Den nya tidens TV-apparater består till en majoritet utav platta TV-apparater. Dessa apparater är något som de flesta oftast uppskattar men en av nackdelarna kan vara att dessa inte lämnar så mycket utrymme för högtalare. Fokus är oftast på skarpare och bättre bild i HD och mindre fokus ligger på ljudet. Ofta är de inbyggda högtalarna inte mycket att hänga i julgranen. Det är där soundbars kommer in i (den skarpare) bilden (om man nu ska vara lite rolig). En soundbar är en integrerad enhet som består av både högtalare och förstärkare och den kopplas ofta väldigt enkelt in i din platt-TV utan krångel med sladdar eller med kluriga installationer. Många soundbars inkluderar även subwoofers, även kallat baslådor, som kan vara väldigt trevligt om du vill ha ett mer bas-orienterat ljud för större genomslagskraft i både vissa ljudeffekter och viss musik. Det kan ofta vara en trådlös historia även detta och frågan är om inte det är ljudupplevelsen som spelar mest roll när man vill få ut så mycket som möjligt utav sitt hemmabiosystem? Bild är ju givetvis en stor del av det, men den starkaste känslan när man går på just bio vill jag påstå kommer ifrån ljudatmosfären.

Det finns två typer av soundbars; ljudlimpa och ljudsockel. En ljudlimpa är helt enkelt plattare och är ofta i behov av en separat baslåda medan en ljudsockel har större kabinettvolym vilket ger plats åt fler element och är därmed inte lika beroende av baslådor, även om separata sådana ändå ofta kan kopplas till ljudsocklarna.

Förutom att använda en soundbar till din TV-apparat så kan den i allra högsta grad användas via din mobiltelefon för att exempelvis streama musik, förutsatt att din mobiltelefon har Bluetooth, vilket jag förutsätter att den har då året är 2017. Den kan givetvis användas med andra Bluetooth-apparater såsom surfplattor och bärbara datorer.

Soundbar som produkt har blivit mer och mer populär de senaste åren så det finns givetvis en uppsjö med varianter att välja mellan. Frågan är vad man ska välja och vad som passar just din plånbok. Du kanske främst vill använda din soundbar för att streama musik? Du kanske främst ser på film och vill få till den där starka bioupplevelsen? Eller så kanske du tittar främst på TV-serier eller dokumentärer och värderar ett skarpt ljud i dialogen? Här har jag testat 5 av de bästa produkterna som finns på marknaden just nu och försökt jämföra dem sinsemellan så att du lättare kan göra ditt egna val.

Soundbar bäst i test – topp 5 soundbars

BOSE SOLO 5 – 3000

Bose solo 5 är ett ljudsystem som avsevärt förbättrar ljudet i alla dina filmer, tv-serier och Youtube-klipp men även i all musik som du spelar via TV:n. Det är en soundbar konstruerad för TV-apparater och som är byggd för en tydligare ljudåtergivning av både detaljer i dialog och i ljudeffekter. Det finns till och med ett läge som kallas för “dialogläget” där man hör varje talat ord ännu tydligare och bättre. Denna soundbar är kanske inte bäst på marknaden men frågan är om den inte är bäst på just skarpa dialoger och tydligare ljud. Dessvärre ingår ingen subwoofer till denna soundbar vilket gör den mindre lämplig för er som främst söker att spela upp musik eller gillar actionfilmer med mycket tryck i effekterna.

Fördelar:

-Detta är en väldigt komplett och bra soundbar, trots att den inte har någon baslåda. Perfekt för personer som tycker att lagom är bäst.

-På grund av ovanstående kommentar angående lagom så gör det att denna soundbar kostar mycket mindre än andra, men för ett pris på strax under 3000 kronor så gör den mycket mer än vad den ska, så att säga. Mycket prisvärd med andra ord!

-Den är enkel att använda och den är liten och smidig.

-Bäst på att leverera skarpt ljud i dialog!

Nackdelar:

-Den är liten vilket minskar dynamiken i ljudet.

-Den har ingen baslåda vilket gör den sämre för häftiga ljudeffekter och musikuppspelning.

-Den saknar Wi-Fi.

