När man får barn förändras det mesta i livet. Dels får man mindre tid till sig själv och det gäller också att hela tiden tänka på barnets säkerhet. Speciellt i hemmet! Så länge barnet är mycket litet och inte kan gå eller krypa är det inte så farligt. Men så fort det har börjat krypa och framförallt ta sina första steg gäller det att börja tänka ordentligt över hur ens hem ser ut inuti. Bostäder är fulla av farliga fällor där barnen lätt kan skada sig om man inte är försiktig. Därför är det bäst att barnsäkra hemmet så att man inte råkar ut för otrevliga händelser och måste åka in till akuten.

Det finns massor av barnsäkringar som kan placeras på alla möjliga föremål, både på möbler och vid skarvar och dörrar. Detta är framförallt skydd så att barnet inte ska slå huvudet på ett vasst föremål eller ett bordshörn. Det finns också allehanda grindar och barnlås som förhindrar att barn öppnar kylskåp, toalettlock, lådor osv. Och så har vi naturligtvis viktiga saker som spisskydd och fönsterhakar som förhindrar att barnet bränner sig eller tar sig ut på altanen eller balkongen.

Det är således mycket att tänka på när barnet växer och man ska inte underskatta ett barns fantasi och nyckfullhet. Innan man vet ordet av så har ditt barn begett sig någonstans och är utom synhåll. Man kanske inte tror att ett barn som nyligen lärt sig att gå ska kunna pinna iväg så fort, men då kan vi tala om för dig att du kommer att bli förvånad hur snabbt de kan förflytta sig. Just därför har vi sammanställt ett barnförsäkring bäst i test på olika föremål som gör att du kan skydda ditt barn.

Typer av barnsäkringar

Det finns massor av metoder man kan att använda sig av för att barnsäkra sitt hem. Här ska vi beskriva några av dem för att sedan ta ut tre produkter i samma kategori och göra ett bäst i test. För det första är hörnskydd bland det första som det är värt att investera i. Vassa kanter och hörn i lägre nivåer är det första ett barn kan göra sig illa på när det börjat att gå. Säkringar som sitter högre upp är lämpliga ju mer barnet växer. I början när det har börjat att krypa och har dålig koordinationsförmåga ska du alltså satsa på att säkra låga platser i hemmet. Förutom skydd för hörn och kanter kan man även skaffa klämskydd som förhindrar att dina barns små fingrar hamnar i kläm.

Förutom hörnskydd och kantskydd vid skarvar och dörrar samt bordshörn m.m. finns det barnlås till allehanda föremål. Ta exemplen med lådor och skåp där du förvarar starka mediciner eller vassa föremål. Dessa lådor vill du inte att barnet får upp, då det har benägenhet att stoppa allt i munnen för att testa. Lådor med bestick och knivar är rena dödsfällorna för små barn men även en så enkel sak som toalettlocket kanske borde barnsäkras. Det finns många barnlås att köpa och placera på öppningar så att du kan känna dig tryggare.

När barnet börjar krypa på allvar för att sedan ta sina stapplande första steg är det grindar som gäller om du har trappor i huset. Annars kan det hända hemska saker som vi inte ens vill skriva om här. Barngrindar går även att placera framför rum dit du inte vill att barnet ska gå. Det kan handla om äldre tonårsbarns rum eller tvättstugan där det finns farliga saker som strykjärn, tvättmaskin och medel som barn absolut inte bör få i sig. Det är således inte bara villaägare som behöver barngrindar utan även folk i lägenhet.

Vi går vidare med andra säkerhetsåtgärder som att sätta kontaktskydd vid vägguttag. Barn älskar att pilla på allt och stoppa saker i munnen. Och kontakterna är riktiga fällor för barns fingrar. Kontaktskydd stoppar man in i kontakten, vilket skyddar hålen i kontakten och undviker att barnens fingrar inte råkar får stötar.

Till andra barnsäkringar hör spisskydd eller hällskydd som är bra att sätta dit när barnet blir lite större och kan gå själv. Just värme kan orsaka hemska trauman för ett barn och spisskydd är därför bland det viktigaste du kan införskaffa. Det ser ut nästan som en slags grind som sitter framför plattorna och där barnens armar och händer inte kan komma över eller röra kastrullerna. Dessa spisskydd kan du även reglera till olika nivåer ju mer ditt barn växer.

