Carcassonne är ett roligt och spännande sällskapsspel för både vuxna och barn. När vi köpte spelet så hade vi framför allt oss vuxna i åtanke men tyckte gott och väl att tolvåringen kunde få prova att vara med. Det visade sig dock att vi underskattade våra barn och idag är såväl femåringen som nioåringen och tolvåringen mer än gärna med och spelar Carcassonne.

Carcassonne – Grundspelet

I Carcassonne brädspel gäller det att ta kontroll över vägar, fält, kloster och städer i det medeltida landskapet Carcassonne i Frankrike genom att placera ut sina följeslagare på något av elementen i landskapet. Spelet Carcassonne är i själva verket inte huvudsakligen ett brädspel utan ett sällskapsspel där deltagarna själva bygger upp ett landskap (i form av en karta) med hjälp av små brickor med element som föreställer vägar, städer, kloster och fält. För att ta kontroll över ett element placerar deltagaren sedan ut en följeslagare, även kallad gubbe eller på engelska meeple, på det element man önskar kontrollera på det kort deltagaren just lagt ut.

Själva spelbrädet i Carcassonne används endast för att hålla koll på poängen som deltagarna förvärvar. Speldeltagarna turas om att lägga ut spelbrickor som ett pussel och sakta men säkert växer det medeltida landskapet Carcassonne fram. Genom att strategiskt välja ut vilka element du låter dina följeslagare kontrollera förvärvar du varierande antal poäng beroende på till exempel en stads storlek (din följeslagare blir riddare), en vägs längd (din följeslagare blir rövare), ett klosters marker (din följeslagare blir munk) eller hur många slutförda städer som angränsar ett fält (där din följeslagare blir bonde). Flest poäng när alla brickorna är lagda vinner. Enkelt och genialt.

Sällskapsspelet Carcassonne låter dig testa olika speltaktiker för att komma fram till ett vinnande koncept som gör dig till härskare över Carcassonne. Redan grundspelet Carcassonne är spännande och varierat, men genom att köpa till en eller flera expansioner ger du sällskapsspelet Carcassonne nya dimensioner och du tvingas kanske ompröva en eller annan tidigare vinnande taktik.

Carcassonne expansion – Inns and Cathedrals

Den första expansionen till Carcassonne som vi testade var Inns and Cathedrals som visade sig göra spelet väldigt mycket roligare att spela. Denna expansion till Carcassonne ger dig till exempel möjlighet att lägga en bricka med ett inn (värdshus på) på din väg och därmed tjäna dubbla poäng på färdigställda vägar – men om du inte slutför din väg blir du helt utan poäng! Detsamma gäller om din stad innehåller en cathedral (katedral) – om du färdigställer staden får du tre poäng per bricka som ingår i din stad istället för de vanliga två poängen – men å andra sidan blir du helt utan poäng om staden inte slutförs innan alla brickor är lagda. Kvitt eller dubbelt, kan man säga.

Inns and Cathedrals expansion till Carcassonne innehåller även en flod (River 1) som ersätter den startbricka som i grundspelet normalt sett spelas ut först. Denna flod delar upp landskapet i två olika delar vilket kan göra spelet något klurigare att pussla ihop och dessutom gör det svårare för bönderna att kontrollera väldigt stora fält. Inns and Cathedrals rekommenderas som första expansion till Carcassonne grundspel. Faktum är att expansionen borde köpas samtidigt som man köper själva grundspelet.

Carcassonne expansion Builders and Traders

Builders and Traders expansion till Carcassonne är mycket bra för den som är lite otålig och vill bygga sin stad eller väg snabbare. Genom att placera en byggare i en stad eller väg du kontrollerar får du ta en extra bricka när du bygger på just den staden eller vägen. På så sätt kan du slutföra din väg eller stad snabbare och vara säkrare på att cacha in full pott på ditt bygge. Buildern återförs till spelaren när staden eller vägen är klar och kan alltså sedan placeras ut på nästa bygge.

Du får också med en liten gris som du placerar ut på ett fält som kontrolleras av en av dina bönder. Du får då fem poäng per slutförd stad som angränsar ditt fält istället för de tre poäng som en bonde normalt sett får.

