Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Whiteaway.se, KitchenTime.se, Tretti.se, BagarenochKocken.se, Cervera.se.

1. DELONGHI ECI341 DISTINTA ESPRESSOMASKIN 2. MELITTA CAFFEO SOLO ESPRESSOMASKIN 3. DELONGHI MAGNIFICA S ECAM 21.117.B ESPRESSOMASKIN

 

Svenskar har en alldeles särskild förkärlek till kaffe. Morgonen startar med en kopp, vid förmiddagsfikat är det dags för ännu en, kaffe på maten är en självklarhet och sedan kommer energidippen under eftermiddagen som bäst botas med kaffe. Faktum är att Sverige ligger bland de största kaffekonsumenterna i världen där medelsvensken sägs dricka 3,2 koppar om dagen.

När kaffedrickandet ska tas till nya höjder är det espresso som gäller. Det går utmärkt att köpa sig en espresso hos de allra flesta coffee shops och caféer men med hjälp av en espressomaskin för hemmabruk kan du själv göra dig en rykande kopp när helst du önskar. Få drycker doftar så ljuvligt som en nybryggd kopp espresso! Vårt bäst i test för espressomaskiner kommer visa att du mycket väl kan åstadkomma utsökt kaffe även hemma i köket. Glöm ringlande caféköer och fullpackade fik! Nu kan en kopp espresso bli en stillsam rutin, under vardagar såväl som helger.

I vårt espressomaskin bäst i test hittar du de allra bästa espressomaskinerna så att du inte råkar beställa hem någon billig kopia eller en espressomaskin som faktiskt inte är så bra som du trodde. Innan vi hoppar in på resultatet av vårt espressomaskin test så ska vi snabbt gå igenom vad en espressomaskin är och vad man bör tänka på inför sitt köp av en. Häng med!

Hotad av kapselmaskiner

Under en tid har espressons vara eller icke vara påverkats av kapselmaskinernas intåg. Dessa kaffemaskiner sågs länge som smidiga och bekväma. Kaffet kan bli hyfsat gott i en kapselmaskin och det upplevs som smidigt att slippa portionera ut kaffet eller mala bönor. I med hylsan, tryck på knappen och vips så är kapselkaffet klart! Nu har vindarna dock vänt och kapselkaffet verkar vara på utgång för att ge espressomaskinerna den plats som de så väl förtjänar.

En av faktorerna som har fått kapselkaffe att minska i popularitet är den att det har blivit alltför smidigt och att kaffedrickarens valbarhet har minskat. Kapslarna kommer endast i några få smaker vilket ha fått de passionerade kaffedrickarna att tröttna och se sig om efter andra alternativ. Ett annat problem med kapselmaskinerna är att det kan vara riktigt svårt att få tag i de rätta kapslarna för just den kapselmaskin som har köpts och ytterligare en nackdel är att kapslarna dessutom upplevs som väldigt dyra.

En espressomaskin är i de allra flesta fallen en smartare investering, som blir billigare i längden, jämfört med en kapselmaskin. Sedan har miljöfrågan självfallet kommit att spela en stor och roll där fler och fler rynkar på näsan åt det skräpberg som blir följden av att använda portionskapslar istället för att köpa kaffe i större förpackningar.

Välja espressomaskin

Av espressomaskiner och kapselmaskiner är espressomaskiner att föredra men att välja ut den bästa espressomaskinen kan skapa rejält huvudbry. Espressomaskiner varierar något otroligt i pris och några frågor relaterade till detta som brukar dyka upp är om det är nödvändigt att köpa en tungviktare för att få ett riktigt gott kaffe av god kvalitet och om det går att få en perfekt crema av en billigare espressomaskin. Turligt nog får du här lite hjälp på vägen i vårt espressomaskin bäst i test.

Det kan vara svårt att veta vilka finesser som bör vara inkluderade i espressomaskinen. En del kaffedrickare föredrar att dricka espresson svart och krämig på äkta italienskt vis medan andra ibland vill piffa till den med mjölk för att skapa caffè macchiato, cappuccino eller caffè latte. Vissa vill kunna trycka på en enda knapp och så sköter espressomaskinen allt medan andra vill ha full kontroll över bönmalning, kaffepressning och mjölkskum. Det finns inga rätt eller fel när du väljer espressomaskin men att välja en espressomaskin som har fått goda recensioner brukar alltid vara ett säkert kort.