Sist men inte minst kan du köpa ett huvudskydd åt ditt barn om ni ska gå bort någonstans där det inte finns barnsäkra föremål. Då har du i alla fall lite mer koll på hörn och vassa kanter. Ett huvudskydd ser ut som en mjuk hjälm och är kanske inte det allra snyggaste att sätta på ditt barn, men det är ju i alla fall bättre än att ditt barn ramlar och slår i huvudet eller får hjärnskakning.

Barnlås bäst i test

Eftersom det finns så många olika kategorier och produkter inom barnsäkerhet så har vi fokuserat på ett område där det är vanligast att säkra. Vi har valt att testa olika lås och spärrar då deras kvalitet och funktion är avgörande för huruvida ditt barn får upp det eller inte. Hörnskydd är vanliga skydd och ska egentligen inte fylla någon mer funktion än att bara sitta där, men säkerhetslås och spärrlås måste verkligen hålla vad de lovar.

De flesta låsen är inte speciellt dyra att köpa men om du ska säkra många fönster eller dörrar så kostar det givetvis en slant. Det finns även lås med särskilt smarta och utmanande säkerhetsanordningar och de kan vara lite dyrare. Så följ med i vårt barnförsäkring bäst i test och ta dig en tur i låsens värld.

Safety 1st Secret multilås

(https://www.babyland.se/safety-1st-secret-secret-button-multi-use-lock)

Som första kandidat i vårt barnförsäkring bäst i test har vi valt detta finurliga multilås som inte bara fungerar som en spärr till många olika föremål, men som även inte är speciellt stort så att det blir en ful klick. Låset som är av plast kan sättas på alla möjliga saker så som mikrovågsugn, kyl och lådor/skåp men dörrarna får inte vara hur tjocka som helst, för då går det inte runt. Ibland kan det också vara lite svårt även för vuxna att öppna skåpen.

Fördelen är att spärren går att placera lite varsomhelst utan att det måste finnas särskilda mått eller reglage. Det är relativt enkelt att sätta dit men även om låset vanligtvis inte går att få upp, så finns det faktiskt några undantag när det går. Vi har trixat och testat genom att använda vår fantasi och pillar man ordentligt med det så kan det faktiskt gå upp. Men detta är naturligtvis ovanligt och kräver rejäl fingerfärdighet. Dock kan barn lyckas med det mesta.

Safety 1st Handle Flex lås

(https://www.babyland.se/safety-1st-handle-flex-lock)

Detta lås som är vår nästa produkt i vårt barnförsäkring bäst i test är mycket bra. Visserligen är det lite fult och det syns ganska så rejält men vi tycker att säkerhetsanordningen är smart. Låset som både finns i svart och vitt är till för skåpsluckor som har dubbeldörrar så att ingen av dörrarna kan öppnas av barnet. Eftersom installationen ibland kan vara lite knepig har detta lås som inte är speciellt dyrt alls en säkerhetsknapp som lyser grönt när det är korrekt installerat. Detta är en mycket positiv sak och man vet då att allt är som det ska. Det har även reglerbara snören så att det ska passa olika tjocklekar på skåpen eller bredd på skåphandtagen. Nackdelen är att det endast går att använda till luckor eller skåpsdörrar, inte lådor eller andra ställen.

Babydan lås för skjutdörrar

(https://www.babyland.se/baby-dan-las-for-skjutdorr-2-st)

Detta lås är praktiskt om du har skjutdörrar hemma. De två flikarna förhindrar att barnet klämmer sig och att dörrarna går upp. I värsta fall kan barnet klura ut hur man skjuter in flikarna så att dörren går att röra och just därför måste man se till att placera det högt upp så att barnet inte kommer åt det. Man monterar låset med dubbelhäftande tejp och detta känns ibland lite osäkert då tejp ibland förlorar sitt fäste eller inte sitter så bra.

