Välkommen till en värld av perenner

av

Inlägget görs i samarbete med Impecta

Älskar du perenner? Då är du inte ensam. Perennerna är trädgårdens ryggrad som troget återkommer varje år. Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. De flesta är inte särskilt svåra att dra upp från frö och du kan ha dem år efter år.

Under säsongen 2021–2024 lanserades ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Det nya sättet ska hjälpa dig som odlare att förstå att det är övervintringen som är avgörande och att en lyckad sådan inte beror strikt på i vilken del av landet du bor. Vi hjälper dig att förstå det nya systemet.

Välkommen till en värld av perenner

Vad är en perenn?

Vi tar det från början. Även om det finns mängder med fröer på Impecta kan det vara bra att beskriva det grundläggande kring vad en perennväxt egentligen är innan du köper. Perennernas livscykel skiljer sig från trädens och buskarnas.

De senare bildar förvedade delar ovan jord som står kvar året runt medan perennerna är örtartade och vissnar ner under vintern. Såväl perenner som buskar och träd överlever i vårt kalla klimat genom att deras rötter går i vila under vintern då fotosyntesen stängs ner och jorden är antingen frusen eller konstant kall och blöt.

Vad innebär härdighet hos perenner?

Ett nytt system för härdighet men vad innebär härdighet egentligen? Om en perenn är härdig eller inte handlar om rötternas förmåga att överleva vintern i vårt klimat. Kritiska tidpunkter är vid in-vintring och uppvaknande.

Under höst och tidig vår är jorden fuktig och kall, vilket innebär risk att rötterna ruttnar eller förfryser eftersom de är aktiva. Under själva vintervilan är rötterna inaktiva och klarar rejäl kyla utan problem. Deras livscykel har till och med anpassat sig till kalla vintrar och mår bra av en tids riktig vinter.

Nytt system

Som odlare är du troligtvis bekant med zonkartan där Sverige delas in i åtta geografiska odlingszoner. Kartan användes under lång tid för såväl träd och buskar som perenner. Nu har zonkartan ersatts i stället med ett nytt system med övervintringsbokstäver som går ifrån fokuset på var du bor.

Tanken med de nya övervintringsbokstäverna är att de är enkla, konsekventa och har mindre fokus på geografiskt läge. De utgår istället från sannolikhet för lyckad övervintring. Eftersom perenner vanligtvis övervintrar under markytan är det främst ståndort och inte i lika stor utsträckning breddgrad som avgör. Genom kategorier som inte har geografisk angivelse har de nya övervintringsbokstäverna lång hållbarhet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.