Är du på jakt efter en åtelkamera att använda under jaktsäsong men är osäker på vad man ska välja? Marknaden för åtelkameror har blivit större under de sista åren och idag finns en stor mängd olika åtelkameror som är olika bra när det kommer till funktionalitet, upplösning och det finns även åtelkameror i alla de olika prisklasserna. Att hitta rätt åtelkamera är helt enkelt inte helt lätt och just därför så har vi sammanställt en guide för att hjälpa dig att göra valet lite enklare. Vår guide innehåller tips om vad man bör titta på när man köper en åtelkamera, vad man behöver tänka på och så klart även test av några av de bästa åtelkamerorna som finns tillgängliga idag på den svenska marknaden.

Hur fungerar en åtelkamera?

En åtelkamera använder man oftast för att fånga bilder på vilt vid en åtel, eller fota vid till exempel en fågelholk. En åtelkamera fungerar ungefär som en vanlig kamera när den tar bilder, men för att kunna ta bilder under natten så inkluderar även åtelkameror IR-lampor som lyser upp dina bilder. Dessa lampor består oftast av LED-dioder som ibland är osynliga som gör kameran så svår att detektera som det bara går. De flesta åtelkameror är ljudlösa och väldigt enkla att montera.

Är det lagligt att använda åtelkamera?

En vanlig fråga som många undrar över när de ska skaffa sin första åtelkamera är om dessa kameror är lagliga och vad man behöver tänka på om man vill skaffa en. För att man ska få bruka en åtelkamera i naturen så behöver man ansöka om ett tillstånd från länsstyrelsen och om man inte har detta så kan man bli skyldig till brott mot kameraövervakningslagen. Hur man ansöker skiljer sig lite mellan de olika länen men i de flesta fall så finns information tillgänglig hur man ansöker på länsstyrelsens hemsida.

Åtelkamera bäst i test

För att hjälpa dig att hitta den bästa åtelkameran har vi testat en del olika åtelkameror som är populära på den svenska marknaden. Nedan hittar du test av olika åtelkameror för att hjälpa dig att hitta den bästa åtelkameran på den svenska marknaden.

Denver WCM-5003

WCM-5003 från Denver är en prisvänlig åtelkamera som automatiskt övervakar och tar bilder vid rörelse. Denna kameran är perfekt att användas för att se vad som händer i din trädgård eller för att scout:a inför jakten. Denvers åtelkamera har stöd för SIM-kort så att kameran automatiskt kan skicka bilder både via SMS eller mail till dig när kameran upptäcker rörelse.

Kameran har IR-dioder för att se i mörkret och den känner av rörelse på mellan 1–20 meters avstånd. Denvers åtelkamera har en upplösning på 5MP och har stöd för videoinspelning i 1080P (15 FPS) eller 720P vid 30 FPS. Bilderna som tas lagras på ett Micro SD-kort som man behöver köpa till för att bruka kameran. Givetvis är kameran också vattentät vilket är viktigt då den är designad för bruk utomhus.

Denvers åtelkamera är väldigt bra om du är på jakt efter lite mer prisvärd åtelkamera som inte saknar funktioner och vi anser att detta är en bra åtelkamera. Dock så har den lite sämre upplösning jämfört med övriga kameror som vi testat och därför så tappar den tyvärr några poäng.

Se priset på denna åtelkamera här!

 

Denver HSM-3004

Denver HSM-3004 är en enkel och prisvärd åtelkamera som tillåter dig att automatiskt övervaka och ta bilder av till exempel din trädgård eller scout:a inför en jakt. Åtelkameran har stöd för att spara ner alla bilder som tas till ett MicroSD-kort, men det finns även stöd för att skicka bilderna direkt till din telefon med hjälp av MMS eller e-post. Det går bra att lägga till upp till 5 mobilnummer och 5 e-postadresser dit meddelanden med de bilder som kameran tar skickas till.

Förutom att kameran tar bilder automatiskt så går det även bra att konfigurera den så att den tar en bild inom varje timme. Detta är en lite enklare åtelkamera och är en perfekt modell om du vill ha en modell som är enkel att komma igång med utan att offra funktionaliteten och vi anser att detta är en av de bästa åtelkamerorna på marknaden idag. Därför väljer vi att ge denna åtelkamera bäst i test och vi rekommenderar verkligen den.

Se priset på denna åtelkamera här!

 

Leupold Åtelkamera RCX-1

RCX-1 från tillverkaren Leupold är en lättanvänd åtelkamera som är så enkel att använda att den redan är redo att brukas direkt ur lådan. Leupolds kamera är tillverkad av grön plast och på baksidan sitter det monteringsutrustning som gör det enkelt att fästa kameran i till exempel ett träd eller spika fast den på en vägg.

Det finns även flera IR-lampor som lyser upp de bilder som tas med kameran så att du inte behöver oroa dig över att dina bilder blir mörka eller att någon upptäcker din kamera. Även om du inte har någon erfarenhet sedan tidigare med åtelkameror så behöver du inte läsa några manualer eller räkna blinkande lampor, då denna kamera enkelt går att kontrollera med en RCX kontroll som man kan köpa till eller som ingår i ett åtelkamerapaket.

Leupolds kamera är en av de dyraste som vi testat men är även den kameran som tar de bästa bilderna och är enklast att komma igång med. Dock är funktionaliteten väldigt begränsad och det krävs även att du köper till en kontroll för att kunna använda din kamera. Dock är den fortfarande ett bra val men vi kan tyvärr inte ge den bäst i test.

Se priset på denna åtelkamera här!