Nytt år, nya tag: Klassiska nyårslöften som du faktiskt kommer hålla

av

Denna artikel innehåller reklam.

1 januari är för många människor en mycket mer markant nystart än någon annan tidpunkt på året, som exempelvis slutet på semestern eller början på hösten. Oftast hör vi nämligen inte så mycket om “höstluften”, men nyårslöften har vi nog alla någon gång i livet haft eller försökt hålla.

Och just det att vi är så ivriga efter förändring, efter att lägga till eller ta bort något i våra liv, kan leda till att nyårslöftet inte håller. Ambitionen är helt enkelt för hög, vi tröttnar eller inser efter ett tag att vi inte var helt realistiska när vi började planera vissa mål.

I denna artikel kan du läsa om 3 realistiska nyårslöftena och hur du ska gå tillväga för att i slutet av året kunna säga “jag gjorde det”. Löften som inte uppfylls är aldrig kul – och speciellt inte när det är dig själv du ska göra besviken.

Träning och kost

Nytt år, en ny du – dags att ta tag i dig själv och börja träna samt äta nyttigare. Det låter så enkelt och självklart, men fallgroparna kan vara många. Du kan till exempel börja alldeles för intensivt med träningen och hålla ett högt tempo de första veckorna. Men sanningen är att de flesta tröttnar på att träna på det sättet och börjar tids nog att hitta på ursäkter.

Nytt år, nya tag: Klassiska nyårslöften

Det samma gäller för maten du äter. Om du förbjuder dig själv för mycket eller håller dig till endast väldigt få matvaror kan det i längden kännas mer som ett tråkigt projekt än något som du faktiskt gör för din hälsas skull.
Det är alltid en bra idé att börja investera i ditt fysiska välmående, men var snäll mot dig själv och sätt upp realistiska mål som inte sliter ut dig. Du kan till exempel börja med att tänka in lite vardagsmotion, genom att ta trapporna varje dag på jobbet eller gå av en hållplats tidigare när du åker buss och promenera hem.

Gällande maten kan du ha vissa dagar där du får äta precis vad du vill. På sätt känns det inte lika mycket som ett förbud. Efter ett tag kommer du märka att du automatisk dras till dina nya goda vanor, och du känner inte ett lika stort sug efter de gamla vanorna.

Kom gärna igång med antingen träning eller kost först, i ett tempo som passar dig. Om du hittar ett bra tillvägagångssätt för det ena, kommer det andra att följa med naturligt efteråt.

Din mentala hälsa

En stark kropp som du känner dig bekväm i kan verkligen lyfta ditt självförtroende och öka ditt välmående. Men din psykiska hälsa är minst lika viktig. Oftast tänker vi inte på hur mycket stress, dålig sömn och annan försummelse kan skada och påverka oss i längden. Småbarnsföräldrar upplever detta i allra högsta grad, då all deras fokus och energi går åt barnens behov.

Men du får inte glömma bort dig själv, vad som gör dig glad och ger dig livsenergi. Det kan vara exempelvis:

  • En hobby. Du kan antingen börja gå till något som du vet intresserar dig eller så kan du utmana dig själv och hitta en hobby som är lite utanför din trygghetszon.
  • Umgänge med dina vänner eller din partner. Alla har vi mycket vi ska hinna med i vardagen, men om dina vänner ger dig energi kan du prioritera tid tillsammans med dem – en kopp kaffe efter jobbet kan vara nog för att lyfta ditt humör på en grå tisdag.
  • Umgänge med din partner på tu man hand. Oavsett om ni är föräldrar eller inte bör ni ha dagar eller kvällar som är till för just er, som hjälper till att stärka och vårda er relation.

Ut med det gamla, in med det nya

En nystart kan vara ett ändrat mentalt tillstånd, men det kan även vara en bokstavlig förändring. Låt 1 januari och det nya året vara startskottet för en period av organisering och sortering i ditt hem.

Skänk eller på annat sätt gör dig av med saker som du innerst inne vet att du aldrig kommer använda. Inte bara står de och samlar damm gömt någonstans hemma hos dig, de kan också vara med till att göra någon annan glad. I samma process kan du organisera alla dina rum, vilket underlättar och effektiviserar din vardag – samtidigt som det ser trevligt och prydligt ut.

Ta även tag i små eller stora renoveringsprojekt i hemmet som du gått och stört dig på eller drömt om länge. Det kan exempelvis vara väggbeklädnad, renovering av badrum eller kök samt utbyggnad av din altan. Hos vidaXL finner du ett stort utbud av produkter inom hus & bygg. Klicka hem allt du behöver och sätt igång!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.