 

Espressomaskin bäst i test

I vårt espressomaskin bäst i test har vi valt ut åtta espressomaskiner som alla är lite bättre än sina konkurrenter. Några är riktiga värstingmaskiner som kan kosta en hel månadslön medan andra snarare faller inom ramarna för ett budgetinköp av espressomaskiner. Några blir till riktiga smycken på köksbänken medan andra är modernistiskt sparsmakade. Det finns espressomaskiner på marknaden från ett par hundralappar till någon tusenlapp men dessa kan inte rekommenderas. Visst är de kapabla att producera kaffe men kvaliteten är långt ifrån vad som förväntas av en välskapad espresso och därmed tillhör alla våra espressomaskiner bäst i test en något högre prisklass än så.

1. Delonghi ECI341 Distinta Espressomaskin

Delonghi är känt för sina kvalitativa espressomaskiner i alla prisklasser och Delonghi ECI341 hör hemma i deras budgetklass. Det är en liten, kompakt maskin vars vattentank hör till de mindre bland alla bäst i test espressomaskiner då den rymmer 1 liter. Espressomaskinen kan hantera både malet kaffe liksom kapslar tack vare dess 2 i 1 filter och den är utrustad med en steamer så att du kan ånga mjölk till härliga kaffedrinkar. Espressomaskinen har ett säkerhetssystem som gör att den stänger av sig själv efter 20 minuter och den är dessutom en riktig snygging med sin bronsfärgade finish.

 • Kompakt och smidig
 • 2 i 1 filter för både kapsel och malet kaffe
 • Inbyggd mjölkskummare
 • Elegant i bronsfärg
 • Budgetpris
Se priset här!

 

2. Melitta CaffeO Solo Espressomaskin

CaffeO Solo från Melitta är en liten, silverfärgad espressomaskin i budgetklassen som får goda betyg i vårt espressomaskin bäst i test. Den är helautomatisk, har en inbyggd kaffekvarn som maler bönorna till en utmärkt finhet och vattentanken rymmer 1,2 liter. Denna espressomaskin är gjord för funktionalitet då den är lätt att rengöra utvändigt tack vara dess avskalade design och dessutom har ett automatiskt rengöringsprogram installerat. Espressomaskinen är väldigt användarvänlig då det med lätthet går att reglera kaffets styrka och temperatur. Det går även bra att ange hur mycket kaffe som önskas och variera höjden på kaffeutloppet så att även större koppar får plats i maskinen.

 • Helautomatisk
 • Kompakt och smidig
 • Avskalad design
 • Användarvänlig
 • Budgetpris
Se priset här!

 

3. Delonghi Magnifica S ECAM 21.117.B Espressomaskin

Bland budgetalternativen av espressomaskin bäst i test ses ännu en espressomaskin från Delonghi. Magnifica har blivit bäst i test bland espressomaskiner i fler tester än vårt och det är inte förvånande då den är väldigt användarvänlig. Delonghi Magnifica är lite större än de ovan listade espressomaskinerna med sin vattentank som rymmer 1,8 liter.

Den kommer med en tystgående, inbyggd kaffekvarn som har tretton olika malningsinställningar. Användaren kan reglera både kaffets styrka liksom vattenmängden och med steamern kan mjölk eller grädde ångas. Espressomaskinen är självrengörande då den både kan skölja och avkalka sig själv och utmärkande för den här modellen är att du själv kan ställa in vattnets hårdhet. Därtill kan den stänga av sig själv automatiskt och har ett energisparläge. Utseendet på Delonghi Magnifica är varken tilldragande eller avstötande, då den är gjord i en enkel, svart modell och bör passa i de flesta kök.

 • Användarvänlig
 • Självrengörande
 • Inbyggd mjölkskummare
 • Programmerbar vattenhårdhet
 • Budgetpris
Se priset här!

