehör som inställningsmall och sexkantsnyckel som kan komma till god användning och underlätta arbetet.  

Säljs här:

 • 10.836,00 kr
 • 10.840,00 kr

3 vanliga frågor om elektriska plåtsaxar: 

Vad ska jag tänka på vid köp av en elektrisk plåtsax? 

Det finns en del som kan vara bra att ha i åtanke när du gör ditt val gällande en plåtsax. Till och börja med så är kvaliteten på modellen väldigt viktig. Med en plåtsax av god kvalitet och en säkerhetsbrytare får du framförallt en säkrare användning och definitivt ett mycket bättre resultat. Skärkanten bör vara mycket skarp så du med säkerhet kan ta dig igenom det tänkta materialet. 

En annan punkt som är väldigt bra att ha i åtanke är hur ofta du kommer använda plåtsaxen och vad du önskar att klippa med den. Alla olika plåtsaxar klarar av att klippa olika material och olika tjocklekar. Beroende på detta så bör du välja en plåtsax utifrån det.  

Vilka material kan jag klippa med en plåtsax? 

Du kan klippa en hel del olika typer av material med en plåtsax. Metaller som aluminium, stål och koppar är några av dem. Du kan även använda en plåtsax till att klippa i både plåt och olika slags plast. Ta därför reda på vilket slags material den plåtsax du funderar över att köpa klarar av för att säkerställa att du köper en sax för rätt ändamål. 

Vad är skillnaden på en elektrisk plåtsax och en hydraulisk sax? 

Den största skillnaden mellan en hydraulisk sax och en plåtsax är att den hydrauliska saxen använder sig av hydraulik för att skära igenom metallen, medan en elektrisk plåtsax använder sig av elektricitet för samma jobb.  

Bästa elektriska plåtsax
Underlätta hemrenoveringen med en elektrisk plåtsax

Källor: 

https://www.monederosmart.com/sv-se/platsaxar-bast-i-test/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa elektrisk plåtsax

Proffsmagasinet
Conrad
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.