Att hålla koll på alla barnvagnstyper kan vara knepigt, därför har vi knåpat ihop denna guide där du kan få en inblick i varje typ av barnvagn. Detta för att du skall kunna göra ett så bra val som möjligt i vårt barnvagn bäst i test. Nu hugger vi in!

Liggvagn

Användning: Att ligga i.

Ålder: nyfödd till cirka 8 månader, då barnet kan sitta själv. Det negativa med den är att att den bara kan användas de första 6-9 månaderna, till dess att barnet kan sitta själv.

Duovagn

Användning: En sitt- och en liggdel, som man sätter i ett chassi. Liggdelen används tills att barnet kan sitta, då byter man till sittdelen. Samma sufflett används.

Ålder: nyfödd till 2 – 3 års ålder.

Kombivagn

Användning: liknar duovagnen, men består av en korg med hårda kanter som man sätter ner i en sittvagn när ryggstödet är fällt i plant läge. När barnet blir äldre tar man bort korgen. Praktisk för dig som bor i lägenhet och måste lämna vagnen på ett annat våningsplan.

Ålder: nyfödd till 2 – 3 års ålder.

Sittvagn

Användning: En vagn för barnet att sitta i, vilket kräver att barnet kan sitta stabilt själv.

Ålder: Från och med när barnet kan sitta själv. Men du kan också börja med en sittvagn om du köper till en lift som får plats i sittvagnen.

Sulky

Användning: Liten och behändig vagn som brukar användas när barnet lärt sig gå med inte orkar gå alltför långa sträckor.

Ålder: När barnet lärt sig gå.

Paraplyvagn

Användning: Är precis som sulkyvagnen liten och behändig. Används för barn som kan sitta själv. Namnet kommer av att vagnen lätt går att fälla ihop likt ett paraply. Bra vid resor eller när man ska ut på korta ärenden så den är smidig på de sätet att den tar inte mkt plats och väger inte mycket.

Ålder: När barnet kan sitta själv.

Trehjulingen

Användning: vagnen har två hjul bak och ett fram. Oftast finns den som duovagn där man först använder en liggdel som man sen byter ut mot en sittdel. Den är lättmanövrerad, väger mindre än en fyrhjulig vagn och tar ofta inte så mycket plats i hopfällt läge. Trehjulingen är dock mindre stabil än en vagn med fyra hjul och beroende på vagnens utformning växer barnet snabbare ur trehjulingen. Kallas också joggingvagn, terrängvagn eller cityvagn.

Cityvagn

Användning: en lite mindre vagn med små svängbara framhjul.

Syskon- & tvillingvagn

Användning: för två barn i ungefär samma ålder. Finns i två olika modeller: en där barnen sitter bredvid varandra och den andra där det ena barnet sitter framför det andra.

 

Liten ordlista:

Chassi: Vagnens underrede inklusive handtag.

Mjuklift: En mjuk ligginsats för bebisen, lite mindre och lättare än en hårdlift. Mjukliften har en hård platta i botten men är i övrigt mjuk . Används i en sittvagn med liggläge.

Hårdlift: En hård ligginsats för bebisen. Används i en sittvagn med liggläge. Bäddytan blir större i en hårdlift, men tyvärr passar inte en hårdlift i alla sittvagnar. Hårdliften har hårda, lite högre kanter.

Svängbart styre: Handtag som kan svängas över vagnen. Används exempelvis om man vill ändra barnets färdriktning.

Footsack: Vindskydd över barnets ben i sittvagnen.

Swivelhjul: Små hjul som är svängbara, som på en kundvagn.

Åkbräda: Bräda med hjul som fästs på vagnen så att äldre syskon kan åka med.