Bästa regntunnan 2024 – spara vatten genom att investera i en bra regntunna!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. GreenLine Regntunna 200 liter2. Tetrus Barrique3. Grouw Regntunna
GreenLine Regntunna 200 literTetrus BarriqueGrouw Regntunna

Bästa regntunnan 2024 – Att använda regnvatten för vattning av våra utomhus- och inomhusväxter gör inte att bara att plantorna mår bättre. Istället för att slösa på användningen av dricksvatten, kan vi med hjälp av en regntunna istället använda regnvattnet för dessa bestyr istället. Dessutom är detta vatten mer näringsrikt, vilket du snabbt kommer märka att dina blommor uppskattar och frodas av.  

En regntunna kan inhandlas i flera olika storlekar, för att du ska kunna anpassa köpet efter storleken på din tomt. Vi rekommenderar att du investerar i en regntunna på minst 200 liter och har därför valt att ta fram en topplista med tre modeller som vi rymmer mer vatten och som är väldigt praktiska att använda. Kika framförallt på den bästa regntunnan 2024, från varumärket GreenLine.  

Topp 3 bästa regntunnor bäst i test 2024  

1. Vår vinnare! GreenLine Regntunna 200 liter  

 •  Kapacitet: 200 liter 
 •  Inbyggd överfyllnadsskydd 
 •  Barnsäkert lås 
 •  Med anslutning till stuprör

Regntunnan från GreenLine har en optimal kapacitet och konstruktion som gör den väldigt praktisk att använda. Med flera intressanta tilläggsfunktioner, är det en vinnande modell som gör att du kan spara mängder av grundvatten i hushållet. Ett insamlingsverktyg som hjälper dig att skapa ett mer miljövänligt liv.  

GreenLine har försetts med ett lock, för att löv eller skräp inte ska hamna i vattnet och göra det grumligt. För att tunnan ska tåla hårt och påfrestande väder har den tillverkats av PEHD-plast, som är uppskattat för sin väderresistens, samtidigt som materialet går att återvinna.  

Under kraftigt ösregn kan taket och stuprännan samla in så mycket som 2000 liter vatten, vilket även den allra största tunnan inte har kapacitet att klara av. För att undvika att regntunnan fylls till bredden och gör hanteringen otymplig är denna modell försett med ett inbyggt överfyllnadsskydd. Ett praktiskt tillbehör som även detta bidrar till modellens placering på topplistan. 

2. Tetrus Barrique – 250 liters kapacitet 

 •  Träreplika 
 •  Stilfull design 
 •  UV-skyddad 
 •  Kapacitet: 250 liter 

Regnvattentunnan Barrique från varumärket Tetrus, blir ett lika fint inslag i trädgården som den är praktisk att använda. Denna modell har en kapacitet på 250 liter, vilket är något högre än den rekommenderade kapaciteten. Men detta gör att du kan ta till vara på större mängder av regnvatten åt din växter eller odlingar.  

Barrique är en träreplika, tillverkad av robusta material som gör att den står stadigt, oavsett väder. Den har tillverkats av ett material som är både UV- och vädertålig, som ger modellen en längre livslängd och dess stilrena design gör att den smälter in i trädgården. Vid köp inkluderas ingen tapp, men detta går att köpa till om du vill kunna bruka vattnet på ett ännu bättre sätt.  

Trätunnan är dessutom byggd för att kunna kombineras med en vattenuppsamlare och placeras under en stupränna, för att den ska kunna samla in större mängder regnvatten och fylla sin optimala funktion.  

Tunnan är även försedd med ett lock för att skräp inte ska samlas i vattnet och ställa till problem under vattningen. Ett ypperligt exemplar för dig som vill ha en funktionell och unikt designad regntunna, med flera spännande funktioner.   

3. Grouw Regntunna – Klassisk design!  

 •  Kapacitet: 210 liter 
 •  Inkluderat lock och avtappningskran 
 •  Klassisk grön design 
 •  Kan kompletteras med stativ 

Denna klassiska regntunna kan med fördel användas för både mindre och lite större trädgårdar. Tunnan har en kapacitet på 210 liter vatten, vilket ger dig goda förutsättningar för att kunna spara större mängder grundvatten i hemmet. Den robusta designen gör att den står stadigt på plats under rännan och säljs med ett passande lock som håller vattnet fräscht längre.  

För att du som användare ska kunna bruka Grouws regntunna till flera olika ändamål, kan den även användas tillsammans med stativ. Detta måste dock köpas till, då den levereras utan tillbehör, tapp eller stativ. Men som en uppsamlare av vatten är detta ett pålitligt val, som dessutom säljs till ett mycket bra pris.  