SONY HT-ST9

Detta är en av de dyrare på listan. Då frågar du dig säker direkt varför den är det. En av anledningarna är att till denna soundbar så ingår det en trådlös subwoofer. Den stora fördelen med detta är givetvis att du kan placera den precis var du vill för att skapa precis det surroundljudet som du vill ha! Subwoofern är väldigt bra och återger ett mycket massivt och trevlig basljud som passar perfekt till din actionrulle men även till musiken som du spelar. En nackdel med just denna subwoofer är att jag har märkt att basljudet kan sacka efter en aning beroende på var du placerar baslådan. Men efter viss justering så ska detta inte vara något större problem.

Denna soundbar har dessutom en oerhört snygg design och passar väldigt bra till större TV-apparater då den är längre än exempelvis Bose Solo 5 och återger därmed ett mer dynamiskt ljud. Jag skulle säga att Sony HT-ST9 gör sig bäst till TV-apparater på 50 tum eller uppåt. Eller för att vara lite tydligare; om man har en 50-tummare eller uppåt så vill man inte ha en mindre eller kortare soundbar än denna.

Precis som Bose:en så har denna soundbar en 3,5 millimeters ingång vilket gör att du kan koppla in externa apparater till den utan att behöva använda dig av Bluetooth, vilket ibland kanske kan vara lite bökigt för den lata. Till skillnad från Bose:en som bara har två högtalarelement så har Sony HT-ST9 ett 7.1 surroundsystem med sina 10 högtalarelement samt subwoofer vilket gör den till den bredaste i testet.

Fördelar:

-Kopplad till din TV ger den ett superbra och dynamiskt ljud med sina 7 högtalarelement.

-Den har WiFi och Spotify Connect.

-Den har trådlös baslåda!

Nackdelar:

-Den gör sig dessvärre inte så bra för musikuppspelning och det blir tydligt att fokus ligger mer på TV-upplevelsen.

-Den ligger på runt 7000 kronor och är därmed i det dyraste laget.

SONOS PLAYBAR

Nu har vi anlänt till den dyraste i hela testen. Den stora glittrande stjärnan Sono Playbar är inte bara bra på att leverera ljud av högklassig kvalitet, den ser fantastiskt snygg ut också! En lite dyrare soundbar än den ovanstående från Sony men jag skulle vilja påstå att den är värd pengarna, åtminstone om du är en sådan person som inte bryr dig om vad det kostar, sålänge du får det bästa utav det bästa. Ljudmässigt finns det absolut ingenting att klaga på vad det gäller Playbar:en. Den låter bäst både när man ser på film eller TV samt när man spelar upp musik.

Med hjälp av sina 9 högtalarelement samt förmåga att identifiera varifrån ljudet kommer så skapas ett dynamiskt och rikt ljud oavsett vad du vill använda den till. Ja, du läste rätt. Den kan identifiera om du spelar musik eller om du spelar upp film och ställer sedan in sig själv utefter detta för att ge bästa möjliga ljud. Den har även ett nattljuds-läge som gör att du kan spela upp film om någon i närheten ligger och sover. Det som händer då är att ljudnivån på lägre volymer förstärks medan ljudnivån på högre volymer reduceras, automatiskt. Dessutom kan du slå på dialogförstärkning vilket gör att ljudeffekter dämpas medan dialog förstärks och blir skarpare och tydligare.

Dessvärre ingår ingen subwoofer i denna soundbar, men de goda nyheterna är att det går att lägga till själv. Sonos har en egen trådlös sub som du enkelt kan koppla till din Playbar. Denna sub har jag inte testat själv men jag utgår från att den håller samma höga klass som Playbar gör i sin helhet. Du kan även koppla din Playbar till ett flertal andra av Sonos produkter för att möjliggöra exempelvis bättre surround.

Sonos Playbar går att placera hursomhelst, varsomhelst. Den kan stå, ligga eller sitta om ni så vill. Den kan även monteras upp på en vägg.

Fördelar:

-Klart bäst ljudupplevelse. Skarpt, tydligt, fint och krispigt. Oavsett om du lyssnar på musik eller ser på film.

-Väldigt smart och med flest anpassningsbara ljudlägen.

-Den är stilren och snygg.

Nackdelar:

-Subwoofer måste köpas till.

-Ingen 3,5mm-ingång (kanske inte är jättenödvändigt)

-Den är dyrast (omkring 7500 kronor) men kanske testets bästa soundbar rent kvalitetsmässigt.