 

4. Gaggia Classic Espressomaskin

Gaggia är en riktig klassiker inom espressomaskiner då det prestigefyllda, italienska företaget har tillverkat espressomaskiner sedan 1950-talet. Classic från Gaggia är belägen i den lägre delen på prisskalan men har ändå allt som behövs för att tillverka en god espresso. Dess 2 i 1 filter gör att både kapslar och malet kaffe kan användas och espressomaskinen från Gaggia gör det även möjligt att brygga en dubbel espresso eller två enkla espressos i en bryggning tack vare de dubbla kaffeutloppen. Vattentanken är större än flera andra espressomaskiner i vårt espressomaskin bäst i test då den rymmer 2,1 liter. Gaggia Classic är dessutom designad med ett energisparläge och dess design i borstat stål ger ett elegant utseende.

 • 2 i 1 filter för både kapsel och malet kaffe
 • Inbyggd mjölkskummare
 • Två koppar per bryggning
 • Elegant i borstat stål
 • Budgetpris
Se priset här!

 

5. BOSCH TES50129RW espressomaskin

Bosch är ett kvalitetsmärke som har tagit fram nästa bäst i test espressomaskin. TES50129RW åstadkommer en krämig espresso och med hjälp av ångarmen kan kaffet toppas med mjölkskum för att bli till en fyllig caffè latte. Den inbyggda kaffekvarnen mal bönorna i en keramisk kvarn och denna espressomaskin är både helautomatisk och användarvänlig. Med hjälp av panelens knappar kan du ställa in hur finmalet kaffet ska vara eller hur många koppar du vill brygga och med hjälp av tidsinställningen kan du ställa in när espressomaskinen ska stänga av sig. Efter varje bryggning rengör espressomaskin sig själv genom att göra en sköljning och den gör även en genomsköljning varje gång som den startas. Kostnaden ligger någonstans mittemellan budget- och mellanpris. Dess sparsmakade, svarta design gör att bäst i test espressomaskinen från Bosch passar in i de flesta hem.

 • Helautomatisk
 • Inbyggd mjölkskummare
 • Självrengörande
 • Inbyggd kaffekvarn
 • Två koppar per bryggning
Se priset här!

 

6. Ascaso DREAM espressomaskin

En av de roligare espressomaskinerna i vårt bäst i test är skapad av Ascaso som är hemmahörande i Barcelona – en stad som är känd för sin kreativitet. Bäst i test espressomaskinen Dream har ett lite bubbligt retroutseende och finns att få i tretton olika färger, däribland tuggummirosa, choklad och fräsch pistage. Dream tillhör den mellersta prisklassen och kaffet som den producerar smakar helt enligt förväntningarna.

Denna espressomaskin vinner på sitt härliga utseende men vattentanken är något mindre än konkurrenternas då den rymmer 1,3 liter. Positivt är att espressomaskinen är utrustad med en mjölkskummare så att hemmabaristan kan tillverka utsökta caffè macchiatos och 2 i 1 filtret gör så att både malet kaffe och kaffekapslar kan användas. Denna bäst i test espressomaskin är användarvänlig då den bland annat visar temperaturen och den är gjord i högkvalitativ aluminium.

 • Kompakt
 • Mjölkskummare
 • 2 i 1 filter
 • Finns i 13 färger
 • Tillverkad i aluminium
Se priset här!

 

7. Philips Saeco GranBaristo Avanti espressomaskin

Ett rejält kliv uppåt i priskategori hittas Philips GranBaristo i detta bäst i test av espressomaskiner. GranBaristo Avanti tar fasta på att det finns mer än en familjemedlem i många hushåll och att alla har olika preferenser genom att upp till sex stycken användarprofiler kan sparas. Denna bäst i test espressomaskin är riktigt användarvänlig där du med några knapptryck bland annat kan ställa in kaffets styrka och hur grovt kaffet ska malas i den inbyggda kaffekvarnen som är gjord i hållbar keramik.

GranBaristo Avanti har ingen klassisk ångarm utan istället fixar espressomaskinen den skummade mjölken i den integrerade mjölkkannan vilket också innebär att 18 olika kaffedrycker finns på menyn. Philips Saeco GranBaristo Avanti är självrengörande och har ett vattenfilter som håller länge. Dess finish är stilren i rostfritt stål.

 • Inställningar för 6 användare
 • Användarvänlig
 • Integrerad mjölkkanna
 • Självrengöring och vattenfilter
 • Elegant i rostfritt stål
Se priset här!

