Fotografens A-B-C

av

För den som besöker Stockholm och är intresserad av fotokonst är en tur till Fotografiska ett måste. Muséet är en internationell mötesplats för fotografi, matupplevelser, inspiration och evenemang. Här visas fotografi och visuell konst från både inhemska och internationella fotografer och bildskapare. Under hösten 2024 pågår en hel del intressanta utställningar parallellt i Fotografiskas lokaler. Mellan den 18 juni till den 16 oktober 2024 pågår utställningen Stars signerad Terry O’Neill. Denna brittiska fotograf verksam från 1960-talet fram till 2019 fotade främst filmstjärnor, Hollywood-celebriteter, kungligheter och atleter under sin karriär. Utställningen blir den största någonsin med O’Neills ikoniska bildkonst och rekommenderas till alla som vill se namn som Brigitte Bardot, Mick Jagger och The Beatles genom O’Neills lins. Inspirerade av ovan nämnda fotografs skickliga hantverk tänkte vi i det här inlägget dela med oss av fotografens A-B-C för den som vill vässa sin förmåga som fotograf.

Fotografens A-B-C

A som i allmänbildning

Fotografi är en delvis praktisk aktivitet där man använder kropp och sinne för att ta en lyckad bild. Det förtar dock inte det faktum att man därutöver måste vässa sin allmänbildning och sina teoretiska kunskaper för att bli duktig. Man måste med andra ord lägga ned tid på allmänbildning och research, läsa och ta del av allt matnyttigt för att bli en bra fotograf. Förutom böcker om teknik, konsthistoria och tidig fotografi är internet din vän! Det finns nämligen otaliga Youtube-tutorials, fotoguider- och bloggar som man har tillgång till kostnadsfritt nuförtiden. Detta till skillnad från förr när det enda alternativet var att betala för en fotokurs. I det senare avseendet är lärprocessen snarlik en annan sinnesrelaterad aktivitet, nämligen poker. Nuförtiden erbjuder olika digitala plattformar information, strategiartiklar och interaktiva verktyg om allt från pokerregler- och strategier och grundläggande terminologi till mer komplexa detaljer som rör olika rangordningar för pokerhänder inom olika pokervarianter. Ett sista exempel på en aktivitet som numer är enkel att lära sig är yoga. Med skickliga instruktörer som Yoga with Adrienne och Travis Elliot behöver du inte längre investera i ett medlemskort på en yogastudio utan kan praktisera gratis från hemmets trygga vrå. 

B som i bästa förutsättningar 

Oavsett om du fotar ett landskap, ett djur eller ett porträtt är det avgörande att du skapar de bästa förutsättningarna för en bra bild. Med detta menas grundläggande faktorer som rätt ljussättning och bildkomposition och lämpliga verktyg (en kamera anpassad till din nivå och ditt motiv jämte eventuella tillbehör som stativ, objektiv och så vidare). Det räcker med andra ord inte endast med en naturlig fallenhet för fotande och en kreativ ådra – sviker de kringliggande förutsättningarna är det svårt att få till stånd en lyckad bild. Något som är värt att ha i åtanke är att använda sig av en enkel bakgrund, det ökar nämligen fokus på det du fotograferar. Ett annat tips är att undvika att placera sitt motiv i mitten av bilden. Fotot blir mer dynamiskt och levande om du istället leker med att placera motivet mer åt en sida eller en annan. Ett avslutande tips är att använda blixt utomhus eftersom ett starkt solljus kan innebära besvärande skuggor. 

C som i creativity

C som i creativity

När du väl gjort gedigen research och skapat de bästa förutsättningarna för att ta din bild är det dags att ha kul och bli kreativ. Precis som andra konstformer är nämligen fotografi en högst kreativ process som i mångt och mycket är beroende av upphovsmannens idéer och uppslag. En kreativ fotograf ser möjligheter där andra ser stängda dörrar, uppfattar det vackra i det fula och hittar nya, innovativa sätt att skildra det som tidigare blivit skildrat på ett mer konventionellt sätt. Ett bra sätt att få utlopp för sin kreativitet är att regelbundet besöka fotoutställningar och låta sig inspireras av andra. Ett annat tips är att gå på workshops med andra fotografer för utväxling av idéer och tekniker. Avslutningsvis kan en god idé när man kör fast rent kreativt vara att lägga fotandet åt sidan en stund och att ägna sig åt något annat kreativt som måleri eller trädgårdsarbete tills den kreativa lusten är tillbaka.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.