Så skyddar du ditt hår mot vinterkyla – vårdande tips!

av

Kylan, vinden och den torra inomhusluften under vintermånaderna kan vara riktigt påfrestande för ditt hår. Det är vanligt att många upplever att deras hår blir torrt, sprött och att det går av lättare under denna årstid.

Men det finns knep för att skydda och vårda ditt hår även när termometern visar minusgrader. I denna artikel går vi igenom några av de bästa tipsen för att hålla ditt hår friskt, starkt och glansigt trots kylan.

Varför vinterklimatet är hårt mot ditt hår

Det finns flera anledningar till varför vinterklimatet kan vara skadligt för håret. Dels är det den kalla, torra utomhusluften som kan leda till att håret förlorar sin fukt och blir sprött. Detta i kombination med varma och ofta torra inomhusmiljöer skapar en stor kontrast som håret har svårt att anpassa sig till.

Toppen på håret, som redan är den mest skadade delen, blir oftast extra utsatt. När du sedan går in i värmen och kanske sätter igång med föning, plattång eller locktång försvårar du situationen ytterligare.

Den direkta värmen från stylingverktygen kan förstöra hårets keratin, vilket leder till ännu mer skador och brist på fukt. Plötsliga temperaturförändringar, som att gå från en varm dusch till en kall utomhusmiljö, kan också störa hårets yttersta skyddande lager, kallat kutikula.

Att välja de rätta hårvårdsprodukterna

Under vintertid är det extra viktigt att se över vilka produkter du använder för ditt hår. Ett bra schampo och balsam som är anpassade för ditt hårs behov kan göra stor skillnad. Sök efter produkter som har återfuktande och närande egenskaper.

Ingredienser som glycerin och panthenol kan hjälpa till att dra till sig fukt till håret, medan naturliga oljor som argan och kokosnöt kan hjälpa till att försegla och skydda håret mot fuktighetsförlust.

Det är också viktigt att tänka på hur ofta du tvättar ditt hår. Att tvätta håret för ofta kan strippa det på dess naturliga oljor som verkar skyddande. Under vintermånaderna kan det vara fördelaktigt att tvätta håret mindre frekvent och istället satsa på en torrschampo mellan tvättarna.

Vårdande behandlingar för extra fukt

En djupvårdande behandling eller hårinpackning kan vara räddningen för torrt vinterhår. Att regelbundet ge ditt hår en intensiv behandling försäkrar att det får i sig den fukt och näring som behövs för att stå emot kylan. Använd hårinpackningar med komponenter som sheasmör, keratin, aminosyror och essentiella fettsyror för att få tillbaka lyster och elasticitet i håret.

Upprepade behandlingar kan vara avgörande för hårets hälsa under vintern. Ett tips är att låta inpackningen verka under längre tid än vad som står på förpackningen. Du kan till exempel svepa in håret i en varm handduk eller använda en duschmössa för att skapa lite extra värme som gör att hårinpackningen kan tränga in djupare i hårstråna.

Dessutom bör du inte glömma hårbotten, som också kan bli torr och kliande under vintermånaderna. En näringsrik olja applicerad direkt i hårbotten kan ge välbehövlig återfuktning och stödja en frisk hårtillväxt.

Tips för styling och daglig hantering

När det gäller styling under de kalla vintermånaderna ska man vara extra försiktig. Att minimera användandet av värmestylingverktyg som hårtork, plattång och locktång är en bra start. Om du måste använda dem, se till att alltid applicera ett värmeskyddande medel på ditt hår först.

Dessa produkter hjälper till att minska skadorna genom att skapa en skyddande barriär mellan håret och den intensiva värmen. Ett annat bra tips är att försöka undvika att gå ut med blött hår. Hårstrån som är fuktiga är mer sårbara och kan lätt bli skadade av de kalla temperaturerna.

Se till att ditt hår är helt torrt innan du ger dig ut i kylan. Att investera i en bra hatt kan också hjälpa till att skydda ditt hår från vinterkylan. Dock bör du se till att huvudbonaden inte är för tajt för att undvika onödigt tryck på hårbotten och att materialet låter håret andas.

Till sist, var varsam när du borstar och hanterar ditt hår. Använd en bredtandad kam eller en borste med mjuka strån för att försiktigt reda ut trassligheten. Generellt är det bättre att borsta håret när det är torrt eftersom vått hår är mer elastiskt och därmed lättare att skada.

Genom att följa dessa vårdande tips kan du motverka de negativa effekterna av vinterkylan på ditt hår. Ett sunt och skyddat hår är möjligt även under årets kallaste månader om du bara ger det lite extra kärlek och uppmärksamhet. Med rätt vård kan du njuta av ett starkt och lysterfullt hår hela säsongen.

Så skyddar du ditt hår mot vinterkyla
Skydda ditt hår mot vinterkylan med rätt hårvårdsprodukter

Vanliga frågor

1. Hur ofta ska man använda hårinpackning på vintern?
Det är bra att använda en hårinpackning minst en gång i veckan under vintern. Om ditt hår är extra torrt eller skadat kan du öka frekvensen till två gånger i veckan för att ge extra näring och fukt.

2. Kan jag använda leave-in balsam som ett skydd mot kylan?
Ja, leave-in balsam är utmärkt för att ge ditt hår extra skydd. De hjälper till att låsa in fukt och bilda en skyddande barriär mot de kraftiga temperaturväxlingarna som ditt hår utsätts för under vintern.

3. Vilken typ av hatt är bäst för att skydda håret på vintern?
En hatt gjord av naturliga material som bomull eller ull är att föredra. Dessa material andas och förhindrar statisk elektricitet, vilket är bra för håret. Se till att huvudbonaden inte sitter för tajt för att undvika att begränsa blodflödet till hårbotten.

4. Hur kan jag undvika statiskt hår på vintern?
För att undvika statiskt hår kan du använda en fuktighetsbevarande leave-in produkt eller hårspray anpassad för statiskt hår. Använd också en borste med naturborst eller träkam som hjälper till att minska statisk elektricitet.

5. Kan jag fortfarande använda värmestylingverktyg på vintern?
Visst kan du det, men med måtta. Använd alltid ett värmeskydd och försök att inte ställa in värmen på högsta läget. Dessutom kan du titta på alternativa stylingmetoder som inte kräver värme, till exempel flätor eller hårband.

6. Finns det någon särskild kost som kan skydda mitt hår på vintern?
Din kost påverkar hela kroppen, inklusive ditt hår. På vintern är det viktigt att äta balanserat med mycket vitaminer och mineraler. Särskilt Omega-3-fettsyror, zink och vitamin E är bra för håret. Du kan hitta dessa näringsämnen i exempelvis fet fisk, nötter och gröna bladgrönsaker.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.