 

8. Sage BES980UK The Oracle espressomaskin

The Oracle är en riktigt elegant dyrgrip när det kommer till bäst i test espressomaskiner, men så kan den också tillverka en perfekt espresso med en härlig crema. Inga förkunskaper behövs för att använda denna espressomaskin då den är helautomatisk och sköter allt åt dig men det går även utmärkt att använda den manuellt. Med The Oracle får du full kontroll över espressotillverkningen då kaffekvarnen bland annat har hela 45 olika malningsgrader! Denna espressomaskin är naturligtvis självrengörande men talar även om för dig när det är dags för grovrengöring. The Oracle är något större än övriga espressomaskiner men den ser riktigt snygg ut där den står i rostfritt stål och den ser även till att espressokopparna får den ultimata temperaturen innan användning.

 • Både automatisk och manuell
 • 45 malningsgrader
 • Mjölkskummare
 • Självrengörande
 • Rostfritt stål
Se priset här!

 

Den perfekta espresson

För att kunna välja ut espressomaskin bäst i test är det bra att veta hur den bästa koppen med espresso uppnås. En utsökt espresso är mörk, fyllig och har ett vackert, gyllengult skum på ytan. Faktorer som inverkar är typen av kaffe, hur kaffet behandlas och rostas, hur det mals och även hur bra vattnets tryck är när det pressas över kaffet liksom vattnets temperatur.

Det gyllengula ytskummet på espresson kallas för crema och det består bland annat av kaffebönans fetter och cellulosa. Att uppnå den perfekta creman är en konst i sig då olika typer av kaffebönor ger olika mycket crema och dessutom skiljer sig cremans smak mellan de olika sorterna. Detta är en av anledningarna till att det finns så många olika kaffeblandningar.

När det kommer till kaffe så finns det två favoritarter av bönor som mestadels används till kaffe, det är dels arabicabönan (Coffea arabica) som har sitt ursprung på Etiopens högplatåer och det är dels robustabönan (Coffea canephora) som har sitt ursprung i Kongos tropiska klimat. Trots det afrikanska ursprunget kan kaffe också odlas i klimat som liknar Afrikas, där Sydamerika och Asien är stora kaffeproducenter.

Arabicakaffet anses vara det mest smakfulla men det är också det som är svårast att odla och ju högre upp dessa plantor växer ju bättre anses smaken vara. Dessa komplicerade förhållanden reflekteras inte helt otippat i försäljningspriset då arabicakaffet är dyrare än de övriga kaffesorterna. Robustakaffet, eller kongokaffet som det ibland kallas, är härdigare och lättare att odla men det får ett sämre betyg när det kommer till smak. Det är dock ofta robustabönan som ger espresson dess fyllighet och kraftiga crema, vilket är svårt att uppnå med enbart arabicabönor.

Smakmässigt är arabica lite syrligare medan robusta är lite fylligare. De olika kaffeblandningar som finns i butikerna ämnar skapa den perfekta balansen mellan dessa två. En del konnässörer menar på att robustakaffet är träigt och så pass smaklöst att de väljer att inte använda det alls. Var och en har sina preferenser men en typisk espresso bör innehålla både arabicakaffe och kongokaffe. Vanligtvis ligger halten robustabönor mellan 10 – 40% i espressokaffe.

Det går utmärkt att köpa färdiga kaffeblandningar avsedda för espresso men den hängivne espressodrickaren komponerar bäst sin egen blandning. När du väl har införskaffat en av bäst i test espressomaskinerna och fått en känsla för vad du gillar smakmässigt i en kopp espresso kan du börja att experimentera i köket så att det står härliga till. Kanske vill du inte ha samma blandning till en standardespresso som du vill ha när du gör cappuccino och kanske vill du exempelvis ha en bittrare smak på ditt morgonkaffe än du vill ha vid eftermiddagsfikat.

Brygga kaffe i en espressomaskin

Att brygga en kopp espresso är lite utav en process och det är också därför som bäst i test maskinerna är så avancerade. För den som enbart uppskattar smaken och inte bryr sig om tillverkningen rekommenderas en av espressomaskinerna i bäst i testet som är helautomatiska och både maler och brygger espresson utan att du behöver lyfta ett finger.