HARMAN KARDON SB26

Om man däremot ska kora en soundbar bäst i test, d.v.s den produkt som vinner överlag och inte bara kvalitetsmässigt utan även prismässigt så kanske det blir denna Harman Kardon SB26. För strax under 6000 kronor så får du i princip allt du kan önska dig från en soundbar. Med 7 högtalarelement, stöd för Wi-Fi, stöd för Bluetooth, HDMI-ingång, 3,5mm-ingång samt den mycket attraktiva trådlösa baslådan så kan man inte begära så mycket mer! Då undrar du kanske över kvaliteten. Ljudmässigt så funkar denna till både film och musik och återger ett skarpt, tydligt och mjukt ljud som passar i princip varenda själ därute som funderar på att köpa en soundbar. Möjligtvis ligger den inte exakt på samma höga nivå som bjässen Sonos Playbar, men väldigt nära inpå. Jag upplevde inga som helst problem med subwoofern oavsett var jag placerade den. Givetvis så placerade jag den inte en kilometer ifrån högtalaren men ni förstår vad jag menar.

Fjärrkontrollen som ingår är väldigt effektiv, liten och lättanvänd. Dessvärre kan man inte skapa lika snitsiga och balla inställningar som man kan med ovanstående, men för den som helt enkelt vill ha bra ljud och enkelhet så får man här väldigt mycket för pengarna. Den har dessutom en väldigt läcker, stilrren och minimalistisk design om man nu bryr sig om sånt (och det gör man ju!?).

Fördelar:

-Ett riktigt bra ljud som passar både film och musik.

-Trådlös subwoofer!

-Väldigt mycket för pengarna.

Nackdelar:

-Har inte lika många funktioner som vissa andra.

-Den är inte absolut bäst på ljudkvalitet (men det är väl knappast en stor nackdel?).

LG SH8

Här har vi en soundbar som kanske hade kunnat vinna som den bästa för film- och TV-tittande. Den trådlösa subwoofern gör sitt och sackar inte efter. Jag märker av ett tydligt och fint ljud vid dialog och även ljudeffekter gör sig bra. Dynamiken blir kanske en aning skadad av att denna soundbar med sin subwoofer inte är en utav de största. Å andra sidan är den smidig och väldigt snygg med sin gråa och metalliska design som skiljer sig lite från de övriga fyra i testet.

LG gör ju själva en hel del TV-apparater så att deras kunskap ligger i att skapa bra ljud anpassat för TV-tittande är föga förvånande. Anledningen till att jag inte utser denna till en vinnare, även för den som vill ha det bästa film-ljudet, är för att den blir lite för dyr i förhållande till Bose:en som levererar ett nästintill perfekt ljud för TV-tittande, dock utan baslåda. Här får man förvisso med en baslåda som gör vad den ska vilket därmed skapar lite av ett dilemma. För omkring 5500 kronor så hade jag möjligen önskat mig lite bättre anpassning till musiklyssnande. Jag själv älskar både film och musik så jag vill ju att den ska kunna allt om jag ska lägga dessa pengar på en soundbar.  Men om det råkar vara så att du endast är ute efter filmupplevelsen så finns det egentligen ingen att klaga på här. LG’s SH8 är helt enkelt en mycket högkvalitativ soundbar.

Fördelar:

-Väldigt bra ljud för TV-tittande.

-Snyggast design (?).

-Trådlös subwoofer utan strul.

Nackdelar:

-Aningen högt pris kanske?

-Ingen högkvalitativ musikuppspelning då den brister lite i vissa frekvenser.

SAMMANFATTNINGSVIS…

…så vill jag säga i detta soundbar test att en soundbar är ett måste om du vill höja film- och eller musikupplevelsen hemma i ditt vardagsrum eller i ditt sovrum. Särskilt om du är innehavare av en platt-TV och saknar det där krispet i ljudet som man så ofta gör med dagens bästa apparater som nästan bara kan bild. Det är definitivt en investering värd att göra och jag anser att man även i dessa film och musiksammanhang ska leva efter mottot “go big or go home” d.v.s köp en soundbar och höj kvaliteten på dina myskvällar eller sluta kolla på film! 😉