De extra brickor som medföljer detta spel är stadsbrickor med symboler för tyg, vin och vete som säljs av handelsmannen eller tradern i staden. Den som lägger den sista brickan till en stad blir handelsman i staden och får motsvarande markörer som finns i den aktuella staden. Den som kontrollerar staden får givetvis sina poäng som vanligt. Den som vid spelets slut har flest markörer av respektive sort vinner tio extra poäng. Genom denna dimension motiveras alltså deltagarna att slutföra varandras städer då det står en hel del extra poäng på spel. Spelet Carcassonne blir helt enkelt lite roligare även med denna expansion och även den rekommenderas varmt redan från början.

Carcassonne expansion The Princess and the Dragon

För den som gillar fantasy kanske expansionen The Princess and the Dragon ger spelet en rolig twist. Denna expansion innehåller ett gäng extra kort, en trädrake och en träfé. De extra korten är landsbrickor med vulkaner (där draken kan dyka upp) och stadsbitar med prinsessan som får makten att kasta ut en riddare ur staden. Staden blir då utan härskare och en annan spelare kan ta över staden genom att lägga en ny bricka till staden. Prinsessbrickan är alltså ett sätt att ta över en annan spelares stad.

Det finns också extra brickor med en draksymbol på. När en sådan bricka spelas vaknar draken och kommer att flyttas i sex steg innan den somnar igen. Om någon följeslagare står i vägen för draken blir den uppäten och återförs till den spelare som äger följeslagaren. Den tas alltså inte ur spelet men den stad, väg eller det kloster eller fält den står i går förstås förlorat.

Expansionen The Princess and the Dragon är ett roligt inslag som barn förmodligen tycker om – i alla fall mina. Men denna expansion gör också spelet mer slumpmässigt och kan göra det svårare att spela ut sina spelstrategier med lyckat resultat. Undertecknad är i skrivande stund inte överförtjust i denna expansion – men nog kan den vara rolig att spela med ibland eftersom den i viss mån gör Carcassonne till en annan typ av spel.

Carcassonne Mobilspel för Android

Inte nog med att vi fastnat rejält för Carcassonne brädspel – vi hittade dessutom Carcassonne som mobilspel – en app för Android. Appen för Carcassonne är väldigt välgjord med snygga animationer och ger i stort sett samma känsla som brädspelet. Lite mindre klurigt blir det dock eftersom mobilspelet hjälper dig genom att visa var brickan kan läggas och efter att brickan är lagd ser du också direkt om en ruta inte kommer kunna läggas innan spelet är slut. Det håller alltså reda på vilka spelbrickor som är lagda och vilka som ännu finns kvar i högen. Detta är både bra och dåligt. Bra eftersom man kan sluta hoppas på att kunna slutföra den där jättestaden och dåligt eftersom man slutar hoppas kunna slutföra den där jättestaden vilket kan göra åtminstone undertecknad mer benägen att ge upp.

Det vi saknar med Carcassonne mobilspel är expansions som ger Carcassonne de extra dimensioner som de gör i riktiga spelet – men kanske kommer dessa att kunna köpas till så småningom? Dessutom saknar vi multiplayerfunktion online där man kan spela mot andra deltagare som inte är datorer. Vår förhoppning är att detta kommer senare eftersom vi mer än gärna vill spela Carcassonne mobilspel mot varandra framöver. Carcassonne mobilspel och app är mer än väl värt de 30 kr som spelet kostar i Android Market.

Trailer Carcassonne Mobilspel

Vi hittade en trailer på Youtube som visar hur snyggt Carcassonne mobilspel är. Spelet är minst lika kul som det ser ut. Så Carcassonne mobilapp rekommenderas varmt för den som vill ha ett kul spel att spela på tåget eller var som helst när du har några minuter över.

Carcassonne Sällskapsspel rekommenderas varmt

Sammanfattningsvis är Carcassonne brädspel ett som vi mer än gärna rekommenderar till vuxna och barn från skolåldern och uppåt. Spelet är väldigt roligt och kan byggas ut med många bra expansions för fler dimensioner och ökad variation. Du kan helt enkelt spela den typen av sällskapsspel som du är sugen på just för tillfället. Speltiden är omkring en halvtimme för enbart grundspelet men med fler expansions tar det givetvis längre tid att spela då fler brickor ska läggas ut, spelarna har fler val som ska göras och fler poäng som ska räknas.

Vi kommer definitivt att testa fler Carcassonne expansions och antagligen också andra varianter av Carcassonne. Detta inlägg kommer därför att uppdateras framöver så kolla gärna in igen nästa gång du vill köpa expansions till ditt Carcassonne brädspel.