Tips inför skidsemestern

av

Även om många av oss längtar till våren så är det fortfarande vinter på flera håll i landet. Det är många som passar på att ägna sig åt vinteraktiviteter som skidåkning nu när det väntas sportlov för många. Det är inte mycket som slår en härlig vinterdag med solsken och gnistrande snö, perfekta pister och vidunderlig utsikt från fjälltoppen.

Inom skidåkning finns det, som inom så många andra sporter, en uppsjö av saker som är mer eller mindre nödvändiga. Hos skistore.se hittar du ett gediget utbud när det gäller såväl hjälmar som pjäxor. En skidsemester kan få tråkiga konsekvenser om någon skadas. Därför kan det vara bra att göra vad man kan för att minimera risken och undvika olyckor.

Vad du måste ha och vill ha är som bekant två skilda begrepp som man för göra sitt bästa att hantera. Några saker är viktigare än andra. Enligt en undersökning från Trygg-Hansa har drygt var fjärde barn skidutrustning som är lånad, ärvd eller begagnad – något som ställer höga krav på föräldrarna att noga kontrollera utrustningen för att minimera risken för skador. Vi tipsar om vad du inte får missa när du ska ut i snötäckta backar.

Tips inför skidsemestern

Skidor

Köpa skidor eller hyra på plats? Det är en smaksak och såklart beroende på hur flitig besökare du är i pisterna. Det finns så klart fördelar med att ha egen utrustning. Har du egna skidor lär du dig hur de fungerar och slipper köa för att prova rätt pjäxor och se att du har rätt skidor. För mindre barn kan det vara ännu viktigare att ha sina egna skidor, dessutom brukar det gå bra att sälja utrustningen vidare när barnen behöver nytt.

Pjäxor

Pjäxor är utan tvekan den viktigaste delen av din alpinutrustning. Utan en bra passform och rätt modell för ditt användningsområde så går hela din skidupplevelse utför, och inte på det bra sättet. Så är det något som kan vara värt att köpa i stället för att hyra så är det just pjäxorna. Du slipper skavsår och krångel med att hitta rätt passform och får mer tid i pisten.

Goggels

Det finns flera anledningar till att du ska använda skidglasögon och det handlar faktiskt inte om att vara cool eller trendig. Är du ute i backen en solig dag reflekteras solen i snön och det är stor risk att du blir bländad om du inte använder brillor. Dessutom skyddar de dig från snö som skvätter upp i ansiktet. Skidgoggles bidrar med andra ord till en säkrare och mer bekväm skidåkning. Men det är viktigt att de sitter bra och att linsen i skidglasögonen passar de förhållande du åker i.

Hjälm

En av de viktigaste kroppsdelarna att skydda är såklart huvudet.  Forskning visar tydligt att risken för skallskador minskar med hjälm vid skid- och snowboardåkning. Tänk på att du som vuxen ska föregå med gott exempel för de yngre.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.