Bästa luftrenare 2023 – bli av med oren luft i hemmet!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Vår vinnare! Blueair HealthProtect 7740i Luftrenare2. Smartmi Air Purifier 2 – Bäst design!3. Cleverio Air Purifier Smart – Bästa budgetvalet!
Vår vinnare! Blueair HealthProtect 7740i LuftrenareSmartmi Air Purifier 2 – Bäst design!Cleverio Air Purifier Smart – Bästa budgetvalet!
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa luftrenare 2023 – Att investera i en luftrenare kan förbättra luftkvaliteten i ditt hem och bidra till en sundare livsstil, särskilt om du lider av allergier eller bor i områden med dålig luftkvalitet.  

Men med så många alternativ på marknaden kan det vara överväldigande att kunna välja den bästa luftrenaren för dina behov. I denna artikel har vi valt ut våra tre favoriter av luftrenare som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut! 

Topp tre luftrenare bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Blueair HealthProtect 7740i Luftrenare

 • HEPA-filter 
 • Arbetsyta på 70 m2 
 • Styrs med Wi-Fi 
 • Ljudnivå på 29-36 dB 

Vår vinnare av luftrenare går till Blueair HealthProtect 7740i som är en luftrenare tillverkad av återvinningsbara material. Denna effektiva luftrenare har en innovativ konstruktion som gör att luften når ut i hela rummet, inklusive hörn. Någonting som inte är möjligt för många andra modeller på marknaden idag.  

Effekten av luftrenaren ligger på 4,8-53 W och har du den inställd på den lägsta nivån drar den energi ungefär som en vanlig glödlampa i ditt hem. Med det smarta HEPA-filtret kan renaren eliminera hela 99 procent av orena partiklar som damm, lukter och mikroplaster och med dess fyra olika fläktlägen kan du snabbt och enkelt växla mellan dem.  

Luftrenaren har en snygg och modern touch display där du kan ställa in hastighet, ljudnivå och effekt. Blueair HealthProtect är en värdig vinnare när det kommer till både konstruktion och effekt. 

2. Smartmi Air Purifier 2 – Bäst design!

 • Snygg design 
 • HEPA-filter 
 • Arbetsyta på 42 m2 
 • Effekt 40 W 

På andraplats har vi valt ut en luftrenare som både är snygg och prisvärd. Smartmi Air Purifier 2 är en luftrenare som renar inomhusluften från damm, pollen, rök och bakterier och klarar en yta på 42 m2, perfekt för exempelvis sovrummet. Smartmi är en luftrenare som är utrustad med både kolfilter, HEPA-filter och UV-sterilisering som effektiv kan fånga upp både större och mindre partiklar i luften.    

Luftrenaren låter dig även välja mellan tre olika lägen, Custom, Auto och Nattläge. Custom ger dig möjligheten att själv anpassa luftreningen beroende på storlek, Auto anpassar hastigheten på fläkten och Nattläge ser till att luftrenaren står på tyst läge. Du kan dessutom styra luftrenaren med hjälp av den smarta appen som både är användarvänlig och tydlig. 

3. Cleverio Air Purifier Smart – Bästa budgetvalet!

 • Kompakt design 
 • LED-belysning 
 • Filter med tre lager 
 • Ljudnivå 25 dB 

På tredjeplats har vi valt ut Cleverio Air Purifier Smart som är ett budgetalternativ som har en kompakt design och klarar en yta på cirka 17 m2, passande för mindre rum. Renarens filter kan byta ut luften 1-3 gånger per timme beroende på den inställning luftrenaren står på och ljudnivån kan sänkas till tysta 25 dB.  

HEPA-luftfiltret använder sig av tre lager för en mer optimerad luftkvalitet som stoppar damm, pollenartiklar och starka dofter att ta sig ut i rummet. Luftrenaren styrs via en smart app som gör att du kan både slå på och stänga av luftrenaren utan att vara hemma! 

Säljs här:

 • 999,00 kr

Tre vanliga frågor om luftrenare:  

Hur fungerar en luftrenare? 

En luftrenare suger in luft i renaren och fångar upp dammpartiklar med hjälp av ett filter och påminner därför mycket om en dammsugare fast i luften. Luftrenarens uppgift är att rena luften genom att suga in förorenad luft genom filtret som avlägsnar pollen, damm, husdjursmjäll och andra partiklar och låter sedan den rena luften komma ut i rummet igen.  

Vad har luftrenares filter för betydelse? 

Det finns ett flertal olika typer av luftrenare som använder sig av olika slags filter beroende på vad för partiklar du vill bli av med i ditt hem. Nedan listar vi de vanligaste typerna av filter och vilka fördelar de har. 

HEPA-filterrenare: Avlägsnar partiklar som damm, pollen och djurhår. Perfekt för allergiker. 

Aktivt kolfilter: Effektivt för att ta bort odörer och kemikalier. 

UV-ljusrenare: Dödar bakterier och virus med hjälp av UV-strålning. 

Jonisatorer: Avgiver negativa joner som binder sig till partiklar och försänker dem till marken. 

Hybridluftrenare: Kombinerar flera av ovanstående tekniker för effektivare rening.  

Vad bör du ha i åtanke när du ska köpa en luftrenare? 

När du ska köpa en luftrenare finns det ett flertal olika punkter att ha i åtanke. Rumsstorleken har en stor betydelse för den luftrenare du bör kika efter. Mät storleken på det rum där luftrenaren kommer att användas. Välj en modell som är dimensionerad för att effektivt rena luften i det aktuella utrymmet. Tillverkarna anger ofta en rekommenderad rumsstorlek på sina produkter. 

Luftomsättning och fläkthastighet är en annan viktig punkt vid köp av luftrenare. Kika efter luftrenare med hög luftomsättning per timme (CFM) och flera fläkthastighetsalternativ. Detta kommer att hjälpa till att rena luften snabbare och anpassa sig till olika behov. 

Om du planerar att placera luftrenaren i ett sovrum eller ett tyst utrymme, överväg ljudnivån. Tysta eller tystgående modeller är att föredra för sådana användningsområden. 

Energieffektiviteten är ytterligare en viktig punkt att ha i åtanke inför köp. Modeller med Energy Star-certifiering tenderar att vara mer energieffektiva och kan spara dig pengar på elräkningen i längden. 

Kontrollera hur enkelt det är att byta filter och hur ofta det måste göras. Kostnaden för filterbyte kan variera betydligt mellan olika märken och modeller. 

Vissa luftrenare är utrustade med smarta funktioner som Wi-Fi-anslutning och mobilappkontroll, vilket kan vara praktiskt om du vill övervaka och styra luftkvaliteten på distans. 

Källor:  

https://www.vvsochbad.se/tips-guider/allt-du-behover-veta-om-luftrenare

Bästa luftrenare
Rena din inomhusluft med en luftrenare

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.