Det går att köpa färdiga espressokapslar med malet kaffe men espressokaffets bönor ska vara nymalda för att få ut maximal smakupplevelse ur kaffet. Vid köp av en bäst i test espressomaskin är det viktigt att veta detta då det inte är alla espressomaskiner som har en inbyggd kaffekvarn. Istället är ofta standarden att kaffet mals i en separat kvarn, så om du har bestämt dig för att inhandla en av budgetvarianterna av bäst i test espressomaskinerna så tillkommer kostnaden för kvarnen. Det är dessutom värt att spendera pengar på en riktigt bra kaffekvarn och inte nöja sig med mormors gamla handkvarn. Espresso kräver nämligen väldigt finmalet kaffe, mycket mer finmalet än ordinärt brygg- eller kokkaffe, där nyare kaffekvarnar som är avsedda för espresso alltså ser till att kornigheten blir optimal.

Ju mer finmalet espressokaffet är desto bättre blir smaken, detta är ett faktum som det inte går att komma runt, men myntet har självfallet en baksida. Om kaffet blir alltför finmalet tar det för lång tid för vattnet att rinna igenom kaffet vilket får till följd att smaken kan bli bitter. Om kaffet är för grovmalet blir effekten den motsatta genom att vattnet rinner igenom för snabbt och kaffet kan bli smaklöst. Hur grovt det malda kaffet ska bli kan ställas in på de flesta kaffekvarnar då de oftast har flera olika nivåer av finmalenhet. Det är svårt att beskriva exakt hur kaffebönorna bör malas och det återstår alltså för dig att lära känna din espressomaskin från bäst i testet och själv experimentera fram den bästa grovleken.

Hur kaffet packas är också det viktigt. Vid espressotillverkning används oftast ett så kallat portafilter där det malda kaffet placeras och sedan packas. Det är ett filter i metall som har ett kraftigt handtag och som vrids fast i espressomaskinen med en enkel handrörelse. Kaffet doseras i filtret och sedan packas det med hjälp av en tamper. Det är mänskligt att hasta igenom detta moment men detta steg är mycket viktigt för espressons kvalitet och bör få ta sin tid. Tampern är ett vertyg som har en cirkulär bottenplatta vars diameter är något mindre än filtrets diameter och därmed passar väl in i filtret vid packningen av kaffet. Se till så att kaffet blir jämnt packat för annars får vattnet chansen att bilda kanaler istället för att rinna igenom allt kaffe. Det säger sig självt att det är ett jämnt vattenflöde som bör uppnås för att få ut så mycket smak som möjligt ur kaffet.

Vattnet påverkar också espressons kvalitet men detta är svårare att kontrollera själv så det överlåts enklast till espressomaskinen. Oavsett vilken typ av kaffe det är som tillverkas så kommer kaffets smak fram bäst när vattnets temperatur är cirka 93 grader Celsius. Espressomaskinens tryck är viktigt då bäst smak på espresson ofta fås runt 8-9 bar men standarden för bäst i test espressomaskinerna är en kapacitet på 15 bar. På mer avancerade espressomaskiner kan du själv reglera termostaterna för temperatur och tryck i viss mån.

Glöm inte rengöringen

Ytterligare en viktigt faktor vid tillverkning av espresso på riktigt hög nivå är hur ren espressomaskinen är. En smutsig maskin, som kanske har gamla kafferester kvar i filtret, kommer inte att kunna producera lika bra kaffe. Det gamla kaffet kommer obönhörligt att ge en bismak som riktiga kaffekonnässörer inte uppskattar. Kanske upptäcker du själv inte smaken, det är ju trots allt lätt att vänja sig vid det mesta, men när samma kaffesump har suttit inkilad i filtret under en längre period så kan du räkna med att den utsökta smaken är borta. När dessutom vattenledningarna har börjat kalka igen och espressomaskinen inte kan åstadkomma samma kraftiga tryck försämras smaken än mer. Med detta nämnt är det därmed klokt att välja en espressomaskin som faktiskt är lätt att rengöra. Portalfiltret bör vara lättrengörligt, det bör gå att avkalka espressomaskinen med smidighet och därtill underlättar det självfallet om det för övrig är lätt att torka av dess övriga ytor.