En annan fördel med denna modell är att den är försedd med en avtappningskran, som gör att du kan fylla på din mindre vattenkanna och på ett mer praktiskt sätt vattna dina inomhusväxter med det uppsamlade vattnet. Ett mycket smart val som passar de flesta användare, oavsett budget.  

Mår växterna bättre av att vattnas med regnvatten? 

Ja, att använda regnvatten för vattning av dina utomhusväxter ger flera fördelar till både dina växter och för miljön. Dina växter kommer att må bättre då regnvatten innehåller mer näring än dricksvatten. Dessutom kan du ta till vara på regnet, istället för att slösa på det värdefulla grundvattnet som det blir allt mindre av. En inte för kostsam investering som helt enkelt ger många fördelar.  

En annan sak som dina växter kommer att uppskatta är att regnvatten har en bättre temperatur, som gör det lättare för dina plantor att ta upp innehållande näring. Att använda kallt dricksvatten direkt från kranen, kan nämligen skada dina växter och försvåra växtprocessen.  

För att göra insamling av regnvatten enklare finns det idag en mängd olika hjälpmedel som du kan investera i, där regntunnor är det allra mest populära valet. De placeras med fördel under stuprännan för att kunna samla in så mycket vatten som möjligt.  

För att göra bevattningen enklare kan de sedan sammankopplas med en utkastare eller ett mer avancerat bevattningssystem. Detta gör att dina växter frodas och du behöver heller inte lägga tid på att vattna din trädgård. Passar då framförallt dig som har lite större ytor att ta hand om och där kostnaden för vatten kan ticka på din vattenräkning. 

Samla upp vatten från trädgården med en regntunna

Tre vanliga frågor om regntunnor: 

Hur länge är det uppsamlade vattnet brukbart? 

Anledningen till att storleken har sådan stor betydelse är att du vill investera i en modell som har en perfekt storlek för dig och din trädgård. En lagom stor tunna kommer i det långa loppet ge dig fler fördelar och tunnan kommer även bli enklare att hantera.  

Du vill undvika att vattnet ligger i regntunnan för länge, då detta kan skapa ett alglager som är skadligt för växterna. Så undvik att blanda färskt regnvatten med vatten som har legat i tunnan en längre tid,  och dina plantor kommer att må bättre.  

För att tunnan ska hålla sig fräsch är det även viktigt att du tvättar ur den med jämna mellanrum och för att vattnet ska hålla sig fräscht längre, är det viktigt att du har ett lock på tunnan. Detta gör att löv eller smuts inte kan hamna i vattnet, som sedan kan påskynda algbildning.  

Vilka miljöfördelar ger en regntunna? 

Att använda en regntunna för uppsamling av vatten, ger flera miljöfördelar. Framförallt minskar du på din konsumtion av dricksvatten och kan då istället använda regnvatten när du vill vattna dina utomhusväxter.  

Även dina inomhusväxter kommer att må bättre, om du använder regnvatten då temperaturen är optimal och mer näringsrik. Detta innebär att du även kan minska din förbrukning av näringsmedel för växterna och istället ta till vara på regnets krafter.  

Hur stor regntunna behöver man?  

Vi rekommenderar att den regntunna du väljer har en kapacitet på minst 200 liter, detta för att den ska ha tillräckligt med utrymme och för att mer vatten ska kunna samlas upp när det regnar.  

En rejäl regnskur kan göra att mycket vatten samlas på taket, vilket ger dig ett ypperlig tillfälle att samla in så mycket vatten som möjligt. Om du har mycket växter att vattna, kan det vara värt att investera i en tunna för varje stupränna, som då säkerställer att du tar till vara på så mycket vatten som det bara går.  

Säkerställ också att regntunnan har ett lock eller ett överdrag, då det annars kommer att samlas skräp och löv i vattnet som kan blockera tappsystemet och även göra vattnet grumligt. Om inte den modell du väljer har ett lock, kan detta oftast köpas till.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

För att du ska kunna spara tid och göra ett bra val av regntunna, har vi istället gjort jobbet åt dig. Genom att jämföra olika modeller på marknaden och dess funktioner, har vi kunnat sätta samman en topplista med de tre modeller som vi tycker du ska kika lite närmare på.  

De funktioner som vi framförallt hade i åtanke under urvalsprocessen var modellens kapacitet, konstruktion, stabilitet och om modellen hade några övriga funktioner eller tillbehör som fick den att stå ut från mängden.  

En annan sak vi kikade på är om modellen är kompatibel med någon form av bevattningssystem, då detta gör den multifunktionell och mer praktisk att använda på större gårdar.  

Investera i en stabil och praktisk regntunna och du kan spara mängder av vatten och även få dina växter att må betydligt bättre. Välj en storlek som passar dig och din trädgård, sedan är det bara att börja samla vatten!  

Länkar och referenser

Regnvattentunnor och tillbehör hos Granngården

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.