Babydan magnetlås

(https://www.babyland.se/baby_dan_magnetlas)

Här har vi en riktigt bra säkerhetsanordning som skruvas fast och öppnas med magnet. Detta lås är verkligen svårt att få upp och sitter som berget. Helt omöjligt för barnet att ta sig in så det är kanske särskilt effektivt på dörrar eller skåp där barnet absolut inte får komma in som möjligtvis innehåller farliga saker. Det fungerar som så att den kommer utrustad med ett magnetiskt vred som du sätter dit när du själv vill komma in i skåpet. På så sätt väljer du själv när lådan eller skåpet ska vara öppet och när det ska vara stängt. När det är stängt syns inte ens vredet om du så önskar utan du kan ha det i en låda i ditt rum som du tar fram när du behöver det. Den passar på alla lådor och skåp och kräver inte någon speciell tjocklek eller material. Nackdelen är att det är dyrt, men med den säkerheten kan man köpa det en gång och sätta just på speciella platser. En annan sak är att du måste se till var du har vredet så att det inte kommer bort för då står du där glad i hågen med ett stängt skåp. Dock måste vi säga att detta blir lite av en favorit i vårt barnförsäkring bäst i test. Nog är det lite dyrare men ett stort plus för den smarta och osynliga anordningen.

Babydan fönsterspärr

(https://www.babyland.se/baby_dan_fonstersparr)

Fördelen med denna fönsterspärr som är vår enda av denna sort i detta barnförsäkring bäst i test, är att man kan köpa till den även om man inte har barn i huset. Den fyller verkligen sin funktion för säkerhet och förhindrar samtidigt att fönstret står och slår i vinden. Praktiskt för människor utan barn också alltså. Ibland har man själv lite svårt att få upp spärren så nog är den barnsäker alltid. Säkerhetsanordningen är dessutom fastskruvad och kan därför inte lossna. Dessa anordningar kan vara bra att ha om man bor högt upp eller har fönster som vetter ut mot en balkong dit barnet inte får gå. Men tänk i så fall även på att barnsäkra dörren som är enklare att komma åt än ett fönster. För det finns olika dörrstopp eller dörrlås. Akta dig för klämrisken när du reglerar spärren. Detta är en liten nackdel även för vuxna händer. Ibland känns det lite otympligt och det kräver kraft för att justera det. Spärren är dessutom ganska dyr så fundera över vilka fönster som bör ha den innan du köper en hel packe.

Carlo multilås

(https://www.babyland.se/carlo-multils)

Här har vi en billigare variant av multilås än det vi tidigare listat i detta barnförsäkring bäst i test. Detta multilås fungerar till det mesta som exempelvis skåp, lådor och toalettstolar. Man fäster det med dubbelhäftande tejp lite överallt där man tycker att det borde finnas en spärr eller regel. Nackdelen med den dubbelhäftande tejpen är att den måste bytas ut efter ett tag och man kan i vissa fall få upp det ändå om man trixar lite. Dessa dubbelhäftande lås är således bra för mycket små barn som inte har kraft i händerna ännu. Men så fort de börjar bli större och fattar hur saker och ting fungerar är det bättre med skruv-eller magnetlås.

Slutsats

Efter att ha provat oss fram och verkligen försökt få upp låsen och spärrarna vi listat i detta bäst i test har vi kommit underfund med att de lås som installeras med dubbelhäftande tejp är lite mer osäkra än de andra varianterna. Det bästa låset i testet var Babydans magnetlås som även gjorde starkt intryck eftersom det inte syntes på utsidan alls. Det enda som behövdes var det lilla vredet som däremot är lätt att tappa bort. Men oerhört finurligt var det. Dock lite i det dyraste laget men om man vill ha lås och spärrar som är väldigt säkra så är det bättre att satsa på skruvar än tejp för att sätta fast dem.

Ett riktigt bra lås var fönsterspärren som till och med blev lite problematiskt för oss att öppna. Se alltid till att hålla rent vid regeln så att smuts inte klibbar fast. Då kan det bli ännu svårare att öppna.

Vi hoppas att du har haft glädje av detta barnförsäkring bäst i test och att du nu kan gå ut och köpa de praktiska saker som behövs för att barnsäkra ditt hem.